Review

Ghost of Tsushima Director’s Cut moet het vooral hebben van Iki Island

De Share-knop krijgt er opnieuw flink van langs

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Ghost of Tsushima Director’s Cut weet nergens echt te verrassen, maar voegt wel weer pakweg tien uur naadloos toe aan de toch al zo sterke hoofdgame. Iki Island pakt het beste uit het origineel en doet overal nét een schepje bovenop. Sony’s rommelige cross-gen-beleid is met deze heruitgave wel weer schrijnend zichtbaar.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Schoonheid van Iki Island overtreft Tsushima, vechten opnieuw erg uitdagend, uitbreiding heeft eigen sfeer, katten en aapjes aaien
 • Minpunten
 • Meerprijs PS5-versie moeilijk te verantwoorden, save importeren is een tikkie rommelig
Door een combinatie van factoren is 2021 een relatief rustig jaar met weinig grote releases, maar dat gat wordt ruimschoots opgevuld met heruitgaves en next-gen updates. Zo ook Ghost of Tsushima, dat nu als Director’s Cut verschijnt voor PlayStation 4 én PlayStation 5.

Sony hanteert voor Ghost of Tsushima Director’s Cut een vrij discutabel prijsmodel. Voor de PS5-versie wordt namelijk een tientje meer gerekend dan voor de PS4-versie. Veel andere uitgevers – met concurrent Microsoft voorop - kiezen er juist voor om geen extra kosten voor next-gen updates te vragen. Dat prijsverschil wordt nog wat ridiculer als je je bedenkt dat de PS4-editie óók op de PS5 is te spelen, zelfs met een speciale 60fps-modus.

Het cross-gen-gestuntel gaat nog verder wanneer je je savefile wil overzetten. Je kunt in het menu een PS4-save importeren, maar dan moet die save wel al op je console staan. Je kunt niet vanuit de game rechtstreeks een save uit de cloud halen. Start je de game op zonder dat er een save aanwezig is, dan begint de game doodleuk aan een nieuw spel, met lange filmpjes die je niet kunt skippen. Dat klinkt misschien als muggenziften, maar wederom laat Microsoft zien dat het allemaal een heel stuk gestroomlijnder kan.

Soit. De ‘native’ PlayStation 5-editie is wel voorzien van een hogere resolutie en Japanse lipsynchronisatie, en ook de toeters en bellen op de DualSense-controller worden allemaal benut. Dat zijn in feite slechts aantekeningen in de kantlijn, want de échte trekpleister van de Director’s Cut is natuurlijk Iki Island.

Iki Island

Iki Island betreft een compleet nieuw hoofdstuk, goed voor weer zo’n vijf tot tien uur spelplezier. Hoe lang je er precies zoet mee bent, hangt vooral af van hoe grondig je het nieuwe eiland afstruint. Om te beginnen is er een nieuw verhaal dat meer vertelt over Jins verleden. Om het nieuwe hoofdstuk binnen het bestaande spel te plaatsen, past Sucker Punch wel een aantal retcons toe. Bovendien is Iki Island al vanaf de tweede akte in de hoofdgame toegankelijk, maar komt het pas degelijk uit de verf als je het hoofdverhaal hebt uitgespeeld. Alleen daarom al verdient Iki Island geen prijs voor beste verhaal, maar dat was ook al niet het sterkste punt van de originele game. Toch vormt het verhaal een alleraardigst excuus om weer flink wat Mongoolse strijders neer te sabelen.

Anders dan op Tsushima, zijn de Mongolen op Iki Island onder invloed van een of ander hallucinerend goedje, waar Jin zelf ook last van heeft. Welke invloed het op Jin heeft, mag je zelf ontdekken. Je vijanden worden in ieder geval opgezweept door sjamanen, wat gevechten net even anders maakt. Er worden geen nieuwe wapens geïntroduceerd, maar zo voelt het soms haast wel. Ik maakte zelf bijvoorbeeld ineens meer gebruik van de rookbom en longbow. Met slechts kleine ingrepen weet de uitbreiding dus zelfs doorgewinterde samoerais opnieuw uit te dagen.

een verdraaid goede reden om deze prachtige game weer eens opnieuw te starten

Aapjes kijken en aaien

Tussen de verhaalmissies door is de lokroep van Iki moeilijk te weerstaan. Spelers van Ghost of Tsushima weten al dat in het verkennen van het schilderachtige landschap net zoveel plezier schuilt als in verhaalmissies voltooien, al was het maar om hoe idyllisch Sucker Punch het feodale Japan neerzet. Dat geldt andermaal voor Iki Island.

Uiteraard zijn er nieuwe haiku’s te componeren en kan Jin weer badderen in nieuwe onsens, maar Iki Island vervalt niet alleen maar in bekende patronen. Zo zijn er nu ook uitdagingen voor boogschutters en nieuwe shrines waar je onder andere wilde katten en aapjes kunt aaien. Inderdaad, eigenlijk is dat laatste al reden genoeg om deze Director’s Cut te spelen.

De activiteiten zijn een stukje gevarieerder dan in de hoofdgame, waar de eindeloze sloot aan Fox Dens na een tijdje behoorlijk begon te vervelen. Daar komt nog eens bij dat Iki wat schoonheid betreft Tsushima nét weet te overtreffen. Terwijl het hoofdeiland ook wat minder grafisch indrukwekkende regio’s kent, zoals het besneeuwde noorden, heeft Sucker Punch het kleinere eiland vol weten te stampen met enorm veel kleurrijke diversiteit. Hagelwitte rotsen steken fel af bij de azuurblauwe zee, paarse bloesems knallen van je scherm en de volle maan drijft de HDR-capaciteiten van je televisie tot het uiterste. Ghost of Tsushima was vorig jaar al een lust voor het oog en heeft in dat jaar tijd weinig aan indrukwekkendheid ingeboet, zeker nu de game in 4k en 60 fps draait.

Sharing is caring

Steeds weer zie je iets moois, waardoor je Share-knop opnieuw overuren mag draaien. Het blijft ook technisch zeer indrukwekkend hoe de fotomodus ogenblikkelijk start en zonder enige hapering het weer aanpast of effecten toevoegt, zoals vallende blaadjes of extra wind onder Jins wapperende cape. Het is dat we vorig jaar al van de ene verbazing in de andere zijn gevallen, anders zou dit zeker het stempel ‘next-gen’ verdienen.

Iki Island – en daarmee de Director’s Cut – doet niet echt iets nieuws, maar de vraag is of dat erg is. De uitbreiding pakt het beste uit de hoofdgame en geeft er net genoeg een eigen draai aan. Dat is een verdraaid goede reden om deze prachtige game weer eens opnieuw te starten. Heb je Ghost of Tsushima nog nooit gespeeld, dan haal je met de Director’s Cut de ultieme samoeraifantasie in huis die nu nog net wat langer duurt.

Ghost of Tsushima Director’s Cut is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4 en 5. Voor deze review is de game gespeeld op de PlayStation 5.

Dit artikel delen:

Lees meer

Psychonauts 2 is wederom een wonderlijk uitstapje naar het menselijk brein 'Mortal Kombat 12 heeft prioriteit boven Injustice 3 bij NetherRealm'
51

Reacties op: Ghost of Tsushima Director’s Cut moet het vooral hebben van Iki Island

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  do365nic

  • 23 augustus 2021 12:19
  Deze pik ik wel op oftewel tweedehands of na een flinke prijsdaling. Lijkt me wel een topgame overigens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 23 augustus 2021 12:24
  Ik snap dat de AI te wensen overlaat, maar om het nou Mongolen te noemen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • GekkeHenkie

  • 23 augustus 2021 13:54
  @denver geniaal

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 23 augustus 2021 15:12
  @denver
  Hahaha goeie. Haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 23 augustus 2021 17:54
  @denver
  Ik moest hier echt veel te hard om lachen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 23 augustus 2021 23:17
  @denver LOL

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 23 augustus 2021 13:09
  Ben er weer flink mee bezig al ben ik nog niet bij Act 2 omdat ik de game weer 100% wil uitspelen. Maat ik kan dus Iki beter tot na de hoofdgame bewaren?+

  Grafisch gezien is deze versie niet veel verbeterd maar de game was al echt ongelooflijk mooi dus dat stoort me niet.

  En de game speelt gewoon heerlijk weg en is niet te gecompliceerd. Niks geen level onzin maar de Mongolen hebben wel beter armor naar mate je verder in de game komt. En je kan sidequests geheel in je eigen volgorde spelen.

  Ben het met de review eens, dit is de ultieme samoerai fantasie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 23 augustus 2021 13:21
  @Bigds9fan als je GoT al eens hebt gespeeld en het verhaal dus kent, kun je denk ik best al meteen naar Iki gaan hoor. Maar het 'voelt' allemaal een tikkeltje logischer om er pas heen te gaan na het hoofdverhaal!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 23 augustus 2021 13:30
  @LarsCornelis Ok. Duidelijk. Ben ook best wel benieuwd naar Iki. Maar eerst de hoofdgame uitspelen is inderdaad wat logischer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 23 augustus 2021 13:11
  Mijn save stond op de oude PS4 die ik al sinds release PS5 niet meer heb :P

  Mot dus AC1 over spelen en daar baal ik best wel van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 23 augustus 2021 13:22
  @DarkraverX da's balen! Ook niks in de cloud opgeslagen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 23 augustus 2021 14:58
  @LarsCornelis

  Ik had op dat moment geen PS+

  Vond het nooit nodig omdat de main de Series X is hier, maar nu sinds paar maanden wel maar tja helaas geen save.

  Nu is het geen straf, het is gelukkig maar 1 act dus dat kan er nog mee door.

  Echter morgen krijg ik King`s Bounty 2 binnen en ga daar eerst aan beginnen, komt daar nog een review van @LarsCornelis?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 23 augustus 2021 15:57
  @DarkraverX ach als je weet wat je moet doen ren je zo door die eerste akte heen ;-)

  Ik durf niet te zeggen of daar een review van komt. Zal eens rondvragen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 23 augustus 2021 17:45
  @LarsCornelis

  Helemaal top.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 23 augustus 2021 19:03
  @DarkraverX had hem ook op ps4 en verkocht met de ps4, maar gelukkig de game uitgespeeld wil alleen niet nog een keer uitspelen de game pakte me niet zoals een god of war en uncharted die ik meerdere keren uitgespeeld heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 24 augustus 2021 14:01
  @hulstpower Ik heb dat ook met Ghost, Uncharted serie heb ik ondertussen zeker al meer dan 5x uitgespeeld, met Ghost zit ik niet op een 2e ronde te wachten.

  Maar goed 1 Act kan ik nog mee leven en zal ik doorheen rushen op de makkelijkste setting, zodat ik snel met de dlc kan beginnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 24 augustus 2021 14:28
  @DarkraverX Het was geen slechte game vond ik maar het is net als assasins creed vind het leuk en speel het uit maar daarna ben ik er klaar mee. En bij uncharted ja dat is net een film vind ik en speel ik paar keer uit en god of war ja kratos is me fav sony francise sinds dat het uit kwam op ps2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 24 augustus 2021 16:55
  @hulstpower Wel AC games kan ik nog wel paar keer spelen, Origins, Odyssey, Black Flag en nog een paar andere.

  Echter die laatste Valhalla was maar een gedrocht in vergelijking met zijn voorgangers, ik had bij Valhalla hetzelfde als wat ik bij deel 3 had, setting goed maar het character wat je speelt is boring, nu scheelt het wel een berg of je met female of male Eivor speelt, female is boring.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 24 augustus 2021 18:19
  @DarkraverX ik snap wat je bedoelt, back flag is de enige die ik meerdere keren op meerdere platformen heb uitgespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 23 augustus 2021 13:20
  'doet niets nieuws', 'prijs gedoe', 'save game gedoe', 'ziet niet veel beter uit' maar hier toch een dikke 8! Kan aan mij liggen maar ik begrijp niet helemaal hoe je op dat cijfer uitkomt na de betreffende punten van kritiek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.