Ook al doet EA nog ieder jaar vrij geheimzinnig over de aankondiging van zijn Fifa-games, je moet welhaast een complete anti-gamer zijn om niet te weten dat er eentje komt. Daarom sprongen we een klein gaatje in de lucht toen de uitgever Fifa Street aankondigde. Eindelijk weer eens wat anders! Niet dat we Fifa 12 slecht vinden, maar ergens in onze gamegeheugen speelden we nog af en toe indoor-potjes in Fifa 97 en 98. Ja, zo nostalgisch zijn we wel, want als ons geheugen ons niet in de steek laat, dan was de modus uiteindelijk niet zo goed.

Maar laten we voorop stellen dat we dat sprongetje niet hadden gemaakt als de game hetzelfde was geweest als zijn voorgangers. Gelukkig beloofden de mannen uit Vancouver beterschap en zou Fifa Street gebruikmaken van de engine en gameplay-elementen van Fifa 12. Dus geen Messi’s en Rooney’s met hoofden zo groot als een heteluchtballon. Nee, het draait om bewegingen die je ook terugziet op het voetbalveldje op school. Als je tenminste wat goede voetballers in je buurt heb wonen. En EA heeft woord gehouden, want op een paar kleine (schoonheids)foutjes na is Fifa Street bijna gelijkwaardig aan Fifa 12.

De potjes draaien vooral om 't maken van zoveel mogelijk bewegingen en snelle combinaties. De nadruk ligt daardoor uiteraard op het aanvallen, al zul je zo af en toe ook scherp moeten verdedigen. Het enige wat een beetje mist, is een gedegen manier om spelers af te stoppen. Naast de doorsnee tackle en de mogelijkheid om je benen te sluiten voor een panna is er weinig voorhanden. Maar daar is het spel ook naar ingericht; het tempo van de potjes ligt ontzettend hoog en we denken daarom ook dat Fifa Street prima naast Fifa 12 in je kast kan staan. Fifa Street speel je simpelweg om vrienden even te dollen of snel een potje te spelen, terwijl Fifa 12 zich beter leent om uitgebreid een seizoen of wat te doorlopen.

Less is more

Een ander groot verschil tussen Fifa Street en zijn grote broer is uiteraard het beperkte aantal opties. Naast World Tour (een carrièremodus), Hit the Street (vrije spelkeuzes) en een online modus is er barweinig te vinden in het beginscherm. Laat je daar echter niet door afschrikken, want zelfs met slechts zes spelmodi blijft de game je continu uitdagen. En dat is zelfs nog voordat je online gaat! Je kunt ervoor kiezen om in Hit the Street alle zes spelvarianten tot in den treure te spelen, maar veel leuker wordt het wanneer je in World Tour een compleet eigen team samenstelt en vervolgens de hele wereld gaat veroveren. In het begin win je de potjes nog redelijk eenvoudig (al zijn ze op de hoogste moeilijkheidsgraad ook dan al best pittig), maar al snel speel je steeds meer landen vrij waar je jouw kunsten mag vertonen. Aangename bijkomstigheid is het feit dat Nederland wordt gezien als een van de meest uitdagende landen en je de mouwen mag opstropen als je uiteindelijk op de Dam een pannatoernooitje mag spelen.

Dankzij de aardige opbouw in World Tour is het een perfecte springplank om alle spelmodi onder de knie te krijgen. Al zul je hoogstwaarschijnlijk met de een wat meer moeite hebben dan met de ander. Niettemin zijn ze bijna allemaal even prettig om te spelen en vragen ze steeds een andere aanpak, waardoor de game fris en afwisselend blijft. Zelfs met het gegeven dat het World Tour wel een optelsom is van gewoon je wedstrijdjes spelen en het verder weinig doet om het geheel wat aan te kleden. Je begint met standaard vijf tegen vijf wedstrijden, waarbij je zoveel mogelijk goals moet scoren. Trucjes mogen, maar je krijgt er naast ervaringspunten (daarover later meer) niets voor terug. Bij Panna draait het ook om goals, maar kun je extra bonuspunten vergaren door je tegenstander door de benen te spelen of ze door de lucht te passeren.

In Last Man Standing sta je met vier spelers op het veld en gaat er telkens eentje af wanneer je scoort. Als je met één man tegenover vier staat, dan gaat de adrenaline wel gieren. Bovendien daagt deze modus je uit om helemaal los te gaan met dribbelen en trucjes. En dat is gewoonweg heerlijk om te doen! Heb je eenmaal wat wedstrijden gespeeld, dan is het tijd voor Futsall, een wedstrijd waarbij je geen muurtjes hebt en dus moet niet als een dolle de bal via de muur kunt spelen. Ook hier moet je jouw tactiek weer helemaal aanpassen aan de omstandigheden en dat maakt Fifa Street ook zo leuk.

Geen tikkie terug Jaap

Een ander onderdeel dat zorgt voor een langere levensduur is de mogelijkheid om jouw zelf samengestelde speler en team (je mag ook standaard spelers kiezen) constant verder uit te bouwen met nieuwe vaardigheden, mooiere trucjes en de altijd aanwezige celebrations. Laatstgenoemde had van ons niet in de game hoeven te zitten, want we spenderen onze punten liever aan de mogelijkheid om een spectaculaire redding, een omhaal of een pirouette te maken. Daarnaast kun je dusdanig veel dingen vrijspelen door evenementen te winnen (afhankelijk van een van de drie moeilijkheidsgraden die je kiest), zoals bijvoorbeeld nieuwe stadions, teams en kleding dat je door wilt blijven spelen. Uiteindelijk wil je immers toch met Nederlands beste straatvoetballers op de Dam spelen.

Maar zelfs met genoeg content is het uiteraard de gameplay zelf die moet zorgen voor het echte spelplezier. En op die eerder genoemde schoonheidsfoutjes na, is de uitstekend in orde. Spelers die bekend zijn met de Fifa-reeks zullen geen enkele moeite kennen met hun eerste balcontact, maar ook nieuwkomers zullen al vrij snel een paar coole bewegingen maken. De beste bewegingen vergen wat meer ervaring én vooral de juiste timing, waardoor die zeker niet direct voor iedereen een eitje zijn. Zoals gezegd lijkt de besturing op die van Fifa 12, met hier en daar een kleine aanpassing. Zo maak je een flairshot of pass door de LB/L1 knop in te drukken en houd je de bal af met LT/L2. Met het rechter analoge pookje kun je het arsenaal aan trucjes tevoorschijn toveren en door RB/R1 in te drukken wip je de bal omhoog. Een kind kan de was doen.

Panna bij je vrienden

Het wordt echter pas een feest wanneer je de verschillende bewegingen aan elkaar koppelt. Zo kun je de eerste speler voorbij gaan met een panna, wip je de bal even omhoog om vervolgens de volgende in de lucht te verschalken en pak je de derde met een schijnbeweging gevolgd door een hakje richting de rechter hoek van de goal. En hoe ingewikkeld dit misschien mag klinken, dit is misschien nog wel de meest eenvoudige combo van allemaal. Het is jammer dat de rare collission-detection uit de vorige Fifa-games ook aanwezig is, waardoor je soms rare buitelingen maakt en de kunstmatige intelligentie regelmatig de verkeerde speler kiest. Frustrerend en gezien de beperkte keuze in spelers misschien ook overbodig. Maar zonder al teveel vingeracrobatiek speel je al snel om de meest gruwelijke bewegingen te maken en dat is precies waar Fifa Street om draait. Helemaal als je het opneemt tegen een paar vrienden thuis of via een van de online modi.

Ben je namelijk goed getraind en speel je de sterren van de hemel, dan wordt het tijd om een paar wildvreemden eens flink te kakken te zetten. In Online World Tour kun je dezelfde toernooien spelen als in de offline variant, de Street Seasons zijn vergelijkbaar met de Online Seasons functie uit Fifa 12. Daarmee vinden wij het ook direct de meest aantrekkelijke modus om te spelen, omdat je in Street Seasons stapje voor stapje omhoog klimt, maar je ook moet uitkijken om niet te degraderen. En goed gestraft worden voor slechte potjes is nog altijd de beste drijfveer om niet te verliezen!