Review

De Sony Pulse 3D-headset verkiest strak ontwerp boven comfort

Ook de extreem korte batterijduur en de 3d-ervaring helpen niet te overtuige

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De Sony Pulse 3D Wireless Headset ziet er goed uit, maar dat strakke ontwerp moet je bekopen met een gebrek aan comfort. De klankbalans is redelijk, maar zelfs met de 3D Audio klinkt de headset soms erg onprecies in zijn stereoweergave.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Ziet er goed uit
 • Minpunten
 • Oncomfortabel, 3D audio niet overtuigend, Batterijduur
De focus op 3D Audio bij de nieuwe PlayStation 5 is een uitgelezen kans om ook een nieuwe, officiële headset uit te brengen. De Pulse 3D is volgens Sony uitermate geschikt om deze immersieve geluidseffecten te ervaren.

Sony Pulse 3D €99,99

Verbinding: Wireless 2.4gHz via dongle, minijack

Compatibiliteit: Hoofdzakelijk PlayStation 5 en 4, maar daarnaast ieder platform met een minijackingang

RGB features: Nee

Dat de Pulse 3D zich voornamelijk richt op PlayStation 5-gebruikers, maakt hem echter niet incompatibel met andere platformen of alléén geschikt voor het luisteren van 3D-geluid. Wel haal je het meeste uit de verbindingsmogelijkheden van de Pulse 3D als je hem gebruikt in combinatie met deze console. Voor 99,99 euro haal je de Pulse 3D in huis. Wat direct opvalt is het gestroomlijnde en excentriek ogende ontwerp dat goed aansluit bij de uitstraling van de PlayStation 5.

Bouwkwaliteit

De headset bestaat eigenlijk maar uit drie delen: een witte hoofdband en twee zwarte oorschelpen. Dat alles is van plastic. De oorschelpen zijn ruim opgezet en vallen volledig over je oren heen. De klemdruk van de headset is onevenredig verdeeld, met een zwaartepunt aan de achterkant van de schelpen. Er zijn geen scharnieren, verstelsysteem of andere bewegende delen. De headset balanceert op je hoofd middels een leren band die onder de hoofdband is gespannen.

Omdat er niets in te stellen is met betrekking tot de hoogte van de oorschelpen, moet je een beetje geluk hebben of je hoofd bij de headset past. Als je wat kleiner bent, blijft de headset op zijn plek zitten - je kunt rustig met je hoofd schudden zonder dat de headset ergens heengaat - maar lijkt het toch constant te voelen alsof hij loszit. Ondanks dat losse gevoel ontstaat er na een uurtje toch de nodige warmteopbouw. Die excentrieke uitstraling moet je dus bekopen met comfort.

Het ontwerp is zoals gezegd gestroomlijnd en dat is ook terug te vinden in de knoppen op de linkeroorschelp. Alle knoppen zijn ongelofelijk slank en dun ontworpen. En het zijn er een hoop.Op deze ene oorschelp vind je namelijk een normale volumeknop, een volumeknop voor de game- en chatbalans, een schakelaar voor het aanzetten van de microfoon monitoring, microfoon-mute, usb-c-ingang, minijack-ingang én de aan- en uitknop. Dat zorgt er zeker tijdens de eerste uren voor dat je hand flink moet zoeken voordat je de juiste knop hebt gevonden.

3D en microfoon

De Pulse 3D-headset is speciaal ontworpen voor PlayStation 5 en specifiek om perfect de ingebouwde 3D Audio weer te geven. Het is de moeite waard om hier even een kanttekening bij te plaatsen: andere gaming headsets kunnen evengoed het 3D-geluid van de PlayStation 5 weergeven. De Pulse 3D beschikt niet over unieke technologie. Sony claimt simpelweg dat de klank van deze headset zich erg goed laat lenen in combinatie met het effect.

Los van het feit dat de headset speciaal ontwikkeld is voor de PlayStation 5, is deze headset, zowel middels de dongle als de minijackkabel, eigenlijk met vrijwel elke laptop, smartphone of (handheld)console te gebruiken. Via de usb-c-aansluiting kun je overigens alleen opladen. Houd de usb-c-kabel bij de hand, want de headset moet elke 12 uur wel even aan het stroomnet worden gehangen.

In lijn met het strakke ontwerp is de microfoon van de Pulse 3D volledig ingebouwd. Dat heeft uiteraard implicaties voor de uitstraling, maar ook voor de klank. De microfoon klinkt namelijk behoorlijk hol - alsof je door een kartonnen doos praat. Dat is geen probleem voor multiplayergaming - je bent prima verstaanbaar - maar voor het steamen is het absoluut noodzakelijk een externe microfoon aan te schaffen.

De klank

Het eerste dat opvalt bij het beluisteren van muziek is de behoorlijk stevige laagrespons. De bas dondert echt om je oren en dat overheerst op sommige punten onaangenaam. Het middenhooggebied, waar de stemmen zich begeven, is daarentegen beter gebalanceerd en klinkt aardig open. Het ontbreekt wel aan dynamische respons. Hoewel muziek redelijk vertaalt naar deze headset, heb je nooit het gevoel dat je je echt in de wereld van de muziek begeeft. Het is alsof de ruimtelijkheid en intensiteitsverschillen nooit tot leven komen op de headset.

De stevige laagrespons is tijdens het gamen een minder groot probleem. Het vergroot de dramatiek en actie van de spelervaring en versterkt de sfeer. Wel is er vaak een behoorlijke troebelheid te horen in het middenlaaggebied. Dat zorgt ervoor dat de lokalisatie af en toe volledig in het water valt en drukke scènes als een warboel klinken. Op deze momenten van drukte raak je soms het overzicht volledig kwijt en kun je je niet meer focussen op auditieve cues die in sommige games zo belangrijk zijn.

Het is dan ook geen verassing dat op de Pulse 3D de 3D Audio van de PlayStation 5 niet direct beter tot zijn recht komt. Sterker nog: het valt allemaal een beetje tegen. Op sommige momenten ervaar je inderdaad een extra dimensie in het stereoveld, maar echt spectaculair wordt het nooit. Je kunt je met een andere headset even goed, en met sommige (duurdere) headsets zelfs beter, verliezen in de gameplay en 3D Audio.

Concluderend

De insteek van de Pulse 3D Headset is duidelijk: een gaming headset die zowel in uitstraling als technische mogelijkheden perfect aansluit op de PlayStation 5. Dat is op het eerste gezicht gelukt, maar er is in de praktijk ook het nodige voor ingeleverd. Het ontwerp rijmt dan wel goed met de PlaySation 5, comfortabel is het allerminst. Ook het draadloos verbinden met de PlayStation 5 gaat razendsnel, maar daar staat tegenover dat de knoppen op de linkeroorschelp veel te dicht op elkaar zitten, waardoor ook de gebruikservaring achterblijft.

Op klankgebied presteert de Pulse 3D redelijk en laat hij, vooral in-game, een goede basrespons horen. Echt indrukwekkend wordt het helaas nooit. Het nieuwe 3D Audio op PlayStation 5 is een interessante toevoeging, maar je hebt echt deze headset niet nodig om daarvan te kunnen genieten. Op sommige momenten klinkt de Pulse 3D zelfs erg onprecies in zijn stereoweergave. Wanneer je op zoek bent naar een draadloze headset voor de PlayStation 5, dan zijn er echt betere opties beschikbaar.

Dit artikel delen:

Lees meer

Raven Software verwijdert 50.000 cheaters van Warzone Voormalige Nintendo-directeur Reggie Fils-Aime brengt boek uit
16

Reacties op: De Sony Pulse 3D-headset verkiest strak ontwerp boven comfort

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Tweewh33ler

  • 18 juli 2021 10:09
  Dit is toch wel echt een hele slechte review. Waarmee heb je de vergelijkingen gemaakt en wat zijn dan volgens jou wel betere alternatieven?

  Wat is normaal de gemiddelde accuduur van een wireless gaming headset?

  Daarbij, de release van de headset is al maanden geleden geweest. Dus het is ook nog eens mosterd na de maaltijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 19 juli 2021 09:27
  @Tweewh33ler ik zie bovenstaand punten terugkomen bij meerdere reviews dus het is niet helemaal uit de lucht gegrepen.
  Wat maakt het uit dat de headset al een paar maanden uit is? Dat maakt de review toch niet minder?

  Voor 100€ is dit een headset uit het laagsegment, de duurdere headsets van Sony zijn beter dan dit model.
  Jammer dat ze dan iets teveel hebben beknibbeld op het 3D geluid

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 18 juli 2021 10:11
  Ik vind het een top headset en de 3d audio is geweldig met de pulse.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bart81

  • 18 juli 2021 10:37
  @Coola, ik vind jouw mening niet echt objectief aangezien je nogal een Sony fanboy bent. :)

  Ik lees meer reviews waar de Sony Pulse geen hoge ogen gooit. Tweakers bijvoorbeeld vindt het ook geen goede headset qua geluidskwaliteit.

  "Conclusie (Tweakers)

  Helaas zijn we niet heel enthousiast over de Pulse 3D, de gamingheadset die Sony in combinatie met de PlayStation 5 op de markt heeft gebracht. Het is een stijlvolle headset die wat uiterlijk betreft heel goed past bij de nieuwe console. Sony heeft ook goed nagedacht over de bediening. De Pulse 3D heeft precies de juiste knoppen en die voelen goed aan. Helaas houden de pluspunten daar een beetje bij op. Die stijlvolle vormgeving zit het draagcomfort flink in de weg. De Pulse 3D zit niet lekker, zeker bij langere sessies. Ook over het geluid zijn we niet echt te spreken. Dat mist de diepste bassen en schiet ook in het hoog tekort. Juist dat laatste zorgt ervoor dat de voornaamste eigenschap - weergave van 3d-audio - minder uit de verf komt dan we hadden gehoopt."

  Komt overeen wat hier ook geschreven wordt op Gamer.nl

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 18 juli 2021 10:43
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het 3D gedeelte wel goed tot zijn recht vind komen zeker bij the returnal en Ratchet en Clank. Voor maar 99,99 is het een prima ervaring geen top notch maar een 7 zal ik het wel geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 18 juli 2021 10:44
  Ik ben heel benieuwd wat jullie draadloze tegenhanger is die btw nooit verbindingsproblemen mag hebben want deze verliest nooit de verbinding. 1x je geluid verliezen is een no go en gelijk een 1 voor mij. 12 uur voor een headset vind ik vrij lang maar uiteraard hebben jullie een goedkopere die langer mee gaat 24 uur ofsow? En looks is wel degelijk belangrijk dat ding ligt in de woonkamer ik hoef geen bedrade versie of mijn uber grote gamingheadset die ik voor de pc gebruik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 18 juli 2021 18:03
  Comfort: ik ben er inmiddels wel achter dat comfort echt iets heel subjectiefs is, wat de 1 comfortabel vindt hoeft de ander dat niet te vinden. De 1 vind bepaalde druk zeer oncomfortabel, de ander juist heel fijn.
  En tja, het oog wil ook wat, elke headset die vol met RGB leds zit is voor mij een nogo, zo'n kermis hoef je niet op je hoofd te hebben of uberhaupt in je computer. Liefst alles zo strak en led-loos mogelijk. En koptelefoon met draad is voor mij ook geen optie meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kitsunebi

  • 18 juli 2021 18:17
  @SuperDre Hoezo is comfort subjectief? Iedereen zit beter op een lounge stoel dan op een houte stoel. Als men er over eens is dat iets oncomfortabel is dan kan je daar genoegen mee nemen omdat de design je aanspreekt of iets comfortabelers kopen.

  Die headset is gewoon niet comfortabel en er missen te veel opties om het comfortabel te maken die de reviewer aangeeft (bijv. geen scharnieren, verstelsysteem of andere bewegende delen.) Dit ding kan je ook geen 3 uur op hebben zonder dat het warm gaat worden. Al helemaal in de zomer. Ik heb deze destijds met de PS gekocht en vond dit de slechtste, meest oncomfortabelste headset die ik ooit heb gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 18 juli 2021 19:17
  @Kitsunebi Hoezo is comfort NIET subjectief? Wat de ene heel fijn vind, vind de ander verschrikkelijk. Ik persoonlijk zweer bij over ear headsets. Maar heb ook vrienden die veel liever on ear hebben. Ik krijg daar persoonlijk echt zere oren van.
  Vind het nogal wat dat je nu effe wil gaan beweren dat confort iets is wat algemeen is. Dat is gewoonweg niet zo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kitsunebi

  • 18 juli 2021 20:54
  @Messtranor Dus jij vind een houte stoel lekkerder zitten dan een lounge stoel? Zet een houte stoel naast een lounge stoel en vraag aan 10 mensen waar ze 8 uur op willen zitten en niemand kiest die houte stoel. Comfort kan ook overduidelijk beter zijn bij het ene product dan de andere. Dat is hier 100% het geval door ontbrekende functies die het comfortabeler kunnen maken voor meer mensen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 18 juli 2021 21:23
  @Kitsunebi maar een houten stoel zit per definitie niet lekker daarom zijn er kussens. Maar een koptelefoon die gemaakt is om op je hoofd te zitten is via een bepaald model gemaakt. Nu is ieder hoofd anders gevormd dus kan je zeker zeggen dat het subjectief is. Jouw vergelijk is te zwart wit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 18 juli 2021 23:02
  0@Kitsunebi Maar dan neem je ook 2 uitersten.

  Natuurlijk is een Ferrari 458 Italia beter als 90% van het wagenpark maar niet iedereen kan die betalen.

  Bij zo'n headset is het inderdaad maar net wat je fijn vindt. Bij mij past deze perfect maar goed een ander met een groter hoofd kan beter een ander kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 19 juli 2021 10:13
  @Kitsunebi 90% van de mensen vind die lounge stoel wellicht beter, maar ergens zal er eentje zijn die toch die houten stoel fijner vind. Puur omdat een meerderheid iets vind maakt het nog geen feit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 21 juli 2021 12:15
  @Kitsunebi


  comfort is 100 % subjectief

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 18 juli 2021 23:06
  IGN en Techradar zijn weer heel positief. Ik had altijd de Turtle Beach Elite 800 maar daar zit een barst in het plastic. Misschien dat het nog te maken is maar daar ben ik nog niet achteraan gegaan. Die zou inderdaad compatible zijn met 3D Audio maar dat was ongelooflijk zacht.

  Toen heb ik de Pulse 3D aangeschaft en ja hij is niet bij te stellen maar voor mij zit ie goed, niet te zwaar en hij gaat lang mee. Daarnaast is ie compatible met de PSVR.

  En voor zover ik kan bepalen is het geluid on par met de veel duurdere Turtle Beach.

  Enig nadeel is dat de Turtle Beach ook muziek van de smartphone/smart tv kan afspelen wat wel handig kan zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 19 juli 2021 13:05
  Goede recensie! Waar veel headsets met overdaad aan bas last van hebben, is dat de stemmen van anderen ook bassig klinken en ook nog eens meegaan in de donkere brij van geluiden. Ik kan me zo voorstellen dat deze headset dat ook heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.