Review

Fifa 22 verliest de strijd van zichzelf

Evenveel voetbalvisie als Valentijn Driessen

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Fifa 22 worstelt met een enorme identiteitscrisis. Wil het nou een realistische voetbalsimulatie of toch vooral zo spectaculair mogelijk zijn? Het resultaat is vlees noch vis. Een zielloze voetbalgame waarin ieder potje voelt als de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal: je kan ‘m wel winnen, maar eigenlijk gaat het helemaal nergens over.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • HyperMotion brengt weer wat realisme terug
 • Minpunten
 • Sensatie heeft nog steeds de overhand, algoritmes voel- en zichtbaar, problemen met savebestanden, nieuwe spelregels niet doorgevoerd
Fifa 22 begint met een tenenkrommende openingsscène waarin je rent door de straten van Parijs, voetbalt met Thierry Henry en daarna naar een Champions League-wedstrijd kijkt met Lewis Hamilton. Het blijkt een voorbode van wat gaat komen, want Fifa 22 is nog altijd meer circus dan serieus voetbal.

EA weet ieder jaar de factsheets weer netjes te vullen met nieuwigheden. Op ieder front moet immers iets nieuws te beleven zijn. Dat is dit jaar niet anders: er zijn nieuwe kaartjes in FUT, in Profclubs kun je nu gemengd met mannen en vrouwen spelen en in de carrièremodus is het mogelijk om een fictieve club van de grond af aan op te bouwen. Maar een voetbalgame staat of valt natuurlijk met wat zich op het virtuele gras afspeelt.

FIFA 22 Mbappe Van Dijk

HyperMotion werpt zijn vruchten af

Dat gedeelte lijkt aanvankelijk veelbelovend. EA wendt de kracht van de nieuwe generatie spelcomputers aan voor betere animaties, wat men ‘HyperMotion’ noemt. Voor Fifa 22 zijn talloze nieuwe animaties opgenomen tijdens echte elf-tegen-elf wedstrijden. Die animaties worden bovendien sneller en slimmer achter elkaar gezet tijdens het spelen. Het resultaat mag er zijn.

Vooral bij de balaanname zijn spelers beduidend behendiger geworden. Ze houden de bal kort bij zich en gebruiken beide voeten om een bal dood te leggen of snel door te tikken. HyperMotion is daardoor niet alleen iets voor het oog: er zijn domweg meer animaties beschikbaar om je vliegensvlugge vingerwerk op de controller bij te benen, waardoor je vooral in de kleine ruimtes meer bewuste genialiteit tentoon kunt spreiden.

Fifa 22 laat je daardoor weer wat vaker van je stoel veren dan zijn voorganger. Niet omdat je voor de achtste keer in een wedstrijd het net ziet trillen, maar vanwege een wonderschone actie, slimme dribbel of beslissende redding.

Ook keepers zijn er zichtbaar op vooruitgegaan. Hun reflexen zijn sneller en ze maken slimmer gebruik van al hun ledematen. Daardoor weten ze soms nog onverwachts een bal weg te boksen, of voorkomen ze bewust een doelpunt met hun grote teen.

Fifa 22 laat je daardoor weer wat vaker van je stoel veren dan zijn voorganger. Niet omdat je voor de achtste keer in een wedstrijd het net ziet trillen, maar vanwege een wonderschone actie, slimme dribbel of beslissende redding. Dankzij HyperMotion zit er meer écht voetbal in Fifa 22.

Matchfixing

Maar HyperMotion blijkt niet zaligmakend. Op volle snelheid oogt Fifa 22 weliswaar vloeiender dan zijn voorganger, maar wie beslissende acties terugkijkt ziet in de herhaling nog steeds regelmatig een speler raar in positie springen om een bepaalde animatie te kunnen maken. Zelfs vierduizend nieuwe animaties zijn klaarblijkelijk niet genoeg om dat oeroude probleem in Fifa te mitigeren.

Nog veel storender is dat de bal met zeer grote regelmaat dwars door iemands standbeen rolt, of zelfs door de vingertoppen van de keeper vliegt. Op zulke momenten verliest Fifa op beschamende wijze zijn masker. Blijkbaar is op het moment van afdrukken al bepaald dat het een doelpunt moet worden, wát er verder ook gebeurt. Noem het scripts, noem het algoritmes, noem het wat je wil, maar je ziet met eigen ogen dat er achter de schermen touwtjes zijn die de wedstrijd beïnvloeden en, alle HyperMotion en poeha ten spijt, het voetbal volledig ontsieren. Zelf scoren voelt zo immers niet bevredigend en bij een tegengoal haal je je schouders op.

Individu wint van het collectief

HyperMotion legt bovendien eens te meer de enorme identiteitscrisis van Fifa 22 bloot. Het wil zó graag een serieuze voetbalsim zijn met realistische animaties. Tegelijkertijd heeft het spel dat je op de mat legt verdomd weinig met écht voetbal te maken. Het tempo is te hoog, je medespelers zetten te weinig druk en de individuele statistieken van spelers wegen nog steeds veel te zwaar. Dat laatste is wel te verklaren, want als die statistieken níet zo doorslaggevend waren, zou het in FUT natuurlijk niet meer interessant zijn om de allerbeste spelers te verzamelen.

De individuele klasse van spelers als Messi of Mbappé prevaleert daardoor altijd boven dat van een georganiseerd team, terwijl een wedstrijd gecontroleerd uitspelen nagenoeg onmogelijk is. Johan Cruijff zei ooit dat als je een wedstrijd niet kan winnen, je moet zorgen dat je ‘m niet verliest. Maar dat is geen optie in Fifa. Aanvallen zul je. Valentijn Driessen zal er wel gelukkig van worden, maar ja, die heeft er helemaal geen verstand van.

HyperMotion legt bovendien eens te meer de enorme identiteitscrisis van Fifa 22 bloot. Het wil zó graag een serieuze voetbalsim zijn met realistische animaties.

Onafgewerkt

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is Fifa 22 ook nog een verrassend instabiel. De game heeft te kampen met vervelende framedrops op cruciale momenten. Het komt daarnaast regelmatig voor dat de game plotseling geen bestanden kan opslaan. Dat er wat misgaat met het opslaan van ‘Personal Data’ gebeurt wel vaker en zal ons eerlijk gezegd een worst wezen. Maar tijdens het spelen van de carrièremodus was het opeens ook onmogelijk om progressie op te slaan én bleek de autosave-functionaliteit er al een paar wedstrijden mee gekapt te zijn – zonder enige melding.

Ook raar is dat het nog altijd niet mogelijk is om vijf keer tijdens een wedstrijd te wisselen. Die regel werd in de meeste competities vorig jaar geïntroduceerd. Toen leek het nog om een tijdelijke ingreep te gaan vanwege de coronacrisis en konden we nog begrijpen dat het niet in Fifa zat. Inmiddels is de regel echter verlengd tot eind 2022. Zoveel verandert er niet aan het voetbal ieder jaar, dus de nieuwe regels juist implementeren is toch wel het minste dat EA kan doen. Tenminste, als ze serieus voetbal willen neerzetten. Bij circusvoetbal bepalen ze natuurlijk zelf de regels.

Fifa 22 is vanaf 1 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en Google Stadia mét HyperMotion, en op PlayStation 4, Xbox One en pc zonder de nieuwe technologie. Op de Nintendo Switch is de game beschikbaar als ‘Legacy Edition’ zonder vernieuwingen. Deze review is gebaseerd op de Xbox Series X-versie.

Dit artikel delen:

Lees meer

De toekomst van online gaming - Bitcoin Games Swery-game The Good Life staat vanaf lancering op Xbox Game Pass
40

Reacties op: Fifa 22 verliest de strijd van zichzelf

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  AGxKiiNG

  • 28 september 2021 11:11
  En wederom zal deze game als zoete broodjes over de toonbank vliegen. Ongekend dat EA het elk jaar weer flikt met minder werk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 28 september 2021 11:36
  Op welke platform is deze review gebaseerd? ps5? xbox series x? of ?

  NVM inmiddels gevonden :) thx to Gimbal2

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 28 september 2021 11:39
  @Goodmushin Het is gebaseerd op datgene wat er expliciet genoemd wordt in de laatste zin van het artikel. Een vrij standaard plek om dat te vermelden, overigens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 28 september 2021 11:42
  @gimbal2

  ooh ja over het hoofd gezien. Dank voor je reply :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 28 september 2021 11:41
  Tja de schaapjes kopen het toch wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 28 september 2021 11:46
  @bigds9fan

  Of mensen die het gewoon alsnog leuk vinden? :) haha en het toch als een verbetering zien tja can't blaim :) em toch dat is soms vergelijkbaar met het aanschaffen van een nieuwe Iphone :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RIOdeMIO

  • 28 september 2021 12:30
  @Goodmushin Idd inmiddels moet toch duidelijk zijn dat er ieder jaar een Fifa komt met minimale updates is voor cod niet anders.

  Op het werk heeft iedereen het er weer over en maken ze zich al gek voor de ultimate team pakjes ik koop het gewoon voor de gameavonden met vrienden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 28 september 2021 13:00
  @RIOdeMIO

  Ik ook hahaha ik speel ook PES, maar FIFA echt voor de gezelligheid met mijn kids en ook vrienden :D

  PS. helemaal met je eens ik had meer verwacht van een NEXT GEN game, maar teleurgesteld nee, want dit is gewoon FIFA minimal changes :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 1 oktober 2021 13:20
  @bigds9fan
  Jaja daar is ie weer.
  Wat een treurige opmerking weer. Fijn dat jij het niks vindt, maar gelijk een hele groep beledigen omdat ze graag een voetbal spelletje spelen.
  Nogal kansloze opmerking. En als jij toch heel content bent zegt dat genoeg over jou als persoon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 28 september 2021 11:43
  Vergeleken met een paar andere game sites is gamer.nl best kritisch over een aantal zaken :D

  Fifa zal altijd FIFA blijven naar mijn mening hehe. Voor de nieuwe regels en dergelijke verwacht ik wel dat ze met een update komen.

  Wat betreft de random lag spikes nog niks over gelezen op de PS5 bijvoorbeeld, maar het zal er vast wel zijn.

  Sommige players zijn altijd OP zelfs een Haaland gezien op twitch in FUT games die is bijna niet te stoppen.

  Ballen door spelers heen is ook oud nieuws. FIFA AI bemoeit zich te veel met de gameplay hierin maakt PES het verschil.

  @Lars zo te lezen ben jij gewoon meer into PES dan FIFA en dan is het lastig om niet kritisch te zijn haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 28 september 2021 12:14
  @Goodmushin Waarom die laatste zin.
  Als ik je reacties zo lees ben je Fifa fan, dat is prima.
  Dat iemand kritiek heeft op Fifa wil niet zeggen dat hij automatisch PES-fan is, misschien is hij wel… game journalist. Je weet wel iemand die games moet reviewen en een oordeel moet vellen over de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 28 september 2021 12:48
  @Ziminar

  Geeft hij toch zelf aan kerel goed lezen. Het is alles behalve een aanval :D

  LARS geeft het volgende aan

  "Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES."

  Dus iets minder licht geraakt :D en vijandig alvast bedankt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 28 september 2021 13:08
  @Goodmushin haha, ik zie het niet als kritiek hoor. Ik speel al jaren Fifa en PES door elkaar. Ik vind het jammer dat in Fifa zoveel randfactoren een rol spelen en je eigen, persoonlijke vaardigheden overschaduwen. Dat hoor ik om mij heen ook steeds meer. Maar anderen zullen dat weer geen probleem vinden, dat mag ook natuurlijk. Mensen moeten uiteindelijk spelen wat ze zelf leuk vinden.

  Overigens denk ik niet dat ik komend jaar nog veel Master League zal/kan spelen, aangezien PES nu met eFootball ook een hele andere weg inslaat. Maar da's een andere discussie voor later ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 28 september 2021 13:17
  @LarsCornelis

  Haha Lars dat is fijn om te horen, want dat is het ook zeker niet. Ik ben het met veel elementen eens, omdat ik zelf ook PES ben gaan spelen jaren geleden met dank aan een goede maat van mij. Ik herken zeker de problemen van FIFA en wanneer je dan PES veel speelt en je kent het spel dan is het heel lastig om niet meer kritisch te zijn richting FIFA.

  Konami (PES) een discussie die ik graag met je wil delen, want ik snap niet waarom een goed spel opeens free to play word. Ik vrees dadelijk dat FIFA geen concurrentie meer krijgt en dan gaat de druk er vanaf bij EA :D

  Ik zie deze column dan ook graag tegemoet haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 28 september 2021 23:29
  @Goodmushin ik heb eFootball zelf ook nog niet kunnen spelen, dus ik ben benieuwd wat Konami daar vna heeft gemaakt. Veel vertrouwen heb ik daar alleen niet in… we gaan het overmorgen zien!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Oli

  • 28 september 2021 11:49
  mmm - toch wel heel kritisch voor een fifa waar eindelijk wat meer voetbal in zit - nog maar een paar uurtjes gespeeld (xbox series s), maar de gameplay lijkt me er toch goed op vooruit gegaan (geen pes-niveau, maar toch) - of je nu 3 of 5 vervangingen kan doorvoeren is voor mij niet essentieel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 28 september 2021 12:27
  PES op pc met mods is de allerbeste footie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 28 september 2021 12:51
  @TommyVercetti

  Mee eens :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 28 september 2021 13:27
  @Goodmushin Doe mij maar Nintendo World Cup.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 28 september 2021 13:33
  @bigds9fan

  Daar noem je dan ook een NES game die zeer zeer vermakelijk was :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.