Review

Mad Max

Een meerwaarde voor het Mad Max-universum

Geschreven door Pascal Badenbroek op

Max is en blijft onze held. Met een overtuigende spelwereld, die dient als een belangrijk onderdeel voor het verhaal, kent de game een geweldige setting waarin je naar hartenlust mag racen en knokken. De game kent absoluut tekortkomingen, maar maakt die ruimschoots goed met de rauwe sfeer die zo kenmerkend is voor de Mad Max-franchise.

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • De post-apocalyptische wereld is werkelijk schitterend, voldoende vrijheid, vechten met auto’s
 • Minpunten
 • Overbodige gameplay-elementen, camera werkt niet altijd mee, game kiest soms voor de makkelijke weg
Mad Max. Een naam die komt met een erfenis. Een erfenis die zich kan meten met die van menig mythische (anti-)held. Vergeet Hercules, vergeet David. Mad Max Rockatansky is de moderne held, de protagonist van een post-apocalyptische wereld, een wereld die op dit moment dichter bij ons staat dan die van de Griekse oudheid. Maar met die erfenis komen hooggespannen verwachtingen. De vraag is, kan Max anno 2015 aan die verwachtingen voldoen?

Om maar gewoon in de stijl van Mad Max te blijven en dus niet om de hete brij heen te draaien, het antwoord op die vraag is volmondig ja. Mad Max is een prima game, waarin de wereld van Max Rockatanksy op werkelijk sublieme wijze naar de huidige generatie consoles en pc is vertaald. Vanaf je eerste aanblik op de Wasteland ben je verkocht aan de rauwe, vieze wereld waarin Max vecht, rijdt en vooral overleeft. Avalanche Studios heeft de wereld van Mad Max tot leven gebracht op een manier die eer doet aan de films. Misschien wel meer dan dat.

Het grote voordeel van deze gamevertaling is het gegeven dat het een open wereld-game betreft. We mogen daarom volledig vrij en onbezonnen rondcrossen over de vlaktes van het Mad Max-universum. Een unicum, als je Mad Max op de NES (1990) voor het gemak niet meetelt. Bovendien zorgt de ongebreidelde vrijheid in Mad Max er voor dat de spelwereld zelf een groot aandeel heeft in de beleving en het verhaal van Mad Max. Want naar goede Mad Max-gewoontes heeft de protagonist weinig verhaal nodig om interessant te blijven. De dagelijkse worsteling van Max zelf, zowel geestelijk als fysiek, en de drang om tegen beter weten in het kwaad te bestrijden in een imposante wereld waarin het allemaal nutteloos lijkt. Dat alleen al is genoeg om te blijven spelen.

Scrotus en Opus

In een intense intro wordt Max belaagd door de War Boys van Scabrous Scrotus, de zoon van Immortan Joe (die we weer kennen uit de film Mad Max: Fury Road). Gevolg: zijn legendarische Interceptor is weg, evenals zijn wapens, kleding en eigenlijk alles wat Max nodig heeft om te overleven. Maar Max zou Max niet zijn, wanneer hij niet direct het stof van zijn schouders klopt en opnieuw op zoek gaat naar een wagen die hem naar de Plains of Silence brengt. Een zoektocht naar een nieuw vehikel, zijn Magnum Opus, is begonnen. 

Overigens hebben de game en het verhaal zelf verwijzingen naar alle Mad Max-films en niet slechts naar Mad Max: Fury Road. Die verwijzingen zijn soms overduidelijk zichtbaar, zoals bijvoorbeeld een vechtscène in de beruchte Thunderdome en de blikjes Dinki Di-hondenvoer. Maar net zo vaak zijn de verwijzingen minder zichtbaar, zoals personages die verdacht veel lijken op de filmpersonages en de quotes die ze af en toe uitspreken. Dit alles geeft je als speler het gevoel dat je samen met Max door alle Mad Max-films heenloopt, terwijl je ondertussen je eigen filmavontuur beleeft.

Vanaf het moment dat je alles kwijtraakt, ontmoet je direct Chumbucket. Een begaafd monteur die in jou de Verlosser ziet, een heilige. Hij biedt jou zijn Magnus Opus aan, een wagen die tot op dat moment slechts bestaat uit een chassis en een motorblok. Aan jou de taak om de Magnus Opus uit te bouwen tot een V8-monster met voldoende brute kracht om door de poorten van de hel (in dit geval heet die hel Gas Town) te knallen en op weg te gaan naar verlossing. Het verhaal voelt misschien wat afgeraffeld aan, en om eerlijk zijn is dat het ook wel een beetje. De Magnus Opus als de rode draad, dat zou toch beter moeten kunnen?

Toch is het allesbehalve storend. Want ondanks dat de Magnus Opus niet echt heel boeiend is als ‘hoofdpersoon’, zijn alle andere personages die je tegenkomt dat wel. De voice acting van de meeste personages is erg goed en bovendien kent alles in de Wasteland een uitgebreide biografie. Alles wat eigenlijk om het verhaal heen gebeurt, zoals Chumbucket die een compleet eigen taaltje heeft, de eindbazen die behoorlijk imponerend overkomen én tot slot een toch behoorlijk indrukwekkend einde, zorgen dat het allemaal meer dan voldoende is om te blijven spelen. Daarnaast past het verhaal perfect in de Mad Max-wereld. Max die, terwijl hij uitspreekt dat hij alleen gelaten wilt worden en op zoek gaat naar de Plains of Silence, ondertussen gewoon een stukje van de verdorde wereld toch weer wat leefbaarder maakt door het tuig uit te schakelen. 

Geef me je scrap

Dankzij de open wereld-gameplay word je in staat gesteld om op ieder moment zelf te bepalen wat Max doet. Daardoor schrijf je in feite je eigen verhaal. Dankzij een combinatie van verschillende gameplay-elementen blijf je constant bezig en kun je zelf kiezen waar je jezelf op dat moment op richt. Overigens willen we hier al direct de kanttekening plaatsen dat sommige elementen heel goed, en andere elementen juist heel slecht zijn uitgewerkt.

Ontwikkelaar Avalanche heeft goed gekeken naar de markt en het genre en het is duidelijk dat de meeste elementen een kopie zijn van al bestaande games. Denk bijvoorbeeld een uitkijkpunten die je overal op de kaart vindt en een vechtsysteem dat nog het meeste lijkt op die van de Arkham-reeks. Daarnaast heb je ook de keuze om diverse vijandelijke kampen te veroveren die vervolgens Scrap (de valuta in Mad Max) opleveren, om daar uiteindelijk betere upgrades voor Max zelf en zijn Magnum Opus te kopen. De kaart van de Wasteland is bovendien opgedeeld in diverse territoria, waarbij je er ook voor kunt kiezen om deze gebieden zo grondig mogelijk vrij te maken van vijanden en hun gebouwen. Doe je dat, dan krijg je vanzelf de beschikking over nog betere upgrades. Aan jou de keuze om gebieden te verkennen en ze eventueel veilig te maken.

Ieder gebied kent ook zijn eigen strongholds, unieke gebouwen die worden bewoond door relatief betrouwbare figuren. Help de mensen die in deze strongholds wonen en ook dan word je beloond met meer zijmissies en uiteindelijk ook betere upgrades. Help je daarnaast ook met het uitbouwen van deze gebouwen, dan krijg je ook de beschikking over hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je benzine, water en munitie bij een bezoekje aan deze strongholds direct worden aangevuld. Er is meer dan genoeg te doen en je hoeft jezelf helemaal niet toe te wijden aan het verhaal. Sterker nog, wie te snel richting Gas Town rijdt, zal merken dat een te zwakke Magnum Opus geen partij is voor de veel te sterke tegenstanders.

Destruction Derby

Een belangrijk onderdeel van de game wordt ingenomen door vehicular combat (simpel gezegd: vechten in auto’s).  En ook dit stukje gameplay zorgt er, samen met een indrukwekkende omgeving, voor dat je Mad Max wil blijven spelen. Er is niets lekkerder dan over een zoutvlakte scheuren terwijl je ondertussen een belangrijk konvooi van minimaal vijf tegenstanders probeert uit te schakelen. De snelheid, de bruutheid en de eenvoud waarmee je met je Magnum Opus over de vlakte racet terwijl je aanval na aanval uitvoert, is werkelijk onovertroffen.

Het is bijna niet uit te leggen hoe lekker het voelt om in Mad Max tegenstanders met je wagen uit te schakelen. Of je nu kiest voor een frontale botsing, een welgemikt schot met je shotgun op een bezinetank (in dramatische bullet time) of een wat meer berekenende aanval waarbij je een tegenstander subtiel uit zijn wagen sleurt met je harpoen, het ziet er allemaal indrukwekkend uit en is eigenlijk bijzonder soepel uit te voeren. Als toetje krijg je na iedere succesvolle aanval een heerlijke explosie, een explosie die er iedere keer weer geweldig uit ziet.

Maar hoe enthousiast we zijn over de spelwereld en de vehiculair combat, het gaat toch een beetje mis op de momenten waarop je uit je Magnum Opus stapt. De game verplicht je om best vaak uit je wagen te stappen en in man-tegen-man gevechten de diverse kampen schoon te vegen. We zijn nog best te spreken over het vechtsysteem, dat soepel verloopt en slechts last heeft van een wat haperend camerastandpunt waarbij je het overzicht verliest. Waar de game pas echt zijn tempo verliest zijn de momenten waarop je iedere keer weer naar dezelfde filmpjes zit te staren en je voor de zoveelste keer weer dezelfde opdracht moet uitvoeren. 

Zo moet je bijvoorbeeld je veldfles bijvullen met water om je gezondheid op peil te houden, maar word je bij iedere vulpoging getrakteerd op hetzelfde filmpje. De vijandelijke kampen die je schoonveegt, vragen iedere keer om dezelfde handelingen en voelen, ondanks dat ze iedere keer een ander uiterlijk hebben, toch heel generiek aan. Het wordt nog erger wanneer je mijnvelden onschadelijk maakt. Welke idioot dacht dat het een leuk idee was om Max verplicht te laten rondrijden in een buggy waarop een hond zit die je al blaffend de weg wijst naar een handvol mijnen? Om vervolgens uit je buggy te moeten stappen en met een druk op de knop een mijn onschadelijk te moeten maken? We hebben geen idee wiens idee dit was, maar we gaan er gemakshalve maar vanuit dat Avalanche Studios de hoofdverantwoordelijke voor dit onderdeel al lang en breed ontslagen heeft. Hopelijk is het dezelfde persoon die ook verantwoordelijk was voor de knoppenconfiguratie, want de X-knop voor bijna alle belangrijke handelingen instellen, levert namelijk ook aardig wat frustratie op.

Bovenstaande getuigt niet van weldoordacht gameplaydesign. Hoe voelt zelfs een beetje als lui design aan. Dat is een groot contrast met andere onderdelen van de game, die aanvoelen alsof ze met hart en ziel zijn gemaakt. Wie alleen al kijkt naar de geweldige wereld en het plezier dat je daarin kunt hebben met je Magnum Opus, kan niet anders dan een diepe buiging maken voor de ontwikkelaar. Visueel gezien kent Mad Max voornamelijk hoogstandjes waarbij de druppelende vlammetjes uit je uitlaat en de zandstormen die zo af en toe voorbij razen toch iedere keer weer een genot zijn om naar te kijken. En met een goede geluidsinstallatie lijkt het bovendien alsof Max met zijn V8 middenin je huiskamer staat te grommen.

De sfeer en het gevoel van de wasteland is gewoonweg overal in de game aanwezig en dat alleen al maakt Mad Max de moeite van de aanschaf waard. Het is af en toe balen dat je weer hetzelfde filmpje ziet, of weer dezelfde handeling uit moet voeren. Het is ook de reden waarom we niet nog lyrischer over de titel zijn. Maar de frustraties verdwijnen als sneeuw voor de zon als je met je Magnum Opus weer over de vlakte scheurt en een War Dog op je gril spiest.

Mad Max is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze recensie is de PlayStation 4-versie getest.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bloodborne-uitbreiding The Old Hunters in actie 'The Bioshock Collection op 27 november naar PS4 en XOne'
41

Reacties op: Mad Max

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  The Chosen One

  • 20 september 2015 15:07
  Ook handig om te weten is dat de pc versie werkt als een trein.
  En me verwachting voor de review klopte helemaal. ;p

  Geef em zelf een 9. Voelt gewoon Mad Max, lekker sfeertje, wereld is nog best groot, genoeg te doen, combat lekker en iets beter geimplementeerd dan Shadow of Mordor (ook vette game)).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 20 september 2015 20:36
  Helemaal mee eens, Mad Max geeft je het gevoel zoals in de films heerlijke sfeer gecombineerd met geweldige gameplay.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 20 september 2015 15:53
  grootste fout van mad max was dat die uit kwam op de zelfde dag als metal gear :/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 20 september 2015 15:58
  niet eens met deze 8 zware arkham knight rip off

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Epicness

  • 20 september 2015 16:44
  Rip off, alleen door het vechtsysteem dan is shadow of mordor ook een batman rip off.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 20 september 2015 18:56
  Dat zou kunnen , Het systeem is exact hetzelfde als arkham knight en ja ik speel met een xdoos controller.
  Verder is het zoeken naar kampen wel erg moeilijk soms waardoor je amper zin meer heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 20 september 2015 20:30
  Weet je zeker dat je Mad Max speelt :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 21 september 2015 15:52
  Jazeker om een missie verder te komen moet ik eerst een kamp in nemen , Echter is het erg lastig een kamp te vinden…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 21 september 2015 18:01
  zeker weten.
  Heb er nu 8 uur op

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 21 september 2015 21:25
  Lastig te vinden? Wel eens van de map gehoord? Alle kampen staan daarop aangeduid. En staan ze dat niet, dan zoek je een ballon op om zo het gebied zichtbaar te maken op de kaart. Is dit je eerste game of zo?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inflatable

  • 20 september 2015 23:27
  Kan je een ripoff noemen, maar het zijn gewoon allemaal games gebaseerd op films gepubliceerd door dezelfde uitgever (Warner Bros).. Logisch dus dat je er dezelfde elementen in terug zal vinden.. Hetzelfde zie je bij games van andere uitgevers, zoals b.v. die van Ubisoft.. Zolang iets werkt is het logisch dat men het hergebruikt.. Typisch iets wat voortkomt uit zoveel mogelijk verdienen aan games met zo min mogelijk inspanning, wat prioriteit #1 is voor uitgevers.. Oplossing is simpel als je je eraan ergert, niet teveel van dezelfde soort games spelen van dezelfde uitgever.. Ik heb Batman of die LODR game nooit gespeeld, dus voor mij is het vechtsysteem in Mad Max nieuw en leuk om mee te spelen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 20 september 2015 23:55
  Als je de gameplay van Mad Max waardeert Inflatable dan moet je echt Batman proberen, weet zeker dat je daar geen spijt van zult krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inflatable

  • 21 september 2015 19:46
  Geen tijd voor helaas.. Speel al zoveel..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 21 september 2015 00:40
  Feitenlijk is het batman systeem ook weer een verbetering van het assassin's creed vechtsysteem, dat is ook counteren en aanvallen. Alleen gaat het in de batman games allemaal veel vloeiender en met combo's

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • puben

  • 20 september 2015 16:21
  Fantastisch spel, heb er ondertussen al 40 uur in zitten en verdient van mij een dikke 9.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Teknootje

  • 20 september 2015 16:38
  Zeker een mooie game. Beetje op de gok gekocht, maar geen enkel moment spijt van gehad. Singleplayer zo'n 23 uur over gedaan. Dus kort is het zeker ook niet. En dan heb ik niet eens zo heel veel side quests gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 20 september 2015 16:51
  Goeie review! En herkenbaar in zowel de plus- als de minpunten. Ik ben geen groot fan van games met herhalende zijmissies en generieke points-of-interest, maar dit spel geeft wel de nodige lol. Vooral omdat ik 'm meestal speel met een maat (om en om, kijken en spelen). Zou ik 'm alleen spelen, dan zou het gebrek aan een fatsoenlijk verhaal me eerder storen. De gevechten (in de auto en te voet), de mooie beelden, de sfeer, de upgrades en het veroveren van bases is tof gedaan. Dat mijnen zoeken vond ik echter ook al erg irritant, net als de vele animaties die telkens herhalen en te lang duren (zoals water bijvullen). Nu na zo'n 30 uur spelen begint het spel toch wel een beetje saai en herhaaldelijk te worden. Ik geef 'm een 7.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 20 september 2015 18:14
  Vind het ook een goede review. Twijfelde of ik hem moest kopen. Toch gedaan en geen moment spijt van. Vermaak me er prima mee. Het rijden door de Wasteland vind ik erg leuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 20 september 2015 18:53
  Waar blijft de review van Nom Nom Galaxy?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Crazydave87

  • 20 september 2015 19:42
  Ik heb me erg vermaakt met de story en een paar side quests en strongholds maar vond de map net ff te groot om hem helemaal uit te spelen. Verder prima game voor mij een 9 waard

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.