Altijd al een keer de "neck" van Busta Rhymes willen "breaken", het gebit van Xzibit willen pimpen of gewoon Snoop Doggy Dog op z'n hondjes willen doen? Zoek niet verder, want EA heeft het spel voor jou. In Def Jam Fight for New York, dat de opvolger van het populaire Def Jam Vendetta is, kun je het namelijk tegen allerlei bekende hiphopsterren en talloze andere straatvechters opnemen.

Het verhaal in Def Jam begint als een gangsterleider gevangen wordt genomen en de speler, tot dan toe een onbekende, hem uit de politiewagen besluit te bevrijden. Na het bevrijden van deze D-Mob word je in de bende opgenomen, maar moet je allerlei gevechten aangaan om het respect van de andere leden te winnen. Naast respect kun je door het winnen van gevechten ook geld en punten krijgen om nieuwe moves te leren, karakters en omgevingen te unlocken en zelfs een paar mooie mokkels mee naar huis te nemen.

Het verhaal is zeer vermakelijk, goed uitgewerkt en geeft echt een meerwaarde aan de singleplayer campaign, iets wat je maar zelden meemaakt bij een fightgame. Of je nu het singleplayer of multiplayer gedeelte kiest, in Def Jam draait het om één ding, en dat is vechten. Voordat je er lekker op los kunt slaan moet je eerst een karakter bouwen. Zoals in zoveel games vandaag de dag kun je je karakter helemaal aanpassen, zowel qua uiterlijk als eigenschappen. Naast dingen als snelheid, gezondheid en uithoudingsvermogen, moet je ook een vechtstijl kiezen. De vechters in Def Jam komen uit allerlei verschillende hoeken. Zo heb je onder andere straatvechters, kickboxers, martial arts specialisten en worstelaars. Sommige vechters beschikken over meerdere vechtstijlen. Elke stijl heb, zoals Cruijff himself zou zeggen, z'n voor- en nadelen.

Zal ik jou eens lekker hard in je bek stompen?

Natuurlijk had ik ook kunnen zeggen "Beste kerel, komt het gelegen als ik mijn hand, gevouwen in een vuist, met enige kracht in uw gezicht plant?" Maar dat zou een belediging voor Def Jam zijn. Dit spel is hard, wat zeg ik, keihard. Hoofden die met volle vaart tegen een betonnen paal worden gestoot, brekende ruggen, armen en benen en natuurlijk het altijd leuke schoenkoppen zijn de orde van de dag in het spel. Natuurlijk zijn er meer spellen waarbij je elkaar hard kunt meppen en schoppen. Het geweld in Def Jam is echter van een andere orde. Als speler kun je gewoon de pijn en het profiel van iemand z'n schoenen voelen.

Nu kan deze pijn op verschillende manieren veroorzaakt worden. Naast de standaard trappen, slaan en grijpen, kun je ook allerlei objecten in de arena's waar je vecht gebruiken. De eerder genoemde betonnen palen, hekken, jukeboxen - en zelfs geparkeerde auto's - zijn allemaal geschikt om iemand tegenaan te rammen. Een andere mogelijkheid om iemand zoveel mogelijk pijn te doen, is door spullen uit het publiek te gebruiken. Soms staan er mensen met een knuppel, bierfles of stalen pijp. Loop je tegen zo'n fanatieke supporter op, dan zal hij zonder probleem zijn slagwapen afstaan, zodat jij als een ware kunstenaar iemand z'n gezicht kunt bewerken.

Ben je lekker aan het hakken en zagen, dan zal er zich een metertje (de zogenaamde "krachtimpulsmeter") vullen. Is de meter vol, dan word je karakter helemaal psycho en kan hij een "Blazin' move" uitvoeren. Dacht je dat de fatalities in Mortal Kombat hard waren, de Blazin moves zijn zeker van gelijk niveau. Als de move wordt uitgevoerd, verandert het beeld en zie in je detail hoe jouw karakter de tegenstander een genadeloos hard pak slaag geeft. Staat de gezondheidsmeter van je tegenstander in het rood, dan zal dit direct een knock-out betekenen. Stond de meter van je tegenstander nog in het groen, dan zal er behoorlijk wat health afgaan. Een andere manier om iemand knock-out te slaan is door hem, als hij bijna af is, tegen een object uit de arena te smijten, hem met een voorwerp uit het publiek te slaan of hem, met de linker trigger ingedrukt, een slag of trap verkopen. Sla of schop je met de linker trigger ingedrukt, dan doe je veel meer schade aan, met als nadeel dat je zo'n slag meestal ziet aankomen en je enkele milliseconden trager reageert, waardoor je tegenstander jou weer kan meppen.

Multiplayer madness

Def Jam is leuk in je eentje, maar heb je een vriend of vrienden, dan is het feest helemaal compleet en kun je met z'n vieren in een arena gaan vechten. Zo kun je 1 vs 1, 2 vs 2 of free for all kiezen. Is een speler in de teamgame (2 vs 2) uitgeschakeld, dan kunnen de twee van het ene team de overgeblevene van het andere team samen afmaken. Hiervoor zijn speciale combo's die je samen moet uitvoeren en extra veel pijn doen. Het spel heeft helaas geen online mogelijkheid, maar dat is niet zo'n groot gemis. Er gaat niets boven het in elkaar stompen van je buurjongen (sorry Thijs) en dan de uitdrukking op z'n gezicht te zien.

Sound en graphics

De graphics in Def Jam zijn van goede kwaliteit. Je herkent zonder problemen alle rappers (hoewel die in het spel wel naar de sportschool zijn geweest), de omgevingen zien er sfeervol uit en alle karakters zijn goed geanimeerd. Zoals je van een vechtgame met een veertigtal hiphoppers mag verwachten, zijn er allerlei hiphop, RnB en rap nummers aanwezig, waaronder allerlei klassiekers zoals "Mama Said Knock You Out" van LL Cool J, "Poppa Large" van de Ultramagnetic MC's en "O.G. Original Gangster" van Ice T.

Conclusie

Def Jam is een zeer vermakelijke vechtgame, die door de aanwezige hiphopsterren, keiharde moves, lekkere muziek en stoere multiplayer mode gewoon een zeer puike game is. Doordat je zoveel muzieknummers, kleding, bling bling, karakters en arena's kunt unlocken ben je gewoon uren zoet met deze heerlijke fighting game. Het is misschien raar om te zeggen, maar voor een hiphop spel rockt deze game zwaar!

Gameplay: 9.0 Graphics: 8.5 Geluid: 8.7 Totaal: 8,8