Review
Lego Star Wars-banner

Lego Star Wars: The Skywalker Saga is voor fans en verzamelaars

Laagdrempelig co-op-plezier

Geschreven door Marvin Toepoel op

Conclusie

De grootste Lego-game ooit is ook de veelomvattendste Star Wars-game ooit. The Skywalker Saga biedt tientallen uren plezier, mits je een gigantische Star Wars-fan of fanatieke verzamelaar bent, óf hem achterover hangend speelt met een zoon, dochter of vriend(in). Voor uitdagende gameplay ben je aan het verkeerde adres.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grootste Lego-game ooit, zee van herkenning voor Star Wars-fans, heerlijk hersenloos co-op-plezier
 • Minpunten
 • Weinig uitdagend, openwereldsegmenten wisselend in kwaliteit
Nadat vorige Lego Star Wars-games een heuse cultstatus bereikten, kon TT Games er niet mee wegkomen om de kantjes er vanaf te lopen met The Skywalker Saga. Deze ultieme verzameling van Star Wars-films in gamevorm stelt dan ook niet teleur, mits je niet te veel verwacht op het gebied van gameplay.

In essentie is Lego Star Wars: The Skywalker Saga hetzelfde als elke andere Lego-game: een kinderspel met enorm laagdrempelige gameplay, een lachwekkende moeilijkheidsgraad en een hoog pick-up-and-play-gehalte. Toch is het ook meer dan dat. Dit is ook een spel waar ontwikkelaar TT Games onwijs veel liefde in heeft gestopt, blijkens de talloze referenties naar vijftig jaar aan Star Wars-media en de bijna duizelingwekkende hoeveelheid details en collectibles. Een ultieme viering van Star Wars met de beperkingen van Lego. 

Voor iedereen…

Enerzijds is The Skywalker Saga dus ontzettend toegankelijk. Co-op is een kwestie van drop-in, drop-out, doodgaan heeft nagenoeg geen consequenties en de puzzels zijn zo simpel dat je achtjarige neefje ze zonder moeite oplost. Oké, je kunt niet meer compleet hersenloos op de knoppen rammen om de zeeën aan Storm- en Clone Troopers te lijf te gaan, doordat zij herhalende aanvallen nu kunnen blokkeren. En dat je in gevechten met eindbazen aanvallen kan ontwijken en blokkeren met een lightsaber zou tactischere gameplay uit moeten lokken, maar door het gebrek aan een ‘straf’ is het telkens vooral een kwestie van ‘de aanhouder wint’.

De camera kijkt voor het eerst over de schouder mee, met een grotere nadruk op schieten tot gevolg. Overschakelen naar een blaster zorgt daardoor niet voor rare bewegingen van de camera. Ook niet in co-op, waarin het scherm altijd gesplitst blijft, maar je elkaar door handige icoontjes op de (mini-)map en op het beeld makkelijk weer kunt vinden.

Een cruciaal onderdeel van elke Lego-game zit ook weer goed in elkaar: de humor. Ook dat kent twee kanten. Het is vaak laagdrempelig, heeft een hoog slapstickgehalte en tovert bij mensen van alle leeftijden regelmatig een lach op het gezicht. Vaak haakt het in filmpjes goed in op de huidige situatie, zoals wanneer een stel Stormtroopers de Millennium Falcon binnendringt en de helden niet kan vinden, ondanks dat Luke erg opzichtig in een pot springt en zich voordoet als bloem. Anderzijds zitten er veel grappen in die menig speler zal ontgaan.

…maar vooral voor fanatieke fans

Lego Star Wars: The Skywalker Saga is namelijk ook een game voor de fanatieke fans. Het is bedoeld voor de mensen die met grote regelmaat de live-action films, series én de geanimeerde Star Wars-media verorberen. Degenen die internetfora afstruinen om hun favoriete franchise te bespreken of dagelijks memes delen waarin Anakin Skywalker kinderen afslacht, robotjes ‘GONK’ zeggen en Obi-Wan niet moedig genoeg is voor politiek. Het spel zit vol obscure verwijzingen die alleen de grootste Star Wars-fans snappen, zoals wanneer een droid praat over een Tuskan-kamp dat niet alleen geschikt is voor mannen, maar ook voor vrouwen en kinderen.

The Skywalker Saga reflecteert zelfs op de kritieken die de films over de jaren te verduren hebben gekregen, en op de scènes die met grote regelmaat belachelijk worden gemaakt of waar ophef over bestaat. Zo wordt een moment dat acteur Mark Hamill (Luke Skywalker in de films) “elke keer laat cringen” uitvergroot door Luke in het gevaarlijke gedeelte van zijn lightsaber te laten kijken. Het ‘wie schoot eerst’-vraagstuk is omzeild door Han Solo en alien Greedo aan weerszijde van de tafel te laten schuilen en volledig langs elkaar te laten schieten. En Kylo Rens woedeaanvallen passeren ook uitgebreid de revue, terwijl de ‘Ben Swolo’-meme de aandacht krijgt wanneer hij zijn ‘I <3 Vader’-t-shirt kapotscheurt door zijn spieren aan te spannen.

Het zijn dat soort knipogen naar de héle Star Wars-canon en alles daaromheen, die Lego Star Wars: The Skywalker Saga uiteindelijk eenzelfde cultstatus binnen de Star Wars-fandom laat behalen als Lego Star Wars: The Complete Saga. Zeker in combinatie met de gesproken dialogen, die vaak direct uit de film zijn geplukt en waar een zeker respect voor de franchise uit blijkt. Maar dan altijd met een nodige knipoog. Waar de fanbasis van Star Wars normaal gesproken gefragmenteerd is – prequel-, OT- en sequel-fans – kan iedereen dus van de gehele game genieten.

Verzameldrang

Die fanatieke fans kunnen ook genieten van de enorme omvang van het spel. Er zijn 24 planeten, elk met openwereldsegmenten, tal van NPC’s om mee te praten en onwijs veel collectibles om te verzamelen. Die collectibles zijn zeker niet allemaal op even originele wijze verstopt. Doordat de openwereldsegmenten niet allemaal even overtuigend zijn ingevuld, kan niet iedereen het geduld opbrengen om bijvoorbeeld de 1166 Kyber Bricks, 380 personages of 119 ruimteschepen te verzamelen. De twintig uur die het kost om het verhaal uit te spelen is voor menig speler al genoeg, maar verzamelaars beginnen dan pas net met de modus waar het voor hen allemaal om draait: Free Play.

The Skywalker Saga heeft een grote valkuil: er is zóveel te doen, zien en te verzamelen dat het menig speler gaat duizelen – of vervelen. Al die blokjes zitten immers aan elkaar met weinig interessante gameplay die zelden uitdaagt. Blokjes die je pas echt kunt waarderen als je een grote fan bent van (Lego) Star Wars. Of als je een zoon, dochter, neefje of nichtje hebt om mee te spelen, verspreid over enkele weken. Of een vriend(in) natuurlijk, die het heerlijk vindt om onderuitgezakt als iconische personages door iconische locaties te rennen, of zelfs voor het eerst een game aanraakt. In co-op komt The Skywalker Saga immers het best tot zijn recht, en houdt het bij beide spelers lang genoeg een glimlach op het gezicht.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X en S en Nintendo Switch. Voor deze recensie is gespeeld op een Xbox Series X. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Kingdom Hearts 4 maakt bestaan Final Fantasy 9-remake waarschijnlijker Total War: Medieval 2 is nu verkrijgbaar op iOS en Android
17

Reacties op: Lego Star Wars: The Skywalker Saga is voor fans en verzamelaars

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Buuzne

  • 11 april 2022 11:23
  Mooi geschreven review! Vorige week begonnen, en is gelijk fun van de eerste seconde. En zit lekker tempo in het verhaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 11 april 2022 11:45
  Staat ook op mijn lijstje! Lijkt mij een prima afwisseling als het even niet lukt in Elden Ring haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snafu9

  • 11 april 2022 13:11
  @Paxopoxo
  Het is wel een heeeeeeel groot verschil hoor Elden Ring of Lego Star Wars haha.
  Denk dat daarom ook wel een beetje geklaagd wordt over de laagdrempeligheid van deze game en het niet verliezen van progressie als je dood gaat. Veel mensen spelen op dit moment Elden Ring ik ook. Het verschil tussen deze games is zo groot dat ik snap dat de reviewer zegt dat het echt voor de fans is. Een uitdaging heb je hier niet aan maar het verzamelen en ontdekken van de werelden is wel erg leuk. Ik vermaak me verder prima hoor met Lego Star Wars.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 11 april 2022 14:23
  @Snafu9 Ben een enorme Star Wars fan en heb ook mij veel vermaakt vroeger met de Lego Star Wars games dus ik weet waar ik aan begin, maar inderdaad, het verschil tussen beide games is wel echt groot haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Smallie

  • 11 april 2022 13:37
  Ik denk dat het een prima spel is om samen met m’n zoontje van 6 te spelen.
  Hij ligt in een deuk om de slapstick comedy en ik om de verwijzingen.
  De puzzels laat ik dan aan hem over. Als ik het zo lees, moet dat lukken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 11 april 2022 13:54
  Fijne review, sta er niet helemaal achter en dat komt door mijn eigen situatie. Ik wil graag met mijn dochter van zes gamen, wordt eens tijd :)

  Dit spel is perfect, de humor de eenvoudigheid en wat ik enorm belangrijk vind is dat mijn dochter kan doen wat ze wilt in Co-Op. Ik kan rustig de missie voltooien en neem haar mee op avontuur, terwijl zijn ondertussen gewoon lekker haar eigen ding kan doen. Leren omgaan met de controls en ontdekken.

  Alles werkt gewoon super, voor mij een dikke 9

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 11 april 2022 14:42
  Zo ver in de verschillende reviews gelezen heb, heeft deze LEGO game niet een verzamel X stenen om de volgende level te unlocken toch? Dat je steeds levels moet herspelen / grinden om te progressen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Marvin_Toepoel

  • 11 april 2022 15:36
  @NrFive Nee hoor, gewoon de relevante verhaalmissie van een level uitspelen, en je kunt door.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 11 april 2022 18:44
  @Marvin_Toepoel top! Dank voor de reactie. Dan gaan we deze game maar ook eens binnenkort halen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 12 april 2022 08:16
  Zit er over te denken om hem te halen. De laatste Lego game die ik heb gespeeld was ook een Star Wars game. Volgens mij alleen episode 1 t/m 3. Wat ik mij nog goed herinner is dat je de kantine/diner uit kon en dat daar alle NPC characters met elkaar gingen knokken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 12 april 2022 10:34
  Ik lees regelmatig dat hij vrij toegankelijk is. Maar nu wil ik deze graag coop spelen met mijn vriendin die geen gamer is maar wel Star Wars fan. Is hij toegankelijk genoeg voor mensen die geen ervaring hebben met controllers en dus die coordinatie missen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Marvin_Toepoel

  • 12 april 2022 10:52
  @woutzorz Zeker! Het fijne aan dit spel is dat je praktisch niets fout kunt doen (misschien dat ze jou een paar keer in de weg zit bij het oplossen van een puzzel), dus ze heeft alle tijd om de controls onder de vingers te krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 12 april 2022 11:27
  @Marvin_Toepoel Top, dit klinkt als een prima instapgame voor haar! Thanks

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snafu9

  • 12 april 2022 14:13
  @woutzorz
  Mijn vriendin is totaal geen gamer en ook geen Star Wars fan maar die zei zelfs oooh dit lijkt me wel leuk om te spelen. Ik dacht nou dat gaan we een keertje doen haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 13 april 2022 09:44
  @Snafu9 Haha nice! Mooie manier dus om ze langzaam bij je hobby te betrekken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 13 april 2022 11:12
  @woutzorz Mijn dochter van zes kan het spelen, die heeft nauwelijks een controller vast gehouden of gebruikt. Dus ze zal zich prima kunnen vinden in deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 13 april 2022 11:22
  @Ichi M'n vriendin zal het geweldig vinden als ik haar vergelijk met een 6-jarige haha! Komt goed thanks. Ik ga hem dit weekend aanschaffen, kijken hoe het gaat

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.