Na vier verschillende spellen en twee uitbreidingen vond Electronic Arts het tijd worden voor een frisse wind door de Medal of Honor reeks. Toevallig kwam deze wind vanaf de Stille Oceaan en vanuit oostelijke richting. Medal of Honor: Rising Sun brengt ons namelijk naar de Pacific, waar de Japanners net zo hard te keer gingen als de Duitsers in Europa. Zoals we dat van de Medal of Honor reeks gewend zijn mogen we in Rising Sun een aantal memorabele gevechten uit de Tweede Wereldoorlog nog eens dunnetjes over doen. Dit maal staan, “As seen on TV”, onder andere Pearl Harbour en The Bridge over the Rivier Kwai op het menu.

In Rising Sun word je in de schoenen gezet van Joseph Griffin. Aanvankelijk ligt hij lekker te genieten in de cabine van een schip in het zonovergoten Pearl Harbour op Hawaï. Hij staart wat naar een poster van een zonnig strand en een mooie dame, wanneer het schip ineens hevig heen en weer schudt en het noodsignaal luidt. Mensen met enig benul van de historie van de twintigste eeuw zien de bui al hangen: de Japanners hebben hun aanval op Amerika geopend en de Tweede Wereldoorlog is nu ook voor de Amerikanen echt begonnen. Maar onze Joseph moet eerst nog eens levend uit het schip zien te raken.

De makers hebben gepoogd om van de opening van het spel wederom iets memorabels te maken in de trant van Omaha Beach, maar ze zijn hier met de Pearl Harbour missie eigenlijk niet in geslaagd. De missie begint met een ontsnapping uit het schip, een soort van tutorial waarin je onder andere leert hoe je brandjes moet blussen, deuren moet openen en je spel moet bewaren. Wanneer je eindelijk aan dek bent aanbeland is het slechts een kwestie van achter het geweer kruipen en de overvliegende vliegtuigen naar de grond helpen. Vervolgens mag je hetzelfde kunstje nog eens flikken vanuit een bootje. Het gescripte spektakel om je heen maakt aanvankelijk wel enige indruk, maar doordat je zelf weinig vrijheid hebt in deze missie, laat het begin al geen verpletterende indruk achter.

Beter wordt het wanneer je er echt op uit mag. De volgende missies spelen zich onder andere af op de Filippijnen, in Singapore en in de dichte jungles van Birma. Aan het concept van de andere Medal of Honor games werd weinig veranderd en nog steeds zal je doorheen de levels objectives toegewezen kregen welke niet te bereiken zijn zonder eerst een heel peloton tegenstanders omver geholpen te hebben. Het wapentuig dat je hiervoor tot je beschikking krijgt is niet echt bijzonder en bevat wederom een snipergeweer, een handpistool en wat steviger, automatisch wapentuig. Ook staat er nog steeds wapentuig op een vaste plek waar je achter kan kruipen om eens stevig huis te houden. Wanneer je deze apparatuur ook maar met één vinger aanraakt zullen er direct hordes vijanden getriggerd worden zodat je eventjes lekker kan slachten, mocht je daar zin in hebben. Anders vooral afblijven!