Review
Gran Turismo Sport

Gran Turismo Sport

E-sports dwing je niet af

Geschreven door Sander Hölsgens op

Conclusie

Het sobere Gran Turismo Sport steekt af bij de veelzijdigheid van Forza 7 en Project Cars 2. De nadruk op onlineraces en -kampioenschappen pakt aardig uit, maar gaat ten koste van wat de game voor de rest te bieden heeft.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Precies uitgekiende onlineraces en -kampioenschappen, waanzinnige vormgeving, wegligging
 • Minpunten
 • Noodzaak om altijd online te zijn, matige singleplayer, beperkt aantal beschikbare bolides en circuits
Gran Turismo Sport komt nog het meeste overeen met een online variant op Gran Turismo 5: Prologue. Het verlegt de grafische standaard voor racegames en heeft een vlijmscherpe besturing, maar de beperkte hoeveelheid singleplayercontent, circuits en wagens is kwalijk.

Games, incluis het racegenre, zijn niet per definitie gebaat bij een overdosis aan content. Project Cars 2 is wat dat betreft ook relatief summier, maar zet daar wel een ijzersterke race-ervaring, een dynamisch weersysteem en een veelvoud aan spelopties tegenover. Zonder moeite stel je je eigen kampioenschap samen — en hoewel de carrièremodus ietwat tegenvalt, biedt ‘ie in ieder geval iets van context. Het lootboxfiasco daargelaten, zorgt Forza Motorsport 7 ervoor dat je weken, zo niet maanden, met de beschikbare content uit de voeten kunt.

Gran Turismo Sport

Ontwikkelaar Polyphony Digital gooit het over een andere boeg, hopende dat Gran Turismo Sports uitgroeit tot een e-sportsfenomeen. Desondanks is het schrijnend hoe beperkt de singleplayer is. Je kunt weliswaar losse races opzetten, maar het draait hier vooral om het volbrengen van een stuk of tweehonderd challenges. Sommige daarvan zijn aardig, maar het gros gaat niet verder dan het boeken van een overwinning of het halen van een specifieke topsnelheid.

Sterker nog, een derde van de challenges bestaat simpelweg uit time-trails, met als dieptepunt dat de game tutorials verheft tot een integraal deel van de singleplayerervaring. Oftewel, deze uitdagingen zijn nauwelijks interessant en gezien de soms frustrerende voorwaarden vooral een tijdrovende bezigheid om credits en nieuwe auto’s bijeen te sprokkelen. Zelden race je op het heetst van de strijd tegen anderen; in plaats daarvan moet je te vaak veel langzamere coureurs zien in te halen.

Bovendien is een deel van de 160 beschikbare auto’s simpelweg een variant op andere beschikbare voertuigen en heeft Polyphony een stuk of 25 Vision GT-fantasiewagens ontworpen. Hoewel detailrijk en in ongekende pracht en praal vormgegeven, doet Gran Turismo Sport hierdoor te veel denken aan een uit de kluiten gewassen Prologue-editie.

Gran Turismo Sport

Online

Het grote verschil met die veredelde demoversies zit hem in de nadruk op onlineraces en e-sports. Op elk moment van de dag worden een drietal soorten races georganiseerd, waar je je zonder poespas voor kunt inschrijven en vervolgens direct de mogelijkheid krijgt om een snelle kwalificatietijd neer te zetten. Vaak vinden deze races binnen een minuutje of tien plaats en regelen de onderliggende spelmechanieken dat je steevast tegen op zijn minst vijftien, maar vaak twintig andere coureurs racet.

Dit systeem werkt uitstekend, juist omdat het tot op de seconde aangeeft wanneer de daadwerkelijke race plaatsvindt en je in principe nooit in een halfvolle lobby terechtkomt. De races zelf zijn aardig en bij vlagen enerverend, al moet je wel rekening houden met Maldonado-figureren die relatief weinig ruimtelijk inzicht hebben en je zonder schaamte van de baan rossen. Dit levert hen weliswaar strafpunten op, maar het gebeurt nog te vaak dat de maniakale raceacties van dit soort minder serieuze of capabele coureurs je kansen op een goede eindklassering doen slinden.

Desondanks biedt Gran Turismo Sport een van de toegankelijkste online-ervaringen binnen het racegenre: vaak rijdt iedereen met dezelfde wagen, hoef je niet per se de boel tot in de kleinste details af te stellen, zijn de races behapbaar en sta je binnen een kwartier aan de start van een nieuwe krachtmeting.

Gran Turismo Sport

Vanaf 3 november komen daar bovendien onlinekampioenschappen bij, die de crux van Sport zouden moeten vormen. Zeker gezien de uitstekende besturing, zowel met controller als met stuur en pedalen, is dat niet eens onmogelijk. Eenmaal op het circuit, kan Gran Turismo Sport makkelijk de strijd met Forza Motorsport 7 aan.

Juist om die reden is het zo jammer dat de rest zo dun gezaaid is. Waarom zijn er bijvoorbeeld enkel auto’s die na de eeuwwisseling zijn gemaakt, een uitgebouwde Audi Quattro daargelaten? Denkt Polyphony in 2017 nog altijd weg te komen met een gebrek aan een dynamisch weersysteem en langzame en omslachtige menu’s? Welke reden heeft de ontwikkelaar eigenlijk voor het feit dat er slechts zeventien circuits zijn en deze vervolgens uitmeert over verschillende, vaak kortere varianten? En waarom moet je per se online zijn als je de challenges wilt spelen of überhaupt credits wilt verdienen?

Early access

Het is lovenswaardig dat Polyphony online omarmt, zeker als je je bedenkt dat Gran Turismo op dit vlak voorheen steevast teleurstelde, maar dan is het op zijn minst zaak dat de servers probleemloos werken. De eerste vijf, zes dagen na de release kwam het nog regelmatig voor dat de servers simpelweg offline leken (of daadwerkelijk waren), waardoor je enkel je zelfontworpen losse races kon spelen — zonder dat de game vervolgens de daarmee verdiende credits voor je opslaat.

Ondanks dat Polyphony en Sony Gran Turismo Sports als volwaardige release hebben uitgebracht, neigt de game om dit soort redenen net te veel naar de mentaliteit van sommige early access-titels: de uitstekende basis is gelegd en de rest volgt — ooit.

Gran Turismo Sport is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

GameCube-adapter werkt nu met Nintendo Switch Rockstar dacht dat singleplayer-dlc voor GTA 5 'niet mogelijk of nodig was'
51

Reacties op: Gran Turismo Sport

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Larsverb

  • 24 oktober 2017 11:03
  Beetje raar dat je een game die zich vooral op online richt gaat afrekenen op een singleplayer ervaring die er bijna niet in zit. Er is al vanaf het begin aangegeven dat deze GT iets anders wordt dan de oude games. En nog zijn mensen verrast dat het zo is…………..

  De game is zeker niet perfect, maar verdient zeker hoger dan een 6.5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 24 oktober 2017 11:25
  @larsverb dat is jouw mening, die van de reviewer is anders. Kan toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 24 oktober 2017 11:35
  @fonsrutte Nee kan niet weet je toch ondertussen. Niemand mag een mening hebben, dat is zo 2016.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 24 oktober 2017 11:42
  @armilo-theus Oh kak, bedankt voor de tip dan. Dan zal ik mijn mening bij het grof vuil zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Larsverb

  • 24 oktober 2017 12:04
  @fonsrutte Dat kan en mag zeker. Maar ik mag toch ook een mening hebben over zijn review? Als niemand er op mag reageren waarom wordt het dan online gezet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 24 oktober 2017 12:45
  @larsverb Ik zeg ook nergens dat je niet mag reageren toch?

  Jij zegt dit "maar verdient zeker hoger dan een 6.5".
  Of het een feit is dat deze game hoger verdient, maar dat is niet meer dan jouw mening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 24 oktober 2017 11:42
  Meningen verschillen inderdaad.

  Ik persoonlijk heb hem nog niet gekocht omdat ik mij nog te goed vermaak met PC2 op het moment en die eerst grijs wil gaan spelen. Hoor mijn collega net zeggen dat hij het een geweldige game vind Grand Turismo met een brede glimlach op zijn gezicht.

  Is dit trouwens een controller review of wel echt met een stuurtje?
  Zit namelijk heel veel verschil in qua immersie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 24 oktober 2017 11:53
  Als trouwe fan van de serie vindt ik dit cijfer nog royaal zelfs. Zo’n belangrijk onderdeel als offline mode weg laten is een trap nageven aan alle trouwe fans van de serie die niet online willen gamen maar wel zolang hebben zitten wachtten. Ik wacht hier wel mee tot die in PlayStation plus als aanbieding wordt aangeboden of gratis komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bzurka

  • 24 oktober 2017 17:51
  @jumpman Totally mee eens. Vanaf de 1e fan maar steeds minder. Recept is nu wel erg anders. Binnenhalen van de mooiste wagens was voor mij super. Van mij! 🤣 dacht ik dan… O gut… Wat…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inflatable

  • 24 oktober 2017 11:56
  Enige wat ik uit deze review opmaak is dat de reviewer vooral baalt dat hij kennelijk niet genoeg offline in z'n eentje kan racen.. Voor de rest weinig informatie over hoe de game is, eruit ziet en speelt etc..

  Een online systeem met strafpunten etc lijkt me juist wel wat als het tenminste zo is dat je mensen met veel strafpunten op een gegeven moment dus niet meer tegenkomt via de matchmaking.. Die mogen dan lekker onderling botsautootje blijven spelen terwijl jij racet tegen de wat serieuzere mensen van je eigen niveau..

  Wel valt de autoselectie me weer tegen.. Die heb ik bij Forza altijd al (veel) beter gevonden.. Zo zit b.v. mijn eigen auto een "gewone" BMW Z4 E89 wel weer in Forza maar niet in deze GT..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 24 oktober 2017 12:30
  @inflatable Laat ik het zo zeggen; GT 5 is offline een stuk uitgebreider, scoorde ook een zeven op Gamer. Meer auto's, meer tracks.

  Ook is Sport grafisch niet perfect. Vooral de draw distance is vrij storend. Het detail van de bolides om jou heen leveren net wat te snel in wat detail betreft.

  Even kort door de bocht: Deze versie, zoals het er nu uitziet, is gewoon een stuk minder dan GT 5. Dus vind ik het persoonlijk een 5, 5 waard. Net een voldoende dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 25 oktober 2017 08:02
  Als je de auto in het echt hebt kan je beter daar in zitten ipv via GT spelen :p@inflatable

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarryLicious

  • 24 oktober 2017 12:04
  ik heb de game dus (nog) niet maar vind dit wel een magere review.
  Er word idd niet of nauwelijks over de speelbaarheid gesproken, hoe diep gaan de set-up's hoe is het handling model enz enz.
  Het feit dat hij in SP tegenvalt heeft voor sommige minder waarde dan anderen, ik wil juist EINDELIJK een echte lekkere MP game……..is het dan nog steeds een 6.5?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 24 oktober 2017 12:42
  Ik snap het gezeur over het missen van singleplayer niet. Dit is GT Sport, niet GT 7. Het is expres geen genummerd deel omdat dit een zij project is, een online game. Als over 10 jaar (gezien de ontwikkeltjd die GT games normaal gesproken hebben) GT 7 uit komt dan zal er echt wel weer een career mode en dergelijke in zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BobbyDigitaL

  • 24 oktober 2017 13:23
  @darkmanwls Dus met andere woorden, als ik een goede singleplayer ervaring na GT5 wil hebben moest ik terug in 2010 dus een kleine 15 jaar wachten? Met een ontwikkeltijd van ongeveer 7 jaar kan ik dus in 2024 weer lekker singleplayer spelen. O.o

  Dit was echt geen zij product zoals jij het noemt, ze hebben gewoon wat anders geprobeerd en in de ogen van de reviewer heeft dat niet zo goed uitgepakt. Ik vind een gebrek aan singleplayer content ook zeer kwalijk in een racegame.

  Ik speel alleen nog maar op de pc dus het maakt me niet zoveel uit maar ik kan me goed voorstellen dat veel GT fans een beetje teleurgesteld zijn, en dat zeg ik als een ex GT verslaafde. :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 24 oktober 2017 13:52
  @bobbydigital Ik zei niet dat het een goede beslissing was

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 24 oktober 2017 12:44
  Ik heb er helaas nog niet zoveel tijd in kunnen stoppen, maar ik heb nu +7 uur in de challenges zitten en zit op 55% , waar ik me kostelijk mee vermaak (vooral de leaderboards maken het leuk om de tijden van je maten te vergruizelen, maar wordt niet genoemd in deze review ) heb ik een paar potjes in splitscreen geraced met mijn vriendin (wordt niet eens genoemd in de review) is de VR mode niet echt bijzonder (jammer, maar wordt niet eens in deze review genoemd ) en zijn het ontbreken, wel verplaatsen van de cup-races naar het online gedeelte nou niet echt een deal breaker voor mij. De potjes die ik online geraced heb, geven wel een extra spanning vanwege 'the human factor' ipv tegen AI te racen..

  De scapes mode kan ik mij ook enorm in verliezen (wederom, geen woord hierover in de review) , de graphics zijn redelijk out of this world (pro hier in 4k downsampled mode) en het racen zelf is subliem (zelfs met een controller) Ergens heb ik het idee dat deze game hier op gamer afgerekend wordt om wat het niet heeft (bijvoorbeeld totaal geen lootboxen en forza7 style microtransactions *grin* ) als dat wat GT7Sport wel bied. Een racegame die fun is om te spelen. Een dikke 8 voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 24 oktober 2017 13:08
  @casualkiller GT sport is niet GT7

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 24 oktober 2017 14:30
  @darkmanwls Bedankt voor het wijzen op een typo

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tweewh33ler

  • 24 oktober 2017 13:57
  Wat een belachelijk slechte review. Punten aanhalen waar de game totaal niet op focust om er vervolgens negatieve beoordeling over te geven.
  Overigens zijn de menu's niet omslachtig en langzaam. Het is misschien even wennen aan de indeling maar het functioneert prima. Daarbij wordt zelfs aangegeven dat de speelbaarheid uitstekend is. Is dat niet waar het voornamelijk om draait bij een race game?
  Overigens is het naar mijn idee ook niet vreemd dat de grootste hoeveelheid van challenges in een racegame bestaan uit time-trails. Wat zou je anders moeten doen in een racegame? Donuts draaien?


  Uiteindelijk is er dus een (online) racegame maar goede graphics, goede speelbaarheid. Tot in detail uitgewerkte wagen en een online platform dat goed werk. En we geven het een 6,5 omdat? Te weinig wagens (150 is niet genoeg). Te weinig tracks. We hebben (nog) geen regen. En er is weinig singleplayer content. Goed verhaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.