Een gemiddelde bijeenkomst met wat vrienden is vandaag de dag niet compleet zonder dat ene moment waarop het gesprek even stilvalt omdat iedereen zijn smartphone erbij heeft gepakt. Iemand zien turen naar zijn scherm werkt aanstekelijk, maar het is natuurlijk niet bepaald sociaal. Gelukkig is er nu The Jackbox Party Pack, een game die een gezelschap aan de telefoon gekluisterd houdt én het tegelijkertijd gezellig maakt.

Inbegrepen in dit pakket zitten namelijk vijf verschillende games die in (grote) groepen zijn te spelen. Hoewel het spel gewoon op de pc staat, doen kandidaten mee door op de smartphone of tablet Jackbox.tv te bezoeken in hun browser. Door de op het computerscherm aangegeven code en de speelnaam in te voeren op de site kunnen in sommige spellen zelfs honderd mensen tegelijk meedoen. De meeste besturingssystemen en browsers voor deze apparaten worden gewoon ondersteund. Het proces werkt opvallend makkelijk, maar is tegelijkertijd wel geheel afhankelijk van de grillen van de Jackbox-servers. Liggen deze er een avondje uit, dan zit een digitaal gezelschapsspel spelen er dus niet in.

Het bekendste spel van Jackbox is You Don’t Know Jack, een spelshow voor vier spelers waarin typische quizvragen op de meest ingewikkelde manier worden gesteld aan de kandidaten. De presentator van deze show is Cookie Masterson, een bijdehandje die geen kans onbenut laat om de deelnemers te beledigen of om een gevatte opmerking te maken tussen de vragen door.

Je weet geen zak

You Don’t Know Jack is een langlopende serie waarvan het format al uit de jaren negentig stamt. De vragen hebben echter een modern jasje gekregen. Het schrijfwerk komt daardoor vaak bijzonder actueel uit de hoek met nieuwsfeitjes en ontwikkelingen uit de internationale roddelpers als kapstok voor de vragen. You Don’t Know Jack gooit zoveel grappen op de spelers af dat niet bepaald alles even succesvol aankomt. In de meer dan vijftig afleveringen komt het snedige commentaar van Cookie Masterson soms zelfs wat wanhopig over. Het neemt echter nog niet weg dat de vreemde regels - zoals punten verdienen door te kiezen voor hét gesponsorde foute antwoord van de aflevering - You Don’t Know Jack een spannendere quizgame maken dan bijvoorbeeld Buzz.

De andere uitschieter van Jackbox is een gezelschapsgame waarin je zelf de grappen mag schrijven. In Fibbage XL krijgen alle spelers hetzelfde halve (bizarre) feitje voorgelegd en mogen ze zelf een (mogelijk) vervolg verzinnen door deze in te typen op het scherm van de tablet of smartphone. Vervolgens is het de bedoeling om de waarheid te vinden tussen de verzonnen antwoorden van jou en je gezelschap. Je verdient niet alleen punten wanneer je het antwoord goed hebt, maar ook wanneer iemand jouw verzinsel aanziet voor de werkelijkheid.

Fibbage XL heeft al snel de meest vulgaire antwoorden als resultaat en dus kunnen spelenderwijs de regels een beetje veranderd worden. Spelers kunnen in plaats van een plausibel antwoord ook de meest hilarische optie die ze maar kunnen bedenken invoeren en anders spelers kunnen vervolgens het naar hun mening grappigste antwoord belonen met hun punten.

Zowel Fibbage XL als het stuk minder spannender Wordspud, waarin spelers steeds op elkaars woorden moeten voortbouwen, zijn alleen in het Engels te spelen. Goed te doen voor wie die taal een beetje onder de knie heeft, maar een optie om het spel in het Nederlands te spelen ontbreekt helaas. Dat verklaart misschien ook waarom Jackbox op het moment van schrijven in Europa alleen maar op de pc verkrijgbaar is en niet op de Xbox One en PlayStation 4.

Verschrikkelijke tekeningen

Het eerder genoemde Wordspud zou prima ook zonder Jackbox gespeeld kunnen worden en het is daarnaast samen met Lie Swatter, één van de mindere games uit het pakket. Met maximaal honderd spelers tegelijkertijd krijgen spelers in dit spel feitjes voorgelegd die als feit of leugen bestempeld moeten worden. Het is helaas een redelijk saai concept waar eigenlijk wel meer uit gehaald had kunnen worden.

Wat dat betreft doet Drawfull het stukken beter. In dit tekenspel krijgt iedere speler een bijzonder vreemd woord voorgelegd die op het touchscherm getekend moet worden. Woorden zoals ‘Trash’en ‘Pizza Cat House Gun’moeten zo natuurlijk mogelijk worden nagetekend. Vervolgens moeten andere spelers invullen wat ze denken te zien in het meesterwerk om uiteindelijk te kiezen uit de echte én de verzonnen antwoorden. Het is een leuk idee, maar het touchscherm kent een wat vreemde vertraging tijdens het tekenen waardoor het al snel een boel gekrabbel wordt. Het wisselen tussen verschillende tekeningen en rondes duurt ondertussen zo lang dat de vaart er wel een beetje uitgaat.

Helemaal feilloos werkt Jackbox dus niet, iets dat helemaal opvalt wanneer timing een rol speelt zoals in de laatste ronde van een potje You Don’t Know Jack. Goede antwoorden lijkt de game soms te laat te registreren. Het is daarom ergens wel vreemd dat de game helemaal geen optie heeft om het spel met een paar controllers te spelen. Al was het maar om die paar spelers die niet kunnen verliezen zonder de game de schuld te geven tevreden te stellen.

Jackbox Party Pack is verkrijgbaar op pc via Steam. Spelers gebruiken hun smartphone of tablet voor de besturing.