Review
Deus Ex Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided

Neofobie

Geschreven door Gillian De Nooijer op
Hoe maak je een vervolg op een wereldschokkend verhaal dat zelf een prequel is van een wereldschokkend verhaal? De makers van Mankind Divided zijn er helaas niet helemaal uitgekomen. Aan de ene kant is het een fantastische hommage aan de vorige Deus Ex-delen, waarbij het oude concept staat als een huis. Het verhaal en de nieuwe toevoegingen voelen echter als een geforceerde update in plaats van een nieuwe visie.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Briljante gameplay nog steeds briljant, sterk design
 • Minpunten
 • Mist memorabele personages en reizen, Breach en nieuwe features zijn overbodig

Aan het einde van Human Revolution stond geaugmenteerde beveiliger Adam Jensen voor een lastige keuze. Ieder mens op de planeet met mechanische lichaamsdelen flipte de pan uit en hij kon hier een eind aan maken. Maar wie zou de schuld krijgen? De geheimzinnige Illuminati? Of wil je hen juist helpen? Of alles opblazen zodat niemand weet wat er is gebeurd? De schrijvers van Mankind Divided laten het antwoord in het midden. Volgens hen viel Jensen in de oceaan en verder wil hij er niet meer over praten.

Onze altijd norse brombeer werkt tegenwoordig voor Task Force 29, de futuristische opvolger van Interpol. Daarvoor is hij verhuisd naar Praag, dat sinds het zogenaamde Aug Incident in een totalitaire staat is veranderd. Geaugmenteerde mensen worden beschimpt op straat, moeten achterin de metro zitten en zodra ze een agent verkeerd aankijken worden ze afgescheept naar de getto. De eens zo blinkend witte LIMB Clinic is nu een verrot, uitgestorven monoliet vol racistische leuzen. Het is een behoorlijk zwaar onderwerp en de makers nemen het bloedserieus. Het is ook geen thema dat zomaar uit de lucht komt vallen.

Deus Ex Mankind Divided

Deus Ex: Episode 0

Mankind Divided slaat namelijk een ijzersterke brug tussen Human Revolution en Deus Ex 1. Revolution ging over de Gouden Eeuw van de geaugmenteerde mensheid, terwijl Deus Ex een vervallen wereld is waarin mechanisch aangepaste mensen amper voorkomen. Mankind pakt die overgang met beide handen aan en dat gaat verder dan het goudfiltertje van Revolution uitklikken. Fans van de zestien jaar oude game zullen onder de vernislaag van blinkende moderne lichteffecten, high-res texturen en shaders veel herkennen van vroeger.

Niet alleen objecten, meubels en kleding zijn directe verwijzingen, ook het kleurgebruik overal in de game is een slimme mix tussen het goud van Revolution en het blauw van Deus Ex. De manier waarop de levels zijn opgebouwd ligt zelfs twee stappen dichterbij de oudere games dan bij Human Revolution. De wereld en het verhaal schuifelen merkbaar richting Deus Ex met zijn bizzare mix van Illuminati, Helios en aliens, dus je kunt weer uitkijken naar de nodige cameo’s, Vroege Versies Van Dingen en hints over wat komen gaat.

Jammer is dat Adam Jensen in dit geheel zo passief overkomt. Je zou verwachten na de onthullingen van de vorige game dat Jensen een stuk meer uitgesproken zou zijn, maar hij is juist een minder interessante protagonist dan voorheen. Ga je bijvoorbeeld uit protest niét achterin de metro zitten, dan krijg je een apart laadscherm te zien waarin mensen Jensen raar aankijken en een agent staat hem boos op te wachten. Jensen reageert er niet op. Op meerdere momenten komt het gebrek aan evolutie van hem als persoon zo bovendrijven. Het helpt ook niet dat de bijrollen in Mankind Divided vooral bestaan uit weinig memorabele personages en er amper wordt gebouwd op de mensen die we voorheen hebben leren kennen.

Deus Ex Mankind Divided
Deus Ex Mankind Divided
Deus Ex Mankind Divided

Lekker hacken

Het verhaal van Deus Ex: Mankind Divided kan sterker, maar de basis van het spel staat als een huis. Net als in de vorige games kun je naar ieder doel kruipen, klimmen, springen, hacken, survivallen, schieten, overladen, stapelen en opblazen wat je maar wilt en vanuit meerdere richtingen dan ooit. Zeker in het startgebied, rond Jensens woning in Praag, is de omgeving zo obsessief divers uitgediept dat je in iedere ruimte even stil moet staan en denken ‘heb ik écht, écht alles gevonden?’. Het antwoord is meestal nee. Er staat vast nog een muur achter je waar je doorheen kunt slaan, een plant met een creditcard eronder, een koelkast met een kluis, een geheime vloer met een wapenvoorraad of plafond waar een heel netwerk aan nieuwe sluiproutes begint.

Een geinige nieuwe feature is dat je bepaalde objecten van een afstandje kunt hacken. Remote Hacking kan rolluiken en trappen neerhalen (voor klimroutes), autoalarmen uitschakelen (om leeg te roven), tv’s uitschakelen (afleiding) en het coolste: ramen blinderen. Dit is handig wanneer je een bewaker wilt uitschakelen zonder dat zijn of haar collega’s je door het glas kunnen zien. Andere nieuwe features zijn minder interessant. Het gaat voornamelijk om gewelddadige aanvallen en stealth-varianten van oude features, zoals een veilige gasversie van de Typhoon-aanval. Het is handig dat ‘Pacifist’-spelers die nu ook kunnen gebruiken, maar de klassieke Augmentations blijven voor hen veel nuttiger. Van de oude upgrades is eigenlijk alleen de Icarus-val een overbodige luxe geworden.

Deus Ex Mankind Divided

Het is een gevalletje ‘sequilitus’, waarbij spelonderdelen geforceerd worden toegevoegd zonder dat ze nodig zijn. Dit heeft verder geen nadelen (want: je kunt ze negeren), maar negatief bijgevolg is dat het hacken van computers minder leuk is geworden. De voorheen heldere minigame heeft een make-over gekregen met nieuwe features als fog en een zwakker Nuke Virus. De visuele chaos maakt dat het minder prettig speelt. Gelukkig is de klassieke Multi-Tool terug en kun je daarmee lastige hacks overslaan. Wapens zijn verder te modificeren dan voorheen met behulp van crafting, al is dat alleen nuttig voor actiegerichte spelers. Je kunt nu ook kiezen tussen reguliere kogels, Piercing of EMP-versies, wat een extra tactische lading geeft aan gevechten tegen de sterke robots en geaugmenteerde vijanden.

Pacifisten zijn beter

De keuze voor actie of stealth ligt (wederom) volledig bij de speler, al raden wij iedereen aan om gewoon in één klap voor de Pacifist Achievement te gaan. Iedereen die je tegenstaat neerschieten is een valide oplossing, maar je mist een groot deel van de Deus Ex-lol op die manier. Wanneer de helft van iedere omgeving bestaat uit coole sluiproutes en hackbare zaken en je kiest ervoor om gewoon door te lopen en iedereen op te blazen, dan mis je de helft van het spel en, niet te vergeten, de spanning die bij het gesluip komt kijken. Er zit bijvoorbeeld een zwaarbeveiligde bank in de game die je Tom Cruise-stijl kunt binnensluipen, met zijn slim opgebouwde routes, patrouilles en lasergrids. Banjer erdoorheen als een baviaan en je kunt net zo goed Call of Duty opstarten.

Deus Ex Mankind Divided

Het moge duidelijk zijn; was je gek op alles van Deus Ex tot dusver, dan vind je dit waarschijnlijk ook een geniale game. Het probleem is dat de meeste elementen die uniek zijn aan Mankind Divided ook net de zwakste plekken vormen. Zo blijft Adam Jensen voornamelijk hangen in Praag. Het is een visueel prachtige stad. Groot, veel te doen en zelfs iets té mooi, gezien de lag die het veroorzaakt op consoles en zwakkere pc’s. Maar Deus Ex draaide juist om de constant wisselende, internationale omgevingen. Ook de nieuwe Breach-mode is slechts een vergetelijke free-to-play-optie waar beter op bespaard had kunnen worden. Toch lopen we warm voor een vervolg als dit. Het Deus Ex-universum is boeiend genoeg en geen andere game kent deze geweldige gameplay. Mankind Divided slaat een brug tussen twee legendarische games, die we graag meerdere keren bewandelen.

Deus Ex: Mankind Divided is beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Gamer.nl speelde voor deze review de pc-versie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Humble Sierra Bundle vanaf nu verkrijgbaar Mmo Firefall soms niet speelbaar
23

Reacties op: Deus Ex: Mankind Divided

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  unipro81

  • 31 augustus 2016 10:28
  Goeie review….breach begrijp ik zelf ook niet zo. Multiplayer moet je niet in zo'n spel willen. Ik speel Deus Ex om lekker rond te lopen, met NPC's te praten en ondertussen te genieten van de verschillende verhalen.

  Volledig pacifist spelen lukt me al niet meer haha, ik save niet steeds en dan gaat er wel eens iets 'mis'. Zo heb ik gisteren twee nogal belangrijke karakters doodgeschoten aan het einde van een missie. Oeps…maar het is niet anders, ook dat is Deus Ex voor mij.

  Ik wil veel meer spellen als dit haha…ik hou er van en vind het cijfer meer dan terecht! Het is een topgame, maar zeker niet perfect.

  Wat vonden we trouwens van alle Mass Effect verwijzingen? Of valt alleen mij dat op?

  Sheppard, Aria, Vega, The ascension, de term "anomely detected" tijdens het hacken, die verdacht veel lijkt op EDI die iets vind op een planeet…volgens mij zat er ook een Liara in, maar daar twijfel ik over. Misschien leuke eastereggs van de ontwikkelaars onderling? Vond het in ieder geval wel grappig…

  Qua verhaal moet ik zeggen dat ik niet zo 'invested' ben als dat ik bij Human Revoution was inderdaad, al is het nog steeds een beter verhaal dan bij veel games…het mist inderdaad net wat verbinding.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 31 augustus 2016 10:35
  De verwijzing naar een nieuw sonic deel in 2029 is de meest deprimerende easter egg die ik ooit ondekt heb ;p

  Een dijk van een game dit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 31 augustus 2016 11:26
  @casualkiller

  Knuckels toch ;) Dat…en dat we dan nog steeds consoles hebben :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 31 augustus 2016 15:52
  @casualkiller Al 't Deus Ex Human Revolution DVD-tje gevonden? :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 31 augustus 2016 10:38
  Geen Malik zit me nog wel het meeste dwars; in het vorige deel op Give me Deus Ex moeilijkheid non-lethal weten te reden (wel een hele middag over gedaan). Dus had die op zijn minst verwacht, al was het maar even tussen door.

  En had in het begin van het spel ook sterk het idee dat we nog naar Londen zouden gaan. Vind het inderdaad wel jammer dat het voornamelijk Praag en omstreken is.

  Hopelijk verhelpen ze dat bij het volgende deel… over 5 jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 31 augustus 2016 11:25
  @Cornish

  Ja, dat is inderdaad iets wat ik wel mis. Opnieuw 'oude bekenden' ontmoeten. Dat is juist zo gaaf in bijvoorbeeld Mass Effect, alsof je een oude vriend na lange tijd weer ziet…misschien komt het nog in de DLC (en ik heb de Jensen story's ook nog bewaard voor na de main game)…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Phobia

  • 31 augustus 2016 10:51
  Goede game maar ben ik de enige die zich stoorde aan de verouderde graphics van de cutscenes en het totale gebrek aan lipsync?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 31 augustus 2016 11:23
  @Phobia Ik ging bij voorbaat uit van geen lipsync, net als zijn voorganger…anders had ik me er zeker aan kunnen storen ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chemicalscum

  • 31 augustus 2016 23:26
  @unipro81 Het is dat de allereerste Deus Ex toen al ook voor die tijd zeer slechte gezichtsanimaties had, dus ik blijf het ze ook maar steeds vergeven. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 31 augustus 2016 11:29
  @Phobia

  Die filmpjes zijn pijnlijk inderdaad, van strakke beelden naar een 480p resolutie tussen filmpje…. snap die keuze ook niet echt.

  Verder geweldige game!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 31 augustus 2016 12:01
  Review doet tot zover ik weet het spel eer aan. Lijkt mij een prima cijfer en conclusie. Overigens lees ik niets over de ophef van de Shop die in het spel beschikbaar is. Items kopen met echt geld. Hebben jullie dit bewust eruit gelaten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 31 augustus 2016 15:35
  @Ichi Die shop is volledig optioneel en stoort of zeurt geen moment. Meeste spelers zullen niet eens weten dat de optie er in zit. Je mist ook geen moment voldoende punten, dus ze hebben ook niet de in-game economie ervoor gedevalueerd. Als iemand geld wil uitgeven aan punten is dat zijn of haar eigen zaak, voor een single-player game interesseert ons dat totaal niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 31 augustus 2016 15:55
  @Gillian Oh ik ben het helemaal met je eens. Haalde het even aan gezien het best leeft op verschillende fora. Moet eerlijk bekennen dat ik het pas zag ndat ik erover had gelezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 31 augustus 2016 16:14
  @Ichi Mja, dr lijkt een of andere weirde haat-community te zijn opgedoken tegen DXMD, geen idee waar t vandaan komt. Veel van de bugs zijn nu al opgelost in een paar dagen. Op Steam zat gister bijv. er ook weer zon gast te ragen; bleek dat ie letterlijk alle kruipruimtes in de game expres had overgeslagen. ¯\_(ツ)_/¯

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 31 augustus 2016 16:44
  @Gillian
  Ja, in principe doet het er niet echt toe.
  Enige is wel dat je moet hopen dat de optionele store niet TE goed de kas spekt, want anders zou het zomaar kunnen dat het bij het volgende deel WEL bijna noodzakelijk wordt om items te kopen met echt geld.
  Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat ze het spel dan 25 euro maken, om vervolgens de rest te verdienen met ingame aankopen, iets wat ik niet echt zou toejuichen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 31 augustus 2016 17:40
  @Gillian Oh echt, mooi dat ga ik vanavond even nalezen, houd wel van die zeikerds om het zeiken, haha. Maakt het eigenlijk alleen maar mooier dat hij het spel kan spelen zoals hij wilt (geen sluiproutes).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chemicalscum

  • 31 augustus 2016 13:02
  Van mij mag de dramatisch slechte lip sync en cut scene animaties best wel als minpunt genoemd worden. Ik snap dat dat bijna een handelsmerk van Deus Ex is geworden, maar wat mij betreft is het veel te veel uit balans met kwaliteit van de rest van de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 31 augustus 2016 16:14
  @chemicalscum

  Eigenlijk best wel eens inderdaad…de audio klinkt ook echt heel erg anders opeens in het filmpje…geen game breaker, wel slordig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 31 augustus 2016 14:50
  Meer dan een prima game al is het een iets mindere Deus Ex dan Human Revolution.

  Maar er mag alsnog een gigantische negatieve opmerking gemaakt worden over de microtransactions en hoe belachelijk slecht die zijn en belabberd geïmplementeerd….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormX

  • 31 augustus 2016 15:13
  @The Chosen One
  Hoezo? Voor personen die graag cheatcodes gebruiken of walkthroughs lezen, kunnen praxiskits kopen inderdaad. De gewone gamer doet dit niet en speelt het spel gewoon zoals het hoort.

  Het is een singleplayer game dus er is geen nadeligheid als je de kits niet in de store koopt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.