Review

Owlboy

Gekortwiekte uil

Geschreven door Thijs Barnhard op

None

Owlboy oogt fantastisch en heeft het hart op de juiste plaats, maar heeft een matig verhaal dat het fantastische gebruik van pixels in de weg zit. Ook de gameplay komt door de constante onderbrekingen maar niet van de grond. Dat het spel bovendien weinig doet met het vogelvrije hoofdpersonage in een gedeeltelijke open-wereld voelt als een gemiste kans.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Fantastische pixel-art, charmante wereld, veel afwisseling
 • Minpunten
 • Bijzonder lineair, clichématig en helaas prominent verhaal
Een game maken is moeilijk. Als teams van honderden werknemers er meerdere jaren over doen, lijkt het logisch dat een ontwikkelaar met veel minder mankracht flink in de problemen kan komen. Dat lastige lot was ook weggelegd voor Owlboy. Deze indie heeft misschien niet de status van een Final Fantasy XV of een The Last Guardian, maar kan zich op het vlak van ontwikkeltijd prima met deze twee giganten meten.

Waarom Owlboy zo lang in ontwikkeling is geweest laat zich eigenlijk wel raden. Het spel heeft een tot in de puntjes uitgewerkt tweedimensionaal pixelstijltje. Hi-bit, zo noemt ontwikkelaar D-Pad Studios het zelf. Die beschrijving is eigenlijk best treffend. Er is geen oude console die de grafische stijl van Owlboy fatsoenlijk zou kunnen recreëren, maar toch geven de gedetailleerde omgevingen en uitgebreide animaties je een prettig nostalgisch gevoel.

Alternatieve platformheld

De Owlboy zelf heeft ook wel wat weg van een alternatieve platformheld uit de koker van bijvoorbeeld SEGA. Het doofstomme uilenjongentje is niet de beste van zijn soort en krijgt bovendien constant op zijn kop van zijn mentor. Dat zijn avontuur draait over hoe Owlboy groeit in zijn pak met veren laat zich vervolgens wel raden.

Misschien wel mede dankzij die voorspelbaarheid wil het verhaal van Owlboy maar niet op gang komen. Dat is jammer, helemaal gezien het feit dat het spel er enorm veel aandacht aan besteedt. Otus, zoals de Owlboy heet, zelf heeft weinig aan de gesprekken toe te voegen, maar wordt wel overal bij betrokken en daarna afgezeken. Het spel doet overduidelijk zijn best om een melodramatisch en ‘angsty’ verhaal voor te schotelen in de traditie van de betere Japanse rpg’s. Helaas zit dat de gameplay vooral in de weg door de constante onderbrekingen.

Co-op voor in je eentje

Die gameplay is namelijk een stuk leuker. Owlboy is in zijn eentje in staat om te vliegen en om objecten en andere personages op te pakken. Dat laatste element speelt de meest verrassende rol in het spel. Naarmate het verhaal vordert sluiten zich steeds meer vrienden en voormalige vijanden aan bij de zaak van Otus. Deze vrienden teleporteer je met een druk op de knop in de klauwen van Otus waar ze hun speciale vaardigheden kunnen toepassen. Wachter Geddy heeft een handige proppenschieter en latere personages introduceren nuttige gadgets zoals een vuurspuwende shotgun.

Roteren tussen personages die Owlboy met zich meezeult is cruciaal om verder te komen in het spel. Die wisselwerking pakt leuk uit want ieder figuur voelt ook echt compleet anders aan. Je hoeft je bovendien niet druk te maken dat de personages iets overkomt wanneer je ze bijvoorbeeld achterlaat in een instortende grot. Op ieder gewenst moment verschijnen ze direct weer tussen je klauwen. Even je maatje van metershoog laten vallen omdat je een knol of schatkist uit de grond wil trekken is dus geen probleem.

Gemiste kansen

Owlboy weet daarmee een voor de hand liggend probleem verrassend simpel op te lossen. Diezelfde inventiviteit is te vinden in de levels zelf. Het spel speelt zich af in een aaneengesloten wereld waarin je in ieder gebied met een ander soort puzzel te maken krijgt. De ene keer moet je met behulp van levensgevaarlijke bomvijanden muren en deuren opblazen om verder te komen. De andere keer moet je een weg door doornstruiken zien te vinden door afgestorven delen in de fik te steken.

De afwisseling in omgevingen en hoepels waar je doorheen moet springen om verder te komen zijn tof, maar Owlboy laat in zijn wereld wel wat kansen liggen. Hoewel ieder gebied op elkaar is aangesloten had dat net zo goed achterwege gelaten kunnen worden. Er is weinig ruimte om de boel echt goed te verkennen en hoewel het er misschien op lijkt dat Owlboy een soort vliegende Metroidvania is, heeft het spel nauwelijks iets van dat genre weg. De enorme rechtlijnigheid voelt als een gemiste kans in een game die los van de presentatie net niet helemaal goed tot zijn recht lijkt te komen.

Het zijn vooral de kleine dingen die Owlboy in de weg zitten. Het verhaal mag dan té aanwezig en melodramatisch zijn en de grappen komen ook nauwelijks uit de verf, maar de mooie sprites weten veel te redden. De humor komt veel beter over in deze sprekende animaties. Je zou bijna wensen dat alle personages – net als Owlboy zelf – niet kunnen spreken.

Owlboy is verkrijgbaar op Steam voor 22,99.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Tv-debuut Nintendo Switch Dataminers ontdekken nieuwe functies in update Pokémon Go
7

Reacties op: Owlboy

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • iTorioko

  • 9 december 2016 18:44
  Damn, dit cijfer had ik dan echt niet verwacht. Gefeliciteerd gamer.nl dat jullie het laagste cijfer van deze game op Metacritic hebben ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 9 december 2016 20:02
  @iTorioko Dus dit.. overal lovende kritieken.. minimaal een 8,5

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Platina32

  • 9 december 2016 21:09
  @iTorioko Dat betekent dat de reviewer fout is? Het is toch een mening? :P Wat maakt die metacritic-rating nou uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 9 december 2016 23:31
  @Platina32 Dit is mn eerste game die ik daadwerkelijk heb aangeschaft digitaal voor de pc, en daarvoor ook mn videokaart heb ge-upgraded . Niet vanwege de reviews, maar omdat het een game is met hart en ziel, uit de tijd van de super nes . Speel de demo als die er is, en stel jezelf dan die vraag die je mij stelde :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Platina32

  • 10 december 2016 00:47
  @Fappingsnake Ik zeg toch nergens dat ik het een slechte game vind? Ik bedoel alleen te zeggen dat ook deze reviewer zelf mag weten of hij de game een 7 waard vindt, of dat hij vindt dat het een hoger of lager cijfer verdient. Als iedereen voor elke game dezelfde cijfers gaat geven, wat hebben reviews dan nog voor zin?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jcp85

  • 10 december 2016 00:07
  Ik ben het eigenlijk wel eens met de review. Het is zeker niet slecht, bij tijd en wijlen is het zelfs leuk. De mechanics zijn afwisselend en redelijk goed uitgewerkt, hoewel het nooit echt een super hoog niveau haalt.

  Maar het verhaal en in het bijzonder de toon waarop het vertelt wordt irriteerde me vanaf het begin. De puzzles worden nooit moeilijk en ik heb de hele game geworsteld met de controls.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dennispls

  • 12 december 2016 10:10
  Ik hou van pixelart! Wat zijn deze lui toch bijzonder goed daarin. Ik moet hem zelf nog aanschaffen dus heb nog geen idee wat ik kan verwachten. Alleen de art krijgt van mij al een dikke 10

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.