Met het Halo 2 Multiplayer Map Pack, het eerste echte uitbreidingspakket voor een consoletitel, worden we verwend met negen nieuwe multiplayer maps, toegevoegd aan één van de meest populaire Xbox games, hoe kan het ook anders, Halo 2. Maar biedt dit uitbreidingspakket werkelijk zo veel uitbreiding als men beweert? Halo 2 behoeft natuurlijk geen introductie. Daar is vorig jaar al meer dan genoeg over gezegd. De één vond het weer geweldig, een ander was er gematigd enthousiast over en een derde vond het een uiterste teleurstelling. Toch verkocht de game zeer goed en werd het één van de populairste titels op het Xbox Live netwerk. Ook nu nog wordt de game vrij veel gespeeld. Desondanks gaan de maps na verloop van tijd vervelen en ook Microsoft was hier van op de hoogte. Met deze reden is men met dit Halo 2 Multiplayer Map Pack op de proppen gekomen. Wat kunnen we allemaal verwachten? Bonusmateriaal

Welnu, om te beginnen worden we getrakteerd op aanvullend bonusmateriaal. Immers, op zo’n disc staat meer ruimte en die wordt zeker niet opgevuld met alleen de maps (daarover straks meer). Als bonus zie je dus nieuwe beelden, inclusief een geanimeerde extra over een niet eerder vertoonde veldslag in Old Mombasa. De makers waren van mening dat er nog een exclusief filmpje op moest en zo gezegd zo gedaan. Het resultaat is een leuk doch kort actiefilmpje waarbij we het gevecht tussen de marines en de Covenant zien, vlak voordat de Master Chief arriveert. Aardig om een keertje te bekijken, maar alleen voor dit filmpje koop je natuurlijk geen uitbreiding.

Leuker is de minidocumentaire over het creatieve proces achter de nieuwe multiplayer maps. In het kort komen alle negen maps voorbij en vertellen de Bungie-ontwerpers waarom ze gekozen hebben voor deze maps, wat de maps voor moeten stellen en wat ze er zo leuk aan vinden. Al gauw blijkt dat men echt met veel plezier aan de maps heeft gewerkt en dat ze er alles aan gedaan hebben om het multiplayerplezier van Halo 2 te vergroten. Naast ingame materiaal, zien we een aantal sketches en behind-the-scenes footage. Een redelijk interessante feature dus, al betwijfel ik ook hier de replaywaarde van.

Voor de rest krijgen we nog de Halo 2 trailer te zien, al zullen de meeste mensen die al wel kennen. Dan nog een filmpje waar het allemaal mee begon, de Halo 1 E3 trailer, uit 2000 nota bene! Aangezien het hele Halo concept nu zo’n 5 jaar meegaat, vond Microsoft het een leuk idee om deze trailer ook op de disc te zetten. Eindelijk kun je zien wat de pers vijf jaar geleden voor het eerst achter gesloten deuren zag. Amusant om te zien dat toen de focus nog voornamelijk op de marines lag en niet zozeer op de Master Chief zelf. Al met al een redelijk lang filmpje die overigens goed liet zien hoe ver Bungie eigenlijk al gevorderd was met de game. De schepen, Master Chief zelf en de Warthog waren in 2000 eigenlijk al klaar. Zij het een beetje ruw en onafgewerkt, maar het idee was er zeker.Goed, genoeg over het bonusmateriaal, over naar het belangrijkste van de uitbreiding, de maps. Wil je deze maps kunnen spelen, dan dien je de game te patchen naar versie 1.1. Ook deze patch wordt meegeleverd op de disc. Iedereen die Xbox Live heeft, beschikt natuurlijk al over deze patch en veel zul je hier dus niet aan hebben, tenzij je zonder abonnement zit.

De negen maps

De eerste twee maps behoren tot het Bonus mappack, die maanden geleden al als gratis downloadbare content beschikbaar was. De maps zijn Containment, een enorme ijsvlakte, en Warlock, een nieuwe verbeterde versie van de map Wizard uit Halo 1.

Verder vinden we op de disc het Killtacular Map Pack. Dit zijn twee nieuwe maps die ook eerder als Downloadbare premium content beschikbaar werd gesteld. Gamers die geen geld over hebben voor premium content, kunnen zo dus nog aan deze twee maps, te weten Sanctuary en Turf, komen.

En last, but certainly not least, het Maptaculair Map Pack. In dit mappack vind je Gemini, Relic, Elongation, Terminal en Backwash. Stuk voor stuk diverse maps waarbij het wel opvalt dat een aantal ervan duidelijk geïnspireerd zijn door Halo 1. Helemaal vernieuwend zijn ze dus ook weer niet. Toch kan wel gezegd worden dat elke map erg leuk is om te spelen. Er is buitengewoon veel tijd aan besteed om de multiplayer een nieuwe boost te geven met levels die goed gebalanceerd zijn en verfrissend spelen. Petje af voor Bungie wat dat betreft.

Het installeren van deze maps verloopt verder zonder problemen en ook hier merk je weer dat de harde schijf van de Xbox toch zeker zijn voordelen heeft. Gooi de disc in de console, kies de mappacks uit en binnen vijf minuten ben je aan het spelen. Toch knaagt er iets nadat je de maps hebt geïnstalleerd. Feit is gewoon dat je deze uitbreiding daarna linea recta in de kast kan zetten en er nooit meer uit zult halen. Zo simpel is het. De disc biedt verder gewoon te weinig om nog er nog eens bij te pakken. Is het dan wel de 20 euro waard zou je zeggen? Ja en nee. Uiteindelijk ligt het gewoon aan je persoonlijke Halo 2 verslaving.

Conclusie

Ben je een diehard gamer dan zou je dit mappack eigenlijk al in huis moeten hebben. Meer het geduldige type met ook nog eens weinig centjes op zak? Dan is het verstandiger om gewoon te wachten. Het is namelijk de bedoeling dat zo rond de herfst van dit jaar alle premium content gratis zal worden en gratis is altijd goed, zeker met kwalitatief hoogstaande downloads als deze.

Voor diegenen die zich alleen bezig houden met het singleplayer gedeelte raden we je aan om gewoon dit mappack te vermijden, daarvoor is het gewoon je geld niet waard. Ben je wél een fanatiek systemlink-speler maar zit je zonder Xbox Live, dan kun je er over nadenken het mappack tóch aan te schaffen, want al met al zijn het zeer degelijke maps waar met veel liefde en toewijding aan is gewerkt. Goed werk van Bungie dus.