Review
Forza Horizon 4

Forza Horizon 4 is pure raceliefde voor elk seizoen

Na regen komt zonneschijn

Geschreven door Sander Hölsgens op

Conclusie:

Forza Horzion 4 is misschien een tikkeltje conservatief. Buiten de continu veranderende seizoenen en de waanzinnige Britse landschappen kun je dit zelfs een veredelde versie van Forza Horizon 3 noemen. Maar veel belangrijker: kwalitatief gezien is Horizon 4 wederom van een torenhoog niveau en is er momenteel simpelweg geen verfijndere en aangenamere openwereldracer verkrijgbaar.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Fijne spelopbouw, prachtige omgevingen en races, elk detail en iedere speloptie tot in de puntjes uitgewerkt
 • Minpunten
 • Schuurt tegen Horizon 3 aan
Ontwikkelaar Playground Games verdient niets dan lof; Forza Horizon 4 is een fantastische racegame waar nauwelijks iets op valt af te dingen.

Dan toch even een korte vergelijking met The Crew 2. Ubisofts game kwam eerder dit jaar uit en probeerde te innoveren door je ook met vliegtuigen en boten te laten racen. Dat klonk spannend, maar de spelervaring viel tegen: de besturing was nauwelijks responsief, het baanontwerp matig en de spelopbouw frustrerend. En hoewel de game online potten moest breken, bleek het de leegste open wereld ooit.

Hoe anders is Forza Horizon 4. Ontwikkelaar Playground Games kleurt op alle fronten binnen de lijntjes – en steekt dit ook niet onder stoelen of banken. De aanwezige bolides waren te voorspellen, terwijl er van een rauwe, edgy straatracer geen enkele sprake is. Nee, het is een typische Horizon-titel, met een aangename en lieflijke sfeer, een prachtige vormgeving, een heerlijke besturing, ruim 440 machtige wagens en goed werkende online functionaliteiten.

Voor een totaal andere ervaring of innovatief spelontwerp ben je dus aan het verkeerde adres. En eerlijk is eerlijk: als je nooit een Forza Horizon hebt aangeraakt, dan kun je ook voor twee of drie tientjes met Horizon 3 uit de voeten. Die game staat immers ook nog altijd als een huis, zowel audiovisueel als gameplaytechnisch. Toch zijn er enkele subtiele en minder subtiele veranderingen die de gameserie louter ten goede komen en naar een hoger niveau tillen.

Forza Horizon 4

Schotse hooglanden

Waar je in Horzion 2 nog door Zuid-Frankrijk en Noord- Italië scheurde en Horizon 3 het weidse Australië aandeed, daar omarmt Horizon 4 het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent idyllische paadjes en immense landhuizen in de Midlands, maar ook de Schotse hooglanden en de architectonische tour de force van Edinburgh.

Het Verenigd Koninkrijk kent uiteraard een rijke racehistorie (met Jim Clark als een van de vele iconische uithangborden), maar ook haar vele uiteenlopende landschappen blijken ideaal voor het houden van racefestivals en urenlange autotripjes. Qua natuur en stedelijke omgevingen is dit wellicht de meest diverse en polytone Forza tot dusver. Sterker nog, juist door deze geografische keuze is er meer verticale gameplay dan in eerdere delen. De vele heuvels en bergen van het Verenigd Koninkrijk zorgen voor interessante races, met talloze mogelijkheden om paden af te snijden en er zo glorieus met de overwinning vandoor te gaan.

Forza Horizon 4

Oftewel: het is een precies uitgekiende spelwereld die tot de nok toe gevuld is met fijne races en prachtige vergezichten, of dat nu in de koelte van de Britse winter is of tijdens een vitale en voedende lente. Forza Horizon 4 zet namelijk groots in op de invloeden van de vier seizoenen.

Dat wil zeggen: de spelstructuur is nauw verweven met het verloop van de jaargetijden. Ongeacht de spelmodus veranderen de weersomstandigheden en seizoenen met enige regelmatig, met fundamenteel andere raceomstandigheden en kleurpaletten tot gevolg.

Dit heeft uiteraard marketingtechnische waarde, maar het draagt ook daadwerkelijk bij aan de spelervaring. De spelwereld is voor iedere raceliefhebber hoe dan ook al rijkelijk gevuld met pracht en praal, maar door de continu veranderende flora en fauna voelt het des te dynamischer en interessanter. Waar je eerst nog gedurende de warme zonsondergang langs de langzaam oranje wordende bossen raast, daar rijd je een race of drie later over een meer dat door de vorst van een breekbare ijslaag is voorzien. Met de toch al uitstekende besturing draagt dit bij aan een heerlijke pot racen – ongeacht de bolide, spelmodus, type race of weersomstandigheden.

Forza Horizon 4

De vier jaargetijden

Sowieso gaat Forza hard op de weergoden. Net als in Forza 7 komt de regen geregeld met bakken uit de hemel, met een spiegelglad wegdek en chaotische raceactie tot gevolg. Gezien de open wereld van Horizon 4 is het des te indrukwekkender dat de vier jaargetijden nog een duit in het zakje doen. Op Xbox One X of een krachtige pc komen deze weerseffecten des te beter tot hun recht, om nog maar te zwijgen over hoe ze de gameplay en het spelverloop ten goede komen.

Als je bijvoorbeeld de verder uitstekende doch nauwelijks verrassende verhaalmodus doorloopt, dan veranderen de seizoenen steeds op de juiste momenten. Net wanneer je weer gewend bent geraakt aan de voor de herfst kenmerkende glibberige ondergrond, gooit de game de boel om en moet je weer anticiperen op vorst, ijzel en sneeuw.

Juist omdat je ondertussen nieuwe bolides vrijspeelt en naar andere gebieden in de spelwereld gaat, geeft dit de toch al fijne race-ervaring net dat extra beetje schwung. In tegenstelling tot de fletse en stereotiepe carrièremodus van Forza 7 word je hier steeds op een andere manier uitgedaagd, met als gevolg dat je echt merkt dat je niet slechts een snellere, maar vooral een veelzijdigere coureur wordt. En eer je het gros van de verhaalmodus hebt doorlopen, kun je je wagen aan de steeds veranderende online challenges, door de community gemaakte races, een heuse coöp, Microsofts eigen streamoptie Mixer of gewoonweg de continue aanwezigheid van andere spelers in de toch al volle spelwereld.

Forza Horizon 4

Het bijzondere is dat al deze foefjes en spelopties tot in de kleinste details zijn uitgewerkt. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om je eigen personage vorm te geven. De hoeveelheid vrij te spelen shirts overstijgt met gemak de customizatie van menig rollenspel. Nu heb je er niet per se heel veel aan, maar het onderstreept wel met welke instelling Playground Games te werk gaat – en deze kwaliteit straalt Forza Horizon 4 van de eerste tot de laatste race uit.

Forza Horizon 4 loopt de kantjes er niet af. In tegendeel: van concept tot uitwerking is dit wellicht zelfs de fijnste, mooiste en uiteenlopendste racegame van het afgelopen decennium.

Forza Horizon 4 is vanaf 2 oktober verkrijgbaar voor Xbox One en pc. Voor deze review is de game op Xbox One en pc (Ryzen 5 2600, 16gb DDR4 en 1070 TI) getest.

Forza Horizon 4

Dit artikel delen:

Lees meer

Overwatch Halloween-evenement gaat 9 oktober van start Nieuwe game van makers Limbo heeft scifi-setting
33

Reacties op: Forza Horizon 4 is pure raceliefde voor elk seizoen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 2 oktober 2018 10:34
  Denk dat ik van de week even 2 maanden gamepass ga halen en deze even heerlijk ga spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 2 oktober 2018 10:50
  Kan iemand me vertellen wat ‘polytone’ is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 2 oktober 2018 14:09
  @denver

  Ik weet dat het het tegenovergestelde is van monotone, de term uit de geluidwereld.
  Maar wat ze er hier precies mee bedoelen weet ik niet, lijkt mij om 'veelzijdig' aan te tonen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 2 oktober 2018 10:48
  Ik moet mijn mening wat bijstellen, ik erger me nog steeds dood aan dat youtube influencer t-shirtjes popiejopie gedoe, maar het racen is gewoon zo goed, ik wordt er helemaal zen van.

  Ik sta voor een dilemma, kopen , gamepassen, er komt deze maand al weer zoveel uit dat ik het niet meer kan bijbenen ;p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aerofox81

  • 2 oktober 2018 11:28
  @casualkiller precies dit. daar erger ik me bij Horizon altijd aan. ik was het met het spelen van de Demo al moe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 2 oktober 2018 15:59
  @casualkiller dan is gamepass ideaal zou ik zeggen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 2 oktober 2018 17:16
  @fonsrutte ik heb nog een gamepass trial van 14 dagen na activatie van mijn Xbone zag ik net, dus ik kan hem 2 weken gratis spelen, en daarna Soul calibur VI en Red Dead op de ps4, komt allemaal goed uit dus ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 2 oktober 2018 10:56
  Epic review.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 2 oktober 2018 11:00
  Eerste spel waarbij ik het jammer vind dat ik geen Xbox heb en denk dat me pc de game niet eens opstart zo outdated is me videokaart. Toppertje deze!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 2 oktober 2018 11:16
  Nou een exclusive als deze was ook wel nodig hoor, kan ik eindelijk de one weer eens aanslingeren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 2 oktober 2018 12:31
  Mag ik dit samenvatten als marginaal beter dan Forza Horizon 3? Iets wat FIFA gewoon punten kost in de beoordeling, maar deze game blijkbaar niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 2 oktober 2018 12:47
  @garciagarcia Forza komt niet ieder jaar uit, en in tegenstelling tot fifa heeft forza wel een compleet nieuwe wereld. deel 3 was in australie, dit deel in engeland. Terwijl fifa zich toch ieder jaar weer op datzelfde groene veld afspeelt. Dan heb je wel meer echte vernieuwingen nodig. Je probeert nu 2 totaal verschillende games langs dezelfde meetlat te leggen. Dat werkt natuurlijk niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 2 oktober 2018 15:45
  @darkmanwls Moet Fifa tegenwoordig op een andere planeet voetballen ofzo wtf. Ze moeten graphisch en gameplay wise met betere vernieuwingen komen. IPV fcking FUT te concentreren. Career mode word constant maar achtergelaten en virtuel pro moet je een club hebben om met 11 tegen 11 te kunnen spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 2 oktober 2018 16:30
  @armilo-theus
  Dat de career modus een beetje achterblijft vind ik persoonlijk niet erg, want ik vind Fifa (net als bv racegames en shooters) echt een online game. Maar ik snap dat er mensen zijn die graag de careermodus spelen, want niet iedereen houd van online gamen. En voor die mensen vind ik het echt sneu dat Fifa hier geen extra euro in lijkt te steken!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 2 oktober 2018 16:23
  @darkmanwls
  Je zegt: dat werkt natuurlijk niet. Nu probeer je eigenlijk een mening (subjectief) over te laten komen als een feit (objectief), en dat beste darkmanwls werkt natuurlijk niet.

  Fifa komt wel degelijk met verbeteringen, maar dat jullie te koppig zijn om dat in te zien is niet mijn probleem. Fifa heeft minstens zoveel verbeteringen als deze Forza game en daar wil ik graag met je over in discussie. Fifa 19 is gewoon weer een stuk verder ten opzichte van Fifa 18. Denk hierbij aan het publiek, de gameplay, tactics, hele goede verbeteringen in FUT etc etc.

  Forza komt ook bijna jaarlijks uit man. Is het niet Horizon, dan is het wel een normale Forza. Beetje racen over de weg, nou nou wat vernieuwend. Als er één genre al jaaaaren stil staat is het in mijn ogen het racegenre wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 2 oktober 2018 16:53
  @garciagarcia Je trekt wat ik zeg volledig uit zijn verband, ik zeg alleen maar dat het 2 verschillende games zijn en je ze dus niet op dezelfde manier moet beoordelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 2 oktober 2018 17:02
  @darkmanwls
  Als dat er echt had gestaan, dan hadden we nu deze woordenwisseling niet gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 2 oktober 2018 17:40
  @garciagarcia Maar ik ga geen discussie voeren met iemand die t niet wil hebben over wat ik bedoel, maar over wat hij eruit begrijpt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 3 oktober 2018 08:14
  @darkmanwls
  Ach ach ach… Wat een slappe hap. Trek jij je inderdaad maar terug uit deze discussie, want je komt niet eens met (nieuwe) argumenten. Je roept enkel wat en daar mag ik dan niet op reageren. Niveautje hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 3 oktober 2018 10:10
  @garciagarcia Wat probeer jij nou te bereiken dan? Je wil dat ik kom met argumenten om iets te onderbouwen wat jij eruit begrijpt maar ik niet eens bedoel. Waarom zou ik een verkeerd begrepen mening gaan onderbouwen? Ik zeg A, en jij zegt "ah dus jij zegt B, nou leg maar eens uit waarom jij B zegt" Maar ik zeg geen B, ik zeg A.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.