Wat ziet mijn oog vandaag? Een licentiegame van een recent uitgekomen film? Hmmm, dat zal wel niet zoveel soeps zijn. Oh, en de game is blijkbaar voor de GBA bedoelt? Dan is alle kans op een fatsoenlijke game wel vervlogen ben ik bang. Maarja, de game zal toch gereviewed moeten worden, dus we pakken het beestje er maar es bij om te kijken of we hier met een schatkist vol goud, of een gezonken schip te maken hebben. Veel hoop is er niet. Ok leuk, bij het opstarten wordt ik begroet door de herkenbare Pirates of the Caribbean soundtrack, maar dan in beperkt midi-formaat. We hebben hier immers met een zes jaar oude handheld te maken, dus een compleet orkest hoefden we niet te verwachten. Om heel eerlijk te zijn hebben deze deuntjes wel hun charme, ze doen een beetje aan vroeger denken. Bovendien is de muziek melodieus genoeg om niet te storen. Zo krijgen ik er toch al iets meer zin in moet ik bekennen.

Er zijn niet zoveel keuzes in het hoofdmenu beschikbaar. We hebben New Game, Load Game en Options. Nadat ik de Options traditiegetrouw even snel bij langs gelopen ben, start ik het avontuur. Hey, daar hebben we Johnny Depp! Wel in minder kleuren dan gebruikelijk, op een lagere resolutie en met een stilstaand beeld zonder stemgeluid; maar hey, het is Johnny Depp! Blijkbaar zit ik gevangen en moet ik zien te ontsnappen. Dat moet voor Sparrow geen probleem vormen lijkt me.

Kijk, dit ziet er niet zo verrassend uit. Het speelt als een sidescrolling actiegame, iets wat ik ook al achterop de verpakking kon zien. Hmmm, ik moet wel zeggen dat Jack behoorlijk soepel en geloofwaardig beweegt. Dit zijn zeker fraaie animaties voor een 2D game op de GBA. De achtergronden zijn ook niet verkeerd. Een klein beetje eentonig misschien, maar we zitten dan ook in een gevangenis. De besturing is lekker simpel. Je rent rond, slaat met je zwaard, springt op platformen. Kind kan de was doen! Blijkbaar hangt er wel een soort RPG-systeem aan vast, want je kunt je reputatie als piraat verhogen door vijanden te verslaan, schatten te vinden en meer van dit soort swashbuckling fun. Je krijgt daar weer nieuwe moves voor, zoals een pistoolschot en een dubbele sprong. De framedrops zijn wel jammer. Die zijn niet heel gebruikelijk bij dit soort 2D-games, maar POTC2 op de GBA heeft ze wel hier en daar.

Fijn, we zijn klaar met het doorlopen van het gevang, dan zullen we nu wel het volgende level krijgen? Oh hey, dit is toch anders dan ik verwacht had! Ik krijg een kaart voorgeschoteld vol met eilandjes en daar mag ik helemaal zelf naar toe varen met de Black Pearl. Op de eilandjes zijn vaak dorpjes en stadjes waar je geruchten kunt kopen van de plaatselijke barman. Deze geruchten geven informatie over een schat en de locatie waar de schat te vinden zou zijn. Zo kun je Jack Sparrow weer sterker laten worden. Ook kun je de Black Pearl upgraden met betere zeilen, een sterkere boeg en allerlei wapens. Dit is nodig om de vele vijandige schepen op zee aan te vallen. Je kunt die schepen enteren en hun schatten stelen. Je kunt Jack Sparrow zelf ook voorzien van een betere uitrusting. Kijk, nu wordt de game toch een stuk interessanter.

Het blijkt dat je behoorlijk wat vrijheid hebt in deze game en dat je kunt doen en laten wat je wil, totdat je provisie op is en je muiterij op je schip krijgt. Dan zul je eerst dat op moeten lossen. Daarvoor moet je wederom dat beginleveltje doorlopen, wat eigenlijk meer voelt als een vervelende straf in plaats van een interessante uitdaging. De scheepsgevechten hebben ook een vervelend probleem. Soms probeert de vijand te vluchten. Als men dan sneller is dan jou, dan moet je eerst wachten totdat ze het speelveld uitgevaren zijn en dat kan erg lang duren. Hierdoor gaat er nogal wat tijd verloren. Een ander minpunt is het vechten op land. Je mist bij het slaan een juist gevoel van momentum en impact. Daardoor voelt dit soms wat stroef aan. Hetzelfde gedlt voor de platformingactie welke een beetje zweverig en onnauwkeurig is. De levels zijn ook ietwat herhalend qua design en vijanden. Als je bovendien puur de verhaallijn volgt, dan ben je behoorlijk snel door de game heen. Uiteindelijk blijft het toch een regelrechte licentiegame zullen we maar zeggen.