Review
Just Cause 4

Just Cause 4 voelt in alles overbodig (pc)

Just doesn’t work

Geschreven door Harry Hol op

Conclusie

Just Cause 4 op pc is een zooitje. De game stottert en crasht, de kunstmatige intelligentie is kapot en het nieuwe systeem van frontlinies haalt onderuit wat Just Cause zo leuk maakte. In plaats van lekker vrij rond te dwalen en dingen op te blazen, ligt de nadruk op missies. Dat het verhaal van Just Cause niet denderend is, zal niemand verbazen. Maar dat het spel er nog steeds zoveel tijd in steekt wel.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Grappling hook en explosies, als het werkt heb je enkele minuten dikke pret
 • Minpunten
 • Matige graphics, veel bugs, slechte A.I.
Dit nieuwe deel in de Just Cause-reeks draait wederom om explosies en aanklooien met de grappling hook. Maar is dat de vierde keer nog wel leuk? En belangrijker nog: heeft de ontwikkelaar geleerd van de rampzalige lancering van het vorige deel?

Om die laatste vraag te beantwoorden: nee. Het spel draait voor geen meter. In het eerste uur spelen begon de game vreselijk te stotteren op onvoorspelbare momenten, plopte de detaillering soms niet op zijn plek, liep de audio door terwijl het beeld stilstond en verloor het spel ‘focus’, waardoor de muis niets meer deed. Erger nog: het spel crashte meerdere keren per uur zonder waarschuwing naar de desktop.

Hoewel installeren op de SSD de stotteringen grotendeels wist op te lossen, was dit helaas geen panacee. Het spel heeft veel fundamentelere problemen dan slecht geoptimaliseerde data streaming. Zo is de game bijzonder slecht speelbaar met muis en toetsenbord. Dat begint al bij de menu’s die om de een of andere reden niet reageren zoals je van een menu mag verwachten. Soms scrolt de lijst met opties niet, soms werkt op ‘accept’ klikken niet en soms lijkt de muis de focus op de applicatie even te verliezen, zodat helemaal niets reageert.

Just Cause 4

Muis? Wat is dat?

Schieten en lopen gaat op zich goed met muis en toetsenbord (mikken is uiteraard ideaal met deze besturing), maar waarom zit de kaart onder ‘1’? Waarom lukt het niet om met de wingsuit in de lucht te blijven? Wat voor heksenritueel moeten we uitvoeren om onze load-out aan te passen? Pas wanneer je een controller aansluit, klikt de besturing. Dat wekt het gevoel op dat er helemaal niet goed is nagedacht over het feit dat heel veel pc-gamers veel liever met muis en toetsenbord spelen.

Helaas is simpelweg een controller aansluiten nog geen recept voor een goed speelbare game. Hoewel de daadwerkelijke besturing dan wel prima is, zit de game vol met gigantische technische problemen. Een voorbeeld: In het begin van Just Cause 4 krijg je je eerste upgrade voor de Grappling Gun. Je weet wel, die harpoen aan een kabel waarmee je je als een soort guerrilla Spider-Man door de wereld heen beweegt. Deze upgrade laat je ballonnen aan iets bevestigen zodat de objecten in kwestie wegzweven. De missie waarin je dat leert, zit je achterop een vrachtwagen en moet je diverse checkpoints passeren waar toevallig autowrakken in de weg liggen. Uiteraard is het de bedoeling om die met de ballonnen weg te laten zweven.

Hoewel je nog steeds vrij bent om de hele spelwereld door te rennen, vliegen en rijden, voelt dat opeens een stuk minder zinvol

Wanneer dat na enig gehannes lukt, terwijl vijanden van alle kanten toestromen en jou en de wagen onder vuur nemen, vraag je je af waarom de missie niet verder gaat. Als je dan naar de vrachtwagen kijkt, zie je hoe deze achteruit rijdt, vol gas tegen een blok beton rijdt, gas geeft tegen het beton, weer achteruit gaat en linksaf de heuvel af rijdt, om onherroepelijk vast te komen zitten tussen de bomen. Wanneer je probeert om met de grappling hook de vrachtwagen weer op de weg te krijgen, verdwijnt deze opeens om weer op de oorspronkelijke plek terug te keren. Je ziet hoe de vrachtwagen achteruit rijdt, dan vooruit gas geeft en richting betonblokken racet. Nee, Just Cause 4 is bepaald niet bugvrij.

Boem

Wanneer Just Cause 4 goed werkt, bevat het erg leuke momenten. Net zoals in eerdere delen is er veel lol te halen uit het experimenteren met de diverse speeltjes en kettingreacties. Ja, het is nog steeds hilarisch om twee vijandelijke helikopters aan elkaar te verbinden met de grappling hook. En ja, het is heerlijk om te zien hoe een ketting van explosieven een brandstoftank laat lanceren. Om vervolgens jezelf met die wegvliegende brandstoftank de lucht in te schieten en met je wingsuit uit de chaos te ontsnappen. Dat soort acties zijn de essentie van de reeks, wiens naam ook een woordgrap is. Just Cause kun je ook lezen als ‘just because’, oftewel Waarom? Daarom!

Ironisch genoeg draait al dat vuurwerk bijzonder soepel (wel even VSynch uitzetten, anders is de game vastgezet op 30fps) en zonder slowdown. Het is juist op totaal onverwachte en vervelende momenten dat het spel zomaar naar de desktop crasht. Zoals wanneer je na minuten paragliden eindelijk bij de volgende missie bent beland, om dan tijdens het tussenfilmpje (of vlak erna) opeens weer naar je Windows-bureablad over te schakelen. Herladen betekent vaak dat je diezelfde reis opnieuw moet ondernemen. Later in het spel krijg je fast travel-opties, maar toch blijft het een herhaling van overbodige activiteiten.

Just Cause 4

Frontaal

Het is sowieso jammer dat het spel zoveel nadruk legt op de missies. Waar je voorheen in feite gewoon zoveel mogelijk chaos moest veroorzaken door vijandelijke doelen op te blazen, draait deel 4 om een frontlinie. Dat betekent dat je een gebied verovert en langs die grenzen kunt uitbreiden. Dat doe je door missies te doen, waarna je op een gegeven moment genoeg kapot hebt gemaakt om voortgang te boeken. Je roept dan je rebellenleger op om een nieuw deel van de kaart in bezit te nemen.

Hoewel je nog steeds vrij bent om de hele spelwereld door te rennen, vliegen en rijden, voelt dat opeens een stuk minder zinvol. Want om verder te komen moet je vooral je gebied uitbreiden, en vijandelijke doelen opblazen om je rebellenleger sterker te maken. Het opblazen van doelen levert namelijk punten op waarmee het level van je leger omhoog gaat. Bizar is dat je ook doelen op mag blazen in een al veroverd gebied. Met andere woorden: je kunt je eigen leger sterker maken door brandstoftanks en bases te vernietigen die je in het bezit hebt. Logica? Wat is dat?

Just Cause 4

Story time

En dan is er nog het verhaal, over een dictator met een weermachine. Je zou denken dat een weermachine spektakel oplevert. De effecten, zoals een tornado, zijn echter lang niet zo indrukwekkend als je zou hopen, en het weer speelt nauwelijks een rol in de game. Het is een gimmick die niet goed wordt benut.

Dat er überhaupt zoveel tijd in het verhaal wordt gestoken is wonderbaarlijk. Just Cause heeft nooit gedraaid om het verhaal. Het is een explosiegenerator. Om de een of andere reden denken de makers dat de speler toch een reden nodig heeft voor al het geweld. Het verhaal neemt vooral tijd in beslag, heeft geen verrassingen en laat de grote, slechte dictator welgeteld twee keer opdraven.

Door de vele, vele bugs en de zeer frequente crashes naar desktop (bij een recente sessie kwam dit vier maal voor in 40 minuten) is Just Cause 4 een frustrerende en onleuke game die bovendien in essentie niet beter is dan Just Cause 3. Dit vervolg voelt in alles overbodig. Het is alsof de makers gevraagd werden om een vervolg te maken en daar niet echt zin in hadden. Waarom een vervolg? Och, gewoon, daarom.

Just Cause 4 is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze recensie is de pc-versie getest.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Ontwikkelaar Supergiant Games onthult Hades Alle aankondigingen en trailers van The Game Awards 2018
24

Reacties op: Just Cause 4 voelt in alles overbodig (pc)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 7 december 2018 10:46
  Ik hou het lekker bij Just cause 2, het hoogtepunt uit de serie denk ik.. (3 was walgelijk en dit leest alsof het niet veel beter is…)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 7 december 2018 10:50
  @casualkiller Just Cause 2 was ook mijn laatste Just Cause die ik echt leuk vond. Vooral met de Multiplayer mod op Steam.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 7 december 2018 11:51
  @casualkiller Wat was er slechter aan deel 3 ivm deel 2 als ik vragen mag? Bij de komende Steam sale lijkt een dergelijke game me wel leuk, dus dan zal ik moeten kiezen tussen deel 2 of 3 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 7 december 2018 13:18
  @TheChief continue online checks voor leaderboards (welke bij launch niet werkte dus continue connectie errors), performance problemen tot de max, een slap verhaal, maar op 1 of andere manier was het gewoon niet leuk om te spelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  archangel1110

  • 10 december 2018 13:42
  @casualkiller Heb dus nooit iets begrepen van de performance problemen.
  Heb hem laatst nog op 4K gedraaid met de hoogste settings. Dat ging goed op 30FPS.
  1080p en alles hoog zit ik ruim tussen de 70 en 90 FPS

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 7 december 2018 10:52
  Ik zat eraan te denken deze te halen, maar tog maar just cause 3 opgestart en was er naar een paar uurtjes weer klaar mee weer 60 euro bespaard XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 7 december 2018 11:17
  Ik vind dit toch wel heel erg. kijk dat een grote online game zoals een MMO, of diablo destijds bugs heeft is ook erg, maar beter de begrijpen. Je kan niet alles voorspellen totdat honderd duizenden mensen het tegelijk gaan spelen. Maar dat een singleplayer game in zo'n staat word opgeleverd is echt erg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 7 december 2018 12:22
  Op console krijgt de game over het algemeen redelijk positieve recensies. Hij zou beter moeten zijn als deel 3. Dus het lijkt er op dat vooral de pc versie deze keer de mindere behandeling heeft gekregen. Ik heb zelf genoten van deel 2 en 3 op console. 4 sla ik even over, want ben ff klaar met openwereld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 7 december 2018 13:32
  R.I.P. JC…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 7 december 2018 14:27
  Zo das geen best cijfer haha, deel 3 ff gespeeld maar geen game voor mij dus deze ook niet, wel zonde dat het zo’n bugfest is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jstam

  • 7 december 2018 14:42
  Beste Harry, ik ga me bijna afvragen of het niet aan je eigen pc ligt.. Ik heb de game inmiddels zo'n 10-15 uur gespeeld de afgelopen dagen en heb nog geen enkel moment een crash of wat dan ook gehad. Ik speel op 1440p op very high settings en alles loopt erg vloeiend op gemiddeld zo'n 60-70 fps (AMD Ryzen 2600 + AMD Vega 56). Wat betreft het menu en de instellingen kan ik beaamen dat dit niet lekker werkt op de PC. Het spel zelf speelt echter wel gewoon erg lekker weg. De te lange storylines zijn hier inderdaad wel een onderbreking in en hadden niet gehoeven. Al met al jammer dat het spel hier blijkbaar niet goed werkt want met mijn soepele ervaring geef ik het spel zeker een 8.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 7 december 2018 15:32
  @jstam Hoi jstam. Geloof me het eerste wat ik deed was er van uit gaan dat het aan mij of mijn hardware lag. Heb het spel daarom ook herinstalleerd op een SSD, drivers geupdate, de hele mikmak. Ook gegoogled naar oplossingen. Kwam er toen achter dat ik echt de enige niet was met deze problemen.

  Het feit dat extreem drukke physics reacties met veel explosies, voertuigen en vernieling prima draaien (1080x1920, 60+FPS) laat me zien dat het echt niet aan de kracht van mijn PC ligt. Crashes vonden ook altijd plaats op rare rustige momenten (zoals ik in mijn review heb geschreven).

  De AI problemen staan hier helemaal los van.

  JC4 is gewoon niet af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 7 december 2018 20:08
  @HarryHol
  In JC3 had je wingsuit challenges en destruction frenzy's etc etc..
  Zijn die helemaal verdwenen of zit dat er nu op een andere manier nog steeds in verweven.
  Ondanks de 4 hier, overweeg ik om hem over een paar weken op te pakken, want ik ben helemaal weg van games waar alles kapot kan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • BramBoy

  • 8 december 2018 12:07
  @jstam
  Eens. Ik heb deze problemen ook niet. Mouse sensitivity instellen mis ik wel, maar verder draait het als een zonnetje. Ik zou het zeker een 7,5 geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 8 december 2018 21:31
  @BramBoy
  Ik denk idd wel dat de reviewer in de basis gelijk heeft over JC4, het spel is in principe niet af.
  Verder schrijft hij dat de ontwikkelaars misschien geen zin hadden om dit spel te maken.
  Persoonlijk denk ik dat de ontwikkelaars wel degelijk JC4 wilden maken, maar dat de uitgever met domme onrealistische doelen is gekomen die niet bij Just Cause passen en daarbij hoge druk plaatste op de ontwikkelaar.
  Het spel is uiteindelijk wel geslaagd denk ik, maar je kan heel veel last hebben van bugs, en dat het spel van de uitgever verhaalgedrevener moest zijn is een ongelooflijke misvatting.
  Toch zijn heel veel physics in dit deel sterk verbeterd, zo ook de mechanics van de voertuigen etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • BramBoy

  • 10 december 2018 00:10
  @oropher wat ik al wel gemerkt heb is dat het t.o.v. deel 3 een stuk rustiger kan zijn. Militaire doelen vinden was buiten de verhaal lijn vrij simpel. Nu is het soms erg "rustig". Ook vind ik granaten een groot gemis. Echter kan je dit wel weer opvangen met de graplling hook.

  Dat het niet direct lekker weg speeld ben ik ook wel eens. De besturing is gewoon wat onwennig met toetsenbord en muis. Dat is wel jammer.

  Maar ik wilde graag terug naar Just Cause en de reviewer waarschijnlijk niet perse.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kwolly

  • 7 december 2018 17:06
  Pfff, wat een aanfluiting. En dan over een paar maanden zeker een patch uitbrengen, die minstens driekwart van de oorspronkelijke game vervangt, om de problemen (virtueel) op te lossen? Waar is de tijd gebleven dat games gewoon 100% af waren bij de lancering?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  anyaka

  • 7 december 2018 20:32
  Laatste tijd komen er wel veel flutgames uit zeg, in de laatste paar weken 3 games die een dikke onvoldoende scoren…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 7 december 2018 21:34
  @anyaka smaken verschillen just cause 4 is idd een slecht spel, darksiders 3 daar in tegen niet check de metacritics maar eens voor de pc versie :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  anyaka

  • 7 december 2018 22:02
  Het viel gewoon op dat gamer.nl zo veel onvoldoendes uitgedeeld heeft de laatste tijd.
  Denk dat ik darksiders 3 koop tijdens een sale, iets met gigantische backlog + ik ben nu bezig met Tales of Berseria waar ik nog niet op de helft zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.