De FIA-licentie voor Formule 1 games is alweer een aantal jaartjes in het bezit van Sony en verschijnt hierdoor enkel en alleen op de PlayStation consoles. Alhoewel Formule 1 games niet bijster populair zijn, probeert Sony toch aan zoveel mogelijk consumenten hun Formula One games te slijten door er een flinke arcade saus overheen te gooien. Nou ben ik zelf niet zo vies van arcade games, ware het niet dat je “vroeger” nog de keuze had tussen de meer arcade Formule 1 games (zoals F1 World Grand Prix) en de meer op simulatie gerichte Formule 1 games (zoals de Grand Prix games van Geoff Crammond). Nu is die keuze al een aantal jaartjes geleden weggevallen en kan de Formule 1 liefhebber alleen nog maar terecht bij de Formula One serie van Sony, die eigenlijk nooit echt heel sterk is geweest. Uiteraard geven we ook dit jaar Sony weer het voordeel van de twijfel en zijn we daarom ook zeer benieuwd wat ze van het seizoen 2006 gemaakt hebben. Bij een FIA Formule 1-licentie hoort natuurlijk een game die de werkelijkheid zo dicht mogelijk nadert. Ik bedoel hiermee te zeggen dat zaken in een Formule 1 game zoals coureurs, circuits en teams gewoon moeten kloppen. Gelukkig kun je deze zaken wel aan een bedrijf als Sony overlaten en zit deze game dan ook vol met de officiële teams, coureurs, circuits en natuurlijk ook de regels van het seizoen 2006. Om het realisme nog wat te verhogen is er ook een seizoensupdate in deze game verwerkt. Hiermee kun je tijdens het seizoen 2006 startopstellingen en weersituaties uit de echte races virtueel in Formula One 06 implementeren.Heel leuk natuurlijk al die officiële licenties en seizoensupdates, maar wat we natuurlijk willen weten is of de game lekker speelt. De Formula One serie heeft nooit echt uitgeblonken in realisme en ook van deze 2006-versie hoeven we niet al teveel realisme te verwachten. Desondanks racet de game best lekker weg. De bolides reageren prima op je commando’s en als je alle racehulpmiddelen uitzet, moet je toch flink geconcentreerd rijden wil je eindigen in de bovenste regionen. Deze racehulpmiddelen zijn overigens een geschenk uit de hemel voor de mensen die voor het eerst Formula One 06 spelen. Het snelheidsgevoel in deze game is bijzonder goed uitgewerkt en het is moeilijk voor “normale” mensen, die geen reactievermogen van een F1 coureur bezitten, om binnen een miniseconde te kunnen reageren bij het inhalen van een opponent of het ontwijken van een botsing.

Om het sublieme snelheidsgevoel bij te staan, heeft ontwikkelaar Studio Liverpool een aantal grafische ondersteuningen ingebouwd zoals motion blur, camera movement en screen vibration. Als je op hoge snelheid rijdt, begint het beeld wat te schudden en wordt de omgeving wazig door de motion blur. Voor de mensen die deze opties niet zien zitten, zijn deze in het optie menu uit te schakelen. Ditzelfde geldt ook voor de racehulpmiddelen.Formule 1 race je met 21 tegenstanders op de baan en je zou willen dat dit er minder zijn, aangezien ook op de lagere moeilijkheidsgraad het nog behoorlijk lastig is om hoog te finishen. Zeker als je voor quickrace kiest en je vanaf de 22e plaats eerste wilt worden. Op de baan gebeuren ook net als in het echt ongelukken tussen de wagens en ook jij kunt hiervan het slachtoffer zijn, zeker als je roekeloos rijgedrag vertoont. Net als de racehulpmiddelen en de grafische opties, is het ook mogelijk om voor de aanvang van een race in te stellen of je ook schade kunt rijden en of onderdelen van je wagen uit kunnen vallen. Zo kan het gebeuren dat je na de eerste bocht in een botsing verzeild raakt en zo al vroegtijdig moet opgeven.

Raakt je auto beschadigd en kun je nog doorrijden, dan is het noodzakelijk om een bezoekje te brengen aan de pits. In het pitsbezoek zit een soort van minigame verwerkt waar je op een bepaald moment knoppen van je controller zo snel mogelijk moet indrukken om de tijd die je in de pits doorbrengt zo kort mogelijk te houden. Een leuke afwisseling tijdens het racen. Wel vreemd is dat de framerate, die anders strak op 60 frames per seconde ligt, gigantisch inzakt zodra je de pitsstraat inrijdt. Ik kreeg soms bijna het gevoel dat ik een PSOne game aan het spelen was.

Naast de bekende gamemodes als quickrace en championship, kun je in Formula One 06 er ook voor kiezen om een carrière te beginnen en je in de kijker te racen voor andere en grotere F1 teams. Ook kun je in Formula One 06, net als in de vorige Formula One game, online gaan via het PlayStation Network en het opnemen tegen een tiental mensen. Leuke nieuwigheid is dat Formula One 06 de eerste game is die op zowel de PS2 als PSP tegen elkaar te spelen is. Zo kun je het ook onderweg, mits er een toegangspunt in de buurt is, het online tegen je vrienden opnemen. Naast een online mode, kun je Formula One 06 ook in LAN opstelling en met zijn tweeën in splitscreen spelen.

Grafisch is de game erg degelijk te noemen. Het haalt nergens het grafische niveau van Gran Turismo 4 of DTM  Race Driver 3, maar ziet er bovengemiddeld goed uit. De framerate ligt strak en hoog op 60 frames per seconde, en dat is knap gedaan van de ontwikkelaar aangezien er 22 wagens tegelijkertijd te zien zijn op het scherm. Een minpunt dat wel vermeld mag worden, is dat de game nogal last heeft van wat pop-up hier en daar. Als je zelf geconcentreerd aan het racen bent, zul je het niet zo snel opmerken maar zodra je over iemands schouder meekijkt, valt op dat in de verte de bomen bijvoorbeeld ineens in je scherm verschijnen. Ook lijkt het net, als je de achteruitkijk-camera aan hebt, dat je auto op de weg zweeft en dat de wielen niet ronddraaien.

Conclusie

Met Formula One 06 levert Sony een compleet en interessant product af, dat leuk is om te spelen en genoeg te bieden heeft om ook de niet die-hard Formule 1 fan lang zoet te houden. De game biedt genoeg uitdaging voor elke raceliefhebber en als je de computergestuurde tegenstanders zat bent, kun je altijd nog een kijkje nemen in de uitgebreide online mode. Het blijft alleen jammer dat de fans van de meer op simulatie gerichte  Formule 1 games niet terecht kunnen bij een andere Formule 1 game, omdat Sony de exclusieve rechten bezit.