Review

Destiny: The Taken King

Overweldigend. Maar is dat goed of slecht?

Geschreven door Ron Vorstermans op

Bungie levert met The Taken King meer van hetzelfde, maar vergeet daarbij niet om Destiny een nieuwe feel te geven. Dat maakt deze eerste echte uitbreiding een prima instapmoment voor nieuwelingen en sceptici, want zowel in kwantiteit als kwaliteit geeft The Taking King een fikse impuls aan Destiny.

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verhalend sterker, veel nieuwe content, welkome verbetering van oude principes
 • Minpunten
 • Commerciële dlc-structuur blijft ergerlijk, nieuwe content kan nogal verwarrend zijn
The Hive sword of Crota, weapon of the son of Oryx? Nee, het jargon is nooit het sterkste punt van Destiny geweest. Met twee stukjes dlc probeerde Bungie al het één en ander in het verhaal recht te trekken, met The Taken King wil de ontwikkelaar definitief alle oneffenheden achter zich laten. En niet alleen op het front van het verhaal.

Maar goed, dat verhaal, dat is toch wel de meest in ’t oog springende verbetering. Bungie heeft geleerd van zijn potpourri aan krachttermen en introductie van weinig zeggende personages. The Taken King houdt het simpel. En dat merk je aan de opzet, de stijlvolle (en voor ’t eerst geheel te volgen) tussenfilmpjes en het ‘ronde’ verhaal.

Kortweg: Oryx is naast leider van de Taken (ergo, The Taken King), ook een klootzak die boos is omdat jij zijn zoon Crota hebt vermoord. Hij heeft in die zin een punt, maar goed, het is niet aan jou als Guardian om listige ethische vragen te stellen. The Darkness heeft een gezicht gekregen en dat gezicht moet zo snel mogelijk verslagen worden.

Die strijd lever je met name op zijn thuisbasis: Oryx reist in een gigantisch schip, de Dreadnaught, dat fungeert als de eerste écht nieuwe planeet in het Destiny-universum. Dankzij de imposante Hive-achtige architectuur en de symmetrische, Bungiaanse indeling van de level-segmenten is de Dreadnaught een absolute aanwinst. Het uitzicht op de ringen van Saturnus is er bovendien één om in te lijsten.

Anders, vooral beter

De nieuwe strikes, de raid en de verhalende missies (waarvan er overigens talloze zijn) vinden niet louter plaats op de Dreadnaught, want ook de oude planeten doe je aan. Het contrast tussen de oude en nieuwe missies valt oprecht op. Bungie durft met The Taken King meer in de lineaire structuur te experimenten, laat de speler iets vrijer om zijn plan te trekken en houdt zich tijdens sommige missies zelfs afzijdig, waardoor je op momenten het gevoel krijgt dat er nog zoveel meer buiten de gebaande paden valt te ontdekken.

Het mooie is: dat is ook zo. Met name op de Dreadnaught valt er verrassend veel te beleven aan missies en quests, maar ook aan triviale bijeenkomsten met anderen om te looten of ‘trucjes’ om levels sneller te doorlopen. Destiny telt weer geheimen die het waard zijn om ontdekt te worden. Neem de Daily-missie van woensdag: hoewel dat nooit door Bungie is gecommuniceerd, kwamen spelers er op Reddit achter dat je een zéér begeerbare Exotic Black Spindle-sniper kunt krijgen als je de missie maar snel genoeg klaart. Hopelijk is dat slechts het topje van de ijsberg.

De nieuwe Strike-missies zijn een aanwinst, maar het is de nieuwe raid die kundig blijk geeft van het hernieuwde Destiny. Oké, vanwege een te laag level konden we de missie nog niet uitspelen na zeker dertig uur The Taken King, maar de voortekenen zijn veelbelovend. De missie vergt meer hechte samenwerking dan andere raids en kent meer intense actie op een veel grotere schaal. Waar de Vault of Glass na enkele keertjes spelen als een soort van ‘lange missie’ aanvoelde, lijkt het op dit moment aannemelijk dat het veel langer gaat duren voordat de nieuwe raid zijn glans verliest. 

Belangrijk

We moeten eerlijk zeggen dat we bovenstaande toevoegingen en wijzigingen wel hadden verwacht. Verrassender is dat The Taken King wel degelijk sleutelt aan de fundering van Destiny, al zij dat enkel tot op zekere hoogte, dus verwacht geen stevige renovatie. Aan de gameplay an sich, gekenmerkt door Bungies bekende wisselwerking tussen granaten gooien, slaan en schieten, is bijvoorbeeld niet getornd.

Wel hebben individuele wapens en items een nieuwe feel gekregen, met name dankzij de inleidende update 2.0, zoals beschreven in onze nieuwsanalyse. Neem de auto-rifles, die merkbaar sterker zijn geworden - waaronder onze nieuwe favoriet Hard Light, terwijl pistolen als de Thorn (wenselijk) aan kracht hebben ingeleverd. Wat dat betreft heeft Bungie de balans met ingang van The Taken King een stuk beter voor elkaar, wat vooral van impact is op de competitieve speldelen, zoals in de Crucible.

Een wisselwerking waar wél aan getornd is, is die tussen de verschillende classes. Dat komt met name omdat de Hunter nu een Support-rol op zich kan nemen, terwijl de Titan juist de frontlinie bestrijkt met zijn vuurbalwerpende sloophamer. De Warlock heeft niet echt een andere rol gekregen, maar heeft als zwevende sidderaal die bliksemschichten schiet allerminst aan charmes ingeleverd. Je hebt dus weer genoeg skills om voor te grinden.

Daarnaast zijn je Light- en personage-level voor het eerst van elkaar gescheiden. Waarom die knoop is doorgehakt? Geen idee, want het is van bar weinig impact op het levelen. Nog altijd ben je simpelweg afhankelijk van het aantal Light waarvoor je armor garantstaat. Nog altijd focust de beloning zich dus nog op de loot uit triviale Engrams, speciale missies, chests en natuurlijk het nog altijd even geweldige PvP-gedeelte. Met acht nieuwe maps en enkele toffe nieuwe modi (met name het Capture the Flag-achtige Rift is een enorme aanwinst) kan de PvP-speler weer maanden vooruit.

Overweldigend

De nieuwe structuur heeft geen duidelijke voordelen, wél duidelijke nadelen. Zo kan het nieuwe Destiny nogal overweldigend zijn. Zowel in positief opzicht, omdat je echt niet weet waar je moet beginnen dankzij de hoeveelheid content, maar ook in negatief opzicht: omdat je écht niet weet waar je moet beginnen. De missies uit de dlc en die uit The Taken King zijn niet altijd even duidelijk van elkaar gescheiden, wat voor nieuwe spelers nogal ingewikkeld kan zijn. Je hebt de dlc immers nodig om aan The Taken King te kunnen beginnen.

Bungie heeft bovendien veel geëxperimenteerd met upgrade-systemen in de voorgaande dlc. Hoewel het upgraden van de zogeheten Year One-wapens nu prima op orde is, kan het nieuwe systeem voor spelers die na de eerste dlc weer inhaken enorm verwarrend zijn. We hopen echt dat Bungie deze wijze van upgraden aanhoudt, want die wispelturige devaluatie van oude content was in de vorige dlc veel te ingrijpend.

Aan de andere kant zijn het met name de ingrijpende wijzigingen die het Destiny-universum weer aantrekkelijk maken voor oude spelers. Ze zijn misschien wel broodnodig. We moeten bekennen dat ook wij waren afgehaakt na de tweede dlc, House of Wolves. Destiny verraste niet meer, de game was een opsomming aan grinden voor content geworden. Na ’n jaartje waren de spelreserves leeg en putte de game enkel nog uit het welbekende.

The Taken King is een kwaliteits- én kwantiteitsinjectie. Bungie is slim geweest door niet alleen nieuwe strikes toe te voegen, maar ook enkele oude Strikes opnieuw vorm te geven. Met name Xbox One-spelers valt de plotse weelde aan wapens en nieuwe strikes op, gezien zij pas met de komst van The Taken King beschikken over alle PS4-exclusieve dlc. Bovendien heeft update 2.0 van Destiny eerder al een vriendelijkere, interessantere game gemaakt, wat eveneens bijdraagt aan verfrissing van het welbekende.

Er valt oprecht veel op de commerciële dlc-structuur van Destiny aan te merken, zeker vanwege het atypische gebrek aan communicatie vanuit de kant van Bungie. Toch durven we te stellen dat je als huidige Destiny-speler met een gerust hart op de The Taken King-bandwagon kunt springen. De uitbreiding is een spannend instapmoment voor nieuwelingen, een verfijnde inhaker als je ooit bent afgehaakt met spelen en bovenal een uitdaging voor de kwaadwillende sceptici: Bungie heeft zijn zaakjes met Destiny op orde.

Dit artikel delen:

Lees meer

Epic Games creëert Oculus Rift techdemo Valve: 'Half-Life 3 wordt geen virtual reality-game'
17

Reacties op: Destiny: The Taken King

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ShadowX

  • 25 september 2015 10:26
  Moet zeggen dat ik hem samen speel met een ander en het is geweldig, ben pas level 26 gezien ik ernaast ook nog andere games speel.

  Mooie review.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 25 september 2015 13:36
  ik zeg niets :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  fluf

  • 25 september 2015 14:01
  Oh met wie dan? ;p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 25 september 2015 14:28
  Fapping hoeft ook niks te zeggen die houd zich voornamelijk bezig met Fappen met ze Snake.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  water

  • 25 september 2015 10:41
  Eens met deze review, veel nieuwe content en voor elke class een exclusieve exotic gun. Heb begin van de week king's Fall gecompleet. 2 en half uur aan intense concentratie en communicatie. Zeer mooi in elkaar gezet. Ben nu met 1 charachter redelijk klaar voor de hard versie ervan (light lv 305) dus ben inmiddels begonnen aan de 2e :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 25 september 2015 11:08
  Nog steeds geen idee hoe het werkt. Ik heb Destiny dan ook al een hele tijd niet gespeeld. Ik zit pas ergens op lvl 24(allereerste light systeem), dus geen idee wat dat vandaag de dag betekent. Ook heb ik die eerste 2 DLC niet.

  Hoe kan ik, mocht ik dat willen, het beste instappen in deze game? Snap er inderdaad geen ene reet van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  water

  • 25 september 2015 13:11
  Missies hebben een required lv nodig om te spelen, dus je zal zeer waarschijnlijk in de tower en reef de questline van the dark below en house of wolves kunnen volgen om vervolgens in te stromen in de nieuwe content. Je zou ook nog de oude questline in de tower kunnen pakken rechts van class masters in een vendor mocht je er weer ff in willen komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 25 september 2015 13:38
  zonder de eerste 2 DLC's is het spel niets meer eigenlijk, dus je kan het beste de legendary edition kopen TAKEN KING, dat is de game inclusief de 2 dlc's en taken king.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tweewh33ler

  • 25 september 2015 15:27
  Dit is zo'n game waar je iedere keer weer meer geld aan uit moet geven om weer een paar uurtjes wat te doen te hebben. Totaal geen diepgang en meer, meer, meer van hetzelfde.
  Lekker de volle mep betalen voor een beetje DLC.

  Destiny voor 50 eu
  2 Uitbreidingen voor 30 eu
  Nu weer deze voor zo'n 40 euro.

  Over een paar maanden weer een uitbreiding op The Taken King omdat je daar met 4 uurtjes ook weer doorheen bent en je weer continu hetzelfde kan gaan doen. DAAAAAAAAAAG

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • batsumoto

  • 25 september 2015 21:28
  Als je de review had gelezen, had je begrepen dat je met The Taken King niet in 4 uur klaar bent.
  DAAAAAAAG.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 25 september 2015 23:47
  @Tweewh33ler.

  Een paar uurtjes plezier….
  Je hebt er duidelijk weinig kaas van gegeten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 26 september 2015 09:32
  Heb nu weer 50 uur in the taken king zitten en kom nog steeds nieuwe missies tegen!
  Inderdaad veel nieuwe strikes dus dat is wel chill

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • trekinbami

  • 26 september 2015 13:07
  Ik ben blij dat Tweewh33ler geen Destiny speelt. Je zult maar in een fireteam zitten met zo'n jankerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  water

  • 26 september 2015 17:28
  dat is er waarschijnlijk eentje, dat wanneer je een strike playlist start hij lekker aan het begin blijft hangen, denkend mee te kunnen leechen :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 28 september 2015 11:30
  Als dagelijkse Destiny speler kan ik alleen maar lachen om de nog steeds negatieve reacties van mensen die het spel duidelijk nog nooit…of anders zo'n beetje sinds beta niet meer gespeeld hebben. Dat terzijde ben ik het grosso modo eens met deze review, maar vind ik wel overkomen als een nogal haastige review, met net iets te veel 'onvolkomenheden.

  Zo is het natuurlijk leuk dat auto rifles inderdaad beter zijn, maar dat 'hard light' dan opeens je favoriet is? Ja, in de reguliere crucible (pvp) misschien, maar juist Hard Light heeft geen year 2 versie en is in pve, en iron banner dus niet veel meer waard dan een proppenschieter. Suros Regime, Monte Carlo, Fabian Strategy. Dat zijn de auto rifles van year 2. Voor Thorn geldt ook hetzelfde. Leuk in regulier pvp, maar daarbuiten compleet waardeloos.

  De strikes zijn niet, een beetje aangepakt, maar op delen gerandomized. Binnen de strikes dus. Speel je dezelfde strike 3 keer, dan is het best mogelijk dat je 3 keer een net wat andere strike speelt. Hetzelfde pad, maar andere stroom aan enemies en bosses.

  Gear heeft een totaal andere insteek gekregen. Perks zijn opeens belangrijker om te bepalen of je gear houdt, omdat je alle gear kan 'infusen' (samensmelten van gear zeg maar) zodat je de attack of defense stats aan kan passen. Het is dus niet meer 'alleen maar grinden naar dat specifieke stuk gear' maar meer naar bepaalde soorten gear (engrams vooral).

  De black spindle kreeg je helemaal niet door de daily binnen een bepaalde tijd te voltooien. Je moet tijdens de daily van het verhaalmissie afwijken en de deur naar één van de strikes nemen (die is normaal dicht). Daar kon je dan de strike door, maar met een hele grote stroom aan enemies en boss. Als je dat binnen 10 minuten redde, dan kreeg je die sniper.

  De Raid net zo. Juist Vault of Glass was dé Raid die leuk bleef om te doen met een groepje (en zelfs uitdagend). Crota's End was de 'lange missie'. Redelijk goed solo te doen en met een groepjes van 6 stormde je er sneller doorheen dan de gemiddelde strike.

  Het zijn allemaal puntjes op de i, maar het maakt voor mij dat zo'n review niet echt goed leest. Zorg dat wat je schrijft ook klopt…

  Qua minpunten zet ik mijn vraagtekens…de commerciele DLC structuur. Je kan er iets van vinden of niet, maar dat is de core van Destiny. Het is een soort verkapt abonnement. Geen verplichte maandelijkse kosten, wel een semi-verplichte DLC reeks per jaar. 2 'kleine' DLC's van elk 20 euro en één grote (year X) van 40. Dus….60 euro per jaar voor Destiny. Eigenlijk hetzelfde als je het vergelijkt met games als Fifa, Cod, etc. Daar kopen mensen ook elk jaar de nieuwste versie van…persoonlijk vind ik 60 euro per jaar voor zoveel plezier geen probleem. Ik kan me voorstellen dat mensen die veel Fifa, etc spelen er net zo over denken. Als minpunt vind ik hem dus niet erg terecht.
  Het tweede minpunt, ook daar zit een addertje onder het gras. Ik heb me er ook even aan geërgerd, maar het is met alles in Destiny zo. Ze maken content en verklappen lekker niet of zo min mogelijk hoe zaken daadwerkelijk werken. Zoek het maar lekker zelf uit is hun motto…en gek genoeg, werkt dat ook nog, want de 'community' wordt er sterker door. Mensen gaan samen op zoek naar oplossingen en hebben elkaar nodig voor de antwoorden :)
  Ik speelde voor Destiny nooit online spellen. Laat staan shooters…heb me daar ook even aan vast gehouden…en inmiddels zit ik in een appgroep met 100 (NL) Destinyspelers, een facebook community met diezelfde spelers en een klein groepje mensen waar ik meerdere keren per week mee samenspeel. Gewoon omdat je mensen nodig hebt, maar mensen jou ook.

  Toch ben ik het wel eens met het cijfer. Alleen liggen mijn minpunten iets anders.

  1. Oude content is waardeloos geworden. Ze hadden natuurlijk met enig gemak moeilijkheidsgraden (en bijbehorende beloningen) toe kunnen voegen aan de oude raids. Nu loop je Crota's End Solo met twee vingers in de neus door tot het einde. Solo…prison of elders….naast veel te makkelijk, compleet nutteloos. Ik snap dat niet, dan zeg je aan de ene kant dat zo'n year 2 toevoegt….en dat je dan óók je year 1 content nog hebt, maar als er geen uitdaging in zit…als de rewards useless zijn…waarom zou je het dan spelen? Nieuwe moeiljikheidsgraden daarin zouden echt helpen, echt het gevoel geven dat Destiny steeds groter wordt, in plaats van het nieuwe en het oude. (Al zal ik the vault echt nog wel spelen…zeker zo lang ik de Vex Mythoclast niet heb).

  Bungie beloofd een steeds groter worden universum…en technisch gezien krijgen we dat ook, maar het zou fijn zijn als de moeilijkheidsgraden van dat oude universum dan in balans blijven met de levels die je haalt als speler.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 28 september 2015 11:31
  Oh…en zwaarden! Jullie hebben niets gezegd over zwaarden….en weet je wel hoe stoer die zijn! Zo'n ultra neerhakken met je zwaard. Heerlijk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 3 oktober 2015 02:05
  Ach de vex heb er 6 gehad , de suros is toch echt beter

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.