Review
Fifa 18

Fifa 18

Geweldig voetbal voor iedereen

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Fifa 18 speelt nog net even wat lekkerder dan zijn voorganger, dankzij het fijne tempo en de goede veldbezetting van je teamgenoten. Deze combinatie maakt weer nieuwe tactieken en acties mogelijk, waardoor je nog net wat meer bewuste acties kunt uitvoeren. Met onder andere Ultimate Team, The Journey en vrouwenelftallen biedt Fifa 18 bovendien een wel erg compleet pakket met voor ieder wat wils. EA speelt misschien een beetje op veilig, maar daardoor is Fifa 18 ook weer een hele solide keuze dit jaar.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Lekker tempo, goede veldbezetting, snelle wissels en Training Indicator zijn nuttige toevoegingen, heel compleet pakket aan modi en teams
 • Minpunten
 • The Journey kent nog teveel rompslomp, scheids wat streng, eredivisiespelers lijken van geen kant
Vorig jaar lag de nadruk bij Fifa vooral op de introductie van de Frostbite Engine, dit jaar kon de EA weer ouderwets bijschaven en finetunen. Het is dan ook fijn om te zien dat bekende minpunten van vorig jaar succesvol zijn aangepakt voor Fifa 18. Op het gras is Fifa 18 simpelweg aangenamer om te spelen door wat kleine tweaks in het speltempo en de manier waarop je medespelers zich gedragen.

Vorig jaar waren vleugelspelers een behoorlijke doorn in het oog. Enerzijds trokken ze te veel naar binnen waardoor de Hollandse school met een 4-3-3-formatie nauwelijks tot zijn recht kwam. Anderzijds won snelheid het altijd van spierkracht waardoor rappe vleugelspelers met wat slimmigheden wel te misbruiken waren om eenvoudig voorbij je tegenstander te komen. Dat is nu allebei minder het geval. Spelers vullen hun rol wat logischer in en met een 4-3-3-opstelling ontstaan er precies die driehoekjes waar Johan Cruijff altijd zo over elaboreerde. Tegelijkertijd hebben vleugelspelers nét even wat meer tijd nodig om op stoom te komen, waardoor je als verdedigende partij de gelegenheid krijgt om in te grijpen. Is Robben, Messi, of zelfs Justin Kluivert echter weg, dan heb je het nakijken—maar dat is in het echt natuurlijk ook zo.

Fifa 18

Fijn tempo

Dat korte moment dat je de gelegenheid krijgt aan de noodrem te trekken, komt mede voort uit het fijne tempo van Fifa 18. Dat ligt ietsje lager dan vorig jaar, waardoor je net iets meer de gelegenheid hebt om uit te kiezen of je de bal kopt, volleyt of toch eerst aanneemt, of dat je tijdens een dribbel nog een extra stapje zet en zo een tegenspeler fysiek passeert alvorens de bal door te spelen. Tegelijkertijd kun je met de juiste aanname, passjes op maat of dus de juiste vleugelspeler weldegelijk de boel versnellen waardoor Fifa 18 geen moment stroperig aanvoelt. EA weet wat tempo betreft echt de juiste snaar te raken, waardoor Fifa 18 even spectaculair als realistisch is.

Als we écht spijkers op laag water gaan zoeken, gaan ballen vanaf een afstand er soms wel erg makkelijk in en wordt zeker in een multiplayerpotje het aluminium bovengemiddeld vaak geraakt. Misschien dat de meter dus soms net wat meer uitslaat naar spektakel.

Fifa 18

Makkelijker kunnen we het niet maken

Ook buiten het pure veldspel heeft EA ingegrepen. Zo kun je nu snelle wissels toepassen iedere keer als het spel stilligt, zonder dat je daarvoor naar het pauzemenu hoeft. Standaard worden er wissels voorgesteld op basis van vermoeidheid, wat vooral in de multiplayer een erg fijne manier is om je team fit en fris te houden. Je kunt echter ook zelf maximaal drie snelle wissels vooraf instellen wat vooral weer handig is in de carrièremodus. Zo kun je iedere wedstrijd makkelijker jeugdspelers ervaring op laten doen, of een pinchhitter inbrengen als je een doorbraak moet forceren.

Ook een leuke toevoeging is de ‘Trainer Indicator’ in herhalingen. Hierdoor zie je met pijlen en strepen wat je precies op je controller invoerde en hoe zich dat vertaalde naar de game. Gebeurt het je dus vaak dat je de bal het stadion uit knalt terwijl je steeds verwacht de touwen te zien trillen, dan kun je nu in de herhaling precies zien wat er fout ging. Maar druk je bijvoorbeeld twee keer op rondje voor een schot over de grond, dan zie je grappig genoeg ook even kort hoe hoog je bal zou zijn gegaan als je een normaal schot uitvoerde. De Trainer Indicator is dus zeker een interessant systeem voor wie zijn innerlijke Jan van Halst op de vrije loop wil laten.

Een ander prominent minpunt is niet aangepakt. The Journey wordt nog steeds geplaagd door laadschermen, menu’s en andere rompslomp zoals de saaie trainingssessies die de vaart uit deze modus halen. Dat is erg jammer, want het idee van een jongensdroom najagen en doorbreken als profvoetballer blijft leuk. Net als vorig jaar is de uitvoering verder voldoende, en is het vooral grappig om je bewust als arrogante galbak (inclusief overdadige tatoeages en kleding) te gedragen, of juist als de voorbeeldige prof die altijd het team boven zichzelf stelt. Wel is het wederom jammer dat je vrij weinig invloed op het verloop van het verhaal hebt, al is het logisch dat de tussenfilmpjes waar onder andere Rio Ferdinand, Cristiano Ronaldo en Thierry Henry aan meewerkten (en overigens vrij belabberd stemwerk leveren) een bepaald verloop dicteren.

Fifa 18

Compleet pakket

Los van de stroperigheid bij The Journey valt er eigenlijk maar weinig te klagen over Fifa 18. Scheidsrechters doen hun werk en zijn zelden op een fout te betrappen, al fluiten ze soms iets te snel voor een simpele schouderduw. Grafisch scoort Fifa 18 hoog. Zo hoog dat op een zonnige speeldag het veld overbelicht is als je op dat moment in de schaduw speelt, waardoor je soms nauwelijks je teamgenoten kunt zien. Het geeft Fifa net dat beetje extra realisme mee.

Los van het jaarlijks terugkerende manco van eredivisiespelers die in de verste verte niet op hun realistische evenknie lijken, biedt Fifa 18 een extreem compleet pakket. Fifa Ultimate Team, de carrièremodus voor spelers en trainers, The Journey, onlinecompetities, live-updates en vrouwenelftallen waaronder onze eigen Leeuwinnen (die overigens wél lijken, in tegenstelling tot de eredivisiespelers); Fifa 18 biedt voor ieder wat wils. Van de casual speler die na afgelopen EK eens met Lieke Martens en Jackie Groenen wil spelen, tot FUT-heads die hun ultieme team willen samenstellen, verbeten supporters die Ajax of PSV een langer Europees avontuur hadden gegund dit jaar, en voetbalfanitici die vooral een realistische benadering van voetbal zoeken. Fifa 18 is de veiligste keuze dit je dit jaar kan maken.

Fifa 18 is vanaf 29 september beschikbaar op pc, Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360 en PlayStation 3. Voor deze recensie is de game gespeeld op een PS4 Pro. De recensie is gebaseerd op de offlineversie van de game.

Dit artikel delen:

Lees meer

Swery-game The Good Life krijgt aparte versie met honden Oxenfree vanaf 6 oktober op Switch verkrijgbaar
43

Reacties op: Fifa 18

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DenXD

  • 21 september 2017 08:57
  "eredivisiespelers lijken van geen kant"

  Je denkt toch niet dat ze alle spelers van alle competities lijkend kunnen krijgen? Ik bedoel, zou jij net zoveel aandacht geven aan de physics van Ronaldo als die van Bart Meijers, verdediger bij NAC Breda?

  Precies.

  En daarbij is de Eredivisie een comedie-competitie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 21 september 2017 10:10
  @denxd

  Nee het is vrij logisch dat ze dat niet doen.
  Maar toch als ze het echt goed hadden aanpakt dan hadden ze het wel gedaan.
  Ik snap wel dat ze dat niet deden maar het had ze 100% gesierd als ze die moeite wel deden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 21 september 2017 12:54
  @denxd

  En toch weet PES dat met een beperkt budget wel te flikken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  water

  • 21 september 2017 15:52
  @rreloaderr ze zullen wel moeten ook, pes heeft namelijk een beperkt aantal licenties, als dan ook de spelers nog niet leken, waren het gewoon verzonnen spelers

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 21 september 2017 13:46
  @denxd Altijd nog een te hoog niveau voor jou en blijkt wel dat je nooit PES hebt gespeeld daar zijn ze bijna allemaal echt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • memocan233

  • 10 mei 2018 12:47
  @DenXD …FIFA voetbal games worden steeds slechter, speelbaarheid wordt steeds slechter…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bashnag

  • 21 september 2017 10:36
  Strenge scheids een -?
  Moeten ze op het veld ook is doen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 21 september 2017 13:49
  Mehhhhhhh….. . … Mehhhhh…..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 21 september 2017 14:22
  En wanneer komt de review voor de Smuggler's Run update van GTA Online.

  Als je FIFA beoordeelt (prima) dan ook die updates die bijna games op zich zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 21 september 2017 15:16
  @bigds9fan
  wat een Calimero reactie weer zeg. Je hoeft het niet te lezen, je hoeft niet te reageren. Sterker nog, je kan net doen alsof de voetbal games niet bestaan.
  Maar gezien de markt enorm is in NL en andere landen in Europa is het niet meer dan logisch dat ze hier jaarlijks een review bij zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 21 september 2017 15:34
  @akira-2 Geef duidelijk aan dat het prima is dat ze elk jaar een review doen van deze serie.

  Maar mijn punt is dat als je dit gaat reviewen elke GTA Online update ook een review verdient.

  Want die game wordt ook nog veel gespeeld en 4 jaar na de release op de PS4/Xbox One komen er nog steeds gratis updates voor. Dat vind ik bijzonder.

  Bij FIFA mag je na een jaar weer 60 Euro aftikken voor wat in mijn ogen een update is.

  Als iemand dat wilt doen, prima. En dat moet iedereen ook zelf weten. Alleen moet ik er bij elke FIFA/PES of andere sportgame wel even aan denken want ik vind het nogal een verschil.

  Mede daarom vind ik dat de GTA Online Updates ook wat meer aandacht verdienen al is het lastig iets te beoordelen wat gratis is.

  Daarnaast loopt men andere games keihard af te kraken als het herhalend aanvoelt en de sportgames mogen het wel.

  Dat vind ik gewoon apart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 21 september 2017 15:46
  @bigds9fan
  Ik snap je punt zeker wel. Alleen ik wordt er ergens ook wel een beetje moe van dat het ieder jaar weer een beetje hetzelfde is. Men weet nu wel dat veel er zo over denken. Maar het is nu eenmaal zoals het is.

  GTA kan ik helaas niet over meepraten. Ik ben na de Heists gestopt met GTA. Ik weet dus niet of die dlc's groot genoeg zijn om er een review over te maken. Als het grote dlc's zijn heb je inderdaad gelijk. Maar alle dlc die uitkwam voor de Heists waren een review zeker niet waard. (vind ik)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 21 september 2017 16:03
  @akira-2
  Een review is er meestal voor mensen om een nieuw spel al dan niet te kopen.
  Je gaat toch geen review maken van een GTA online update. Start de game gewoon op en kijk of je het wat vindt. Het einde is dan ook zoek natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 21 september 2017 16:22
  @timtim96
  Ik snap jouw reactie niet echt. Heb jij alleen mijn laatste reactie gelezen en de rest niet??
  Ik reageer daarmee op bigds. Het was niet mijn idee om voor GTA dlc een review te schrijven. Misschien even helemaal bovenaan beginnen met lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 21 september 2017 19:13
  @akira-2
  Haha. Op de verkeerde gereageerd. Was niet als reactie op jou bedoeld :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 21 september 2017 19:17
  @akira-2 De kleinere updates zijn geen review waard maar de grotere benoemde updates zoals Smuggler's Run is bijna een game op zich.

  Vooral ook omdat je in die update grotendeels in de lucht bezig bent in plaats van op de weg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 21 september 2017 16:02
  @bigds9fan Dus Calimero gedrag. Een nieuw Fifa release is groot GTA gratis dlc is klein beeeeeeh! Niet eerlijk! Wat jij niet ziet betekend ook niet dat het er niet is. Lijkt een beetje op wraak willen nemen op kritieken waar je het niet mee eens bent geweest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 21 september 2017 19:19
  @highnesz Er zitten anders talloze mensen elke keer weer te wachten op die DLC.

  Er wordt alleen geen reclame voor gemaakt op tv wat logisch is.

  Men kan ook beargumenteren dat FIFA elk jaar te veel aandacht krijgt voor iets wat essentieel een patch had kunnen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lord_Bono

  • 22 september 2017 18:28
  @bigds9fan De updates voor GTA zijn alles behalve op zich zelf staande games. Rockstar had beter meer aandacht kunnen besteden aan de single player, waar we ook nog DLC voor zouden krijgen. Maar de kiddies geven te veel geld uit aan GTA: Online dus hebben ze dat maar geschrapt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 21 september 2017 14:58
  Komt er ook een review voor de Switch versie?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.