Het opvoeden van een hond als game, hoe kan dat ooit boeiend zijn? Toch waagde Nintendo de poging en komt men met Nintendogs voor de Nintendo DS. Immers was een game als Tamagochi een aantal jaren geleden ook immens populair, dus waarom zou het nu niet weer lukken? Wij lieten de hondjes uit voor een wandeling om er achter te komen of Nintendogs inderdaad een solide game is.

Je hebt bij het aanschaffen van Nintendogs de keus uit drie versies, welke allen een eigen verzameling hondenrassen bevatten. Je kunt wel alle rassen in één versie krijgen door via de game te communiceren met personen die een andere versie gekocht hebben dan de jouwe. In elk geval begin je de game door een hond aan te schaffen. Niet alleen heb je de keus tussen verschillende rassen, vachtkleuren en geslachten, ook de persoonlijkheid van de hond is belangrijk. Dit bepaald namelijk in belangrijke mate de interactie. Let hier dus op voordat je een hond koopt.

Na de aanschaf is het zaak je hond een naam te geven. Dit doe je door de naam via de microfoon in te spreken. De hond zal hier op reageren, waarna je hem of haar beloond met een aai over de bol. Dit doe je net zo lang totdat de hond de naam duidelijk onthouden heeft. Vervolgens kun je de naam officieel invoeren. Dit hele proces verloopt erg intuïtief en gebruiksvriendelijk, wat enige frustratie tot een absoluut minimum beperkt.

Zodra je hond een naam heeft, wil dit nog niet meteen zeggen dat hij of zij ten alle tijde zal luisteren. Door de naam vaker te roepen, zal je hond de naam steeds beter onthouden waardoor later ook andere intonaties van de naam mogelijk zijn. Hetzelfde geldt voor de vele truckjes en commando's die je de hond kunt leren. Soms voert de hond uit zichzelf een truckje uit, en door er vervolgens een woord aan te koppelen, kun je er voor zorgen dat de hond het stemcommando bij het specifieke truckje zal onthouden. Ook hier is herhaling van groot belang. Met de stylus kun je de hond trouwens ook zelf forceren om een bepaald truckje uit te voeren, zodat je er sneller een bepaald stemcommando aan kan koppelen. Het leuke aan dit hele proces is dat je hond merkbaar beter wordt in het luisteren naar je stem en dat je ook steeds meer truckjes kunt ontdekken naargelang je relatie met de hond groeit.

Je hond zal ook moeten eten en drinken. Dit zal de hond zelf aangeven door bijvoorbeeld te gaan hijgen, krabbelen of blaffen. Alle spullen voor je hond koop je bij verschillende winkels. Na de aanschaf van drinkwater en brokjes, kun je deze aan je hond voeren. Ook het wassen van de hond moet om de zoveel tijd gebeuren. Na het kopen van shampoo en een borstel, kun je met de stylus je hond uitgebreid schoonmaken zodat hij of zij er weer op en top uit ziet. Natuurlijk moet je de hond uitlaten om de zoveel tijd. Je stippelt van tevoren een route uit door de stad en vervolgens zal je deze met je hond afleggen. Tijdens dit proces kan je hond fatsoenlijk z'n behoefte doen en kun je ook speciale winkels en andere hondenbezitters tegenkomen.