Review
Nintendo Switch Sports

Nintendo Switch Sports is ouderwets zweten in een nieuw jasje

Zweten is weten

Geschreven door Cody Dakota op

Conclusie

Gameplaytechnisch maakt Nintendo Switch Sports veel indruk; met name de subtiele aanpassingen in de terugkerende sporten voelen verfrissend aan. Daarnaast zijn badminton en voetbal uitstekende toevoegingen die niet hadden misstaan in het bewierookte origineel. Het totaalpakket voelt vooralsnog wel wat kaal, waardoor je iets te snel op de minder leuke sporten uitgekeken raakt.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • + Verbeterde gameplay, in splitscreen sporten, nostalgisch
 • Minpunten
 • Weinig lokale zijactiviteiten
Ruim zestien jaar geleden bracht Nintendo wat haar bestverkochte stukje software ooit zou worden op de markt, Wii Sports. Sindsdien zijn er een meerdere (spirituele) opvolgers de revue gepasseerd, maar geen met dezelfde aantrekkingskracht als het origineel. Behalve dat Nintendo Switch Sports vooralsnog wat kaal aanvoelt, is er weinig op aan te merken. Zeker op gebied van gameplay.

We kijken natuurlijk allang niet meer op van bewegingsbesturing in games, dus dat Nintendo Switch Sports tijdens de aankondiging wat minder losmaakte dan het origineel is weinig verrassend. Bovendien profiteerde het origineel van het nieuwe publiek dat de Wii aansprak. Dat komt grotendeels doordat de gameplay eenvoudig is, en de sporten universeel. Het goede nieuws is dat Nintendo Switch Sports ook die eigenschappen bevat.

Oud maar goud

De meest iconisch digitale sport in een game moet toch wel bowlen zijn, zeker na de opknapbeurt die de precisiesport in Nintendo Switch Sports heeft ontvangen - nog significanter dan de opfrisser dan die in Wii Sports Resort dankzij het Wii Motion Plus-opzetstuk. Eigenlijk legt Nintendo de metamorfose zelf het beste uit. Voorheen las het bijschrift van de tutorial: “Houd uw controller schuin, druk ZR + B in, en laat deze los op juiste moment.” Nu luidt de uitleg min of meer: “Doe gewoon alsof je aan het bowlen bent, chef!” Dat past natuurlijk goed bij de insteek van de sportgame, namelijk dat iedereen de gameplay direct moet kunnen begrijpen, maar het maakt bowlen ook daadwerkelijk leuker. Een strike geeft immers nog meer voldoening wanneer je ervan overtuigd bent dat het volledig jouw verdienste is.

Nintendo Switch Sports

Een andere fijne toevoeging is dat spelers tegelijk kunnen bowlen, in splitscreen. Dat zorgt ervoor dat een pot balrollen veel rapper gaat dan voorheen, en dat de drempel om een nostalgische pot bowlen op te starten een stuk lager ligt. En hoe mooi is het dat je nu overval en te allen tijde kunt bowlen met je vrienden in handheldmodus? Niet langer hoeven we complete televisies en bergen kabels mee te slepen naar collegezalen of het openbaar vervoer. In andere woorden: overal en nergens digitaal sporten is niet langer een meme. 

In plaats van roekeloos achter een bal aan rennen, ben je al snel bezig met het lezen van de wedstrijd en het timen van je schoten.

Nice shot!

Ook het paradepaardje van Wii Sports maakt in Nintendo Switch Sports zijn comeback, namelijk tennis. Inhoudelijk is er weinig veranderd: de gameplay en het principe zijn hetzelfde: sla de bal op het juiste moment terug door een slaande beweging te maken met de controller.

Toch gaat de virtuele slagsport verder dan simpel heen en weer slaan. De complexiteit en charme van de sport houdt zich schuil in het juist timen van je bewegingen. Hoe meer potten je speelt, hoe gecontroleerder je de bal in het vak van de tegenstander leert plaatsen. Zodra je een waardige tegenstander hebt gevonden, raak je ook anno 2022 niet snel uitgekeken op deze klassieker.

Er is ook een drietal nieuwe sporten aan de game toegevoegd, badminton, volleybal en voetbal. Zoals wel vaker bij dergelijke titels, inclusief Wii Sports, komt de ene sport beter uit de verf dan de andere. Zo voel je je tijdens een potje voetbal volledig in controle over jouw personage doordat de gameplay intuïtief en het speelveld overzichtelijk is. In plaats van roekeloos achter een bal aan rennen, ben je al snel bezig met het lezen van de wedstrijd en het timen van je schoten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je jezelf goed positioneert en dat je weet waar de ruimtes liggen. Wel is het even wennen dat je met de armen de bal ‘trapt’, in plaats van met de benen. Daarnaast zorgt het arcade-achtige randje ervoor dat je constant het idee behoudt dat er nog van alles kan gebeuren.

Voor badminton geldt min of meer hetzelfde. Ook hier ben je volledig in controle, wat ervoor zorgt dat tactiek en intensiteit de boventoon voeren. Je bent constant aan het overwegen waar je jouw volgende slag het best kan mikken zodat je tegenstander het niet verwacht. Daarnaast worden alle bewegingen erg accuraat geregistreerd. Zeker in combinatie met het vergelijkbare gewicht van de Joy-Con met een badmintonracket, zorgt dat ervoor dat een potje shuttleslaan aanvoelt als echte wedstrijd badminton. 

Nintendo Switch Sports
Nintendo Switch Sports
Nintendo Switch Sports

Ongedwongen fout

Dan blijft chanbara over. Je zou verwachten dat een zwaardvechtsport als deze zich uitstekend leent voor een digitale vertolking. Bij chanbara is het namelijk de bedoeling dat je jouw tegenstander over de rand van het speelveld bonjourt met een slagzwaard naar keuze. Dat doe je door alle inkomende slagen te pareren, en zelf al je klappen te raken. Wanneer jouw aanval wordt geblokkeerd, kan je tijdelijk niet bewegen en ben je dus kwetsbaar voor een tegenaanval. Op papier is dat heel leuk, maar helaas ligt het speltempo in praktijk net even te laag, waardoor je het gevoel hebt dat de zwaarden niet responsief genoeg zijn. Jezelf verliezen in een spannend potje zwaardvechten is er daarom niet bij.

Het speelplezier van Nintendo Switch Sports is dus dik in orde, al komen twee van de zes sporten duidelijk minder goed uit de verf. Aan de houdbaarheid van de game is echter twijfelachtig, want vooralsnog voelt het totaalpakket wat leeg aan. Dat komt gedeeltelijk doordat we de online functionaliteiten - en daardoor bepaalde varianten van sporten, zoals de battle royale-modus van bowlen en volle pot voetbal met acht spelers – nog niet hebben kunnen testen.

Maar het grootste gemis is toch wel het gebrek aan minigames. Zo kan je in Wii Sports het beruchte 100 pin bowling spelen en je tennisbewegingen oefenen terwijl je felbegeerde medailles kunt verdienen door een steeds kleiner vlak op de muur te raken. Want los van een impuls potje bowlen op verjaardagen en partijtjes, waren het die uitdagingen die het spel in leven hielden.

Nintendo Switch Sports

In andere woorden: als er sporadisch nieuwe sport- en spelactiviteiten worden toegevoegd, is er weinig aan te merken op Nintendo Switch Sports. Je krijgt wat je verwacht en dat is in combinatie met het hoge gehalte nostalgie meer dan genoeg. Natuurlijk is de ene discipline beter uitgewerkt dan de andere, maar ze allemaal erg leuk om te spelen. Zeker badminton en voetbal zijn fijne toevoegingen. Daarnaast maken de subtiele veranderingen in het bowlen die sporten nóg leuker, iets wat weinig voor mogelijk hielden. Er gaat in ieder geval geen sessie voorbij zonder dat je jezelf een ongeluk lacht. Laten we hopen dat er niet al te veel Joy-Cons door de televisie vliegen.

Nintendo Switch Sports verschijnt op 29 april voor Nintendo Switch

Dit artikel delen:

Lees meer

Insomniac-spellen en Resident Evil Village ondersteunen nu VRR op PS5 Ook Asus en HP bereiden laptops met Intel Arc-gpu voor
7

Reacties op: Nintendo Switch Sports is ouderwets zweten in een nieuw jasje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  bigds9fan

  • 27 april 2022 19:06
  Besteld puur voor het bowlen.

  Heb er zin in!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 28 april 2022 12:26
  "Laten we hopen dat er niet al te veel Joy-Cons door de televisie vliegen."

  Altijd wel een paar met hun gladde chips handjes :) ik heb het niet helemaal gelezen maar konden jullie wel de online modes spelen?. Die schijnt bij veel recensies er nog niet te zijn zodat het cijfer uiteindelijk lager uitvalt..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 28 april 2022 17:50
  @Baroness er word ook niet even op gereageerd.. leeft deze site nog wel?.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CodyDakota

  • 29 april 2022 08:32
  @Baroness Helaas heb ik die niet kunnen checken voordat de review online kwam. Maar dat was zeker een gemis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baroness

  • 29 april 2022 14:16
  @CodyDakota dan had het misschien wel een 8 kunnen zijn…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 28 april 2022 19:31
  Speciaal voor tennis gehaald.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  meccorr

  • 8 mei 2022 11:23
  Misschien nog een idee om de review te updaten met de online modus. Denk dat dat toch best veel toevoegt (heb de game zelf sinds release). Het is uiteraard geen game die je urenlang achter elkaar speel. Maar meerdere korte speel sessies.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.