Review
F1 2016

F1 2016

Progressie op het snelste niveau

Geschreven door Joe van Burik op

Conclusie

 • Met F1 2016 heeft Codemasters weer een racegame neergezet die gewoon de moeite waard is. Deze realistische, maar niet ontoegankelijke semi-simulatie biedt een solide Formule 1-ervaring.
  Score: 80 Uitstekend
  • Bomvol toffe features (vooral in de carrièrestand), prettig gevoelig rijgedrag, stabiele en uitgebreide online gameplay
  • Ruwe en slecht afgewerkte graphics

Codemasters heeft duidelijk de weg omhoog gevonden. Daar leek het afgelopen winter al op met het sublieme Dirt Rally, maar nu weet ook F1 2016 ons positief te verrassen.

Sinds de Britse ontwikkelaar in 2009 aan de slag mocht met de officiële Formule 1-licentie, hebben we jaarlijks een nieuw deel voor de kiezen gehad. De een beter dan de ander, maar altijd wel met de nodige gebreken – soms in de vorm van features, dan weer op het gebied van algemene afwerking. Na het absolute dieptepunt in 2014 was er vorig jaar weer hoop: F1 2015 was technisch compleet nieuw, waardoor bolides in elk geval prettig te besturen waren. Wel miste de game een uitgebreide carrièrestand om je het echte Formule 1-gevoel te bezorgen.

F1 2016

Paddock

Dat is in F1 2016 wel anders. En hoe: in het verleden boden Codemasters F1-games je al eens de mogelijkheid om met je eigen avatar meerdere seizoenen te doorlopen, maar dat kan in de nieuwste game overtuigender dan ooit. Centraal staat de ontvangstruimte van je team, waarin je omringd wordt door de virtuele evenknieën van coureurs, teambazen en zelfs bekende (Britse) tv-iconen. Hoewel je daarbij begeleid wordt door een manager en chef-monteur, ben je zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je loopbaan bepalen. Ga je vol in de aanval op je teamgenoot, die eigenlijk de nummer-één-status binnen het team heeft? Of stap je over naar een ander team?

Het managen van je eigen loopbaan komt natuurlijk wel vooral neer op je prestaties op de baan. Dat begint in deze game al tijdens de vrije trainingen voorafgaand aan de kwalificatie en de race. Eerder waren die alleen weggelegd voor hardcore-racers op jacht naar de perfecte afstelling, nu zijn ze voor iedereen interessant gemaakt. Aan de hand van minigame-achtige opdrachten (rijd door de poortjes, draai consistente rondjes zonder je banden te hard te laten slijten) leer je de geheimen van de baan en werk je tegelijkertijd aan je racestrategie. Bovendien leveren succesvol afgeronde opdrachten bonuspunten op, waarmee het team verbeteringen aan de auto kan doorvoeren.

F1 2016
F1 2016
F1 2016

Semi-simulatie

Toch hangen je prestaties (logischerwijs) vooral af van je eigen stuurkunsten – al dan niet geholpen door bekende assistentiesystemen. Het rijgedrag van de auto’s was in F1 2015 al prima te pruimen, voor de nieuwste editie is Codemasters nog een stapje verdergegaan. Sturen gaat scherper en met meer gevoel, waardoor je eventuele foutjes beter dan voorheen kunt corrigeren. F1 2016 mag met recht een semi-simulatie genoemd worden. Indrukwekkend is de manier waarop verschillende hoeveelheden bandenslijtage en vleugelschade impact hebben op de wegligging van je auto, waardoor je je rijstijl echt moet aanpassen.

Dat de game desondanks voor een grote doelgroep is bedoeld, blijkt uit de vele niveaus waarop de kunstmatige intelligentie kan worden ingesteld. In de hogere regionen geven computergestuurde tegenstanders ook echt wel blijk van hun kunnen: ze zijn niet bang met een gewaagde manoeuvre aan te vallen of te verdedigen, zowel bij jou als bij elkaar. Ook kunnen ze getroffen worden door crashes of technische problemen en de rest van het veld ophouden – wat soms wel gekke treintjes oplevert. In sommige gevallen kan dit er zelfs voor zorgen dat de safety car op de baan komt, al hebben wij in tientallen races slechts te maken gehad met de virtuele safety car, waarbij iedereen zich aan een vastgestelde snelheid moet houden.

Ruw

Het grootste smetje op het blazoen van F1 2016 zijn zonder meer de graphics – in elk geval in de door ons geteste PlayStation 4-versie. Hoewel de framerate van zestig beeldjes per seconde vrij stabiel lijkt, is er zelden tot nooit sprake van visueel genot op het scherm. Alle coureurs en teambazen ogen als plastic poppen uit het vroege Xbox 360-tijdperk. Kwalijker nog is de screen tearing, pop-in en vreemde belichting, waardoor het scherm soms even heel pixelig oogt.

F1 2016

Gelukkig maken de vele mogelijkheden én de uitwerking van de gameplay een hoop goed. Naast de beschreven carrièrespeelstand en de bekende mogelijkheden voor losse races en tijdritten, kun je ook online je lol op met maximaal 21 andere spelers, waarbij aan alle mogelijke opties is gedacht – van sprintraces zonder consequenties voor roekeloos rijgedrag tot volledige Grand Prix-weekends met een realistisch strenge wedstrijdleiding.

Bovendien heeft Codemasters nadrukkelijk uitgesproken in elk geval met twee grote updates de game actueel te houden tijdens en na afloop van het huidige Formule 1-seizoen. Om de mede dankzij Dirt Rally verkregen, nog prille goodwill van de community vast te houden, zal de Britse studio die belofte goed na moeten komen.

F1 2016 is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: PS4 Slim unboxing onthult nieuwe controller Battlefield-themanummer keert terug in Battlefield 1
12

Reacties op: F1 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Footy

  • 27 augustus 2016 10:36
  Mooi cijfer. Al schijnen op de PC de graphics een stuk beter te zijn als je het op ultra zet.
  Als je net als ik F1 fan bent, dan is dit gewoon een must buy.

  Nog ff een offtopic vraagje:
  Waarom staat op deze site de conclusies en het cijfer bovenaan? Zou het liever andersom zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ErikNus

  • 27 augustus 2016 11:09
  @Footy tja dat is een keuze van ons geweest, een stukje service naar de mensen toe. Mensen die alleen tijd of zin hebben om het cijfer en de conclusie te checken hoeven niet helemaal te scrollen. En mensen die graag alles willen weten kunnen het alsnog op hun gemak lezen.

  Ik ben benieuwd, waarom zou je het liever andersom zien?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Footy

  • 27 augustus 2016 11:32
  @ErikNus Zelf vind ik het fijner om het cijfer en de conclusie pas aan het eind te lezen. Je tijdens het lezen afvragen wat voor een cijfer het gaat worden. Nu zie ik gelijk de conclusie al en is het dus al een beetje gespoiled. Zou het daarom dus liever andersom zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mr. Harrow

  • 27 augustus 2016 11:44
  @Footy
  Het cijfer bovenaan een review vind ik juist wel prettig. Vooral bij games die ik toch niet ga spelen, vind ik het wel interessant om het cijfer en de conclusies te weten. Het kan er ook voor zorgen dat ik de review dan juist wel ga lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ghotirey

  • 27 augustus 2016 11:54
  @Mr. Harrow Ja ik vind het ook wel prettig, voor de meeste games krijg ik dan snel een confirmatie over mijn eigen inschatting en soms triggered het juist om te zien waardoor ze een dergelijk cijfer hebben gegeven. En dit beschermd misschien ook wat meer voor onbedoelde spoilers. Maar ik snap ook Footy wel, het is maar net wat je zelf prettiger vindt, met een boek lezen zijn er ook mensen die eerst de laatste pagina's lezen en vervolgens pas vooraan beginnen om het hele boek te lezen, dat doe ik dan weer niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Footy

  • 27 augustus 2016 12:50
  @Mr. Harrow Dan kun je toch gewoon naar beneden scrollen? Kun jij alleen de conclusie lezen en wordt het voor mij niet gespoiled. Ik snap dat het makkelijk is maar volgens mij zitten er minder nadelen aan als het andersom gedaan wordt. En eigenlijk is een conclusie onderaan sowieso veel logischer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mr. Harrow

  • 27 augustus 2016 18:46
  @Footy
  Je hebt wel gelijk dat een conclusie eigenlijk onder aan een artikel hoort. Ik snap je punt ook wel. Mocht het veranderen, dan vind ik het ook prima. Ik vind het meer makkelijk. Meer ook niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • promike360

  • 30 augustus 2016 00:11
  @Footy ik las dus net je bericht over dat je graag de conclusie onder aan de review zou willen zien en dat niet iedereen hierop zit te wachten. In gedachte om dit voor jou en de rest die dit wil op te lossen, heb ik een chrome-extention gemaakt die je kan gebruiken. De code + download link staat op github. Dit is voor de community van gamer.nl

  Linkje naar de GitHub
  github.com/w1-mikebrouwer/gamernlextention

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vinnie2k14

  • 27 augustus 2016 11:01
  De reden dat je geen echte safety car krijgt is omdat deze alleen op de baan komt bij race lengtes van langer dan 50% :)
  En inderdaad op de PC zijn de graphics prima te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Footy

  • 27 augustus 2016 11:07
  @Vinnie2k14 Ik heb de safetycar ook al op 25% gehad. Hij ging alleen al naar binnen toen er nog maar 5 auto's achter reden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Joooooop

  • 28 augustus 2016 01:23
  Nice, heb hem op de pc en kan zeggen, de graphics zijn prima! Heb er speciaal een nieuw stuur voor gekocht. Nu nog de tijd vinden. Een vollle practice qualify en race spelen kost een avond!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • LarryLicious

  • 29 augustus 2016 10:35
  Heb de game ook, zit echt goed in elkaar. Mooie review, klopt als een zweren vinger!
  Moet wel bij gezegd worden dat de game (mijn geval ps4) echt nog wel TE vol zit met bugs, glitches en vastlopers. Zelfs met de day-one patch niet verholpen, hoop dat dit snel verbeterd want soms haalt het echt de fun weg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.