Dr. Kawashima's Brain Training: Hoe oud is jouw brein? | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

De strijd om de hardcore gamers is door Nintendo eigenlijkverloren en daarom mikt de Japanse gamegigant tegenwoordig op de ‘casualgamer’, of sterker nog: op de mensen die normaliter geen games spelen. Jemoeder, je opa of je tandarts. Met Nintendogs toonde men al aan dat dezefilosofie geen utopie is en ‘Dr. Kawashima’s Brain Training: Hoe oud is jouwbrein?’ is een nieuw schoolvoorbeeld van wat Nintendo met de toekomst vangaming voor ogen heeft.In het land van de rijzende zon geniet Brain Training al enkelemaanden grote populariteit. Vrij opvallend, aangezien het spel op het eerstegezicht bijzonder weinig behelst. Het bestaat uit een aantal korte spelletjes,waarin je bijvoorbeeld optelsommetjes moet maken, woordjes moet onthouden ofmoet tellen hoeveel mannetjes er in een huisje zitten, terwijl ze er aan delopende band in en uit lopen. Door er flink wat neurologische termen tegenaante gooien wordt de illusie gewekt dat je geen vaardigheid in deze spelletjeskweekt, maar dat je je hersens traint. Of dat echt het geval is, laten we in het midden, maar veel studenten en scholieren zouden sowieso al aardig in conditie moeten zijn.

Elk spelletje wordt door de goedlachse Dr. Kawashima persoonlijk uitgelegd

De hoofdmoot van Brain Training kent twee spelonderdelen:trainen en een hersensleeftijdtest. Alvorens je de hersensleeftijdtestondergaat, is het handig om je brein weer even op conditie te brengen. Doorelke dag te trainen, ontvang je stempels waarmee je nieuwe oefeningen vrij kuntspelen, om zo je brein nog verder in vorm te krijgen. Daarna is het tijd voorde grote test. Je wist het mi chien niet, maar je hersenen schijnen ook eenleeftijd te hebben. Hoe meer je je hersenen traint, hoe jonger ze worden. Deideale leeftijd van de hersenen is twintig jaar. Je leeftijd wordt in BrainTraining bepaald door drie willekeurig gekozen oefeningen, waarvan de meestegeen onderdeel uitmaken van het trainingsprogramma.

Je kunt je score op elk spelonderdeel vergelijken met die van andere spelers.

Toegankelijkheid staat bij Brain Training hoog in hetvaandel en ervaring met games is dan ook niet nodig om met het spel aan de slagte kunnen. Alle oefeningen worden met een drietal tekstballonnen en watondersteunende plaatjes uitgelegd, en voor de interactie wordt gebruik gemaaktvan handschrift en spraakherkenning. De kwaliteit hiervan is doorgaans dik inorde, maar het spel heeft wel moeite met het herkennen van het cijfer vier bijveel mensen. Persoonlijk had ik ook moeite met de spraakherkenning en het woord‘rood’, maar daarvan geef ik mijn accent gemakshalve maar de schuld. Voor deNederlandse markt heeft Nintendo het spel volledig gelokaliseerd. Alle schermtekstenzijn in het Nederlands en ook bij de oefeningen met spraakherkenning, kun jegewoon Nederlands praten. Het aantal oefeningen in Brain Training is helaas watbeperkt, waardoor het spel redelijk snel door zijn houdbaarheid heen is. Hetmaken van sommetjes in een race tegen de tijd blijft behoorlijk lang leuk enuitdagend, maar andere oefeningen zijn eigenlijk na één keer al door hunhoudbaarheid heen. Zo is het onderdeel ‘hardop lezen’ niet meer dan een tekstwaar je handmatig doorheen moet bladeren wanneer je de pagina volledig gelezenhebt. Zelfdiscipline is hierbij vereist. Spraakherkenning is tegenwoordigblijkbaar nog niet geavanceerd genoeg om de hele tekst te controleren! Audiovisueel is Brain Training uitermate sober uitgewerkt.Alles is in principe in zwart-wit, kleur wordt alleen gebruikt wanneer dit vooreen oefening noodzakelijk is. Wat wel opvallend is, is dat je je DS andersommoet vasthouden dan je gewend bent, als een soort boekje. Doordat je inprincipe alleen de stylus gebruikt, zorgt dit niet voor een onhandigebesturing. Met het opschrijven van getallen, biedt deze manier van vasthouden meerruimte, wat de speelbaarheid zelfs ten goede komt.

Een Sudoku bevordert de hersenactiviteit!

Naast de hersengymnastiek biedt Brain Training ook nog eenleuk extraatje in de vorm van Sudoku’s. Het spel bevat tientallen van dezepopulaire puzzels en je kunt je hiermee in de trein makkelijk uren vermaken.Ook bij deze Sudoku’s wordt gebruik gemaakt van handschriftherkenning, zelfsvoor het gefriemel van getalletjes in de hoekjes. Hierdoor hoef je nooit meerop zoek naar een Sp!ts en hoef je evenmin potlood en gum in de aanslag tehouden. De Sudoku-puzzels zijn er in uiteenlopende moeilijkheidsniveau’s, maarzijn helaas wel allemaal van het kla ieke type.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou