Review
Donkey Kong Tropical Freeze

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Switch)

Evenveel plezier, extra Funky

Geschreven door Alicia Tai op

Conclusie

We wisten het al, maar op de Switch wordt het nogmaals onderstreept: Tropical Freeze is zo goed als een perfecte platformer, met ijzersterk leveldesign ondersteund door een haast net zo perfecte soundtrack. De toevoeging van Funky Kong is goed uitgewerkt en maakt de game net even wat toegankelijker, maar voor een overzetting die duurder is dan het origineel ooit is geweest, is dat wel een beetje summier.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Nog altijd even strakke controls, ingenieus leveldesign en swingende soundtrack, Funky Kong is een welkome toevoeging, snellere laadtijden en opgepoetste graphics
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwingen om een tweede aanschaf te rechtvaardigen
Veel remasters en heruitgaven worden in het leven geroepen omdat een game grafisch is verouderd, of omdat de uitgever op die manier een nieuwe generatie gamers wil bereiken. De overzetting van Donkey Kong Country: Tropical Freeze naar de Switch is voornamelijk bedoeld voor iedereen die geen Wii U heeft – en dat zijn nogal wat mensen. Voor de terugkerende liaanslingeraar is er daardoor weinig nieuws onder de zon, maar wat er is, speelt weer net zo fantastisch als het origineel uit 2014.

Donkey Kong en kornuiten komen wederom van een koude kermis thuis wanneer een ijzige wind door de tropische jungle waait en het verjaardagsfeestje van DK in ijskoud water valt. De snode Snowmads hebben de wateren rondom Donkey Kong Island geïnfiltreerd en de zonovergoten tropen veranderd in een skipiste. Er zit maar één ding op: een beetje platformen hier, een beetje in mijnkarretjes rondkarren daar, en aan het einde van iedere wereld een baas verslaan.

Het is natuurlijk hetzelfde riedeltje als wat we een paar jaar terug op de Wii U speelden, maar gezien de tegenvallende verkoopcijfers op die kwakkelende console is het niet ’zo verwonderlijk dat Nintendo de game opnieuw uitgeeft voor hun nieuwste hardware. Tropical Freeze was en is namelijk nog steeds een van de beste tweedimensionale platformers die we ooit gespeeld hebben en verdient een tweede kans bij een breder publiek.

Donkey Kong Tropical Freeze

Let’s get Funky

Toegankelijkheid is dan ook het sleutelwoord bij deze nieuwe versie van Tropical Freeze. Het origineel is een ronduit pittige game waarbij een verkeerd getimede sprong fataal kan aflopen en je een zucht van opluchting slaakt bij iedere gepasseerde checkpoint; een feest voor platformhelden die houden van een uitdaging, maar een bron van frustratie voor minder geduldige of behendige spelers. In de Switch-versie kun je daarom nu ook als de surfende aap Funky Kong spelen in een speciale, makkelijkere modus genaamd Funky Mode.

Om te beginnen heeft Funky Kong vijf hartjes in plaats van twee of vier, waardoor hij al een stuk robuuster is dan de andere leden van de apenfamilie. Ook kan hij twee keer springen én zweeft hij daarna sierlijk door de lucht op zijn surfboard, dat hem tevens beschermt tegen stekels en puntige vijanden. Dankzij zijn snorkel is onderwater ademen bovendien geen probleem. Mocht dit nog niet genoeg zijn om je door een level heen te loodsen, dan kun je met Funky Kong ook extra voorwerpen gebruiken, desnoods tijdens het level zelf. Klinkt dat een beetje overpowered? Dat is het ook.

Donkey Kong Tropical Freeze

Toch wil dat niet zeggen dat Tropical Freeze ineens een eitje is om te doorlopen. Ondanks Funky’s grote verzameling hartjes en zwevende surfboard zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen als je in een ravijn valt, en geloof ons, dat gebeurt nog steeds om de haverklap. De on-rail segmenten in mijnkarretjes of tonnetjes vereisen daarnaast nog altijd absolute concentratie en precisie. De game is ongetwijfeld makkelijker als je met Funky Kong speelt, maar nooit té makkelijk. Zoek je toch nog een grotere uitdaging, dan kun je op de wereldkaart switchen naar Donkey Kong. De gorilla met stropdas is weliswaar niet uitgerust met dezelfde gemakken als Funky, maar heeft in Funky Mode wel één hartje meer dan normaal.

Samen apenkooien

Voor de waaghalzen die hunkeren naar de onvergeeflijke moeilijkheidsgraad van het origineel is er ook nog de Classic Mode. In deze modus kun je niet met Funky Kong spelen en krijg je een ervaring die identiek is aan de Wii U-versie. Opgelet: je kunt de keuze tussen Funky Mode en Classic Mode maar één keer maken bij het aanmaken van een save file, maar gelukkig heb je wel drie saveslots tot je beschikking.

De toevoeging van Funky Kong is ook gelijk waar de lijst vernieuwingen in deze heruitgave ophoudt, maar de Switch-editie van Tropical Freeze mag zich om meer redenen de definitieve versie noemen. De laadtijden zijn aanzienlijk ingekort en de game schittert in 1080p op televisie en in een nog steeds indrukwekkende resolutie van 648p in de handheldmodus. Bovendien komt de co-op-modus nog beter tot zijn recht op een draagbaar apparaat waar standaard twee controllers aan hangen. Samen met een vriend of vriendin apenkooien was daardoor nog nooit zo gemakkelijk en dankzij de toegankelijkere Funky-speelstand hoeft je partner geen game-atleet te zijn om samen een level te kunnen klaren. In de co-op-stand van Funky Mode bestuurt de een namelijk Funky Kong en de ander Diddy, Cranky of Dixie Kong.

Donkey Kong Tropical Freeze

Platformperfectie

Laten we naast de kleine aanpassingen en optimalisaties vooral niet vergeten hoe goed de basis van Tropical Freeze in elkaar steekt. Alle werelden barsten van de details en de levels waar je doorheen rolt, rent, rijdt, vliegt en zwemt vertellen – als je goed oplet – niet alleen een verhaal, maar zijn ook briljant ontworpen. Elk monster, richeltje en instortend platform is op zo’n manier geplaatst dat je met de juiste timing en het perfecte momentum als een sierlijke dans door het level vliegt zonder ooit tot stilstand te komen. Wie Tropical Freeze gemist heeft op de Wii U, staat iets prachtigs te wachten. Dat mag je ook letterlijk opvatten, want sommige levels zijn werkelijk adembenemend om te aanschouwen.

Het is enkel de vraag of je de game nog een keer moet aanschaffen als je Tropical Freeze in al zijn glorie al een keer hebt doorgespeeld. De Funky Kong-modus voegt voor veteranen weinig toe, hoewel er voor fanatieke speedrunners een figuurlijke nieuwe wereld opengaat dankzij de toevoeging van deze behendige aap. Voor alle andere gamers die zich al hebben gewaagd aan de Wii U-versie is er nou eenmaal weinig aanleiding om Tropical Freeze nogmaals te doorlopen, waarbij het relatief hoge prijskaartje al helemaal een zure banaan is om doorheen te bijten.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze is vanaf 4 mei beschikbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Trailer van Taki is gelekt voor SoulCalibur 6 State of Decay 2 krijgt alvast lanceringstrailer met nieuwe gameplay
18

Reacties op: Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Switch)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  BertThaBest

  • 1 mei 2018 15:29
  Lijkt me een toffe game die ik wel wil spelen op mijn Switch. Hoe zit het met het aantal uren dat je erin kan stoppen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 1 mei 2018 15:33
  @BertThaBest ik heb er op de Wii U zo'n 20 uur over gedaan met m'n broertje. Ga hem opnieuw kopen voor de Switch om hem 100% uit te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 1 mei 2018 15:30
  Meesterlijke game, ondergewaardeerd pareltje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lekkerbek312

  • 2 mei 2018 08:27
  @Quintex ondergewaardeerd? Hij krijgt een 9? Ook op de WiiU al hoge cijfers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 2 mei 2018 10:56
  @lekkerbek312 Cijfers wellicht. Sales op de Wii U zeiden heel wat anders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 1 mei 2018 16:00
  Zeker n game die het spelen de moeite waard is. Ben in het origineel meerdere malen verrast door de visuals en helemaal door de moeilijkheidsgraad. Sommige levels is piece of cake, andere levels n hel. Maar het halen van juist die levels op 100% geeft enorm veel voldoening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 1 mei 2018 16:19
  Ik heb deze DKC nooit gedaan want had nooit een Wii-u.

  Nu las ik over dat voor de switch dit spel 60 euro is, terwijl de Wii-U variant op dit moment 30 is/was.

  Mijn vraag: Is dit spel de 60 euro waard? Naar mijn verwachting zou het namelijk wel even gaan duren voordat deze wordt afgeprijsd, maar ergens vind ik het belachelijk om alleen voor een extra karakter 30 euro meer te betalen (#PrincipeKwesties) .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 1 mei 2018 17:26
  @warcryptic

  Die game was destijds ook 60 op Wii-u.
  Dus moeilijk te zeggen wat die waarde is.
  Maar een platformer als deze is zeker ijzersterk.

  En jij oordeelde verkeerd. Je betaald geen 30 euro meer voor een personage. Stel jij koopt hem als niet Wii-u kenner, dan betaal je ook 30 euro meer voor geniale muziek, schitterende levels, en een geniaal design, want dat zijn allemaal al dingen die je niet eerder had gezien, niet enkel een personage is voor jou nieuw, de hele game zal nieuw zijn. Dus aan jou wat het waard is.

  Voor jou persoonlijk is deze game dus niet enkel 30 duurder voor een personage. Dat is enkel voor iemand die hem al op Wii-u speelde.
  Want die versie kan dan wel 30 zijn maar in jou geval zou je ook een 2e handse wii-u moeten kopen als je die 30 euro wilt besparen.
  Dan ben je duurder uit.

  En dus zie ik het eerder als dat jij die 30 euro meer betaald voor een geweldige goede platform ervaring
  😊😊

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 1 mei 2018 17:35
  @warcryptic Voor iemand die de game nog niet gespeeld heeft is het die 60 euro zeker waard, zelden zo goede platformer gespeeld. Zowel uitstraling, muziek, uitdaging en gameplay zijn van uitzonderlijk niveau.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 1 mei 2018 16:42
  Ook deze gaat er op zeker komen. Ga er van uit dat hij online binnen afzienbare tijd ergens voor rond de 50 te krijgen is en dat heb ik er wel voor over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 1 mei 2018 16:55
  @coolharry reken er niet te veel op, de grote nintendo series behouden hun waarde vrij goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 1 mei 2018 18:10
  @darkmanwls 50 is echt wel reëel. Komen zo af en toe in de aanbieding. 40 is veel lastiger, misschien bij Amazon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 1 mei 2018 17:24
  Ik ga deze game zeker weer kopen. Ik vind de DKC serie geniaal en deze tropical freeze op Wii-u wel geregeld gespeeld maar nooit tot het einde.
  Ik heb die console aan mijn broer weggedaan. Dus voor mij is het keer wel een aanschafwaarde.
  De replay waarde van platform games vind ik ook hoger dan een rpg.
  Dit draait niet om verhaal en ook al heb je een level 1 keer al gehaald ik vind die retro studio DKC’s zo veel leuke level design hebben dat ik me daar wel vaker dan 1 keer aan kan verwonderen.

  Op naar een nieuwe DKC van retro studio’s! ;)
  Wishful thinking

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xbox One GTA V

  • 1 mei 2018 19:59
  Deze remake is een lekker voorspel voordat de nieuwe DK uitkomt op de Switch die we gaan zien tijdens de E3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RavenBlack

  • 1 mei 2018 23:42
  LOL me pa heeft de Wii-U versie, de 3DS versie en dadelijk ook de Switch versie, wat een aap is het toch ook :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Imsco Pala

  • 2 mei 2018 08:10
  Pizza met Engelse drop als ontbijt….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fpsbig

  • 2 mei 2018 10:45
  ik heb er best lang over gedaan op de wiiu. gewoon eerst lekker doorheen knallen en dan als je ermee klaar bent alle extras proberen te halen. Omdat er bij mij wat tijd tussen zat verbaasde ik mij opnieuw over hoe goed de levels zijn. Als je alles wilt halen ben je best een tijd zoet met deze game. Verder is het ook wel een game die je allicht een jaartje later nog een keer doorspeeld. Het is dat ik hem al heb op de wiiu want het lijkt me echt wel leuk om deze onderweg te spelen, maar dan is 60 euro me toch wat te veel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 7 mei 2018 10:12
  Ik heb hem inderdaad gekocht ook al had ik de wiiu versie al(die ondertussen aan broertje weggegeven) maar nu net het draagbare is zo perfect voor deze game. Lekker in de tuin in het zonnetje tropische eilanden bezoeken met een aap, hoe mooi kan het zijn.
  En ik verbaas me meteen weer over de geniale levels.
  Wat ik wel jammer vind is dat ik na het halen van een eiland baas meteen doorga naar de volgende terwijl ik soms wel even terug wil.
  Dat zal na het uitspelen wel kunnen maar ik wil graag meteen sommige levels replayen. Lol

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.