Review
Godfall

Godfall is niet de Destiny-concurrent waar we op hoopten

Geen matchmaking

Geschreven door Bastiaan Vroegop Vroegop op

Conclusie

Met matchmaking was Godfall een prima lootgame geweest die zich na wat patches kon meten met Destiny 2 of Warframe. Nu is het een wat magere singleplayergame die net niet goed uit de verf komt.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Oogt mooi, gevechtssysteem is goed uitgediept
 • Minpunten
 • Als sologame te mager, ontbrekende matchmaking maakt multiplayer onbruikbaar
Godfall voldoet aan alle vooroordelen van een lanceringsgame. Visueel prachtig, maar met gameplay die vooral aan spellen van afgelopen generaties doet denken. Het is een titel die je in huis haalt om even te laten zien waar je nieuwe hardware toe in staat is en die je vervolgens plichtmatig blijft spelen.

Dat terwijl de belofte achter het spel best gaaf is. Godfall is een actie-rpg met een gevechtssysteem dat doet denken aan de nieuwste God of War, maar met het lootsysteem van Destiny. Naarmate je verder door het verhaal ploetert vind je nieuwe wapens die net iets anders spelen. De ontgrendelbare pantsers dienen als klassen die je speelstijl ietwat aanpassen. De één is bijvoorbeeld een tank, terwijl de ander kwetsbaar doch dodelijk is.

Godfall

Iedere klap in Godfall geeft een gevoel van impact. Grote wapens voelen log en zwaar aan en een enkele klap kan een flink deel van je levensbalk wegvagen. Gedachteloos op vijanden inhakken is daarom vaak geen optie: je moet goed nadenken over je aanpak, vooral bij baasgevechten. Het zorgt ervoor dat gevechten iets weghebben van lastigere actiegames zoals Monster Hunter, al wordt de tergend hoge moeilijkheidsgraad van een Souls-game nooit bereikt.

Extra nuances moeten het gevechtssysteem meer kleur geven. Je wisselt bijvoorbeeld af tussen klappen die snijden in de ziel of het lichaam van de vijand, waarvan combinaties extra veel schade doen - een verwijzing naar de Stormlight Archive-boekenreeks waar de game door is geïnspireerd. Het wapen dat je niet gebruikt laadt langzaam op, waarmee de game je aanspoort vaak tussen vechtstijlen te wisselen.

Godfall

Geen spannend verhaal

Het verhaal achter Godfall maakt een minder grote impact. Aan het begin krijg je een filmpje te zien over twee oorlogvoerende broers, waarvan één een god wil worden, waarna je als de ander hem moet stoppen. Dit doe je door al zijn generaals te verslaan in een lange strooptocht door open gebieden en kerkers. Het is een basislijn die een beetje context geeft aan wat je doet, zonder dat je ooit wordt verrast door gekke twists of ontwikkelingen.

Dat zou te excuseren moeten zijn als andere elementen van de game sterk genoeg waren om het geheel te dragen. Destiny 2 leunt ook op soms wat wazig geschreven lore en achtergronden, maar komt daarmee weg omdat het multiplayersegment ijzersterk in elkaar zit. Het is hartstikke leuk om samen die wereld in te trekken.

Godfall

Geen matchmaking

Samen spelen is in Godfall ook best leuk: je kunt met vier spelers tegelijk de semi-open wereld intrekken en opdrachten voltooien, zoals ook in recente lootshooters mogelijk is. Maar Godfall strandt op één fundamenteel punt: de game heeft geen matchmaking. Even snel online spelen met een groep vreemden zit er dus niet in. Het enige dat je kunt doen is met vrienden afspreken om op een vast moment de game in te duiken.

Dat ene feit haalt Godfall gigantisch onderuit. Natuurlijk: je kunt best proberen om met een clubje vrienden door de game heen te razen. Maar in deze huidige, drukke tijd is het lastig om de agenda's naast elkaar te leggen en consequent momentjes te vinden. Het is waarom andere online games leunen op matchmaking, waardoor je ze op ieder gewenst moment kunt spelen.

Godfall strandt op één fundamenteel punt: de game heeft geen matchmaking. Even snel online spelen met een groep vreemden zit er dus niet in.

Als sologame voelt Godfall dan weer net iets te mager. En omdat het spel vooral tot zijn recht komt in de slecht toegankelijke multiplayer, merkten we dat Godfall al snel onze minst gespeelde lanceringsgame werd. Dat is jammer, want met een beetje extra werk had dit spel de lootslasher op de kaart kunnen zetten.

Godfall is nu beschikbaar op de Epic Games Store en komt op 19 november op PlayStation 5 uit. Voor deze recensie speelden we de game op PlayStation 5.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pc-versie van Spelunky 2 ontvangt in december multiplayer-modus '2021 wordt het grootste jaar voor Sea of Thieves tot nog toe'
6

Reacties op: Godfall is niet de Destiny-concurrent waar we op hoopten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Paul_Power

  • 18 november 2020 12:00
  Ik had al wel zo'n vermoeden dat dit een zeer ondiep snel in elkaar gezet spel zou zijn, eigenlijk alleen voor de visuals, voor de rest behelst het allemaal niet zoveel.
  Ik wou hem eventueel kopen voor de PC, maar dat gaan we niet doen, tenzij ik mij echt dood verveel maar dat komt toch nooit voor ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 18 november 2020 13:16
  Als ik de review zo lees vind ik een 6 nog hoog

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 18 november 2020 13:39
  Geen matchmaking. Mijn hemel, wat voor steen leven de makers onder? Dit kan echt niet meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xymie

  • 18 november 2020 17:28
  Ik dacht het van Gearbox was (die ook bv Borderlands maken) dus had iig een goede looter shooter verwacht alleen dan met een mooiere skin. Maar blijkbaar is dit van Counterplay Games en publish by Gearbox Software. Wat weer vreemd is want Gearbox zelf heeft meestal 2K als publisher. Wat een vreemde constructie…

  Ga het denk ik nog wel spelen met z'n vieren, heb toch een vaste groep vrienden waar ik mee speel. Weer eens wat anders als Halo, Gears, Destiny en een x een coop game op de Playstation als tijdelijke exclusive. Redelijk uniek volgens mij!? Dat is meer een M$ ding.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 19 november 2020 09:30
  @Xymie M$ ? Bedoel je niet $ony?

  Of leef je nog in de jaren 90, dat kan ook :/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 19 november 2020 00:34
  Met vrienden spelen is toch leuker dan met wildvreemden of zie ik dat verkeerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.