Piyotama, dat is vast een game die in hetzelfde land gemaakt is als Disgaea en Shin Megami Tensei. Japanse games zijn de ene keer langdurige en epische avonturen en de andere keer simplistische, briljante spelletjes. Als je Piyotama al in één van deze twee nogal beperkte keuzemogelijkheden moet passen, dan zou het in de tweede zijn. Er was eens een grote vogel. Deze vogel vloog naar een nestje en ging erop zitten. Vervolgens legde de vogel eieren van allerlei verschillende kleurtjes. Dat is ongeveer de premisse van Piyotama, een PSN-spelletje van Sony Japan. De game is voor € 4,99 te downloaden en is grofweg te beschrijven als een variant op pakweg Puzzle Bobble. Een hele leuke variant, dat wel. Jammer is overigens dat wij ten opzichte van de Amerikanen financieel flink benadeeld worden. Daar is de game voor $ 2,99 te downloaden, waardoor wij pakweg het dubbele betalen.

Doel van het spel is om het vogelnestje niet te laten vollopen met eieren. Je kunt rijen van eieren met dezelfde kleur maken om eieren weg te werken. Een rij bestaat uit vier dezelfde eieren en kan horizontaal of verticaal zijn. De rijen maak je door middel van een bakje dat zich links of rechts van je scherm bevindt. Het bakje kan drie eieren dragen en je kunt het met de pijltjestoetsen horizontaal en verticaal bewegen. De kunst hierbij is, om eieren van de ene rij naar de andere te verplaatsen om zo rijen van vier van dezelfde kleur te maken. Bovendien kun je de eieren in je bakje van positie wisselen, waardoor je de geschikte kleur paraat hebt. Je begint met drie kleuren eieren, maar als je verder komt komen er meerdere kleuren bij. Er zijn ook nog enkele speciale eieren. Zo is er een ei dat een hele rij blokkeert voor het plaatsen van eieren. Deze kun je alleen weg krijgen als je een diagonale rij eieren van dezelfde kleur met het betreffende blok-ei erin weet te verwezenlijken. Daarnaast is er ook een ei dat, mits je deze in een rij van vier dezelfde verwerkt, alle eieren van dezelfde kleur laat verdwijnen. Handig!

Misschien snap je de gameplay tijdens het lezen van deze review nog niet helemaal, maar als je eenmaal bezig bent raak je al snel verslingerd aan het simpele maar ingenieuze gameplay-concept. Het combineren van de juiste kleuren en opeenhopen van combinaties werkt gewoon verschrikkelijk goed en na een tijdje ga je enkele handige trucjes leren om een nog hogere score te behalen. Deze scores worden online geüpload, zodat je je eigen prestaties kunt vergelijken met andere eigenaren van de game. Piyotama kent twee singleplayermodi. In de eerste modus tikt een timer langzaam terug en moet je binnen de tijd een zo hoog mogelijke score halen. In de andere modus kun je net zo lang doorspelen totdat je nestje vol zit en je game over bent. Hierbij stijgt de moeilijkheidsgraad door speciale eieren, een snellere toevoer van eieren en meerdere kleuren eieren. Ook kun je offline tegen elkaar spelen, waarbij de tegenstander eieren in zijn nestje krijgt als jij goede combinaties maakt. Best lollig.

En dat is wat Piyotama is: lollig. De gameplay zit, in al zijn simpelheid, erg goed in elkaar en weet toch enige creativiteit en slimmigheid te ontlokken bij zijn speler. Bij elke dergelijke puzzelgame gaat het om de verslavingsfactor en die is bij Piyotama redelijk hoog. Hoewel de ene speelmodus iets te snel gaat en de andere iets te langzaam, zit je zo een uurtje voor je televisie om je hoogste score te verbeteren. De absolute, obsessieve verslavingsfactor bezit Piyotama niet, maar onderhoudend en sterk is het zeker.