Review
Battlegrounds

PlayerUnknown’s Battlegrounds

Onnavolgbaar spannend

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Conclusie

PlayerUnknown’s Battlegrounds doet niet onder voor de hype. De shooter wisselt periodes van onderhuidse spanning af met zinderende geweldsexplosies die je laten terugkomen voor meer. De eenvoudige spelregels nodigen diepgaande tactische overwegingen uit, of je nou alleen speelt of in een team. Bugs, verbindingsproblemen en brak positioneel geluid verraden echter de onvoltooide status van de game.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Onnavolgbaar spannende strijd om als laatste over te blijven, uitstekende balans tussen nadenken en schieten, elk potje is weer anders
 • Minpunten
 • Bugs, verbindingsproblemen tijdens de beginmomenten, geluidssysteem onder de maat
PlayerUnknown’s Battlegrounds heeft zijn ingetogen genialiteit te danken aan zijn simpele spelregels. Samen met maximaal 99 anderen spring je uit een vliegtuig boven een groot, afgebakend gebied. Eenmaal geland moet je snel op zoek naar vuurwapens, die willekeurig gegenereerd in gebouwen te vinden zijn. Het spelgebied – aangeduid met een blauwe cirkel – krimpt geleidelijk in de richting van een witte, op de kaart gemarkeerde cirkel, zodat alle spelers naar elkaar toe worden gedreven. Jij, of jouw team, moet als laatste overblijven om te winnen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De regels van PUBG brengen op organische wijze veel tactische vraagstukken met zich mee. Zo mijden spelers vaak de huizen waarvan de deuren open staan. Een speler kan dan een mooie val zetten door bewust alle deuren achter zich dicht te doen. Een door de wol geverfde speler trapt daar niet meer in, want die neemt de positie van de cirkel, de route van het vliegtuig en het gebroken raam op de eerste verdieping van het rode huis links allemaal mee in de risicoanalyse. In PlayerUnknown’s Battlegrounds blijkt een goede positie vaak doorslaggevender dan je mikkunsten en is informatie over de locatie van je tegenstanders waardevoller dan een telescoopvizier.

Zenuwslopend

De spanning in PUBG bouwt zich, na een vroege piek, op naar een zenuwslopende climax. In het begin ren je het dichtstbijzijnde gebouw in, in de hoop een halve seconde eerder een pistool door te laden en de naast je gelande concurrent door het hoofd te schieten. Als je de eerste paar minuten overleeft, volgt een rustigere periode. Veel tijd van de ongeveer dertig minuten durende rondes besteed je aan uitrusting zoeken – in huizen, op de nog warme lichamen van je slachtoffers en de periodiek vallende rode kisten met speciale buit – en richting de witte cirkel trekken, voordat de blauwe cirkel je inhaalt. Mocht dat gebeuren, dan loopt je gezondheid geleidelijk terug. In het begin valt die schade nog mee, maar naarmate de cirkel verder krimpt is een verblijf buiten de blauwe cirkel al na enkele seconden dodelijk.

Als je het lef hebt een rode Care Package te benaderen, kun je altijd wel rekenen op actie. Bij het leegroven van zo’n kistje of bij het onverwacht horen van voetstappen bevriest het bloed al in je aderen, maar die spanning valt in het niet bij de oorverdovende hartkloppingen zodra je de top tien bereikt. Je zult niet de eerste zijn die bij het zien van de woorden ‘Winner Winner Chicken Dinner’ het hele huis wakker maakt met een triomfantelijke brul.

1.0, maar niet af

PlayerUnknown’s Battlegrounds heeft tijdens een relatief korte periode in Early Access enorme vooruitgang geboekt – ontwikkelaars van DayZ, kijken jullie mee? – maar de 1.0-aanduiding die de game nu draagt is niet helemaal verdiend. De game speelt weliswaar vele malen soepeler dan enkele maanden geleden en het heuvelachtige woestijnlandschap van Miramar vormt een goed contrast met het zeeklimaat van het eiland Erangel. Daar tegenover staan echter meerdere bugs die al langere tijd bekend zijn en een beginfase die gebukt gaat onder verbindingsproblemen. Kijk niet gek op als je achter een muurtje rent om dekking te zoeken en een lading hagel alsnog je lichaam weet te vinden. De oorzaak is vastgesteld, maar een officiële release voorafgaand aan de lucratieve kerstdagen woog kennelijk zwaarder.

De geluidskwaliteit in PUBG is uitstekend als je de geluiden individueel beoordeelt. Tevens vervormt het geluid op realistische wijze afhankelijk van de afstand en de omgeving waarin het schot wordt gelost. Ronduit erbarmelijk is echter de positionering van het geluid. Schoten in het zicht van de speler kloppen meestal wel, maar daarbuiten bestaat alleen links, rechts en achter. Of iemand nu boven of onder je rond rent in een gebouw is al helemaal gokken. Nog storender is dat geluid zelfs wegvalt als de bron voor je langs rent. Goed kunnen horen waar je tegenstander zich bevindt is cruciaal in een game als PlayerUnknown’s Battlegrounds. Brak directioneel geluid is dan moeilijk te verkroppen in een 1.0-versie.

PlayerUnknown’s Battlegrounds is een bron van anekdotes, even onverwachte als spectaculaire vuurgevechten en nagelbijtende ontknopingen. Het bedrieglijk eenvoudige spelconcept leidt op organische wijze tot een breed scala aan strategieën en situaties om ze op toe te passen. Als ontwikkelaar PUBG Corp. echter een paar maandjes extra had besteed aan het wegpoetsen van de foutjes, het rechtbreien van de verbindingsproblemen en het verbeteren van het geluid, was de game nog beter geweest.

PlayerUnknown’s Battlegrounds is nu beschikbaar voor pc en Xbox One, waar deze te spelen is met Xbox Game Preview. De review is op basis van de pc-versie. Blijf voorlopig ver weg van de Xbox One-versie, die gebukt gaat onder prestatieproblemen.

Dit artikel delen:

Lees meer

De uit de hand gelopen easter egg van Wolfenstein 2: The New Colossus Zin in 2018! - Gamer.nl Podcast 153
12

Reacties op: PlayerUnknown’s Battlegrounds

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Battlestar28

  • 1 januari 2018 15:27
  Beste spel sinds jaren ondanks de bugs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 1 januari 2018 17:09
  @Battlestar28 nou dat ook weer niet. Het kampt met te veel problemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 2 januari 2018 11:16
  @armilo-theus
  Ik heb alleen de standaard startup issues. Rubberbanding hebben ze ook ook al gefixt. Tis alleen nog wat lag. Verder zie ik geen problemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  G.T

  • 1 januari 2018 16:26
  8.5 is best hoog voor een game die technisch ook niet helemaal lekker loopt, alles behalve optimised, ook voor consols. Niet echt een kritisch review.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wootism

  • 2 januari 2018 10:48
  @G.T
  Deze game staat garant voor uren speelplezier met de meest geweldige momenten. Ik neem die technische onvolkomenheden absoluut voor lief!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wiim

  • 1 januari 2018 19:12
  "Je zult niet de eerste zijn die bij het zien van de woorden ‘Winner Winner Chicken Dinner’ het hele huis wakker maakt met een triomfantelijke brul."

  Haha, ain't that the truth :D

  Best moeilijk om een spel als dit een score te geven. Moet je het spelplezier laten doorwegen of de uitwerking :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Turambar

  • 1 januari 2018 20:24
  Ondanks wat problemen voor mij Game of the Year! Met de nadruk op - inderdaad - spelplezier.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sokpop

  • 1 januari 2018 21:21
  Ik speel het met veel plezier. Vanaf vandaag ook in duo. Maar als je nou kijkt wat de uiteindelijke game is: 2 Maps zonder progressiesysteem, best wel karig :) Maar ik ga weer even een spotje spelen nu, dat dan weer wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 1 januari 2018 22:10
  Perfecte bier game dit, heerlijk om af en toe paar potjes te doen. Verder geen last van lag en performance drops tot zover gelukkig op de pc.

  Console versie is wel een wan product… Das naast grafisch schandalig slecht ook nog eens amper goed speelbaar door die verrotte fps…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Shadow

  • 2 januari 2018 11:38
  ik maakte nogal wat nerd screams op mijn eerste chicken dinner! Sterker nog, rende naar de vomar om direct wat kip te halen en in de oven te smijten. :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 3 januari 2018 12:07
  Wat grappig is is dat het concept gewoon letterlijk afgekeken is van de film "The Hunger Games". Inclusief care packages en steeds kleiner wordend level. Dat is niet erg, maar origineel is het natuurlijk niet.

  Het is wel een game waar ik naar uitkijk en als die eenmaal technisch goed loopt zo'n game kan zijn die jaren gespeeld gaat worden, juist omdat het stiekem toch wel online fps 2.0 is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 3 januari 2018 20:34
  @unipro81 je weet dat The Hunger Games is afgekeken van de japanse film Battle Royale? Wat maakt het uit. Het is vermakelijk en iets verfrissends in de gamewereld.

  Overigens vind ik het heel apart dat jullie er een 8.5 aan durven te hangen. Het is een spel dat bij lange na nog niet af is en niet te spelen valt. De rubberbanding is nog steeds aanwezig, lag is dramatisch, constante fps drops, fundamentele dingen ontbreken nog in de game en ik kan zo nog wel even doorgaan. Top concept, maar kom maar terug als het af is, wat op deze wijze over 3 jaar is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.