Review
Here They Lie

Here They Lie

Lekker laten liggen

Geschreven door Harry Hol op

Conclusie

 • Het moet gezegd worden: horrorgames zijn absoluut enger met een vr-headset op. Het feit dat een game je hele blikveld vult en dat je hele werkelijkheid op elk moment gemanipuleerd kan worden, zorgt voor een constant gevoel van dreiging. Here They Lie profiteert hier in eerste instantie van, maar blijkt al snel een vrij lege ervaring zonder veel spanning. De game is door de first-person shooter-besturing bovendien ongeschikt voor mensen die hun lunch binnen willen houden.
  Score: 40 Slecht
  • Sfeer, gevoel van aanwezigheid
  • Stealth stelt niks voor, spanning verdwijnt snel, maakt misselijk

Aan het begin van Here They Lie spreek je met een jonge vrouw, vlak voor je op een trein stapt. Eenmaal aan boord begint een letterlijk en figuurlijk vreemde trip, waarbij de omgeving al snel verandert in een nachtmerrie. Lampen knipperen aan en uit, waarna opeens vreemde figuren verschijnen. De omgeving vliegt in brand, om opeens weer uit te doven. En als je de eindbestemming van de rit bereikt, is zowel het station als de stad erboven in een verwrongen schaduwwereld veranderd.

Je enige leidraad is de verschijning van de jonge vrouw, die altijd net buiten je bereik wegloopt. Haar volgen brengt je in verschillende uithoeken van de stad en confronteert je met vreemde telefoongesprekken, mensen met dierenhoofden en andere ongemakkelijke verschijningen.

Here They Lie

De sfeer van Here They Lie is op zich goed en doet denken aan de nachtmerriewereld uit Silent Hill. De wat grove en blokkerige graphics, versterkt door de relatief lage resolutie van de PlayStation VR, voegen ook echt wat toe aan deze sfeer. De wereld voelt tastbaar en dankzij virtual reality voel je je ook echt ‘daar’ in die stad. Helaas voel je je ‘daar’ ook behoorlijk misselijk, zeker als je nog niet aan vr gewend bent.

Here They Lie maakt namelijk gebruik van een redelijk traditionele first-person shooter-besturing. En dat is eigenlijk beginnersfout nummer één bij het ontwerpen van een comfortabele ervaring. Als concessie voor simulatieziekte implementeert het spel goddank ‘blink turning’. Dat betekent dat als je de joystick naar links of rechts beweegt, je niet vloeiend ronddraait maar in stappen. Vloeiend ronddraaien in vr is een garantie voor projectielkotsen.

Here They Lie
Here They Lie
Here They Lie

Maar desondanks voelt het lopen meer als rondrijden op een segway en geeft het je al snel een zweverig, duizelig gevoel. Dit betekent dus regelmatig pauzes nemen, iets wat het spel zelf ook na elk hoofdstuk aanraadt.

Here They Lie heeft echter meer problemen dan fysiek ongemak. Hoewel het spel een aantal schrikeffecten op je loslaat, is de hoofdmoot van het spel ‘psychologische horror’, opnieuw net zoals Silent Hill. Het probleem is echter dat als je eenmaal gewend bent aan de vreemde sfeer, de spanning steeds minder wordt. In plaats daarvan voelt de game al snel als een walking simulator, waarbij er niet bijster veel gebeurt of van je gevraagd wordt. Her en der liggen cryptische briefjes, en regelmatig rinkelen er telefoons die je door ze aan te klikken kunt opnemen. De interacties zijn echter enorm beperkt, wat je ook onmiddellijk uit de sfeer haalt. Interactie is namelijk: kijken naar het oplichtende voorwerp en op kruisje drukken. Door de groezelige graphics en het grauwe kleurenpallet is het bovendien vaak onduidelijk waar je interactie mee kunt hebben.

Kiekeboe

En dan zijn er nog de monsters die je af en toe tegenkomt. Aangezien je geen wapens hebt, is de enige manier om deze te ‘verslaan’ ongezien langs hen sluipen. In eerste instantie lijkt dit heel spannend. Tot je ontdekt dat als je hen niet ziet, zij jou ook niet zien. Je kunt dus je hoofd afwenden en langs ze lopen zonder enig gevaar te lopen. Als je het spel eenmaal op deze manier hebt ‘gebroken’ is het laatste greintje spanning verdwenen en biedt de rest niets anders dan door het nachtmerrielandschap dwalen, wachtend op de volgende verschijning van de vrouw of het volgende hallucinatiemoment.

Here They Lie

Here They Lie is een gemiste kans. Horror is bij uitstek geschikt voor vr, als de game daar ook daadwerkelijk iets mee doet. Deze game verandert al snel in een wandeling door een verlaten achterbuurt: ja, je voelt je ongemakkelijk en je schrikt van de vogels die plots opvliegen. Maar op geen enkel moment voel je je werkelijk in gevaar of heb je een uitdaging om te overwinnen.

Het enige wat het spel echt goed doet is ons doen verlangen naar een competente horrorgame in vr.

Here They Lie is nu verkrijgbaar voor €19,99 en alleen speelbaar op PS4 met de PlayStation VR-headset.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoe lang blijft virtual reality leuk? - Gamer.nl-Podcast 91 Nieuws van de week: Cheaters in GTA Online verliezen progressie
4

Reacties op: Here They Lie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Vovelic

  • 30 oktober 2016 10:52
  Ah helaas ik kan mij herinneren dat deze game mij interessant leek maar als het alleen voor de VR is wat ik niet heb en ook zo'n slechte beoordeling krijgt ben ik snel genezen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 30 oktober 2016 12:46
  Helaas is deze game een schoolvoorbeeld hoe VR niet gedaan moet worden.. ik kan supersnel in 360 graden rondbewegen in rez, keihard racen in driveclub of finaal los gaan in rigs zonder ook maar 1 seconde motion-sickness te krijgen.. met deze game had ik het met 2 minuten te pakken.

  Daarbij, een 4 is nog heel aardig van jullie , onspeelbaar dit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipfo

  • 30 oktober 2016 13:44
  Ik heb sinds 2013 al zoveel in VR gespeeld dat ik betwijfel dat ik hier misselijk van wordt. Ik heb zelfs Half Life 2 helemaal uitgespeeld op de DK1. Het is soms toch een kwestie van opbouwen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • HarryHol

  • 31 oktober 2016 12:37
  @pfipfo Het scheelt inderdaad als je wat meer tolerantie hebt opgebouwd. Maar het blijft oncomfortabel. En saai :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.