Review
Kirby Battle Royale

Kirby Battle Royale

Mager minigamefestijn

Geschreven door Alicia Tai op

Conclusie

Kirby Battle Royale is een vermakelijke minigamecompilatie van wisselende kwaliteit, maar heeft te weinig om het lijf om lang houdbaar te blijven. Als de online modus naar behoren zou werken, zou de game langer kunnen vermaken, maar in zijn huidige staat is de game op zijn hoogst aan te raden als je van plan bent vaak met vrienden te spelen.
5,5
Score
55
Score: 55
  • Pluspunten
  • Aandoenlijkheid van Kirby, Appelgrabbel, aanwezigheid verhaalmodus, Download Play
  • Minpunten
  • Gebrek aan uitdaging in verhaalmodus, niet alle minigames zijn even interessant, onlinemodus zo goed als onspeelbaar
Kirby bestaat 25 jaar en, in tegenstelling tot andere jubileumvierende Nintendo-franchises, pakt het bedrijf met de verjaardag van de roze blob groots uit. Dit jaar is de 3DS welgeteld drie Kirby-games rijker geworden, met Kirby Battle Royale als laatste kers op de verjaardagstaart. Hoewel er flink wordt geknokt in Kirby’s laatste 3DS-avontuur, is van een knalfeest helaas niet te spreken.

Kirby kennen we voornamelijk als het zoetste personage uit de Nintendo-stal, die door vijanden op te slokken hun vaardigheden steelt en zich op deze manier zich een baan door simpele platformlevels beukt. Kirby Battle Royale is niet de eerste Kirby-game die deze kenmerkende Kirby-formule aan de kant zet voor een compleet ander speltype, maar in plaats van de formule te vernieuwen zoals in Kirby Power Paintbrush, voelt Kirby Battle Royale als een verwaterde versie van andere Nintendo-games als Super Smash Bros. en Mario Party.

In Kirby Battle Royale speel je enkel competitieve minigames tegen computergestuurde, dan wel menselijke tegenstanders. De game is vooral bedoeld om met vrienden of online te spelen, maar voor de einzelgänger is er ook een verhaalmodus waarin je je een weg omhoog knokt in steeds moeilijker wordende klassen, of kun je je kansen beproeven tegen de cpu op verschillende moeilijkheidsniveaus.

Kirby Battle Royale

De verhaalmodus is simpel in zijn opzet, maar wel doeltreffend. King Dedede heeft een 3d-printer die aan de lopende band nep-Kirby’s produceert en organiseert daarom een toernooi zodat zijn leger van massageproduceerde kauwgomballen de echte Kirby kan neerhalen. Kirby, die in al zijn onschuld besluit mee te doen aan het toernooi omdat er een taart te winnen valt, moet punten behalen door minigames te winnen. Wanneer je met Kirby voldoende wedstrijden hebt gewonnen, mag je meedoen aan het promotiegevecht en bij winst naar de volgende klasse stijgen, waarvan er in totaal vijf zijn.

Iedere klasse introduceert weer nieuwe minigames, waardoor de verhaalmodus eigenlijk gezien kan worden als een uitgebreide tutorial die je stapsgewijs alle content van de game laat zien. Terwijl je in klasse omhooggaat, speel je bovendien ook nieuwe vaardigheden voor Kirby vrij en ontgrendel je later Boostbollen, die je tijdelijke power-ups geven. In totaal bevat Kirby Battle Royale tien verschillende minigames, wat al niet bijster veel is, maar op het gebied van kwaliteit zijn er ook uitschieters aan beide kanten van het spectrum.

Kirby Battle Royale

Samenwerken of dwarszitten

De minigames waarbij je zoveel mogelijk voorwerpen in een container moet dumpen zijn met gemak onze favoriet. In Appelgrabbel speel je in teams van twee en moet je appels pakken en naar je eigen valluik brengen, waarna je via een hendel het luik opent en je punten verdient. Aangezien je met z’n tweeën bent kun je ervoor kiezen om de een appels te laten sjouwen en de ander de hendel te laten bedienen, maar je kunt ook de tegenstander belagen door hun appels te jatten of ze niet bij hun hendel te laten komen. Erts-expres en Raketrace lijken hierop, maar hoeven niet per se in teamverband gespeeld te worden. In de eerstgenoemde sprokkel je erts bij elkaar en moet je die in langsrijdende treinwagons mikken en bij de tweede is het de bedoeling om je raket vol te gooien met brandstof zodat hij zo hoog mogelijk kan opstijgen. Je ligt er echter uit als je vervolgens niet op tijd voor lancering in je raket klimt. Het zijn alle drie hectische spellen waarbij je niet alleen bezig bent met het verhogen van je eigen score, maar ook die van je tegenstanders moet verlagen door ze constant dwars te zitten of te bestelen.

In andere games ligt de focus meer op het knokken met je tegenspelers, zoals in Muntenjacht, waarbij je munten opraapt of letterlijk uit je tegenstanders slaat, terwijl je ronddolende spoken ontwijkt. In Razende Rijders ga je met elkaar op de vuist voor fiches en kun je in voertuigen springen om anderen omver te rijden voor bonuspunten. In de minigame Gevechtsarena heb je geen excuus nodig om te vechten, daarin wint simpelweg degene die als enige overeind blijft staan. Vooral de laatste heeft weinig diepgang en verliest snel onze interesse, maar ook Muntenjacht en Razende Rijders heb je na een paar keer wel gezien.

Kirby Battle Royale

Mini-game-moe

Dat is ook een terugkerend probleem bij de overige minigames. Vooral Robobonkers, waarbij je zoveel mogelijk schade moet aanrichten aan een kwaadaardige robotaap, voelt als teveel van hetzelfde en de genadeklapbonus die aan het einde wordt uitgedeeld heeft een te grote invloed op de uitslag. Puckpetsen is samen met Gevechtsarena de meest inspiratieloze minigame. Hierin sla je in een arena tegen een ijshockeypuck aan win je punten als de puck een tegenstander raakt.

De laatste twee minigames, Vlagbal en Strijdtoneel, zijn gelukkig wel uniek en verfrissend. In Vlagbal speel je twee tegen twee en moet je de bal tegen de vlag van jouw teamkleur aangooien. Leuke bijkomstigheid is dat je ook de vlaggen kunt oppakken en verplaatsen (de vlag tegen de bal aangooien mag dus ook, zelfs als de bal in handen is van het andere team) en in een later stadium de twee vlaggen aan elkaar vastzitten. In Strijdtoneel moet je in rap tempo korte uitdagingen voltooien, zoals op het vakje met het juiste antwoord op een rekensom staan, anderen een pets geven, of projectielen ontwijken.

Terwijl je in klasse stijgt gaat de moeilijkheidsgraad ook omhoog, maar naar onze ervaring wordt de game pas op het allerlaatste moment uitdagend. Dat komt niet zozeer door de intelligentie van de cpu, maar omdat de game je allerlei handicaps oplegt, zoals een achterstand van duizend punten, of omdat je potjes moet winnen onder arbitraire voorwaarden. Desalniettemin heb je de verhaalmodus binnen zes uur wel uitgespeeld en wordt het tijd om de andere modi te ontdekken.

Kirby Battle Royale

Uitgestorven onlinemodus

De normale offline gevechtsmodus bevat een hoop opties, variërend van de intelligentie van de computer tot het aantal en de volgorde waarin je mini-games speelt. Voor multiplayer biedt de game zowel Local Play als Download Play aan, waardoor je ook samen kunt spelen als je vriend(en) geen kopie van de game bezitten. Download Play werkt verrassend goed en responsief, hoewel je bij het versturen van de data wel moet kiezen tussen twee minigamepakketten en dus niet alle content te allen tijde beschikbaar is.

Kirby Battle Royale is daarnaast ook online speelbaar, maar daar gaat de game compleet de mist in. Er zijn enkel Ranglijstgevechten beschikbaar en het is niet mogelijk om met vrienden af te spreken. Daarnaast zijn de servers compleet uitgestorven: op sommige dagen hebben we uren gewacht op een match zonder resultaat en op andere dagen hadden we pas na een half uur beet. Het helpt niet dat de game pas wil beginnen als er vier spelers gevonden zijn en we in sommige gevallen ook nog eens te maken kregen met lag of zelfs de verbinding werd verbroken.

Door het wegvallen van de onlinemodus, de korte verhaalmodus en het beperkte aanbod minigames, heb je Kirby Battle Royale vrij snel helemaal gezien. Door zowel offline als online matches te winnen speel je nog wel zogenaamde gevechtsmunten vrij, waarmee je nieuwe hoofddeksels, personages, Boostbollen en zelfs muziek kunt vrijspelen, maar de vraag is of je daar veel gebruik van gaat maken als je geen vaste vriendengroep hebt om mee te spelen.

Kirby Battle Royale is nu verkrijgbaar voor Nintendo 3DS.

Dit artikel delen:

Lees meer

Dataminers ontdekken nieuwe kaart van woestijn-map in PUBG Switch-versie Hollow Knight uitgesteld naar volgend jaar
0

Reacties op: Kirby Battle Royale

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.