Review
Fifa 21

Fifa 21 op PS5 en Xbox Series X en S is vooral makkelijk scoren

Tijdrekken bij een gelijkspel

Geschreven door Lars Cornelis op
Fifa 21 was al speelbaar op de PlayStation 5 en Xbox Series X/S via backward compatibility, maar de ‘echte’ next-gen versie van Fifa 21 liet nog even op zich wachten. Inmiddels is de next-gen editie ook te koop (of als gratis upgrade beschikbaar als je Fifa 21 al had aangeschaft). Het is alleen de vraag waarom deze release überhaupt op zich heeft laten wachten.

Om meteen met de deur in huis te vallen: op gebied van gameplay is er niet of nauwelijks iets veranderd. Misschien dat de animaties nog net wat sneller berekend worden, en dus vloeiender ogen, maar dat liep eigenlijk op de vorige generatie consoles al gesmeerd. Keepers maakten op de PS5 een paar keer een onwaarschijnlijk mooie redding zoals we maar zelden zien, maar gingen nog veel vaker oliedom de fout in - zoals we gewend zijn.

De bal rolt nog weleens door een voet tijdens een schot en bij een tackle buigt een been dikwijls in een onnatuurlijke houding, alleen maar zodat de speler een bepaalde animatie af kan maken. Tot slot hebben snelle spelers nog altijd een enorm voordeel en vallen er gemiddeld per wedstrijd bijna net zoveel doelpunten als tijdens VVV – Ajax. Kortom: alle kritiek die we al hadden op Fifa 21 blijft fier overeind.

Fifa 21

Bloed, zweet en tranen

De vernieuwingen die er wél zijn, zijn dan ook relatief makkelijke punten om op te scoren. Zo ziet Fifa 21 er op de PS5 en Xbox Series X en S net wat mooier uit. De resolutie en framerate zijn hetzelfde als op een PS4 Pro of Xbox One X, maar tijdens herhalingen en rustmomenten is goed te zien dat spelers wat echter lijken. Vooral hun huid lijkt meer op echte huid. Na een uur spelen hebben sommige spelers een flinke rode kop van de inspanning en rolt er zichtbaar zweet over hun voorhoofden. Vergis je niet, negentig procent van alle spelers in de Eredivisie oogt nog steeds generiek, maar zelfs die spelers lijken nu meer op echte mensen – alleen niet op de echte spelers.

Het geluid in Fifa 21 op de next-gen consoles is wat voller en meer gedefinieerd, al moet je ook daarbij zoeken naar momenten dat het echt een verschil maakt. Wie op de PlayStation 5 met 3D audio speelt én zijn of haar oren goed spits, hoort bijvoorbeeld dat gejuich van het uitpubliek ook echt uit het uitvak komt. Maar probeer daar maar eens oor voor te hebben in het heetst van de strijd.

Fifa 21
Fifa 21

PS4 (links) vergeleken met PS5 (rechts)

Spelers juichen overigens ook uitbundiger. Zeker een late, beslissende goal wordt nu écht gevierd. De keeper, de coach, de wisselspelers; iedereen feest mee. Wie veel online speelt, zal daar echter weinig van mee krijgen. Bovendien vallen er in Fifa altijd zo exorbitant veel doelpunten, dat de magie van juichen snel verloren gaat.

Opvallender en zinvoller is de nieuwe ‘GameCam’, een cameraperspectief dat we al eerder bij PES zagen. Het schuine camerastandpunt heeft meer weg van een echte televisie-uitzending, en er wordt meer dynamisch in- en uitgezoomd dan bij de vertrouwde ‘broadcast’-camerastandpunten. Daar zitten een voordeel en een nadeel aan. Het voordeel is dat je echt meer van het veld ziet, en dus meer overzicht hebt. Het nadeel is dat je iets minder details ziet, wat soms onhandig is als je heel nauwkeurig wil dribbelen. Overigens zie je met de GameCam ook meer van de tribunes, waar wat meer gebeurt dan op de vorige generatie spelcomputers. Er wordt aan het begin van wedstrijden soms zelfs gebruikgemaakt van rookmachines en fakkels.

Fifa 21

Trillende handjes

Tot slot heb je op de PlayStation 5 profijt van de DualSense-controller. Of ja, is profijt wel het juiste woord? Trillingen moeten realistischer zijn en bij iedere pass of schot voel je inderdaad een tikje. Daarbuiten is het moeilijk te ontwaarden wat de trillingen precies moeten betekenen. Het leidt daardoor eigenlijk vooral af, vooral omdat de DualSense-controller door de overdosis aan kleine vibraties ook hoorbaar gaat tikken.

De adaptieve triggers worden gebruikt om vermoeidheid voelbaar te maken. Zodra een speler moe begint te worden, voel je weerstand in de triggers. Dit is een duidelijker signaal dan het driehoekje boven de hoofden van de spelers, maar het werkt nog niet helemaal optimaal. Als je bijvoorbeeld overschakelt naar een andere speler en de trigger nog ingedrukt hebt, voel je ‘m onwennig losschieten of juist plots weerstand geven. Het idee is leuk en we juichen toe dat EA met zo’n nieuwe functie experimenteert, maar dat is ook echt wat het op dit moment is: een experimentje.

Na een uur spelen hebben sommige spelers een flinke rode kop van de inspanning en rolt er zichtbaar zweet over hun voorhoofden.

Conclusie

Eigenlijk is Fifa 21 op de PS5 en Xbox Series X en S dus nóg meer in strijd met zichzelf. De kloof wordt met de vernieuwingen alleen maar groter: het publiek, de juichmomenten en zelfs de trillingen in de controller moeten een authentiek en realistisch gevoel geven, maar de gameplay blijft extreem arcade. De next-gen versie is een gemakkelijker upgrade waarbij EA het laaghangede fruit plukt. Het is duidelijk nog geen echte nieuwe stap voor de serie – al is het misschien ook wel onredelijk om dat uitgerekend in 2020 te verwachten.

Fifa 21 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X/S. Voor deze update werd de game gespeeld op de PlayStation 5.

Lees meer reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Rebirth Island bevestigd voor Call of Duty: Warzone Gran Turismo 7 verschijnt mogelijk toch niet in de eerste helft van 2021
9

Reacties op: Fifa 21 op PS5 en Xbox Series X en S is vooral makkelijk scoren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Roy36NL

  • 8 december 2020 10:48
  Ben het zeker eens met de review. Al heb ik de adaptieve triggers wel als positief ervaren. Tuurlijk fifa 21 laat heel veel te wensen over, maar het geeft wel een leuk “gratis” kijkje in de keuken met wat in de toekomst mogelijk is. En ik werd wel verrast hoe mooi het was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vizzie35

  • 8 december 2020 13:21
  Ik ben het dus niet eens met deze review. Een oprechte vraag is hoelang de reviewer dit heeft gespeeld? Want de eerste keer dat ik de ps5 versie speelde, zag ik ook niet meteen al verschillen. Ja, het is scherp, vooraf filmpjes, geen laadtijden en de controller.
  Maar het gaat me juist om de gameplay, die ik van zowel fifa 19, 20 en 21 ruk vind. Toch heb ik na lang twijfelen de ps4 versie gehaald, omdat de gratis upgrade erbij zat en pes dit jaar geen ps5 versie heeft.
  Belangrijk om te vermelden is dat ik wel alleen nog singeplayer gespeeld heb (champions league). Ik vind de gameplay enorm verbeterd, spelers bewegen anders, realistischer. Het is minder een flipperkast. Ook heeft de controller m.i. juist een meerwaarde voor mij. Ik ben daarna weer even de ps4 versie gaan spelen om te vergelijken, maar de gameplay is echt wel veel beter vind ik. Qua graphics is het er ook op vooruit gegaan, mooi scherp en veel realistischer. Alleen aan het publiek lijkt niks gedaan te zijn. Hopelijk komt fifa volgend jaar ook met een mogelijkheid tot 120fps.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 9 december 2020 13:39
  @Vizzie35 Terechte vraag hoor! Zeker bij sportgames. Ik heb de potjes niet geteld, maar ik speel Fifa (en PES) altijd tot ik de patronen echt doorheb. Er zijn zeker verschillen hoor, maar je merkt dat de game op hetzelfde fundament is gebouwd. Ik vind het online toch nog wel vaak uitmonden in een flipperkast hoor, en uitslagen als 4-4 (als niemand tussentijds quit) zijn niet vreemd. Maar in dit moeizame jaar begrijp ik de keuze om door te bouwen op wat er al is en geen compleet nieuwe engine te introduceren zoals EA voorheen deed, en waar Konami nu ook mee bezig is. Wat dat betreft is een gratis upgrade gewoon heel fair van EA waar ik zeker mee kan leven!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Yoji

  • 8 december 2020 14:16
  EA is pure aids. Dus dit was te verwachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 8 december 2020 14:37
  Zijn er ook veranderingen te merken wat betreft de snelheid in de menu's?
  Ik speel fifa op de ps4 en vind de menu's (met name de overgangen) erg traag aanvoelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 8 december 2020 14:40
  @Fr3nzy Zelf niet getest in fifa maar elk spel die ik van lastgen speel op mijn nextgen voelt echt vele malen sneller. Maar dit is geen verandering die je aan EA kan toekennen, dit is gewoon het verschil tussen SSD en HDD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 8 december 2020 16:54
  @Fr3nzy menu's en laadschermen zijn duidelijk en zeer merkbaar sneller. Je hebt nu serieus niet eens een kans het team van je tegenstander te bekijken, dat komt bij mij soms slechts een seconde in beeld en de wedstrijd start al.

  Een toffe toevoeging is een speciale celebration als je scoort in het laatste deel van de wedstrijd. Dat is wel echt tof, behalve als je hem tegen krijgt natuurlijk xD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 9 december 2020 13:41
  @Fr3nzy de menu's zijn zeker sneller, maar het gaf me nog niet die 'wow-ervaring' die Spider-man gaf. Ik had gehoopt dat de carrièremodus in z'n geheel wat soepeler zou aanvoelen, maar die hoop bewaar ik maar voor volgend jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 8 december 2020 16:57
  Graag je voortaan beter verdiepen, want in de gehele review lees ik niet eens terug dat deze draait op twee updates terug. Op de PS4 speel je namelijk een hele andere patch dan op de PS5. Dit wordt morgen gepatched als het goed is, zodat beide versies hetzelfde zijn.

  Dit heeft grote invloed op de gameplay, want in deze patch is teampress heel erg OP, waar dat in de laatste patch van Fifa 21 op de PS4 niet zo is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.