Review
pes 2020

eFootball PES 2020 is een dribbelfestijn

En een ware concurrent voor Fifa

Geschreven door Sander Hölsgens op

Conclusie

eFootball PES 2020 is het resultaat van jarenlang experimenteren, de mist ingaan en bijschaven. Zowel op als buiten het veld is dit een fenomenale voetbalgame zonder poespas. De voornaamste wensen voor PES 2021 zijn vrouwenvoetbal en een verdediging die ietsjes betrouwbaarder is.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Animaties, veldspel, dribbelen, modernere presentatie
 • Minpunten
 • Verdedigers maken soms onbegrijpelijke keuzes, geen vrouwenvoetbal
Wacht… ik hoef niet meer handmatig alle zomertransfers bij te werken? Welke game is dit ook alweer? En waar komen die orchidee-paarstinten vandaan? Snapt Konami opeens dat vormgeving ertoe doet?

Mijn eerste Pro Evo was deeltje drie, uit 2003. Sommige jaren stak ik meer uren in Fifa en Football Manager, maar PES bleef mijn grote voetballiefde. Dat was niet altijd vanwege de kwaliteit. De overgang van PlayStation 2 naar 3 verliep bijvoorbeeld niet zonder slag of stoot, met een paar sfeerloze, karige en zwakke games tot gevolg. Met PES 2015 herpakte Konami zich. De FOX Engine wierp eindelijk z’n vruchten af, het veldspel was heerlijk en teams speelden zoals hun echte evenknieën.

De daaropvolgende delen waren goed, maar hadden elk zo hun problemen. Het afgelopen deel, PES 2019, kende bijvoorbeeld een besturing die niet altijd even responsief was – wat vooral online tot veel onbedoelde passjes leidde. Speel je eFootball PES 2020, dan valt vooral op dat de game over de hele linie kwalitatief hoogstaand is. Of het nu gaat om MyClub, de hernieuwde menustructuur of het fenomenale dribbelsysteem: dit is een voetbalgame van de bovenste plank.

pes 2020

Hielen in het gras

Dit komt vooral door het oog voor detail. Er zijn dusdanig veel dribbel- en schietanimaties dat spelers uiterst nauwkeurig kunnen anticiperen op een afvallende bal of geblokte pass. Dit levert de leukste, gekste en spannendste situaties op. Probeer je een steekbal voor de achterlijn binnen te houden maar stuitert ‘ie weg van de cornervlag, dan zet je speler z’n hielen in het gras in een uiterste poging om bij te sturen. Dribbel je met Lionel Messi of David Neres voorbij een verdediger, dan zie je de teleurstelling in z’n gezicht – terwijl ‘ie met alle macht aan je shirtje trekt. En een laatste waarschuwing van een scheids betekent nu daadwerkelijk dat je bij de volgende overtreding een gele prent krijgt.

Dit soort finesse vind je ook terug in de Master League, nog steeds de voornaamste en uitgebreidste (carrière)modus in PES. De transferbedragen zijn nu eindelijk een stuk realistischer, het is nu werkelijk billenknijpen om bij het sluiten van de markt een nieuwe linksback aan te trekken en je hebt meer vrijheid dan ooit om je carrière naar wens vorm te geven. Wil je met het kleinst mogelijke budget in LaLiga aan de slag in een markt waarin iedereen continu de duurste spelers aantrekt, dan kan dat. En de Master League is dit keer ook enigszins acceptabel aangekleed, met een nieuwe menustructuur, aardige tussenfilmpjes en (minimale) interviews.

pes 2020

Representatie doet ertoe

Bij vlagen is dit de leukste en meest dynamische voetbalgame tot nu toe. Maar dat betekent niet dat PES 2020 een tien met een gouden griffel verdient. Ten eerste is het simpelweg onacceptabel dat Konami geen vrouwenteams in de game heeft verwerkt (en daarmee wegkomt), maar wel groots inzet op licenties van de kleinste competities ter wereld. Ja, het is goed dat we kritisch zijn op de Westerse hegemonie van voetbal en de sport in andere geografische delen ondersteunen. Maar genderrepresentatie is eveneens cruciaal en schittert hier door afwezigheid.

Daarnaast zit er een vreemde, maar oh-zo frustrerende fout in PES 2020. Soms laten verdedigers een dieptepass zonder reden aan zich voorbijgaan en lijkt het onmogelijk om daar iets aan te doen, hoe vaak je ook probeert de goedbedoelende man in beweging te krijgen. Omdat spelers verder zo precies inspelen en anticiperen op de talloze variabelen, lijkt dit niet meer dan een vergissing of bug – en wordt dit met een patch verholpen. Zeker omdat de game meer dan ooit inzet op e-sports (vandaar de gruwelijke nieuwe naam) is dit een dooddoener: hoe kun je competitief zijn als je op willekeurige momenten actief wordt tegengewerkt door je eigen verdediging?

Een optie: veel vrije trappen uitlokken. In tegenstelling tot PES 2019 is het namelijk behoorlijk eenvoudig om de (heerlijk gewichtige) bal van een meter of dertig in de kruising te krullen. Iets meer uitdaging is hier op z’n plaats. Maar dat je bij de gameplay van PES 2020 eigenlijk enkel dit soort relatief kleine kanttekeningen kunt plaatsen, is tekenend voor de algehele kwaliteit van de game. Het is weliswaar nog even afwachten hoe Fifa 20 het gaat doen, maar Konami’s voetbalserie is sowieso een uitstekende keuze.

eFootball PES 2020 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Voor deze review is de game op een PlayStation 4 Pro getest.

Laatste reviews op Gamer.nl:

laadtijd

Dit artikel delen:

Lees meer

Anthem krijgt seizoensupdates in plaats van akten Bedenker Sonic maakt originele actiegame voor Square Enix
16

Reacties op: eFootball PES 2020 is een dribbelfestijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Roy36NL

  • 18 september 2019 09:49
  Die fout met de verdediging had ik ook ervaren. Dacht dat het aan mij lag :-) verder vind ik het wel een leuke game. Goede review

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 18 september 2019 10:16
  Wat ik niet snap: -> dit is wat bijna het 20é deel? Hoe kan het dat we ondertussen niet al tegen de perfecte voetbal game aanzitten?

  Vorig jaar was dribbelen een bijzaak, nu is het weer 180° graden gedraaid?!
  Dan wordt de gameplay weer sneller, jaar erop weer slomer?

  Al bij al Pes 2019 was een kut game, totaal geen flow in. Dus dit jaar misschien weer een voltreffer?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 18 september 2019 10:28
  Het krijgt een minpunt omdat er geen vrouwen voetbal in zit? Die logica snap ik even niet, want als ze het toe zouden voegen dan kun je er nog steeds niks mee. Zolang er geen leagues en toernooien ook voor hun wordt gemaakt is het ook totaal niet nodig.

  Kun je beter nog een minpunt toevoegen dat ze geen straatvoetbal hebben, maar ja zo kun je doorgaan natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 18 september 2019 11:22
  @armilo-theus Ik vind het onbegrijpelijk dat er geen tafelvoetbal in zit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • denman21

  • 18 september 2019 22:52
  @armilo-theus idd. Zeg nou eerlijk wie gaat met een vrouwen team beginnen. Hoe veel meiden spelen uberhaupt deze game. Schei uit. Deze game had minimaal een 9 moeten krijgen. Daarnaast als fifa dit jaar een hoger cijfer krijgt dan neem ik deze site totaal niet meer serieus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 18 september 2019 10:37
  Wat, een minpunt want er is geen vrouwenvoetbal? Die snap ik ook even niet. Er is ook geen junioren voetbal? En ook geen straatvoetbal, en ook geen gehandicapten voetbal. En ook geen amateur voetbal. Ook geen tafelvoetbal.

  Ik vind het raar dat dit een minpunt is, als een spel het heeft snap ik dat het een pluspunt is zoals FIFA of NBA Live. Maar een minpunt omdat het niet deze extra content heeft is wel raar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wokkel

  • 18 september 2019 10:57
  @Paxopoxo Ja, inderdaad een raar minpunt. Er zitten ook geen ijscoverkopers in. Zo kun je van alles bedenken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 18 september 2019 11:15
  @Paxopoxo Inderdaad, het is meer een extra als het erin zit dan een minpunt als het er niet in zit. PES heeft het nog nooit gehad dus is raar om het spel hierop af te rekenen.

  @redactie Overigens als we het over bekende sportgames hebben, waar zijn de reviews van NBA 2K20, NHL 20 en Madden 20?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Imsco Pala

  • 18 september 2019 10:46
  Geweldige voetbalgame, wellicht de beste footie ooit gemaakt naar mijn mening. Vrije trappen waren bij pes 2019 ook al behoorlijk overpowered en soms kreeg ik liever een penalty tegen dan een vrije trap rondom de 16. Vooral als je tegen wat betere spelers online speelt is dit zeer frustrerend. Geen vrouwenteams? Tja, ach. Even een serieuze vraag aan de recensent: heb je dit ooit wel eens gespeeld met Fifa? Ik ken persoonlijk niemand die dit speelt maar goed. In deze tijd moeten we ineens vrouwenvoetbal als een gek omarmen. Wat mij betreft richten ze zich op de gameplay en laten ze dit soort zaken waar de community, die nog niet verguld is door het sjw gif, totaal niet om vraagt achterwege.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 18 september 2019 11:33
  @Imsco Pala bij FIFA als je de trophies wilt. Moet je wel met de vrouwenteams spelen. Maar ik geef je gelijk als het er niet is mis ik het ook niet. Ik ben een groot FIFA fan. Maar vind deze pes 2020 inderdaad zeer lekker spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 18 september 2019 11:35
  hoe is de game op console vergeleken tegenover PC? ik heb de demo gespeeld op de PC maar naar mijn mening kwam het niet eens in de buurt van de screenshots en zag het er gewoon "redelijk" uit.. klopt het dat het op console vele malen beter er uit ziet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 18 september 2019 11:38
  @Markus88 In theorie zou de PC versie het mooiste moeten zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 18 september 2019 11:46
  @MelvinChowder klopt maar hoorde net dat dat de afgelopen jaren dus niet het geval was.. dus wil wat zekerheid hebben of ik en op de pc ga halen of PS4/-X1

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 18 september 2019 15:23
  Wat ik een groot pluspunt vind is dat je eindelijk de transfer frequency kan aanpassen voordat je master league begint. Geen onrealistische transfers tot gevolg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 19 september 2019 02:27
  Geen vrouwen voetbal is een plus punt hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tremere

  • 19 september 2019 13:03
  Vrouwenvoetbal had mijn inziens ook wel een 'bescheiden' plekje mogen krijgen. Bijvoorbeeld de 16 beste landenteams in een 'fictief' toernooi oid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.