Review

Kerbal Space Program

Op eenzame hoogte

Geschreven door Harry Hol op

Kerbal Space Program is een van de beste games ooit gemaakt. De game is zeker niet eenvoudig om in te komen, maar de beloning voor doorzetters is groot. De vrijheid, creativiteit en uitdaging zijn perfect in balans. Het gevoel van euforie als je je eerste lander veilig op de Mun ziet staan is met geen enkel ander spel te vergelijken. En dan ben je nog maar net begonnen met je ontdekkingsreis. 

10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Fenomenale simulatie, diepgang is overdonderend, eindeloze uitdaging, complex is een understatement
 • Minpunten
 • Career-modus zou de speler iets meer mogen sturen
We schakelen de raketmotor in en zien de teller teruglopen van 16 naar 0 seconden. Tegelijk houden we gespannen een oog op de brandstofmeter. De baan van onze lander verandert langzaam van een cirkel in een parabool. Raketmotor uit. De lander is in de handen van Newton. De hoogtemeter tikt steeds sneller naar beneden. Te snel? Een beetje stuwkracht. We vertragen. Zweet parelt op ons voorhoofd. De lander valt nu bijna loodrecht naar beneden. Bijna. We hebben nog steeds horizontale beweging. Meer gas. De brandstofmeter geeft aan dat we bijna op de helft zitten. En we moeten ook nog terug!

De lander zakt naar het grauwe oppervlak. Loodrecht nu, zoals het moet. Snelheid: 20 meter per seconde. 10 m/s, 5m/s… De laatste meters. En daar staat de lander op het oppervlak van de Mun. We merken dat we al secondelang onze adem hadden ingehouden. We geven Valentina Kerbal de eer om haar schip te verlaten. Langzaam klimt ze uit de capsule en zet haar eerste stappen op het oppervlak. We schreeuwen. Achter haar zien we hoe de lander in slow motion omvalt. Nee! Dan komen we nooit meer weg! We proberen weer aan boord te laten klimmen om de stabilisator aan te zetten. Te laat. De lander valt om en Valentina is gestrand.

We zuchten en houden F9 een paar seconden ingedrukt. De quick-save laadt in en de lander draait weer rustig een rondje rond de Mun. Vijfde poging. We starten de raketmotor…

Droom

Kerbal Space Program is de droom van iedereen die ooit ’s avonds verlangend naar de maan staarde, denkend aan die eerste mensen die met een gammel krat van aluminiumfolie afdaalden naar dat bekraterde oppervlak. In KSP ben jij tegelijk raketontwerper, astronaut en mission control, en is het aan jou om het fictieve zonnestelsel van de Kerbals te verkennen. Hoewel het stelsel fictief is, zijn de natuurwetten zo realistisch mogelijk gesimuleerd en moet je bij het ontwerp van je schepen rekening houden met de wetten van Newton, luchtweerstand, hitte en zo’n beetje alles waar echte ruimtevaartorganisaties ook mee te maken krijgen.

Career zet jou aan het hoofd van de hele Kerbal ruimtevaartorganisatie

KSP kent drie spelmodi: Sandbox, Science-sandbox en Career. In Sandbox heb je meteen toegang tot alle onderdelen en hoef je je niet druk te maken om geld. Bouw en probeer, je hebt alle vrijheid. Science-sandbox is iets complexer: je moet wetenschapspunten verdienen met experimenten, waarmee je nieuwe tech kunt kopen in de tech-tree. Career tenslotte zet jou aan het hoofd van de hele Kerbal ruimtevaartorganisatie. Career stopt meer ‘gameplay’ in de simulatie.

Spel en speelgoed

Toen Kerbal Space Program voor het eerst als alpha-versie beschikbaar kwam, was het vooral nog een doos met speelgoed: hier zijn alle onderdelen en doe maar wat je wilt. Dat aspect zit er nog zeker in, In de Sandbox-modus. Maar dankzij de Career-modus is Kerbal nu eindelijk ook een volwaardige game, zij het niet zoals de meeste mensen gewend zijn.

Er is geen verhaal, behalve de ervaringen die je zelf meemaakt. Career is vooral een progressie systeem waarbij je moet werken voor je geld en voor je technologie. Dat doe je door missies te aanvaarden die je met goed gevolg moet voltooien. Dat levert geld, wetenschapspunten en reputatie op. Een hogere reputatie maakt nieuwe missies mogelijk, maar reputatie kun je ook gebruiken om de strategie van je organisatie te veranderen, zodat je bijvoorbeeld efficiënter wetenschapspunten kunt verdienen, of juist meer geld per missie. 

Er is geen verhaal, behalve de ervaringen die je zelf meemaakt

Hoewel de missies een belangrijke rol spelen in Career, is het nog steeds aan jou om te kiezen wat je wanneer doet. Daarbij is het ook een vergissing om te denken dat de missies op zich genoeg zijn om voortgang te boeken. Je zult nog steeds op eigen initiatief raketten moeten bouwen om wetenschapspunten te verzamelen met experimenten. Als er dan één minpuntje in Kerbal te noemen is, is het dat Career misschien nog iets meer houvast zou moeten geven en op zijn minst de speler moet vertellen dat de geboden missies geen vervanging zijn van zelf dingen uitproberen.

None

Ontwerp

Je begint hoe dan ook steeds met het ontwerpen van een raket (of ander voertuig) met de voor jou beschikbare onderdelen. Je kiest een bemanning bestaande uit één of meerdere ‘Kerbals’ (een soort kruising tussen de Minions uit Despicable Me en de Rabbids) die ook elk bepaalde bonussen en ervaringen toevoegen. Piloten kunnen bijvoorbeeld schepen stabiel houden terwijl wetenschappers een bonus geven op de wetenschapspunten die je verdient met experimenten.

Dan is het tijd om je creatie te lanceren en te ontdekken of alles werkt zoals je had gepland

Bij het ontwerp moet je rekening houden met gewicht, stuwkracht en de verschillende ‘trappen’. Zo is het slim om de eerste trap te voorzien van de sterkste motor, om de zwaartekracht en luchtweerstand te overwinnen. De volgende trap is bedoeld om je schip in een ronde baan te brengen en heeft minder stuwkracht nodig. Er is immers al een deel afgestoten, wat het vaartuig lichter maakt. Ook is het belangrijk om je capsule te voorzien van een hitteschild en parachute, zodat je bemanning weer veilig kan landen. Dit alles is nog maar het topje van de ijsberg: je hebt beschikking over brandstofleidingen, batterijen, zonnepanelen, experimenten om uit te voeren en nog veel meer.

Dan is het tijd om je creatie te lanceren en te ontdekken of alles werkt zoals je had gepland. Zeker in het begin zal je heel wat spectaculaire explosies zien. Tot het moment dat alles klikt en je echt begrijpt wat een apoapsis en periapsis is (respectievelijk hoogste en laagste punt in een baan) en je met zelfvertrouwen je schepen naar de verschillende hemellichamen van het stelsel schiet.

Eindeloos

Het knappe van Kerbal is dat het spel dankzij zijn opzet als simulator een eindeloze uitdaging biedt. De game geeft je feitelijk alleen een grote doos speelgoed en laat aan jou over wat je er mee doet. Dit is meteen ook de valstrik voor mensen die van ‘instant actie’ houden: daar is deze game niet voor bedoeld. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen spanning in het spel zit.

De uitdaging zit hem in het oplossen van problemen die ontstaan door de opdracht die je jezelf hebt gegeven

De uitdaging zit hem in het oplossen van problemen die ontstaan door de opdracht die je jezelf hebt gegeven. Zo hadden wij een Kerbal op de Mun laten landen, en kwamen erachter dat onze Kerbal niet genoeg brandstof had om terug te vliegen. Hoe lossen we dat op? Vooral door de beperkte hoeveelheid onderdelen die we tot onze beschikking hadden op dat moment in de Career-modus, moesten we flink puzzelen voor we een onbemande capsule konden lanceren die toch ruimte had voor een passagier.

Vervolgens was het zaak om de gestrande Kerbal in een baan rond de Mun te brengen, en onze reddingscapsule daar bij in de buurt te krijgen, zodat die door een ruimtewandeling naar het andere schip kon komen. Dat hele scenario ontstond spontaan, door een fout in ons eigen ontwerp. En leverde uren zenuwslopende gameplay op. 

Creativiteit

Maar ook als dingen niet ‘fout’ gaan doet Kerbal beroep op je inzicht en creativiteit. Het plannen van een missie vraagt tijd, geduld en héél veel experimenteren. Zelfs als je in staat bent om een bemande capsule veilig in een baan te brengen, wil dat niet zeggen dat diezelfde raket genoeg brandstof heeft voor een trip naar de Mun of Minmus. 

Het plannen van een missie vraagt tijd, geduld en héél veel experimenteren

Het plannen van een trip naar een andere planeet is weer een heel andere uitdaging, waarbij je rekening moet houden met de stand van Kerban ten opzichte van het doel. Dat betekent dat je soms wel een jaar (speeltijd, er is gelukkig tijdversnelling) moet wachten voor die andere planeet op een positie staat die je met je raket kan bereiken.

Meester

De grote beloning is het meester worden van alle elementen. Stap voor stap (explosie na explosie?) ontdek je hoe je betrouwbare vaartuigen bouwt. Hoe banen werken. Hoe je een rendez-vous uitvoert. En hoe je met noodsituaties omgaat. Het is aan jou om te ontdekken hoe je de natuurwetten naar je hand zet. Want als er iets verkeerd gaat, heeft dat altijd een verklaarbare reden. 

Het spel is nooit oneerlijk, enkel consequent

Probeer je bijvoorbeeld tijdens de lancering te snel te vliegen, dan loopt de luchtweerstand zo hoog op dat je raket onstabiel wordt. Weigert opeens de besturing van je raket halverwege de vlucht naar de planeet Duna? Oh, te weinig stroom. Volgende keer dus batterijen en een zonnepaneel meenemen.

Het spel is nooit oneerlijk, enkel consequent. En omdat de simulatie zo gedetailleerd en consequent is, kun je jouw beste creaties steeds opnieuw gebruiken en verfijnen. Je verzamelt zo gaandeweg een aantal succesvolle ontwerpen waarmee je steeds grotere sprongen in het Kerbal-stelsel kun maken.

Community

Wie blanco in Kerbal Space Program stapt, wordt heel snel overdonderd door alle informatie (en het gebrek aan informatie) tijdens het bouwen, lanceren en vliegen. Het is bijna onmogelijk om dit spel te spelen zonder een handleiding. Of beter: de excellente video’s van YouTuber Scott Manley. Geloof ons: je zult dankbaar zijn voor elke hint en elke tutorial die je kunt vinden. Net zoals vroeger Microsoft Flight Simulator is dit een spel van fenomenale diepgang. Daar moet je tijd in investeren om er ook echt wat uit te halen.

Behalve talloze video’s en wikipagina’s zijn er ook al heel wat mods te vinden voor KSP

Behalve talloze video’s en wikipagina’s zijn er ook al heel wat mods te vinden voor KSP, die variëren van nieuwe onderdelen tot complete automatische piloten en vluchtplanners. Wij raden ‘MechJeb’  aan. Deze mod helpt je bij het plannen en uitvoeren van manoeuvres, zodat zelfs een beginner in staat is om schepen in mooie ronde banen te brengen. Maar er zijn nog veel meer handige en leuke uitbreidingen, inclusief complete missies.

Uitdaging

Kerbal Space Program heeft een haast eindeloze uitdaging, omdat het helemaal aan jou is om die uitdaging te verzinnen. Bouw een ‘Voyager’ sonde om alle planeten te bezoeken. Land op de Mun, Minmus en op de verschillende andere planeten. Bouw een ruimtestation. Plaats een bemande basis op een planeet. Stuur een rover naar een andere planeet die automatisch over het oppervlak rijdt, net als de Curiosity rover op Mars. Construeer immense schepen in een baan rond Kerbal voor echt lange missies… Het is verbijsterend hoe veel er kan.

Wij groeiden op met de beelden van NASA vluchten naar de Maan en de eerste foto’s die Voyager van Jupiter nam. Wie net als wij gefascineerd is door ruimtevaart en wil weten hoe dat nu echt werkt, kan niet om Kerbal Space Program heen. Het is een nagenoeg perfecte simulatie en een van de beste games ooit gemaakt.

Kerbal Space Program is voor 39,99 euro verkrijgbaar op Steam.

Dit artikel delen:

Lees meer

PS4-versie The Talos Principle krijgt mogelijk fysieke release Snake voor Nokia-telefoons krijgt vervolg
24

Reacties op: Kerbal Space Program

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Koeno546

  • 7 mei 2015 12:03
  ksp is echt een van mijn favoriete games aller tijden ik speel het al sinds de beta en het blijft maar beter worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 9 mei 2015 15:42
  Als founder vind ik het een super interessante, uitdagende en vermakelijke game. Maar een 10?????? Kom op Gamer.nl We zien je reviews afglijden naar een ongeloofwaardig niveau. De game is prachtig maar grafisch ziet het er niet uit. In andere games zeuren jullie daar wel over. Kortom geef het een 9. Wie hou je voor de gek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 7 mei 2015 12:13
  Een 10 met een minpuntje, owell ieder ze mening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RidgeRazor

  • 7 mei 2015 13:14
  Je snapt dat een tien geen perfectie betekent, hè? Toch.. ? TOCH?!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 7 mei 2015 14:05
  Snap jij je eigen reactie wel, volgens mij niet.

  Op GNL heb ik nog nooit een review met een 10 gezien die een min puntje had dus je opmerking hier slaat als een tang op een varken, zelfs Modern Warfare 2 review op GNL kreeg een 10 zonder ook maar 1 min puntje.

  Maar goed dit laat zien dat een review een mening is van een persoon en het is leuk om te lezen dat Harry een hoop LOL heeft gehad met het testen van dit spel, om die reden plak ik ook never nooit een cijfer aan een review zolang je lol hebt met het spel is voor mij meer dan genoeg doening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chemicalscum

  • 7 mei 2015 16:15
  Een 10 is gewoon afgerond naar boven. Een game is geen rekentest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RidgeRazor

  • 7 mei 2015 20:03
  "Op GNL heb ik nog nooit een review met een 10 gezien die een min puntje had dus je opmerking hier slaat als een tang op een varken, zelfs Modern Warfare 2 review op GNL kreeg een 10 zonder ook maar 1 min puntje."

  Dus? Dan kan het niet? Als het nog nooit gebeurd is, kan het ook niet? Stop eens met dat lijnrecht denken, joh. Bij toetsen en examens zou ik t met je eens zijn; een tien is een foutloos gemaakt iets. Maar kom op, een geweldige game die een dikke tien verdient kan geen minpuntje hebben?

  Als voorbeeld: GTA V verdient van mij betreft ook een dikke 10. Maar ik kan echt wel een minpuntje opnoemen.

  Maar oh well, ieder ZIJN mening ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 7 mei 2015 20:15
  Tja Modern Warfare kreeg ook een dikke 10 hier op GNL maar met alle respect dan kan je net zo goed geen cijfers eraan vast plakken.

  Een 10 staat voor mij voor de perfecte score en in dit geval is die er niet, 1 van de redenen dat ik geen cijfer aan een spel plak zolang het spel mij voldoening geeft is dat al meer dan genoeg.


  @chemicalscum

  Als het geen rekentest is waarom plakken ze dan een cijfer eraan vast dan kan je beter sterretjes gebruiken in plaats van een cijfer oftewel 4.5 sterren van de 5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 7 mei 2015 20:59
  Ahum.

  www.gamer.nl/articles/review/guild-wars-2-2/

  Een 10 betekent niet foutloos. Het betekent dat het een legendarische game is. Een game met een 10 kan dus best minpunten hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 7 mei 2015 21:51
  Modern Warfare 2 had 'n minpunt: dat killstreaks 't nogal chaotisch konden maken.

  Little did I know.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 8 mei 2015 00:21
  "Een 10 staat voor mij voor de perfecte score "
  Precies ja, voor jou. Maar jij bent niet de schrijver van het artikel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 8 mei 2015 02:56
  Klopt ik ben niet de schrijver van het artikel ik ben degene die een mening erop geeft en dat heet mening, precies ja mening.

  Als je cijfers wilt hanteren (mijn mening) zie je komt tie weer darkmanwls mijn mening goh wat zeg ik dat toch altijd veel en nog lezen mensen dat zelden, dat als je cijfers eraan wilt plakken aan een review en je geeft het een minpunt dan kan je het cijfer makkelijk aanpassen aan bijvoorbeeld een 9.9 of een 9.8 dat lijkt me niet zo moeilijk.

  Een 10 staat over het algemeen voor de perfecte score dit is een algemeen feit, als jij het zo graag wilt gooien op *Precies ja, voor jou. Maar jij bent niet de schrijver van het artikel* dan hoort er bij het hele geschreven artikel te staan bovenaan te staan je hoeft dit artikel niet perse serieus te nemen want het is de mening van de schrijver.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 8 mei 2015 03:00
  Ik respecteer je review HarryHol ik geef alleen een mening niks meer niks minder dat er dan een aantal figuren zijn die dat niet leuk vinden en vreemd reageren prima maar in hoeverre kan je dan op GNL een review nog serieus nemen als Modern Warfare een 10 krijgt en zich legendarische mag noemen (een game met een SP van 3.5 uur) en The Last of Us (+- 20 uur) als fantastisch af te schrijven omdat die een 9.5 kreeg.

  Een review blijft altijd een mening van de reviewer dit is iets wat ik altijd gezegd heb maar goed ga ervan uit dat darkmanwls ze bril niet op had, iets wat hij hierboven had kunnen lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 8 mei 2015 08:32
  Ach, GNL is geen leidend instituut wat het beoordelen van games betreft. Het is één van de vele sites met meningen van recensenten. De belangrijkste mening voor jezelf is die van jezelf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  inactiefglaned

  • 8 mei 2015 09:20
  "Een 10 staat over het algemeen voor de perfecte score dit is een algemeen feit" . Dit klopt in de algemene zin ja, echter heeft gamer aangegeven dat zij een 10 niet op een dergelijke manier hanteren. Zij geven een andere invulling aan de 10 dan jij gewend bent. Dit is de invulling die ze hier aan geven, waarin ze ook kenbaar maken dat het geen perfectie is. Dus waarom blijf je er toch moeilijk over doen? Omdat het op school niet zo was ? Tjah er zijn meer dingen in de echte wereld die niet zijn zoals ze op school waren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 8 mei 2015 13:01
  Zoals je ziet staat een 10 voor 'Legendarisch', niet voor 'Perfect'.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 8 mei 2015 23:16
  Dan kan je net zo goed het cijfer weg laten en alleen de namen erbij zetten als Fantastisch of legendarisch, wat school betreft die heb ik jaaaaaaren geleden al achter me gelaten :).
  Ik blijf er niet moeilijk over doen ik geef een reactie op een reactie oftewel een mening of heb je liever dat ik iedereen maar gelijk gaat geven als mijn gevoel zegt dat het niet zo is.

  Dat een 10 voor legendarisch staat prima dat kan ik begrijpen dat een spel als Modern Warfare 2 als Legendarisch wordt geplaatst nee dat kan ik niet :D.

  Maar goed weer een les geleerd op me 44e dat een 10 dus ook een minpunt kan hebben,.

  Perfect arthurvv is dat een 10+ ? :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  inactiefglaned

  • 10 mei 2015 09:55
  Dan heb je het nog steeds niet begrepen wat mij betreft. Gamer.nl hanteert een systeem waarin zij een 10 geven aan een spel wat 'bijna' alles goed doet en grensverleggend is in zijn genre. Het is niet een 10 als in een foutloos spel. Daarbij komt kijken dat de 10 die gamer hanteert ook een subjectief element heeft, wat verklaart waarom MW2 wel bij de 1 een 10 krijgt en bij jou niet.

  Edit:
  Verder denk dat het handig is om te overwegen hoe de waardering van een recensie verschilt van de waardering van een toets. Een toets is een momentopname die kennis en vaardigheden test. Een recensie is veel subtieler dan dat omdat het een professionele en subjectieve blik is op een creatief object. Hierbij is niet alleen de uitvoering belangrijk, maar ook hoe het zich op dat moment meet met andere gelijke creatieve opbjecten. Een creatief gemaakt object waarderen is dus wezenlijk anders dan een kennis- of vaardigenhedentoets waarderen. Dat de meeste recensenten een 1 - 10 schaal gebruiken om hun waardering mee samen te vatten, kan enigzins een begrijpelijke verwarring met zich mee brengen om dat dit de zelfde schaal is die wordt gebruikt om de momentopnametoets mee te waarderen. Maar zoals nu hopelijk wel duidelijk is geworden zeggen beide cijfers niet hetzelfde over het gewaardeerde object.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 7 mei 2015 12:57
  Heerlijk spel ook al bak ik er geen zak van :p

  Had het spel gekocht in zijn early access tijd en het is gewoon al leuk om lekker te klooien met alles. Moet eerlijk bekennen, ik ben nog nooit op de maan geland krijg het gewoon niet voor elkaar. Iedere keer slingshot ik er keihard naast, of vlieg vol de zon in haha.

  Mijn raket in een orbit laten vliegen is geen enkel probleem via de gps, maar wat daarna komt gaat bij mij gewoon altijd mis. Ben sowieso altijd al slecht geweest als het op berekeningen aankomt, en dat is toch wel iets wat je een beetje nodig hebt bij Kerbal.

  Toch vermaak ik mij dondergoed met het spel ondanks ik er zwaar in zuig. Als ik filmpjes op Youtube kijk lijkt het allemaal zo makkelijk :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 8 mei 2015 23:46
  Voor een goede landing op de Mun raad ik aan om er eerst in een baan omheen te vliegen en dan geleidelijk en gelijkmatig die baan te verkleinen. Zodra je een stabiele baan op ongeveer 10-20Km hebt, rem dan af boven de gewenste locatie en laat je recht omlaag vallen. Geef af en toe licht gas om te voorkomen dat je te snel valt en trap op de rem zodra je de rotsen op het oppervlak kunt zien. Probeer dan de grond te raken met maximaal 10m/s.

  Bij mij gaat het dan twee van de drie keer goed. :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.