Het nieuwe voetbalseizoen is onlangs begonnen en dit valt aan vrijwel alles te merken. Zo goed als elke avond is er wel een televisieprogramma over de sport te volgen, om nog maar te zwijgen van de vele lunchpauzes die gevuld worden met nabesprekingen van de topwedstrijden van het afgelopen weekend. Dat EA Sports bovendien met een subliem voetbalspel op de proppen komt, dikt de voetbalmanie alleen maar aan.

FIFA 09 stak op nagenoeg elk front ongekend goed in elkaar. Het aantal spelmodi rees de pan uit, online liep het als een zonnetje en het rondspelen van de bal was een waar genot. Het is dan ook niet gek dat EA Sports er voor gekozen heeft om het fundament van dit deel nagenoeg rechtreeks te gebruiken als basis voor FIFA 10. Juist door voort te borduren op de basis van FIFA 09 geeft FIFA 10 een nieuwe dimensie aan het voetbalgenre.

Vrijheid

De meest radicale verandering is zonder enige twijfel de toevoeging van de 360 graden-besturing. Dit systeem zorgt ervoor dat de looprichtingen van de spelers niet langer beperkt zijn tot acht richtingen, maar dat spelers zich letterlijk in 360 richtingen kunnen voortbewegen. Het zijn echter niet enkel de looprichtingen waarover je hierdoor een stuk een stuk meer controle hebt. Ook het geven van passes en het aannemen van de bal is door dit systeem een stuk dynamischer.

Een interessant detail van dit systeem is dat het zo ontzettend intuïtief aanvoelt, dat je het in eerste instantie niet eens echt als een daadwerkelijke verbetering ziet. Wanneer je na het spelen van FIFA 10 echter aan de slag gaat met een voetbalspel dat geen gebruik maakt van eenzelfde soort systeem, merk je pas wat voor impact dit eigenlijk heeft. Je hebt namelijk meer dan ooit het gevoel dat je tijdens het spelen volledige vrijheid hebt in het besturen van je speler. Wil je het 360 graden-systeem dus daadwerkelijk kunnen waarderen, dan is het de moeite waard om voor een korte poos een ander voetbalspel op te starten. Want de echte invloed van vrijheid ervaar je immers pas wanneer het weggenomen wordt.

Lekker beuken

Daarnaast speelt het fysieke element nu nog een belangrijkere rol. Dit is vooral te merken tijdens duels tussen twee spelers. Zo is de makkelijkste manier om winnend uit een kopduel te komen nu het voorkomen dat je tegenstander op redelijke wijze in de richting van de bal kan springen door een beetje te duwen en trekken. Ook als je de bal van een aanvaller probeert te ontfutselen, heb je door schouderduwtjes meer kans dat je diegene van de bal zet. Wie de bal in zo'n duel wint, heeft niet alleen wat te maken met de vaardigheden van de spelers. Ook de positie en de manier waarop ze het duel ingaan zijn van essentieel belang.

Mede hierdoor is het verstandig om niet zomaar al je geld in te zetten op je dribbelkunsten. Fragiele spelers zijn dan over het algemeen genomen weliswaar razendsnel, maar dat geldt enkel wanneer hun weg niet belemmerd wordt door een beer van een verdediger. Het loont zich dan ook om dit soort snelheidsduivels via het nodige passwerk vrij te spelen. Dat ook het passen op meerdere fronten verbeterd is, maakt alleen maar dat het geheel nóg meer wegheeft van het werkelijke spel. Zo heeft het ditmaal wel degelijk nut om gebruik te maken van crosspasses, simpelweg omdat de balsnelheid is verbeterd – hoge passes bereiken nu veel sneller hun doel – en de aannames veel functioneler zijn. Ook is het, met name door het 360 graden-systeem, mogelijk om met veel meer precisie een dieptepass geven.

   

Zowel door het 360 graden-loopsysteem en de extra nadruk op het fysieke gedeelte van de sport, is FIFA 10 op visueel gebied superieur aan haar voorganger. Dit is vooral te danken aan de animaties, die de wedstrijd nog natuurgetrouwer op het beeldscherm toveren. Dit daargelaten weet FIFA 10 op grafisch vlak overigens niet echt te verrassen. Dit is ook niet verwonderlijk, aangezien het spel op de engine draait die ook de afgelopen jaren gebruikt is. Hierdoor is het over het algemeen een lust voor het oog en zijn er wat kleine verbeteringen te bespeuren, maar laten de gezichten van de spelers en het publiek toch een beetje te wensen over. Dit doet niets af aan de visuele klasse van het spel, maar het had zeker niet misstaan als er wat meer aandacht geschonken was aan dit soort zaken.

Overdaad aan opties

Een ander aspect waarin FIFA 10 uitblinkt, is de ontzagwekkende uitvoering van de vele spelopties. Zo kun je nu toetreden tot een vast onlineteam en met je zelfgecreëerde speler en negen teamgenoten tegen een ander team spelen. Niet langer kom je dus in een willekeurig team terecht met enkel vreemdelingen. Je kunt nu namelijk zelf vormgeven aan deze teams, die uit maximaal vijftig spelers bestaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op zoek naar clubloze spelers, om deze al naargelang hun prestaties uit te nodigen om zich bij je team aan te sluiten. Dat je een foto van jezelf op het gezicht van je eigen speler kunt plakken en de gezichten van al je teamgenoten kunt downloaden, zorgt er bovendien voor dat het geheel nog wat meer persoonlijkheid krijgt.

Deze online teams zijn eigenlijk nog het beste te vergelijken met een clan. Ook in deze teams is teamspel en betrokkenheid bij je metgezellen van essentieel belang om hoger op de ranglijst te komen. Wanneer je als verdediger continu in het strafschopgebied van je tegenstander te vinden bent, is de kans bovendien groot dat je al gauw op zoek kunt gaan naar een nieuw team. Hierdoor wordt het chaotische karakter van het online speltype uit het vorige deel in zekere zin teruggedrongen. Zodoende wordt de potentie om een realistische pot voetbal te kunnen spelen met negentien anderen veel meer benut.

Mocht je dit sociale aspect helemaal niets vinden, dan betekent dat gelukkig niet per definitie dat je gauw uitgekeken bent op FIFA 10. Sterker nog, er zijn zat mogelijkheden om aan je voetbaltrekken te komen. Zo kun je onder andere toernooitjes opzetten, in de huid van een manager stappen en via de Ultimate Team-modus je eigen droomteam samenstellen. Ook is het weer mogelijk om via de Live Season-modus wekelijks de status van allerlei teams te downloaden en te proberen om de daadwerkelijke resultaten van je favoriete team te verbeteren. Helaas beperkt de Live Season-modus zich wederom slechts tot een beperkt aantal competities, waar de Nederlandse niet toe behoort.

    

En of dat nog niet genoeg voetbalplezier levert, zijn ook nog de nodige opties aan het trainingsveldje toegevoegd. Denk hierbij aan het spelen van een vriendschappelijke wedstrijd zonder regels, waarbij je zelf invulling mag geven aan het aantal spelers van beide partijen. De meest interessante trainingsmogelijkheid is zonder enige twijfel de mogelijkheid om zélf vorm te geven aan de opzet van de spelhervattingen. Je kunt voor nagenoeg elke standaardsituatie namelijk de looplijnen van iedere speler uitstippelen. Dit zorgt logischerwijs voor wat extra diepgang en tactische mogelijkheden. Deze ingestudeerde spelhervattingen neem je vervolgens mee naar (online) wedstrijdjes, om zo je tegenstander te verrassen.

Heerlijk voetbalspel

Kleven er dan helemaal geen noemenswaardige minpunten aan FIFA 10? Het valt in ieder geval niet mee om ze aan te duiden, omdat het slechts kleine kanttekeningen zijn. Zo had de keeper wat consistenter mogen zijn. De kunstmatige intelligentie van de doelman is weliswaar behoorlijk verbeterd, maar nog steeds haalt hij het geregeld in zijn hoofd om zijn doelgebied te snel te verlaten en rare reddingen te verrichten. Ook worden voorzetten van de flank soms met overdreven veel effect gegeven, waardoor ze al gauw de achterlijn passeren.

Dat we terugvallen op deze arbitraire vorm van kritiek, geeft wel aan hoe goed FIFA 10 eigenlijk in elkaar steekt. Het moge dan ook duidelijk zijn dat EA Sports de juiste keuze heeft gemaakt door voort te borduren op het gevestigde fundament van de voorgaande delen en zo hier en daar wat ingenieuze verbeteringen door te voeren. De verscheidene spelmodi staan bovendien garant voor de nodige uren voetbalgenot. Sterker nog, het is nog maar de vraag of je al deze modi gedurende dit voetbalseizoen kunt doorlopen. En als klap op de vuurpijl is het Nederlands elftal ditmaal ook nog eens volledig gelicenseerd. Het voetbalseizoen kon niet mooier beginnen.

Bekijk hier de videoreview van FIFA 10