In Duitsland zijn handels en opbouwspelletjes schering en inslag. Met de regelmaat van de klok verschijnen uit het land van bier & braadworst allerlei Settlers-achtige games die vaak slechts in details van elkaar te onderscheiden zijn. Maar het verkoopt als een trein. Hetzelfde leek ook met Europa 1400 het geval, een spel dat bijna een jaar geleden reeds in Duitsland verscheen en daar erg succesvol was. De zoveelste Middeleeuwse opbouwgame, dacht ik. Oh boy I was wrong! Europa 1400 is namelijk een erg originele en verslavende game die je echt uren aan je computer gekluisterd houdt.

Als kleine jongen speelde je graag onbezorgd in de schone natuur rond het dorpje waarin je woonde. Compleet onwetend over de gruwelen van de wereld bracht je daar je jeugd door. Maar alsof de slager je ineens geen plakje worst meer gaf, was daar ineens de dag waarop je geen kind meer bent. Je bent volwassen en je ouders sturen je naar de grote stad om daar wat geld te verdienen. Moedig trek je erop uit met een juten zak over je schouders. Wanneer je de stad nadert bruist het er van het leven. Schepen varen af en aan en mensen laden goederen in en uit. Je zoekt een plek om te gaan slapen en je droomt ervan dat je ooit ook een succesvol handelaar gaat worden.

De steden in Europa 1400 zijn erg sfeervol

Wanneer je Europa 1400 opstart kan je kiezen voor een tutorial of een nieuw spel. Gezien het feit dat het nu niet meteen het meest gangbare spel ooit is, is de tutorial zeker aan te bevelen. Hier leer je de interface bedienen en een simpele productie op te zetten. Echt diep gaat de tutorial echter niet, dus je zal nog erg veel zelf uit moeten zoeken. Europa 1400 is namelijk erg uitgebreid en dat merk je meteen als je aan een nieuw spel begint.

Er is geen campaign die je een aantal missies voorschotelt die je in volgorde moet voltooien. Je krijgt namelijk meteen al een hele reeks keuzes die voor het grootste deel het verloop van het spel zullen bepalen. Zo kan je kiezen in welke stad je wilt spelen, welk beroep je wilt uitoefenen, wie je voorouders zijn en welke speciale eigenschappen je dus hebt, wat je geloof is en het doel dat je voor jezelf wilt stellen. Dit verschilt van ontzettend rijk worden tot zoveel mogelijk macht vergaren.