Waar een grote zak geld wel allemaal niet goed voor kan zijn. Bungie is al een tijdje onafhankelijk, maar met Halo 3: ODST reeds in de schappen en Halo: Reach in de maak wijst alles erop dat de studio onlosmakelijk met Microsoft verbonden is. Tot groot genoegen van de Amerikaanse softwaregigant, want dat Bungie een studio is met een grote berg talent wordt in deze nieuwe Halo-game wederom bewezen.

Bekijk de videoreview van Halo 3: ODST

Halo 3: ODST is een prequel op Halo 3 en speelt zich kort na Halo 2 af. De aarde werd in deel twee aangevallen door The Covenant en deze strijd zet je Halo 3: ODST dus voort. De twist zit hem echter in de manier hoe je 'de strijd' voortzet, want zoals de titel impliceert speel je ditmaal met de Orbital Drop Shock Trooper (ODST). Dat kan ook niet anders, want als je de Halo-tijdlijn onder de loep neemt, zul je opmerken dat de Master Chief tijdens de gebeurtenissen van Halo 3: ODST helemaal niet op aarde was. Die is namelijk elders in het heelal ruimtekont aan het schoppen.

Dat betekent niet dat ODSTs geen kracht zijn om rekening mee te houden. Zij zijn, gezamenlijk met Spartan 117, de ruggengraat van het menselijke UNSC-leger. Goed getrainde vechtmachines die overal en altijd 'gedropt' moeten kunnen worden. Niet voor niets luidt de eerste opdracht in Halo 3: ODST 'land bovenop het schip van The Covenant'. Maar wanneer zij, een team van zeven ODSTs, na een korte kennismaking uit hun vliegende basis gedropt worden, schiet het Covenant-schip slipspace in. Een krachtige schokgolf blaast de ODSTs alle kanten op en als gevolg liggen de droppods nu verspreid over heel Mombasa. Zo ook die van jou, de Rookie.

Sfeer

Rookie is in tegenstelling tot de Master Chief een stille en karakterloos personage. Hij zegt niets en heeft eigenlijk maar één doel voor ogen: het zoeken naar zijn teamgenoten. Dit doet hij door de aanwijzingen op het kompas te volgen, welke geïntegreerd zijn in z'n helm. Om het navigeren door New Mombasa makkelijker te maken, heb je de beschikking over een nachtkijker. Dat is maar goed ook, want New Mombasa kan 's nachts een ontzettend donkere plek zijn.

De stukken die je als Rookie speelt zijn stil, actieloos en vooral heel erg Halo-vreemd. De desolate straten zijn een groot contrast met de kleurrijke omgevingen die in oudere Halo-games de hoofdmoot van de game vormden. Het toverwoord in Halo 3: ODST is 'sfeer'. New Mombasa straalt hopeloosheid uit. Alles is kapot en het is muisstil. Overvliegende Phantoms (vliegtuigen van The Covenant) zoeken naar overlevenden en onderbreken af en toe de stilte, evenals de weinige confrontaties met vijandelijke eenheden. Een unieke kijk op het Halo-universum die een verrassend goede afwisseling biedt op al het knalwerk.

Tactiek

Al het knalwerk? Ja, want nadat je een voorwerp hebt gevonden dat verbonden is met een teamgenoot, zul je zijn deel van het verhaal in een flashback naspelen. In totaal heb je zes teammaten, ieder met zijn eigen korte verhaal. Uiteraard zijn al je compagnons er niet zonder slag of stoot vanaf gekomen na de landing. Elke verhaallijn is dus verzekerd van harde actie. Zo rijd je soms in tanks, terwijl je op andere momenten een inkomende invasie van Banshees (vliegende Covenant-eenheden) de kop in probeert te drukken. Op deze momenten voelt Halo 3: ODST als een echte Halo-game, in tegenstelling tot de momenten met Rookie.

Aangezien de ODST geen supersoldaat als de Master Chief is, kan hij niet met twee wapens tegelijkertijd uit de hand. Dat kan af en toe wel wennen zijn, vooral omdat de beroemde wapencombinaties met de plasmapistol nu uit den boze zijn. Offensief ben je dus net wat zwakker, maar ook defensief heb je qua sterkte in moeten leveren. Je bent immers een mens en dus ben je kwetsbaar. Je moet dus regelmatig naar healthpacks zoeken, wil je niet een snelle dood tegemoet gaan. Voor de confrontaties met vijanden betekent dit dat je voorzichtiger te werk zal moeten gaan en dat schuilen belangrijker is dan ooit tevoren. Een vleugje extra tactiek dat absoluut niet slecht tot zijn recht komt in Halo 3: ODST.

Twee schijfjes

Na zo'n vijf tot zeven uur (afhankelijk van de gekozen moeilijkheidsgraad) zul je het einde bereikt hebben van de singleplayer. Gelukkig is Halo 3: ODST geen simpele uitbreiding op Halo 3. De game bevat twee DVD's, met als extra DVD de multiplayer van Halo 3 met modi als Forge en Theater. Een aardig gebaar naar de mensen die nog niet bekend zijn met deze geprezen modi uit Halo 3: ODST's voorganger. Voor mensen die Halo 3 al hebben – en dat zijn er wel wat – is dit schijfje eveneens bruikbaar. Iedere mappack uit Halo 3 is namelijk inbegrepen in Halo 3: ODST.

Wij waren echter meer onder de indruk van Firefight, de coöperatieve Halo-variant op de Horde-modus van Gears of War. Samen met drie vrienden neem je het op tegen inkomende groepen van vijanden, die naarmate de tijd vordert steeds sterker worden. De toevoeging van skulls (iedere skull heeft een bepaald effect op het gedrag van de vijanden) maakt overleven nog lastiger, aangezien ieder potje een andere tactiek vereist. Firefight is vooral tof omdat het je dwingt samen te werken. Doe je dit niet, dan ga je dood. En dat is geen PR-praat, in Firefight loont het echt om tactisch bezig te zijn, aangezien het anders gewoonweg veel te moeilijk wordt. Misschien dat Bungie het daarom niet mogelijk maakt om met mensen buiten je vriendenkring te spelen. Er is namelijk geen match-making in Firefight. Toch wel een beetje jammer, want hierdoor is het niet mogelijk om even snel een potje op te starten met vreemden.

Grafisch ziet Halo 3: ODST er niet denderend uit. De gezichtanimaties komen in sommige gevallen zelfs een beetje gedateerd over. Ook de probleempjes met de AI van je teamgenoten (die van de tegenstanders is nog steeds fantastisch) zijn niet verholpen. Op het slagveld merk je daar helemaal niets van, maar zo gauw ze in een voertuig stappen, rijden ze toch wel heel erg vreemde routes. Natuurlijk hadden wij graag gezien dat dit opgelost was, maar Halo 3: ODST is en blijft een uitbreidingset op Halo 3. Logischerwijze zijn dergelijke grote aanpassingen in de engine ietwat veel gevraagd. Bovendien zul je er verrekte weinig van merken, aangezien Halo 3 vandaag de dag nog steeds allesbehalve achterhaald is.

Bekijk de videoreview van Halo 3: ODST