Review

Mario Sports Superstars

Manusje-van-alles

Geschreven door Michel Musters op

None

Het concept achter Mario Sports Superstars (vijf sporten in één pakket) lijkt waterdicht, maar geen van de sporten biedt de diepgang die we van eerder verschenen losstaande titels gewend zijn. Daardoor voelt elke sport als een ‘light’-variant met verder overigens prima werkende besturing. Superstars is een manusje-van-alles, maar blinkt nergens in uit.
6,5
Score
65
Score: 65
  • Pluspunten
  • Besturing werkt goed, vijf sporten voor de prijs van één
  • Minpunten
  • Te weinig diepgang en mogelijkheden vergeleken met de losstaande sportgames
De sportgames van Mario stonden ooit in een hoog aanzien, maar na de wat tegenvallende tennisgame op Wii U weet Nintendo met deze verzameling weer niet echt een hole in one te slaan.

Voor een loodgieter beoefent Mario wel een heel breed scala aan sporten. Dat heeft ons zeker een aantal klassiekers opgeleverd, waaronder de door Camelot ontwikkelde Mario Golf- en Tennis-games. Het door Next Level gemaakte Super Mario Strikers op de GameCube was daarnaast een erg sterke voetbalgame die een fijne variatie op de serieuze Fifa’s en Pro Evolution Soccer’s van deze wereld bood.

mario sports

Een verzameling van vijf sporten op één gamecartridge voor de 3DS klinkt dan ook als een droom die uitkomt. Waar je normaal per sport de volle prijs neerlegt, krijg je er nu vijf voor de prijs van één. Het is een concept waar we sinds de GBA-dagen al om vroegen, omdat we het beu waren om elke sportgame apart te kopen.

Zo blijkt maar: kijk uit waar je om vraagt. Mario Sports Superstars is op geen moment een slechte game, maar blinkt ook nergens in uit, en dat is soms nog veel kwalijker. Er zijn vijf sporten aanwezig: golf, tennis, voetbal, honkbal en het compleet nieuwe paardrijden.

Een balletje slaan of schoppen

Golf en tennis zijn ontwikkeld met de hulp van Camelot, de studio achter de ‘echte’ Mario Golf- en Tennis-games. Dat is merkbaar, want de besturing is nagenoeg feilloos en zoals je die gewend bent van de afzonderlijke games. Er zijn opties om losse potjes tegen de computer of tegen een lokale of online tegenstander te spelen, alsmede deel te nemen aan een toernooi. Daarbij kan er uit verschillende personages uit het Mario-universum en uit diverse tennisvelden en holes gekozen worden. Tot slot kan ook de moeilijkheidsgraad worden aangepast, waardoor je sterkere tegenstanders voor je kiezen krijgt.

Al vrij snel wordt duidelijk dat er vele opties, extra gameplayelementen en diversiteit in velden ontbreken. De sporten voelen als ‘light’-versies van de volledige games. Zo zijn er maar vier velden met elk negen holes in het golfspel. Waar in de oude Mario Golf-games er diverse leuke locaties gebaseerd op de Mario-games zitten, betreft het hier een aantal vrij generieke velden zonder poespas. Na een halfuur tot uur heb je een sport wel weer gezien, al maakt het ‘t spelen tegen mensen van vlees en bloed logischerwijs iets spannender.

Voor voetbal is niet Next Level Games ingehuurd, maar is Bandai Namco aan de slag gegaan. Leg je het voetballen naast Super Mario Strikers, dan wordt het al snel duidelijk dat de ziel er een beetje is uitgesloopt. Je hebt nu 22 spelers op het veld, maar aangezien dat bovenal generieke figuren als Koopas zijn zonder verder unieke stats of mogelijkheden, geven alleen de team captains en hun assistenten wat kleur aan het geheel. Zij hebben elk één speciale move. Wederom bestuurt het allemaal soepel zonder verdere klachten, maar de verveling slaat na een toernooitje ook hier al snel toe. Honkbal is veruit de saaiste sport. Of je nou de bal werpt of slaat, het komt vooral neer dat je op het juiste moment op A drukt, terwijl het rennen van honk naar honk vrijwel automatisch gebeurt.

Een gegeven paard niet in de bek kijken

Compleet nieuw is het paardracen. Juist omdat we hiervoor geen vergelijkingsmateriaal hebben (er is immers nooit een losstaande paardracegame met Mario in de hoofdrol uitgebracht), viel deze sport ons nog allerzins mee. Het racen op paarden zelf is leuk en heeft door de toevoeging van versnellingen door het pakken van sterren en het racen in slipstreams nog een fantasierijke invulling ook. Daarnaast kunnen paarden verzorgd worden in de stal, wat hun prestaties op de racebaan ten goede komt. Het is een heel licht rpg-element, maar het is juist zo verrassend dat deze extra diepgang in de paardraces zit en niet in de andere, populairdere sporten. We waren zelf ook verrast dat we onze 3DS het vaakst aanzetten om weer op een paard te klimmen.

We raden iedereen die een specifieke sport leuk vindt aan om de bijbehorende losse game erbij te pakken. Er zijn genoeg goede Golf- en Tennis-games met Mario in de hoofdrol uitgebracht en ook Super Mario Strikers is een goed alternatief. Heb je geen toegang tot deze titels en wil je meerdere sportgames voor onderweg als ‘snelle hap’ hebben, dan is Mario Sports Superstars een aardig alternatief. Verwacht echter niet urenlang aan je scherm gekluisterd te zitten.

Mario Sports Superstars is vanaf 10 maart verkrijgbaar voor 3DS.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo Switch heeft toch een activity log Nintendo praat met Netflix en anderen voor Switch-support
0

Reacties op: Mario Sports Superstars

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.