De Japanse ontwikkelaar Arika houdt zich niet vast aan één genre. Zo doet het bedrijf aan vechtgames met de Street Fighter EX-serie, puzzels met Tetris: The Grand Master, platforming met Mega Man Network Transmission en met Technic Beat heeft de ontwikkelaar zich zelfs aan de ritmegame gewaagd. Twee titels vallen echter op, en dat zijn Everblue (PS1) en Everblue 2 (PS2) waarin de speler onder water op zoek moet gaan naar bijzondere voorwerpen. Arika kan duidelijk de zee niet loslaten, want nu ligt Endless Ocean voor de Wii in de winkels.

Het is lastig om te Endless Ocean te typeren. Het is in ieder geval niet een videogame, maar een duiksimulatie kun je het ook niet noemen. Misschien is het spel nog het beste te typeren als een interactief natuurprogramma met opdrachten. Jij bent een duiker die geobsedeerd is door het onderwaterleven. Dat is niet zo heel gek, want er is ontzettend veel te beleven onder de zeespiegel. Meer dan 200 soorten vissen en andere dieren wachten om door jou geïnspecteerd te worden. Vissen, schildpadden, kwallen, roggen zwemmen in de zee en zelfs pinguïns, vogels en ijsberen komen wel eens langs op het dek van je schip.

Het spel begint heel rustig, en je kunt gewoon onder water je eigen gang gaan. Elk dier heeft drie inspectieniveaus, en als je drie dagen lang elke dag even aandacht geeft aan een beestje kom je elke keer weer wat meer te weten. Het typische is dat je de beesten niet in hun natuurlijke omgeving moet laten, maar dat je ze met de Wii-afstandsbediening moet prikken en aaien om extra informatie te krijgen. Het is eerst heel aandoenlijk om visjes te aaien, maar na een tijdje gaat die charme er wel af.

Toch werkt dit vrije zwemmen, aaien en ontdekken ontzettend rustgevend. Met prachtige muziek op de achtergrond, de wijde oceaan voor je en de rustige ademhaling van de duiker is Endless Ocean een ontstresser waar je ook nog wat van kunt leren. Het is bijzonder om te zien hoe de Wii de oceaan op je scherm weet te toveren. Maar dat de oceaan een vrij donkere plek is, en je dus niet ver kunt kijken en er telkens maar een gedeelte wordt ingeladen omdat je niet ver van je boot af kunt zwemmen, verklaart de boel.

Langzaamaan rollen er opdrachten binnen. Zo word je gevraagd om mensen mee duiken te nemen omdat ze inspiratie op willen doen door een specifieke vis te zien, en zal een freelance journalist je regelmatig er op uit sturen op een bepaalde vis te fotograferen voor een artikel. Daarnaast zijn er de grotere opdrachten die meer met het verhaal te maken heeft. Zo zul je onder andere ondergrondse ruïnes moeten doorzoeken en de jacht op een grote witte walvis moeten openen. Geen van deze opdrachten biedt een uitdaging zoals we dat gewend zijn van videogames, maar is puur bedoeld om je zo nu en dan een doel onder water te geven. Endless Ocean is overigens één van de weinig games die wel eens online multiplayer heeft, want je kunt samen met een vriend de zee in duiken om samen visjes te aaien.

Endless Ocean zal weinig mensen echt kunnen boeien, maar als je er tijd aan besteed zul je zeker beloond worden. De mooiste momenten zijn het wanneer de echt grote beesten langs komen zwemmen. De eerste keer dat er een potvis langs komt zwemmen is ronduit prachtig, maar dan heb je nog bijvoorbeeld de walvishaai, de grootste vis in de zee, en andere soorten walvissen die je toch even versteld doen staan. Hoewel het spel grafisch nergens echt mooi is, is het complete plaatje van de grootse oceaan met zo'n gigantisch beest toch een prachtig beeld.

Het spel is overigens compleet diervriendelijk. De beesten hebben totaal geen interactie met elkaar, en zullen elkaar dan ook niet aanvallen. Zelfs als je langs een school witte haaien zwemt, kijken ze nog niet naar je om. Geen vissen zijn mishandeld bij het maken van dit spel!