Na een klein uitstapje naar de zonnige stranden en volleybalvelden van Zack Island, is het weer back to business voor de cast van Dead or Alive. De bikini's kunnen de kast weer in, het is tijd voor een goede, ouderwetse knokpartij. In Dead or Alive: Ultimate wordt de speler niet meer beperkt tot zijn eigen huiskamer, maar kan hij ook via Xbox Live de strijd aan gaan met andere mensen. Maken de nieuwe features Dead or Alive: Ultimate tot een must buy voor fans van fighting games?

Om even elke mogelijheid tot verwarring weg te nemen: Dead or Alive: Ultimate is geen Dead or Alive 4. Het is een remake van de eerste twee delen, met toegevoegde Xbox Live functionaliteit. Waar men naast de licht verbeterde graphics aan het eerste deel weinig veranderd heeft, is men bij deel twee met onder andere een nieuwe graphics engine grondiger te werk gegaan. Hoewel de games beiden via Xbox Live gespeeld kunnen worden, is de populariteit van het tweede deel door de veel betere graphics en hogere complexiteit vele malen groter. Dead or Alive 1 Ultimate wordt door de nodige fans dan ook gezien als leuke bijkomstigheid, terwijl het pakket vooral draait om Dead or Alive 2 Ultimate.

Zoals reeds genoemd, vertoont Dead or Alive 1 Ultimate weinig verschillen met het inmiddels zeven jaar oude origineel. Hoewel de graphics wat scherper ogen, zijn de modellen erg eenvoudig en zijn de verschillende stages uitermate kaal. De singleplayer mode mist de tussenfilmpjes van de latere delen en ook op audio gebied presteert de game relatief matig. Hoewel een aantal herkenbare moves van de characters reeds aanwezig zijn, is ook de gameplay minder complex dan bij de opvolgers. Dit alles maakt Dead or Alive 1 Ultimate tot een tussendoortje dat leuk is vanwege nostalgische gevoelens, maar waar de gemiddelde speler redelijk snel op uitgekeken zal zijn.

Dit is op zich ook geen punt, want de hoofdmoot van dit pakket wordt gevormd door Dead or Alive 2 Ultimate. Doordat deze game een remake is van Dead or Alive 2, zal de cast het moeten doen zonder de in het derde deel geintroduceerde Hayate, Brad Wong en Christie; alleen Hitomi is als extra character toegevoegd aan de lineup. Deze bestaat zoals gebruikelijk uit de nodige kleurrijke characters: worstelaars, ninja's, Bruce Lee wannabe's en natuurlijk de bekende Dead or Alive babes, die mooier dan ooit tevoren op het scherm getoverd worden. Liefhebbers van verschillende kostumen kunnen zich naar hartlust uitleven; er zijn in totaal 167 vrij te spelen kledingstukken, met maar liefst twintig verschillende voor enkele vrouwelijke characters.

De games in de Dead or Alive serie hebben altijd bekend gestaan om hun snelle gameplay, die wat minder diep is dan bijvoorbeeld Virtua Fighter, maar daardoor wel een stuk toegankelijker is voor casual gamers. Dead or Alive 2 Ultimate vormt hierop geen uitzondering; de meeste characters hebben zo'n 70 moves, waarvan het merendeel echter zonder extreem veel problemen door een speler uit de mouw geschud kunnen worden. De uitdaging van Ultimate is dan ook niet zozeer het leren uitvoeren van de moves, als wel het leren gebruiken van de juiste moves op het juiste moment. Zeker omdat door het “reversal”-systeem bij een voorspelbare speler vrijwel alle moves overgenomen zullen worden door de tegenstander.

Team Ninja heeft, om de game wat beter dan Dead or Alive 3 te balanceren, ook enkele moves die wat té effectief waren verwijderd of aangepast, waardoor de game over het algemeen redelijk uitgebalanceerd is. Klein puntje van kritiek is de erg hoge schade die de reversals aanrichten. Hoewel deze uitstekend binnen de gameplay passen, richt een reversal wel erg veel schade aan in vergelijking met de moeite die het kost om er een te maken. Gelukkig zijn reversals wel iets lastiger gemaakt dan in deel drie: de mid-punch en mid-kick reversals zijn nu van elkaar gescheiden, een logische beslissing gezien de grote hoeveelheid moves die onder deze twee categorieën vallen.