Dat Evolve van de mensen komt die eerder Left 4 Dead hebben gemaakt is duidelijk. Weer werk je als team van vier spelers samen tegen de vijand; deze keer geen hordes aan zombies, maar één groot monster. Je neemt in Evolve de rol aan van een van die vier jagers of, en daar onderscheidt Evolve zich, van het beest zelf. Teamwork tegenover brute kracht.

Teamwork

Evolve is een pure multiplayergame, en teamwork is daarbij van groot belang. Stap je als jager in de game, dan doe je dat altijd als onderdeel van een team en moet je goed samenwerken. Iedereen heeft daarbij zijn eigen specifieke rol: de aanvaller, de medic, de vallenlegger en de support. Elke klasse speelt anders, en iedereen in het team moet zijn rol goed spelen om het monster uiteindelijk de baas te zijn. Als medic heb je bijvoorbeeld een sniperrifle of de mogelijkheid verdovingspijltjes te schieten, maar je hoofdtaak is het in leven houden van je team. Als vallenlegger is het je opdracht om het monster te lokaliseren en op zijn plek te houden, dus als je vervolgens alleen op het monster gaat schieten heeft niemand wat aan je.

Dit klinkt logisch, maar is snel een probleem als je met vreemden in een team geplaatst wordt. Zodra je tegenover een monster wordt gezet met een goede speler achter de klauwen, is communicatie de sleutel tot overleven. Als je met vreemden speelt die niet met elkaar praten, gaat het snel op veel fronten mis. Ieder gaat zijn eigen weg, waardoor het team uit elkaar valt en je de ander niet meer kunt helpen. Of men vult de gegeven rol niet goed in en denkt enkel aan zichzelf, terwijl de andere leden van het team nodig de specifieke skills van die klasse nodig hebben. Evolve komt daardoor pas echt tot zijn recht als je met een groepje vrienden speelt.

Brute kracht

Alhoewel: einzelgängers kunnen natuurlijk ook als monster spelen. Zij hoeven enkel verantwoording af te leggen aan zichzelf. Niemand om mee te communiceren, en niemand om je aan te ergeren. Als monster krijg je in elk potje een kleine voorsprong om te ontsnappen. Die voorsprong heb je nodig om afstand te maken en kleinere dieren aan te vallen, op te peuzelen en daardoor maximaal twee keer te evolueren tot een sterker beest met meer krachten en meer levenspunten.

Monsters besturen wat log, maar dat past bij hun omvang. Waar de jagers vlot met hun jetpacks door de levels schieten, ben je als monster lekker lomp. Het gevoel van het spelen met de stompende Goliath, vliegende Kraken of onvoorspelbare Wraith is fantastisch. Je voelt je machtig in alles wat je doet, van het klauteren door de levels tot het wegblazen of wegslaan van je minuscule tegenstanders. In tegenstelling tot het eerstepersoonsperspecief van de jagers, speel je als monster vanuit de derde persoon. Dit is nodig, omdat je constant bewust moet zijn van de omgeving. Ren je bijvoorbeeld langs een groepje vogels, dan schrikken ze, vliegen ze weg en zien de jagers waar je bent. Je kunt sluipen, maar dan ben je een heel stuk langzamer. Met een druk op de knop kun je via reuk de omgeving scannen en zo kijken of er voedsel, of misschien wel een groep jagers in de buurt rondloopt.

Evolve

Kat en muis

Het resultaat is een ultiem kat-en-muisspel, of eigenlijk een erg moderne versie van Pac-Man. Als de potjes starten is het monster zwak en is het aan de jagers om het beest zo snel mogelijk te vinden en te verslaan. Dit kan bijvoorbeeld via voetsporen die oplichten in de wereld, of door het volgen van je bloedhond Daisy. Door de evoluties wordt het monster sterker en voor je het weet keert het tij. In de derde fase van evolutie veranderen de jagers in prooi en moeten ze alles op alles zetten om te overleven.

De meest gespeelde mode is Hunt, waarin de jagers het monster moeten verslaan en het monster de keuze heeft om de jagers te doden of een object te vernietigen zodra de laatste fase van evolutie is bereikt. De andere drie modi zijn variaties hierop, waarin spelers óf iets moeten aanvallen óf juist moeten verdedigen. Neem Nest, waarin je als monster een serie eieren beschermt van de jagers. Leuk is dat je die eieren kunt laten uitkomen, waarna er een minion uit springt die je komt helpen. Dit geeft een andere dynamiek aan het geheel, maar uiteindelijk komen de meeste potjes die op hetzelfde neer: achter elkaar aan hollen met een uiteindelijk gevecht tussen vier jagers tegen één groot monster. Met uitzondering van Rescue, waarin je als monster de match wint door NPC-overlevenden te doden voordat ze ontsnappen.

Het principe is leuk, en er is een hoop plezier uit Evolve te halen, maar toch gaat de game snel vervelen. Zodra je een groep vrienden hebt die elk zijn rol en personage goed snapt, kan er tactisch wel een hoop gebeuren en toont de game zijn diepte. Maar dat is de perfecte situatie. In de praktijk zijn potjes zelden verrassend en dreigt hetzelfde spektakel zich in herhalende vorm telkens af te spelen.

Evolve

Monsterlijke singleplayer

Van de singleplayer moet Evolve het absoluut niet hebben. Zodra je voor jager kiest, worden de overige posities ingenomen door de computer. Met een druk op de knop wissel je van jager, wat ook online kan wanneer er onvoldoende spelers zijn. Zo kun je bijvoorbeeld eerst de rol van de vallenlegger spelen om het monster te vinden en te vangen, overstappen naar de aanvaller om het vuur te openen en vervolgens te wisselen naar de support als het dreigt mis te gaan. In theorie werkt dat, maar in de praktijk is het complete chaos als er vier personages rond een monster dartelen. De kunstmatige intelligentie is redelijk competent, maar lang niet zo fijn als een goede speler.

Singleplayer werkt beter in de monsterrol, al blijft het een kortetermijnoplossing. Evolve is een multiplayergame die werkt omdat mensen de vooraf uitgespelde rollen invullen en samen moeten werken om te winnen. Haal je dat weg, dan blijft een lege huls achter.

Evolve

Belachelijk balanswerk

Waar een multiplayergame als Evolve het daarnaast vooral van moet hebben is de hoeveelheid content en de houdbaarheid van die content. Elke jagerklasse heeft drie personages en er zijn drie monsters in totaal. Om de spelervaring wat te rekken, vraagt Evolve je deze stap voor stap vrij te spelen. Zo wordt het volgende monster pas beschikbaar wanneer je met het vorige monster genoeg schade hebt gedaan met je verschillende krachten. De speelbare monsters zijn gelukkig wel echt verschillend. De jagerpersonages zijn variaties binnen hun klasse met net wat andere wapens en andere skills, waardoor ze net even anders spelen en de teamdynamiek lichtjes veranderen. Bijvoorbeeld: de ene medic is er om te helen, de andere kan gevallen teamleden reanimeren – de laatste maakt het mogelijk voor de anderen om net wat roekelozer op het monster af te stuiven.

Maar de monsters zijn het belangrijkst voor de variatie. Niet alleen om mee te spelen, maar vooral ook om met de verschillende klassen en personages op te reageren. Alles in het spel draait om de monsters en dan is drie stuks wel heel weinig. Natuurlijk heeft een asymmetrische multiplayergame als Evolve belachelijk veel balanswerk nodig om goed te werken, waardoor de monsters die er zijn ook echt goed aanvoelen, maar een totaal van drie is wel erg karig. Daarbij telt mee dat Evolve voor een standaardprijs in de winkels ligt en het eerstvolgende monster dat toegevoegd gaat worden je alweer 15 euro gaat kosten.

Evolve

Wachten op de evolutie

Waar de verschillende klassen een duidelijke toevoeging zijn vergeleken met het team uit de Left 4 Dead-games, is een enkel monster geen recept voor veel afwisseling of verrassende situaties. En hoewel de (erg op elkaar lijkende) levels goed in elkaar steken, met een hoop gangetjes en hoekjes en opties voor verticale gameplay, komen potjes toch al gauw op hetzelfde neer. De versie van Evolve die nu te koop is voelt als een goede start van een mooie game die zelf nog moet evolueren. Het speelt al lekker, zowel als monster als met een goed samenwerkend team, maar het is nu vooral wachten op meer content. Als over een jaar een stapel meer modi en monsters zijn toegevoegd, dan moeten we nog eens terugkijken. De vraag is of de meeste spelers dan niet al zijn vertrokken naar nieuwe jachtvelden.

Evolve is getest op PlayStation 4, het spel is ook beschikbaar op pc en Xbox One.