Wie had durven voorspellen dat 2001 hét jaar zou zijn dat alle lang uitgestelde releases zouden verschijnen? Dit jaar kwamen niet enkel Anachronox en Black & White in de winkel, maar staan Commandos 2 en DukeNukem4Ever ook klaar om nog door ons gespeeld te worden.

In deze review bekijken we eindelijk een game die ook absoluut in dit rijtje thuis hoort: Max Payne. Meer dan 4 jaar deed Remedy erover om het spel te maken en nu ligt het dan eindelijk in de winkel.

A man with nothing to lose

Vrouw en kind vermoord, achtervolgd door de maffia en verdacht bij de politie van moord op een collega DEA officer. Een scene die misschien zo uit een bioscoopfilm zou kunnen komen, maar nog niet eerder in een spel te zien was.

Max Payne is de éérste game die niet enkel pure actie naar de pc brengt, maar dit ook doet in een zeer stijlvol jasje. Met pure film-noir impressies hebben de mensen van Remedy een spel willen maken dat single-player naar een nieuw niveau zou sturen. De vraag is enkel: is ze dat gelukt?

Het verhaal van Max Payne speelt zich 's nachts af in downtown New York. In verschillende bekende gebieden zoals wolkenkrabbers, metro-stations en achterbuurten moet jij je weg zoeken om uiteindelijk te ontdekken wie er verantwoordelijk is voor de moord op je vrouw en kind...en vooral: 'wie wil jou zo graag het leven zuur maken?'

The Matrix

Waar Max Payne duidelijk zijn inspiratie heeft gehaald uit films als Face Off, Hard Boiled, Payback en The Matrix, heeft het spel hier toch zijn eigen draai aan gegeven en ervoor gezorgd dat het ook een speelbaar geheel is geworden.

In een enorme flashback wordt het verhaal door Max verteld in stripvorm. Deze plaatjes die meer op foto's lijken dan op echte tekeningen, keren regelmatig weer terug zodra er iets te bekijken of bepraten is. Dat zorgde er bij mij helaas soms voor dat ik soms wel erg abrupt uit het spel werd gehaald dankzij deze strips en dat er geen sprake is van een altijd succesvolle overschakeling.

Over het voice-acting is weinig te klagen. De zware stem van Max weet uitstekend in pure noir-stijl het verhaal te vertellen. Daarnaast is er een compleet bataljon aan acteurs ingezet om de overige stemmen in te spreken.

En zo begint het verhaal

Valkyr, een drug die de stad in zijn greep heeft wordt door verschillende maffia-families door de stad verspreid. In zijn job als DEA officier is hij bij één van deze families geinfiltreerd en probeert hij de bron van de drug te ontmaskeren.

Eén van zijn collega's wordt echter vermoord en alle vingers wijzen de kant van Max op. Niet veel later zit zowel de maffia als de New York DEA (drugsbestrijding) op zijn hielen. En niet bepaald met de beste intensie.

De tijd voor wraak en het bewijzen van zijn onschuld is voor Max dus aangebroken. En jouw job begint nu.