Review

De Turtle Beach Atlas Aero richt zich op gimmicks en aanpasbaarheid

Meer features dan de prijs doet vermoeden en een tegenvallende muziekervaring

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

Heb je een Windows pc en hou je van gimmicks, dan presteert deze Atlas Aero boven zijn prijs. Ben je echter op zoek naar een headset die in zijn gebruikservaring iets kernachtiger aanvoelt en wat meer focus legt op een klank die zich leent voor zowel gaming als muziek, kun je deze beter overslaan.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Klank tijdens het gamen, veel (software) mogelijkheden, bouwkwaliteit
 • Minpunten
 • Klank tijdens het beluisteren van muziek
Turtle Beach is begonnen in de pro-audio en dat resulteert over het algemeen in gameheadsets die open en precies klinken. De Turtle Beach Atlas Aero Wireless Pc Gaming Headset voegt hier ook nog eens een behoorlijke hoeveelheid gimmicks aan toe.

Turtle Beach Atlas Aero

Verbinding:

Compatibiliteit:RGB-features:

Batterijduur:

€150,-

2.4Ghz Wireless en minijack

Hoofdzakelijk Windows pc’s, maar middels minijack vrijwel ieder ander platform (je raakt hierbij wel features kwijt).


Nee

30 uur

Allereerst is deze headset hoofdzakelijk draadloos en te verbinden met Windows pc’s. Vind je het echter geen probleem om een kabel te gebruiken, dan kun je de headset middels minijack met vrijwel ieder ander platform verbinden. Je raakt hierbij wel een groot deel van de functionaliteit kwijt, want de Atlas Aero moet het hebben van zijn software: Superhuman Hearing, Waves NX 3D Sound, meerdere equalizers en programmeerbare knoppen.

Je kunt dus een hoop kanten op met deze headset. De prijs van 150 euro valt als je naar de mogelijkheden kijkt eigenlijk wel mee. Voordat we kijken naar wat deze softwaremogelijkheden in de praktijk allemaal toevoegen en, belangrijker nog, hoe de headset klinkt, nemen we eerst de bouwkwaliteit onder de loep.

Bouwkwaliteit

De Turtle Beach Atlas Aero is behoorlijk potig; alles aan deze headset is groots opgezet. De oorschelpen en kussens zijn ongelofelijk dik, maar vallen qua zachtheid helaas iets tegen. Wel zorgt de grootse opzet ervoor dat ze volledig over je oren vallen en dat de speakers in de schelpen ver van je oren zitten. De bekleding is daarnaast eveneens een succes: op de buitenkant van de oorschelpen vind je makkelijk te reinigen, synthetisch leer en aan de binnenkant een stof die het meest doet denken aan sportkleding.

De hoofdband is ook luchtig bekleed, maar wel wat dunner en stugger. Gelukkig heeft dit geen implicaties voor het draagcomfort. De hoofdband is daarnaast volledig gemaakt van metaal. Dat maakt, in combinatie met de meerdere, stevig aanvoelende scharnierpunten, dat de headset oogt als een tank. Ondanks deze uitstraling en het feit dat er een batterij aan boord is, blijft het gewicht beperkt. Dat zorgt ervoor dat de Atlas Aero tot zo’n twee uur achter elkaar behoorlijk comfortabel blijft zitten.

Voordat we kijken naar alle knoppen die je kunt vinden op de rechteroorschelp, kijken we eerst naar een simpele, maar welkome feature die je op de linkerschelp vindt: een kleine uitsparing waar je de dongle in kunt stoppen. Zo blijft de dongle mooi op z’n plek zitten als je de headset opvouwt en raak je hem nooit meer kwijt. Een kanttekening bij de dongle is dat de draadloze 2.4Ghz-verbinding wat minder ver rijkt dan je wellicht hoopt. Van de woonkamer naar de keuken lopen en doorpraten op Discord is er dus niet bij.

Knoppen en microfoon

Op de rechteroorschelp vind je onder andere twee volumewieltjes waarvan een voor de game-chat-balans is en de ander voor het totale volume. Ook zijn er twee drukknoppen: een voor het in- en uitschakelen van de headset en een macro-knop. In de bijbehorende software kun je deze knop zelf een functie toewijzen. Naast een mini-usb-ingang voor het opladen van de headset zijn er eveneens twee minijackingangen: een voor de loskoppelbare microfoon en een voor het aansluiten van de headset.

De microfoon valt wat tegen. De klank is, net als bij veel headsetmicrofoons het geval is, iets geknepen en telefoonachtig. Wat vooral in het oor springt, is de vervorming die je soms terug hoort in het middenhoog. De medeklinkers komen daarnaast behoorlijk schel naar voren. Er zijn in de bijbehorende software een hoop instellingen die invloed hebben op de microfoonklank, maar die kunnen er ook niet een echt overtuigend klinkende microfoon van maken.

De klank

Bij het beluisteren van muziek valt vooral de ietwat onrustige respons op. Er is een onnatuurlijke nadruk in het middenlaag die de headset een beetje ‘boomy’ laat klinken. Dat vertaalt zich naar bas die onevenredig hard naar voren komt en een gebrek aan transparantie. Het mist de Atlas Aero aan subtiliteit en overtuigingskracht. Het is alsof de pure energie en directheid van live gespeelde muziek niet goed vertaald wordt op deze headset. Dat is een behoorlijke tegenvaller, omdat Turtle Beach-headsets zich over het algemeen laten kenmerken door een aangename, open klank.

In-game resulteert deze klankeigenschap in minder problemen en is het juist de aangename precisie en definitie in het middenhoog die positief opvalt. Deze eigenschappen zorgen er voor dat de Aura Aero zich goed laat lenen voor snelle actie. Hierbij blijft ook de lokalisatie goed overeind en kun je je vrijwel constant in luttele milliseconde oriënteren op wat er om je heen gebeurt. Het laag van de headset, dat bij het luisteren van muziek wordt ondergesneeuwd door de onnatuurlijke nadruk op het midlaag, is bij gamegeluid mooi diep. Dat komt de overtuigingskracht van onder andere tussenfilmpjes ten goede, en dat is gunstig voor de immersie.

Gimmicks

De Turtle Beach Atlas Aero is een headset voor de gimmick-liefhebber. In de bijbehorende Control Studio-software is een overvloed aan instelopties en verschillende afluistermogelijkheden te vinden. De Atlas Aero beschikt uiteraard over een driebands equalizer, maar er is ook surround sound van Waves NX, Superhuman Hearing, afzonderlijke equalizers voor game- chat- en microfoon-geluid en een macropagina die het mogelijk maakt alle instellingen van je headset op je toetsenbord te mappen.

Dat er veel kan met deze Atlas Aero, is een understatement en veel gamers zullen ongetwijfeld blij zijn met al deze aanpasbaarheid. Het ontbreekt hierdoor in de gebruikservaring, net als bij het beluisteren van muziek met deze headset, soms wel een beetje aan een echte directheid. Wel zijn er een aantal heel goed uitgevoerde mogelijkheden in de software te vinden.

Superhuman Hearing zorgt er in standaardmodus voor dat geluid wat puntiger wordt; niet direct mooier, maar wel efficiënter bij snelle shooters.

We hebben al een paar keer eerder naar Superhuman Hearing geluisterd - bijvoorbeeld bij de Turtle Beach Stealth 600 en de Roccat Syn Pro Air - en beide keren beviel dit goed. Superhuman Hearing zorgt er in standaardmodus voor dat geluid wat puntiger wordt; niet direct mooier, maar wel efficiënter bij snelle shooters. Turtle Beach heeft nu, naast ’normale’ Superhuman Hearing, ook twee nieuwe functies toegevoegd: Footsteps Boost en Gunshots Boost. De namen spreken voor zich en pakken in de praktijk prima uit.

Ook de 3D audio van Waves NX is een schot in de roos. Waves NX zorgt namelijk niet voor een in de praktijk vaak onnatuurlijke simulatie van een daadwerkelijke surround setup, maar richt zich op het subtiel toevoegen van ruimtelijkheid. Dat kan, zeker bij verhalende rpg’s, een leuke toevoeging zijn.

Concluderend

De Turtle Beach Atlas Aero is een prima gameheadset met een nadrukkelijke focus op software gimmicks. Dat maakt hem, ondanks zijn compatibiliteit met meerdere platformen, eigenlijk voornamelijk geschikt voor Windows pc’s. Heb je een Windows pc en hou je van gimmicks, dan presteert deze Atlas Aero boven zijn prijs. Ben je echter op zoek naar een headset die in zijn gebruikservaring iets kernachtiger aanvoelt en wat meer focus legt op een klank die zich leent voor zowel gaming als muziek, dan kun je deze beter overslaan.

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste Intel Arc-gpu's beperken crypto-mining niet Fysieke collecties klassieke Star Wars-games dit najaar naar PS4 en Switch
1

Reacties op: De Turtle Beach Atlas Aero richt zich op gimmicks en aanpasbaarheid

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Remco1984

  • 12 oktober 2021 13:40
  Het design is echt geweldig! Heb nog altijd het idee dat Razer een stapje voorloopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.