Review
Mafia 3

Mafia 3

Da capo

Geschreven door David Kers op
Mafia 3 vertelt op indrukwekkende wijze een ijzersterk verhaal over wraak, haat en discriminatie. Het sfeervolle fictieve New Bordeaux is hier met zijn diverse gebieden een perfect speelterrein voor. Er is dan ook niets leuker dan rond te rijden met de heerlijke jaren ’60 soundtrack op de radio. De open wereld van Mafia 3 verandert echter al snel in één grote herhalingsoefening, waarbij slechts een handjevol missies weet te vermaken. De matige kunstmatige intelligentie en de vele technische mankementen zijn daarbij nog het minst grote probleem.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • IJzersterk verhaalvertelling; behandelt racisme op een volwassen manier; New Bordeaux; soundtrackt
  • Minpunten
  • Eentonige missies; matige kunstmatige intelligentie; geteisterd door bugs en technische mankementen

Het summum van Mafia 3: met Sam Cook’s What A Wonderful World op de radio door de straten van New Bordeaux scheuren.

Mafia 3 begint ijzersterk. Op indrukwekkende wijze wordt een verhaal geïntroduceerd over haat en discriminatie. De game draait om de half-zwarte Lincoln Clay die wraak zoekt op maffiabaas Sal Marcono. Dit proloog wordt vanuit verschillende perspectieven uit de doeken gedaan in documentairestijl. Dit verhaal, waarin gameplaysecties en tussenfilmpjes zich naadloos afwisselen, schreeuwt kwaliteit en doet verlangen naar meer.

Mafia 3

De introductie van Mafia 3 eindigt in een spectaculaire uiteenzetting waarbij de typerende jaren ’60 soundtrack alle dopaminesnaren in het lichaam bespeelt. Wat volgt is vrijheid, de vrijheid die iedere welgeschapen open wereldgame toezegt. De eerste teugelloze rit in New Bordeaux, de fictieve versie van New Orleans, is een indrukwekkende. De straten van The Big Easy ademen sfeer en diversiteit. Van het kleurrijke French Quarter bezaaid met nachtclubs en jazzbars, tot de havens langs de oever van de Mississippi en de dampende, met alligator gevulde moerassen in de bayou.

De soundtrack zet hierbij perfect de toon, waar nummers zoals The Animals’ The House Of The Rising Sun, The Rolling Stones’ Sympathy For The Devil en Dusty Springfields’ Son Of A Preacher Man er voor zorgen dat zelfs bij het bereiken van de bestemming nog een blokje wordt omgereden. Gewoon om even die heerlijke track af te luisteren.

Belofte

Dit verhaal ontwikkelt zich in de game zelf door het veroveren van de verschillende districten van New Bordeaux, die elk door een onderbaas worden geleid. Om de opperbaas don Marcano te bereiken dient dit caporegime op systematische wijze overgenomen te worden. Dat doen spelers door in elk district de criminele handel uit te schakelen. Dit verschilt van drugshandel en prostitutie tot illegale drankverkoop en mensenhandel. Om een onderbaas uit te schakelen dient eerst een bepaalde schade aan de business toe te worden gediend.

Mafia 3
Mafia 3
Mafia 3

Hierbij ligt de keuze altijd uit meerdere activiteiten waarbij in ieder geval een x-aantal vijanden moet worden gedood. Lukt dit, dan volgt een stand-off met de onderbaas. Ieder district moet vervolgens verdeeld worden over drie handlangers die helpen de stad over te nemen: Vito (die je nog kent uit Mafia 2), de zuipende Ier Thomas Burke en de mysterieuze Haïtiaan Cassandra. Elk van deze personages biedt verschillende hulpmiddelen, die meer en beter worden wanneer je als speler meer macht verkrijgt. Denk aan speciale wapens, extra geld, de mogelijkheid om de politielijnen tijdelijk te blokkeren of het oproepen van handlangers. Uitermate handig voor het overnemen van een gebied, maar bij de verdeling is het belangrijk om alle drie je capo’s tevreden te houden. De eerste keer is het overnemen van een district een prima tijdverdrijf. De aanpak hierbij biedt altijd mogelijkheden voor meerdere invalshoeken, waarbij de keuze tussen een stille stealth- of een with guns blazing-aanpak het verschil maakt.

Da capo

Mafia 3 weet echter, ondanks de korte narratief hoogwaardige filmpjes tussendoor, geen diversiteit te brengen in het veroveren van de verschillende districten. Mafia 3 weet de wonderschone belofte van vrijheid simpelweg niet waar te maken. Keer op keer is de opzet, de aanpak en de aanloop naar de onderbaas éxact hetzelfde. Dat is de eerste keer leuk, de tweede keer minder leuk en tientallen uren later vooral erg jammer. Het weet zo de fantastische opzet te verbergen in een repetitieve laag. Doodzonde, want verstopt tussen al die herhalingsoefeningen zitten ook enkele hoogwaardige gameplaymomenten. De écht belangrijke verhaalmissies wijden namelijk wel van deze paden. Helaas zijn deze op één hand te tellen.

Mafia 3

Hierbij wordt echter wel duidelijk hoe vermakelijk de gameplay van Mafia 3 kan zijn. Memorabele locaties, zoals een prachtige raderboot op de Mississippi en een verlaten pretpark, zijn het perfecte speelveld voor uitgebreide shootouts en achtervolgingsscènes. Het rijden, schieten en vechten werkt dan ook prima in Mafia 3, vooral dankzij de soepele en overtuigende animaties van jou en alle vijanden.

Toch kent ook dit gedeelte zijn schaduwzijde. De kunstmatige intelligentie is veelal ondermaats. Vijanden zijn steevast gebonden aan voorspelbaar gedrag dat niet verder reikt dan het verschuilen achter het dichtstbijzijnde muurtje. Van enige samenwerking of voorbedachte rade is nimmer sprake. Dit geldt ook voor het weglokken van tegenstanders. Door te fluiten wordt er altijd één vijand op onderzoek gestuurd. Eenmaal om de hoek stuurt een enkele knop deze naar het hiernamaals. Handlangers merken een ontzield lichaam zelden op en daardoor is deze fluitactie tot uit den treuren toe te passen.

Wonderful world

Mafia 3 lijdt daarnaast ook aan veel technische problemen. Van sporadische framedrops, missende ondertitels en zwevende voorwerpen tot problemen met de belichting, verdwijnende textures en volledige vastlopers. Het maakt de game verre van onspeelbaar, maar toont vooral dat we hier te maken hebben met een onafgewerkt product. Het tovert Mafia 3 soms ook om tot een dolkomische vertoning, iets dat in schril contrast staat met de uiterst serieuze en volwassen manier waarop de game racisme benadert.

Mafia 3
Mafia 3
Mafia 3

Dit laatste wordt in het verhaal voortreffelijk behandeld, maar is ook in kleine details terug te vinden in de daadwerkelijke gameplay. Bij een overval in een ‘witte’ wijk staat er binnen enkele seconden een stoet politiewagens op de stoep, terwijl in een armere wijk met geluk één politieagent wordt opgetrommeld. Zo kan het ook zomaar gebeuren dat de eigenaar van een bar de politie belt, omdat deze alleen aan blanken serveert.

Het maakt de repetitieve aard van Mafia 3 nog betreurenswaardiger. Daar er niets leuker is dan met een afgezaagde shotgun toch even die bar binnen te stappen, om enkele seconden later dwars door New Bordeaux te scheuren terwijl Sam Cooks’ What A Wonderful World door de speakers galmt.

Mafia 3 is nu verkrijgbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze recensie is de game gespeeld op PS4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Cuphead uitgesteld naar midden volgend jaar Golfen hoeft niet saai te zijn met 100ft Robot Golf
57

Reacties op: Mafia 3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Arrahant

    • 11 oktober 2016 22:42
    Hier had veel meer in gezeten. Dit wordt net als deelt 2 een uitverkoop meepakken. Ik had me voorgenomen om de pc versie dag 1 op te pakken, maar de verhalen over 30 fps hielden me tegen. Ik heb ook zo'n gevoel dat er nog wat optimalisatie patches zullen komen.

    Ook jammer dat het veroveren van gebieden zo repetitief is; levert erg gauw open wereld moeheid op! Ik las ook dat je meermalen naar hetzelfde gebouw gestuurd kunt worden hiervoor?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Cor9

    • 11 oktober 2016 22:54
    Een open-world game met een levenloze wereld is een slechte zaak. Tel daarbij het in herhaling vallende missie-ontwerp en de slechte technische prestaties bij op, en er blijft in mijn ogen niet veel positiefs over dat deze game een aanrader maakt. Het zal vast een leuk verhaaltje zijn dat in de cutscenes verteld wordt, maar om nou door deze draak van een game heen te spelen om wat cutscenes te unlocken: thank but no thanks. Oh ja, de muziek is ook leuk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    warcryptic

    • 12 oktober 2016 10:06
    Wat een discussies allemaal om een review: Console wars, graphic whores, bugs en eentonigheid.

    De mensen die graag de max uit de grafische kant willen halen, laat ze er maar voor betalen.
    Ik vermaak me prima met me PS4, en het gaat mij om de gameplay zelf, niet om het apparaat dat het afspeelt.

    Verder ben ik het met Unimatrix80 eens qua technische mankementen. Dit is nooit anders geweest. In de retro tijden kon dit nog niet eens gepatched worden, ik vind hierbij dus een goeie ondersteuning belangrijker dan een perfect product afleveren, want dit kan toch niet.

    Ook vind ik dat reviews te veel hun cijfers beinvloeden op bugs/technische mankementen, terwijl ik liever eruit wil halen of het spel vermakelijk/speelbaar is of niet ondanks dit. Een CoD, Diablo 3 of nieuwe WoW uitbreiding wordt toch ook niet in cijfermindering gebracht als bij de launch de servers overloaded zijn, dit valt ook onder technische mankementen en maakt spellen niet eens speelbaar voor een bepaalde tijd.

    Ook vind ik de eentonigheid wel meevallen. Als ik kijk naar een spel als MGS V, die qua opzet ook een lange tutorial is en dan wordt je in een open wereld gegooid met eentonige missies, en hier wordt hoorde ik toen ook niets over, waarom dan nu opeens bij Maffia3 wel?

    Ik vraag me zoiezo af waarom mensen hun aankopen laten afhangen van reviews en meningen van anderen, maar als mensen leuke vermakelijke spellen als deze zo makkelijk afschrijven hierdoor, dan zou ik dat zonde vinden!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    obi-twan kenobi

    • 12 oktober 2016 11:21
    @warcryptic
    Ben het helemaal met je eens :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    spreadthehate

    • 12 oktober 2016 12:22
    @warcryptic

    Het is inderdaad duidelijk dat je een console speler bent.
    De PC versie is een ramp en die mensen hoor je klagen ja. Ze hebben gewoon letterlijk de console versie op de pc gedonderd en er verder niet naar omgekeken, deze mensen hebben alle recht om te klagen.

    Ik had zwaar veel zin in deze game, nog steeds trouwens! Maar ik heb mijn geld terug gevraagd omdat het spel zo'n ramp is op de pc. Ik vind dat ze de developers flink op de vingers mogen tikken (en vooral degene die de deadlines loopt te pushen) en een onafgemaakt spel op de markt te brengen. Dat jullie op de console geen problemen hebben wil niet zeggen dat de pc community maar wat loopt te zeiken om niks.

    De pc community is gewoon een stuk harder en slikken niet alles wat console spelers wel vaak doen, daarom worden al die games zoals COD tegenwoordig zwaar uitgemelkt omdat de console spelers het toch wel weer kopen. 130 GB nodig voor de nieuwe COD en de remaster kun je niet los kopen (console spelers op gamer klaag klaag klaag boehoe) Flikker dan maak op met COD! En vervolgens kopen ze hem toch wel.

    Iedere community klaagt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    warcryptic

    • 12 oktober 2016 13:30
    @spreadthehate

    Ik ben het met je eens dat mensen echt wel recht hebben om te klagen, want het spel heeft zeker zijn fouten. Maar het generaliseren op basis van communities vind ik hier niks mee te maken hebben.

    "Het is inderdaad duidelijk dat je een console speler bent."
    Ik heb een altijd een game PC en altijd een console erlangs gehad, dus om dit als argument erbij te betrekken vind ik nogal zinloos.

    Verder ging mijn comment er voornamelijk om dat reviews tegenwoordig zwaar hun punten bepalen op onderdelen waarvan ik vind dat dit niet (met nadruk) ZWAAR het uiteindelijke punt mag beïnvloeden, waaronder technische mankementen.

    Een alternatief zou zijn om reviews aan te passen wanneer dit soort dingen verbeterd worden zodat de mensen die wel hun mening baseren op reviews/meningen van andere ook een eerlijke indruk krijgen.

    Persoonlijk vind ik het verhaal en gameplay op zichzelf al een 8-9 waard, en ten alle tijden een aanrader voor spelers die hierna op zoek zijn. Het zou zonde zijn dat deze mensen dit spel niet zouden ervaren puur om de review/comments van andere.

    Ook vind ik het jammer dat af en toe een reviewer die een stuk schrijft eigenlijk niet eens vaak (in dit geval "Sandbox games") speelt, en die moet ons een eerlijke review geven van een spel, maar dit is weer een ander punt van het verhaal.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    spreadthehate

    • 12 oktober 2016 19:00
    @warcryptic

    Het kan wel zo zijn dat je ook een pc naast je console hebt staan, zoals ik een console naast mijn pc heb staan, maar je hebt nu eenmaal de ps4 versie gekocht dus mijn argument blijft gewoon staan :) veel console spelers zie ik namelijk op heel veel forums zeggen dat veel mensen zich aanstellen en dat het spel goed loopt (op de consoles ja) daarom is mijn reactie misschien een beetje kort door de bocht.
    Kan er nooit zo goed tegen als iemand iets zegt terwijl ze van niks weten buiten hun eigen wereldje, maar vervolgens wel een discussie beginnen terwijl ze zelf de pc versie niet hebben en mensen zeikerds noemen omdat het op hun systeem wel werkt.

    Ik ga dan ook nooit de discussie aan met console spelers over 30 vs 60 fps, in hun ogen zijn de pc gamers niet wijs en je ogen kunnen het toch niet waarnemen. (beetje tegen een muur praten)
    Als je van niks weet hou dan wijs je mond is mij altijd geleerd :)

    Tja een review is toch altijd een persoonlijk iets, ik neem het ook altijd maar met een korreltje zout.
    Vaak als mensen een film slecht vinden dan vind ik hem meestal wel goed.
    Mafia 3 ga ik gegarandeerd een tof spel vinden, ik kan hem alleen niet spelen op de pc helaas.
    Zodra ze hem fixen koop ik hem ook gewoon weer. Het lastige is dat hij op de console wel goed loopt dus daar kunnen ze wel een cijfer aanhangen. Ze zouden eigenlijk bijna twee verschillende reviews moeten schrijven pc en console, maar dat is volgens mij bijna niet te doen.
    Plus de meeste mensen hier op Gamer zijn console spelers over het algemeen.
    Op dit moment krijgt mafia voor mij een cijfer 0 omdat ik er niks mee kan, maar moet je je cijfer dan ook aanpassen over het gehele plaatje? Op de consoles werkt het gewoon.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    oropher

    • 13 oktober 2016 01:30
    @warcryptic
    Punt is alleen dat de 8/9 die jij geeft dan ook daadwerkelijk alleen van toepassing kan zijn op puur en alleen het verhaal. De hele gameplay mist naar mijn idee een gevoel van interactie. Er lijkt eigenlijk weinig te gebeuren.
    Vijanden die zeker 10x per minuut hetzelfde zinnetje roepen.
    Het gevoel dat een vijand een regen van glas in zn hoofd krijgt in plaats van een kogel.
    Ga je door de stad heen,
    Je kan iedereen met één druk op de knop doden en NIEMAND vecht terug.
    De straten zijn relatief leeg.
    De politie is ook erg weinig aanwezig.
    Al met al is het spel volgens mij net aan een 6. }
    Met de technische mankementen meegerekend zou ik het dan een 5 geven. Want ja, zeker bij een spel wat dan op het verhaal probeert te leunen, moet de techniek toch ook indrukwekkend zijn….

    Mafia 2 was gewoon een veel beter spel, en had ook gewoon een spannend verhaal.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Swieb

    • 13 oktober 2016 16:36
    @oropher

    "Het hoofdpersonage ziet er bovendien uit als een kaalgeschoren primaat."

    Dit is nu al de tweede racistische opmerking die je onder deze review hebt gemaakt. Nadat ik je eerste comment heb verwijderd, verwachtte ik dat je de hint zou snappen, maar blijkbaar niet. Omdat ik je ken als iemand die doorgaans redelijk discussieert, krijg je deze kans:

    Waarom zou ik je nu niet meteen moeten bannen?

    Verkeerd antwoord = ban
    Geen antwoord = ban

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    oropher

    • 13 oktober 2016 18:22
    @Swieb
    Ik heb de regel verwijderd, misschien daarom?
    Het is niet mijn bedoeling om met die zin kwetsend over te komen.
    Verder voelde ik het zelf meer als een opmerking over het uiterlijk van het personage, en had ik iets soortgelijks ook over een blank personage kunnen zeggen.
    Maargoed, mijn excuses voor het opwekken van onjuiste sentimenten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Swieb

    • 13 oktober 2016 20:27
    @oropher

    Ik kijk naar de jury.



    Goed genoeg. :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Garia666

    • 12 oktober 2016 11:07
    ik heb dan ook de niet betaalde en ungepatchde versie.. nu heb ik wel wat issues met de 30fps maar verder draait het bij mij probleemloos.. nog geen bug gevonden.. Ik vindt de sfeer en muziek en look en feel echt fantastisch. Verhaal is super grof en characters brengen echt iets over. ik zit pas 2 a 3 uur in de game dus over repetitie kan ik nog niets melden. tot op heden zou ik het een 8,5 a 9 geven

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Paralize

    • 12 oktober 2016 19:06
    @Garia666 cool. Wij pikken m met een maand of misschien 2 op. Prachtige sfeer altijd, mooie verhalen. Ik hoor veel positiefs erover. Ben benieuwd!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    KoffieNT

    • 12 oktober 2016 12:09
    Zo jammer. 58euro voor de PS4-versie betaald en het valt zeker technisch behoorlijk tegen. Pop-ins, matig schademodel, aangereden worden met nauwelijks reactie van Lincoln behalve een rood scherm, 5 keer in een paar minuten van 5 verschillende AI's hetzelfde moeten aanhoren "we can work something out, all you have to do is die"..
    Random events die keer op keer hetzelfde zijn. 2 gasten met een witte truck die een andere gast in elkaar aan het slaan zijn. Schiet je ze neer..5 minuten later exact dezelfde event op een andere plek.
    Om het over de AI nog maar niet te hebben. Kom op zeg..

    Het voelt aan als een game die totaal niet afgemaakt is. Er missen zo ontzettend veel details en puntjes op de i.
    Pas bij de missie in het creepy pretpark begon ik er een beetje in te komen en ik vind het verhaal dan ook wel aardig, maar door vooral de technische tekortkomingen heb ik spijt van de 58 euro die de game me gekost heeft (ja, ook als ik hem online had gekocht voor 45~50).

    (Zeg Gamer.nl. Wat werkt jullie website al tijden ontzettend slecht. Halve website, geen website, kan niet inloggen, kan wel inloggen, kan geen comment aanpassen, comment wordt gezien als spam. etc. etc.)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    timtim96

    • 12 oktober 2016 17:21
    Vervelend te horen dat het op de PC slecht werkt. Op de X1 speelt het spel tot nu toe zonder problemen. Ik heb tot nu toe één keer last gehad van een verdwijnende elektriciteitskast en heel af en toe valt de schaduw van een verkeerslicht weg. Het spel is nog geen enkele keer vastgelopen of slecht opgestart. De laadtijd is zelfs twee keer sneller dan GTA V. Ik heb er nog niet veel uren in zitten, dus kan nog niet oordelen over de herhaling van opdrachten. De sfeer is heerlijk. Ga maar eens naar het centrum in de French Ward, dat is toch wel echt geweldig. Ik vind het wel meer dan een 7 waard.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    TheRussian

    • 12 oktober 2016 19:02
    ** geteisterd door bugs en technische mankementen**

    Developers weer eens te lui om het spel fatsoenlijk af te maken ?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Mrhotshot85

    • 13 oktober 2016 16:56
    Check de user reviews op metacritic even. 3.2 tot een 5.4… Dat zegt mij tegenwoordig veel meer dan reviews op websites die geld aan games verdienen. Ze gaan natuurlijk niet hun eigen graf graven door de game industrie omlaag te halen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.