Echt veel kart-games zijn er de laatste jaren niet voor de PC verschenen. Een paar jaar geleden hadden we nog het realistische Super 1 Karting waarbij de gemiddelde speler erg veel moeite moest doen om de kart überhaupt op de baan te houden, laat staan de race te winnen. Nu is er in de vorm van Michael Schumacher Racing World Kart 2002 (ze waren er niet over uit welke titel ze zouden nemen, dus dan maar allemaal) eindelijk weer een kart-game voor de PC verschenen. Het is een spel geworden voor de casual gamer en is dus niet echt realistisch, maar het kent ook niet de power-ups die we in veel arcade-kartgames langs zien komen. I see dead people. They don't know they're dead. They race around in karts!

Het spel bied je drie verschillende game-modes zijnde training, time trial en championship. In de eerste mode dien je tegen een ghost car te racen, bij time trail moet je een aantal rondjes binnen een tijdslimiet afronden en bij championship dien je tegen computergestuurde tegenstanders te racen. In elk van de drie game-modes staan in het begin maar drie parcours ter beschikking in de laagste klasse. Wanneer je ze alle drie tot een goed einde gebracht hebt (of genoeg punten behaald hebt in championship) ga je door naar de volgende klasse. In de tweede klasse rijden de autotjes iets harder en wordt het spel iets uitdagender. Hier staan dan ook 5 parcours ter beschikking. De laatste klasse biedt 7 parcours en daarin krijg je in championship mode zelfs de kans om tegen Schumi himself te racen.

Dit is nog eens een handig camerastandpunt

Wat dus opvalt is de afwezigheid van een quick race mode waarin je zelf het parcours en de klasse kiest, het aantal rondjes en het aantal tegenstanders. Je zal het dus moeten doen met wat de makers je bieden. Een bepaald parcours is meestal maar in één klasse te spelen en je moet er steeds hetzelfde aantal rondjes op rijden. Daarnaast is er ook geen multiplayer-optie voorzien. Wel is er bij Time Trail een mogelijkheid te racen voor een online ranglijst wat voor een leuke uitdaging kan zorgen.

Hoezo vooroordelen! Ik ken er ook nog wat over Duiters hoor...

De parcours zijn redelijk gevarieerd. Je hebt een aantal indoor en outdoor kartbanen en een aantal parcours 'op lokatie'. Allen zijn ze afgebakend met hekken en reclameborden, met soms enige uitwijkmogelijkheid over het gras. Dat brengt je auto echter wel meteen nagenoeg tot stilstand met vaak het gevolg dat je achteraan aan kan sluiten. Er zit ook een Nederlands parcours in met de nodige windmolens, kassen, bloembollen en koeien. Het is alsof de Duitse ontwikkelaars nog steeds vol willen houden dat dat de reden is waarom Duiters naar ons land komen, terwijl ze in Amsterdam toch altijd verdraaid snel de coffeeshops weten te vinden.