Review
Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure

Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure

He’s finally here, performing for you

Geschreven door Thijs Barnhard op

Conclusie

Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure is een aardige aanvulling op de originele game. De gameplay is nog steeds verrassend goed en met de Donkey Kong Country-fanservice verdient de dlc aardig wat pluspunten. De absolute ster is Donkey Kong en zijn enorme veelzijdigheid op het slagveld. De saaie momenten tussen de gevechten door steken nu juist extra slecht af.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • DK op het slagveld, strategische gameplay blijft overeind, veel fanservice
 • Minpunten
 • Aan de makkelijke kant, saaie tussenstukken
Verguisd ver voor de officiële aankondiging, omarmd op release. De levensloop van Mario + Rabbids Kingdom Battle is niets minder dan bijzonder te noemen. De combinatie van Nintendo’s geliefde Mario en de ietwat minder geliefde Rabbids van Ubisoft in een turn-based strategiegame zou eigenlijk met geen mogelijkheid goed kunnen uitpakken, maar toch is dat het geval. Kingdom Battle mag gerust de grootste verrassing van 2017 genoemd worden.

Dat verrassingselement heeft de nieuwste downloadable content voor dit spel niet meer. Inmiddels weet je wat je kunt verwachten in deze samensmelting van werelden. Typische Rabbid-humor, Xcom-achtige gevechten en hele lange wandelingen tussen dit alles door. De gevechten zijn bijna een jaar later nog steeds het hoogtepunt. De personages in je team zijn uiterst behendig, waardoor ze ondanks de beperkte bewegingsruimte per beurt toch overal op de map kunnen komen. Onder andere door in buizen te duiken of door bovenop een teamgenoot te springen voor een extra zetje.

Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure

DK-eerbetoon

Dezelfde basis blijft behouden voor Donkey Kong Adventure - de eerste dlc die meer toevoegt dan alleen nieuwe uitdagingen en extra wapens. Er is een compleet verhaal waarin het draait om Rabbid Peach die in de wereld van Donkey Kong wordt gezogen. De vredige jungle van de gorilla is ook op zijn kop gezet door de anarchistische Rabbids en dan is er ook nog de oliedomme Rabbid Kong die gemuteerde bananen het koninkrijk binnensmokkelt.

Het verhaal en de tussenfilmpjes zijn vooral een gelegenheid voor een heleboel nieuwe slapstick, knipogen naar Donkey Kongs geschiedenis en uitstekende nieuwe versies van muziek uit de Country-games - al schittert de DK Rap in afwezigheid. Mintens zo leuk zijn de nieuwe mogelijkheden die de nieuwe personages met zich meebrengen. Rabbid Peach is inmiddels een bekende waarde, maar deze keer sluiten Cranky Rabbid en Donkey Kong zich aan bij je team.

Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure
Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure
Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure

Beest op het slagveld

Cranky past prima tussen het rijtje bestaande personages. Hij is in zijn oude dag niet heel erg wendbaar, maar hij draagt wel een shotgun met zich mee. Met zijn saaie verhalen kan hij bovendien vijanden die in de buurt zijn in slaap sussen. Donkey Kong is een heel ander verhaal. Als ster van de show zijn de levels speciaal voor hem gemaakt. DK kan op hoger gelegen platformen springen, er zijn lianen waar hij aan kan slingeren en hij kan vijanden en teamgenoten oppakken.

Vooral dat laatste opent een heleboel nieuwe mogelijkheden. DK kan Rabbid Peach oppakken, achter een blokkade schuilen en zijn teamgenoot achter vijandelijke linies gooien. Ook complete dekking kan uit de grond getrokken worden en gebruikt worden om bovenop een vijandelijke Rabbid te gooien.

Het maakt van Donkey Kong een van de leukste personages om mee te spelen en de nieuwe maps dagen je ook uit om zo creatief mogelijk met hem om te gaan. De afstanden die hij al springend en slingerend kan afleggen, gecombineerd met de schade die hij kan aanrichten met zijn bananenboemerang, maken hem met afstand het beste personage.

Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure

Saaie tussenstukken

Toch red je het niet alleen, waardoor samenspel tussen de verschillende figuren belangrijk blijft. De dlc komt qua moeilijkheidsgraad niet in de buurt van het einde van de originele game, maar wie in het minimale aantal beurten alle vijanden wil verslaan kan toch de nodige uitdaging vinden. Dezelfde gevechten opnieuw spelen rekt de speelduur – die normaal misschien zes uur inneemt – ook nog wat meer op.

Wat strategie en nieuwe mogelijkheden in de turn-based gevechten betreft is Donkey Kong Adventure geslaagd, maar net zoals in het vorig jaar verschenen hoofdverhaal, zijn er ook nog de gedeeltes tussen de gevechten. De kans is groot dat je geen puzzel waarin met blokken geschoven moet worden meer kunt zien, maar deze dlc doet er rustig een schepje bovenop. De beloning voor het oplossen van deze optionele stukken is vaak artwork waar je in de game verder weinig aan hebt. Er zitten absoluut creatieve puzzels tussen, maar deze downloadbare content maakt wel duidelijk dat er in een potentieel vervolg gekeken moet worden naar een andere afwisseling voor de gevechten.

De Donkey Kong Adventure-dlc voor Mario + Rabbids Kingdom Battle is voor 14,99 euro verkrijgbaar op de Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Executive Producer van Anthem deelt meer details over gameplay EA koopt mobiele ontwikkelaar Industrial Toys
4

Reacties op: Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • coolharry

  • 10 juli 2018 11:14
  De puzzels tussendoor begonnen i n de hoofdgame inderdaad erg irritant te worden. Toch wel jammer dat ik het spel weer verkocht heb, want had deze nog wel willen spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Freeman

  • 10 juli 2018 12:58
  Hier heb ik het spel juist weer opnieuw voor gekocht (tweedehands) deze DLC is zeker de moeite waard als je nog een keer wilt genieten van Mario vs Rabbits.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fpsbig

  • 10 juli 2018 13:24
  Ik pak de dlc wel een keertje als ienvoor 7.50 of 10 euro in de aanbieding is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 10 juli 2018 14:58
  Ik vond de puzzels juist een frisse afleiding en erg leuk! Ik heb nog een hoop te spelen maar hij staat op de radar!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.