Review
Micro Machines

Micro Machines: World Series

Zijn de speelgoedkarretjes van Hasbro nog steeds zo leuk?

Geschreven door Dennis Mons op

Conclusie

 • Micro Machines blijkt een wat twijfelachtig, niet geheel uitgewerkte poging van Codemasters om de nostalgische gamer terug te lokken naar de reeks. Vanwege lastige besturing en te weinig content is het een geinig spelletje met de nodige mankementen, ook al kost de game niet veel.
  Score: 60 Oké
  • Nostalgie ten top in ‘classic’ modus zonder poespas, prachtige graphics
  • Niet veel content, camera heeft soms kuren
Er zijn weinig racegames die zoveel nostalgie bij spelers losmaken als Micro Machines. De serie van Codemasters heeft een rijke historie op vooral oudere consoles als de Game Gear, SNES, Amiga en zelfs het gameconsoleprul van Philips, de CDi (waarop Micro Machines zowaar een goede titel was). Met Micro Machines World Series tracht Codemasters gamers van het eerste uur weer te kietelen voor de kleine speelgoedautootjes.

Micro Machines is feitelijk een eenvoudige top-down-racer. Wat de game zo uniek maakt zijn de leuke omgevingen en banen. Het zijn namelijk speelgoedkarretjes die rondrossen over eettafels, pooltafels, door woonkamers en tuinen. Het is alsof de fantasie van kinderen bewaarheid wordt; met ‘echte’ speelgoedwagens door het huis racen.

Je moét online

Het irritante van deze nieuwe Micro Machines is dat de game er vanuit gaat dat je het hartstikke leuk vindt om online te racen. En laat dat voor sommige gamers juist niét het geval te zijn. De kracht van de oude Micro Machines was het beter en sneller worden door de banen uit je hoofd te leren. Om dat nu voor elkaar te krijgen moet je een andere modus kiezen. Standaard speel je automatisch met anderen online en dan is het leren van de tracks bijna niet te doen.

Bij meerdere spelers zoomt de camera enorm ver uit, en zoomt dan bij tijden plotsklaps weer in op momenten die niet uitkomen. Hierdoor raak je het overzicht van de tracks af en toe kwijt. Je hebt dus flink wat potjes nodig om ze uit je hoofd te leren en dat voelt gek genoeg soms als werken aan. Mocht je door die cameraperikelen achter geraken tijdens de race, dan is het vaak té lastig om iedereen weer in te halen. Een verloren wedstrijd.

Fight!

Mocht je het racen minder boeiend vinden: er is ook een battle modus, en die is best wel vermakelijk. In tegenstelling tot de races heb je, zoals de naam al doet vermoeden, de taak om elkaar helemaal verrot te schieten, stampen en bombarderen. De wapens zijn lekker gevarieerd en vooral de hamer is een uitblinker (en maakt ook een lekker smooshy geluid). Tijdens de battles kan het flink hectisch worden en is wat bloedfanatisme al snel geboren.

Om je te motiveren voor de races heeft de game overigens een rankingsysteem, maar ook dat is niet de nodige stok achter de deur om veel uren in de game te willen stoppen. Bij dat rankingsysteem kun je level 10 halen, waarna er speciale andere modi ontgrendeld worden. Er komen dan om de zoveel tijd aangepaste races voorbij waarbij de gamesettings afwijken, zoals power ups en dergelijke. Ook is het mogelijk om nieuwe power-ups te ontgrendelen en je karretjes een kek kleurtje te geven.

Losjes

Saillant detail: debesturing blijkt in eerste instantie knap lastig. Het is niet zo dat autocoureurskills van een Gran Turismo-speler vereiste zijn, integendeel, de besturing is losjes. Misschien ook wel te losjes. Je moet behoorlijk pielen om de wagentjes te laten doen wat je wilt. En vergeet daarnaast niet dat, vanwege het feit dat het een top-down-racer is, links soms rechts of boven is, of onder ineens links is. Je kunt dat overigens prima onder de knie krijgen, maar het betekent ook dat wanneer je vrienden over de vloer hebt dit niet direct een fijne partygame is die iedereen kan oppakken.

Mocht je je dan wel willen wagen aan een ouderwets multiplayerpotje met je maten, dan is er gelukkig nog een klassieke modus die de tands des tijds prima heeft doorstaan. De opzet is simpel: als je uit beeld verdwijnt, ben je af. Zet ook nog eens de Nerf-powerups uit en het is bíjna gewoon Micro Machines zoals je het kende uit een lang vervlogen verleden, maar nu met mooiere graphics.

Zootje in huis

Dat is overigens ook nog een punt van kritiek: hoewel de graphics machtig mooi zijn, zijn de levels enorm druk. Het is tof dat Codemasters best goed je het gevoel weet te geven dat de spullen en omgevingen enorm realistisch zijn, maar doordat er zoveel rommel om je heen is, maakt het de tracks er niet overzichtelijker op. Dat de game niet altijd even snel alle textures laadt, is ook niet echt rustgevend voor de ogen. Een beetje opgeruimd mens irriteert zich vast mateloos aan het feit dat er virtuele mensen bestaan die er thuis zo’n zootje van maken.

Micro Machines blinkt uit in middelmatigheid. De gameplay is geinig, maar vaak te frustrerend. De balans tussen de koploper en achterblijvers is soms schrikbarend slecht, waardoor je vaak al snel in de race weet dat winst is uitgesloten. Maar ga met wat vrienden zitten en schakel over naar de Classic-modus en je hebt best een leuke partygame voor de luttele 25 euro die het spel kost.

Micro Machines is nu verkrijgbaar voor PS4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bungie: 'Verhaal Destiny 1 was om vragen op te roepen' Disney toont Kingdom Hearts 3, Spider-Man en meer op D23 Expo
7

Reacties op: Micro Machines: World Series

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • TheChief

  • 12 juli 2017 10:17
  Toch een beetje een gemiste kans dus. Met een wat strakkere besturing, betere camera afhandeling en iets meer tracks etc had het zomaar een zomerhit kunnen worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • NareMan

  • 12 juli 2017 12:14
  Ik ben helaas echt ZWAAR teleurgesteld in deze game. Het is bijna een letterlijke port van de mobile versie. 20 min voor gezeten met vrienden en dat was het dan ook. 30 euro weggegooid voor de hoop op nostalgie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • kleinekoosjer

  • 13 juli 2017 09:19
  Ze hebben zo misgeschoten.. echt een gemiste kans dit. Ik denk dat er naast mij heel veel gasten van 30+ (en uiteraard heel veel jongere) zaten te wachten op een goede couch party game..
  Waarom alles op online gooien./. dat had een leuk extraatje kunnen wezen. Maar Micro Machines is in de essentie een local mutli player. Blijf daar dan ook van af.. Zo ontzettend dom.
  Je weet wat werkt, je weet wat mensen willen want er zijn maar weinig van dat soort games.. Ik wil potdomme mijn 4 controllers gebruiken.. maten op de bank.. pintje er bij.. en lachen..
  Het kan alsnog, maar veel te weinig content en niet helemaal lekker uitgewerkt. NERF wapens hadden er wat mij betreft ook gelaten mogen worden, of meer op de achtergrond. Nu ligt de nadruk op de wapens, terwijl het niets van doen heeft met MM.. Zo zonde dit, de game wordt overal middelmatig ontvangen.. Zal je zien dat het weer jaren duurt voordat ze dit aandurven.. Hopelijk lezen ze de kritieken, want iedereen schrijft dat ze een goede 'normale' MM willen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 13 juli 2017 11:31
  @kleinekoosjer Helemaal mee eens. Toch maar weer eens mijn ps1 aansluiten dan om micro machines v3 te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 13 juli 2017 11:38
  Het is natuurlijk simpel waarom ze local multiplayer terugdraaien en zoveel mogelijk online willen. Voor online play met 4 spelers moet het spel 4x gekocht worden. voor local maar 1 keer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • kleinekoosjer

  • 13 juli 2017 14:03
  @darkmanwls Tja, goed punt. Als ze een mediocre online spel maken wat overal 5jes en 6jes scored verkoopt het echter helemaal niet zo lekker.. Maak dan een 8 a 9 game waar de spelers naar verlangen.. Een (semi)offline- hit verkoopt denk toch echt beter dan een online flop.. Zoals ik hierboven schreef kan Micro Machines teren op een grote groep old-school liefhebbers.. Zodra die groep ziet dat het goed is en krijgt waar ze op hoopten dan volgt de massa automatisch. MM is een franchise waar veel uit te halen valt.. alleen beseffen ze dat blijkbaar niet helemaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 13 juli 2017 18:09
  @kleinekoosjer De serie is inmkiddels te ver in het verleden om er voor een nieuw deel een vol team op te zetten. Dat durven bedrijven niet aan tegenwoordig. De oldschool fans is zeker een grote groep, maar de nieuwere gamers is een veel grotere groep en die wil liever de zoveelste call of duty of assassin's creed (denken ze)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.