Review
Kids

Kids is een interactieve korte film over menigtes

Kort maar krachtig

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

In maar een halfuurtje laat Kids je op een vermakelijke manier nadenken over de invloed van groepen. Zelfs als je de bedoeling achter de game te vaag vindt, is Kids de moeite waard voor de animaties en originaliteit.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Animaties, origineel, laat je nadenken
 • Minpunten
 • Kort, interactie is beperkt
Met mooie gifs en een trailer viel Kids direct op. Het ene moment laten poppetjes zich massaal in een zwart gat vallen, terwijl daarna een menigte weigert om een individu op te nemen in de groep. Wat is hier aan de hand?

Kids komt voort uit een samenwerking tussen filmmaker Michael Frei en gamemaker Mario von Rickenbach. Eerder maakte dit duo al een korte interactieve film getiteld Plug & Play, over verbinding en seksualiteit.

Interessant is dat Kids niet enkel een game is, maar ook wordt gepresenteerd als film en kunstinstallatie. Deze versies komen wel allemaal op hetzelfde neer. Ze onderzoeken groepsdynamiek. Wat voor keuzes maken wij midden in een menigte? Maken we die keuzes echt zelf, of doordat iedereen om ons heen dat ook doet?

Kids

Wario Ware

Binnen dit thema worden verschillende vragen onderzocht in korte scènes die elkaar in een rap tempo opvolgen. Heeft het wel nut om als enige een andere kant op te rennen? En hoe makkelijk laten we ons beïnvloeden als iemand de leiding neemt? Zie de game als een soort minimalistische WarioWare, waarin je niet kunt verliezen.

In elke korte scène bestuur jij een enkel poppetje, of juist de hele menigte. Zo ben jij degene die ervoor zorgt dat iedereen in een gat valt, of ben jij juist het ene poppetje die een andere keuze maakt dan de rest. Heb je de ene keer duidelijk invloed op wat er op je scherm gebeurt, dan lijkt er de andere keer geen helder doel te zijn.

Kids

Vaag

De game is zowel heel duister als grappig. Humor is een belangrijk onderdeel. Zoals hoe de poppetjes nadat ze in een gat zijn gesprongen, aan de andere kant als een zak aardappels op de grond vallen. Maar het beeld van tientallen mensen die zich in een afgrond storten is ook heftig. Als iedereen van een brug springt, doe jij dat toch ook niet? In Kids wel.

De makers willen duidelijk dat je over deze thema's gaat nadenken. Veel scènes worden daarom opzettelijk vaag gehouden, zodat jij je eigen interpretatie er op los kunt laten. Dat werkt goed, maar niet iedereen zal wat uit de game halen. Wel is de kans groot dat je jezelf

in ieder geval vermaakt met de stijl. Na ongeveer een half uurtje speeltijd is Kids zo weer voorbij, maar je betaalt er ook maar enkele euro voor.

Kids is verkrijgbaar voor pc, iOS en Android. Deze recensie is gebaseerd op de iOS-versie.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Het keerpunt van 2019 - Gamer.nl Podcast 233 Nieuws van de week: Steam krijgt LGBTQ+-tag en Epic-werknemers krijgen vrij
4

Reacties op: Kids is een interactieve korte film over menigtes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  NintendOwnd

  • 30 juni 2019 09:05
  Hmm klinkt als een spel om voor educatieve doeleinden in te zetten. Hoe kijk jij daar als reviewer tegenaan? Om het in te zetten in het voortgezet onderwijs om groepsdruk bespreekbaar te maken? Of is het daar te abstract voor?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kwolly

  • 30 juni 2019 15:15
  Zag hier een gameplayvideo over (van Vinesauce). Leuk om een keer gezien te hebben, maar om er nou zelf drie euro voor neer te tellen…, denk het niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 30 juni 2019 20:20
  Offtopic: waar is de zaterdag column? Of was het te warm? :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fifa

  • 1 juli 2019 11:13
  @denver Inderdaad de laatste tijd ontbreken helaas vaste artikelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.