Review
Sims 4

De Sims 4 (PlayStation 4 en Xbox One)

Onwennige consolestapjes

Geschreven door Aida . op

Conclusie

EA is erin geslaagd De Sims 4 in een vrij logische vorm over te zetten naar een werkende consoleversie, maar levert daarvoor wel in op speelgemak en het typische Sims-gevoel.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Extra verduidelijkte besturing, uitbreidingsbundel
 • Minpunten
 • Geen toegang tot bestaand account, besturing blijft ondanks alles onwennig
De Sims 4 kwam oorspronkelijk in 2014 uit voor pc en Mac en kreeg vervolgens diverse uitbreidingen die telkens het spel nieuw leven inbliezen. Electronic Arts brengt ditmaal de game uit op zowel PlayStation 4 als Xbox One. De inhoud blijft hetzelfde, de besturing en het echte Sims-gevoel echter niet.

De Sims 4 begint op consoles zoals elke Sims-game: met het creëren van een eigen Sim, die door middel van de Create-A-Sim-werkplaats met enge precisie tot stand komt. Ook op de console werk je met een cursor; eentje die via een magnetische reactie naar knoppen springt. Met je linker stick spring je van optie naar optie, waardoor je niet het hele scherm over hoeft om een klein dingetje aan te passen.

Sims 4

Bij het bouwen of aanpassen van je eigen huis gebeurt eigenlijk hetzelfde. Muren en meubilair zijn gemakkelijk te selecteren of te verwijderen met één druk op de knop. Tijdens het spelen verandert er weinig, al is de besturing van de camera of het maken van keuzes in het begin wat onwennig voor wie de pc- of Mac-versie gewend is. Om de overstap makkelijker te maken heeft De Sims 4 voor iedere handeling een tutorial in huis.

Sims 4

Opnieuw beginnen

Helaas is er van echt overstappen geen sprake. De mogelijkheid om op je PlayStation 4 of Xbox One verder te spelen met je bestaande Sims-leven op Origin ontbreekt bijvoorbeeld. Dit betekent ook dat als je uitbreidingen voor pc of Mac hebt aangeschaft, deze niet beschikbaar zijn op console.

Cheatcodes zitten ingebakken in het DNA van De Sims en deze ontbreken dan ook niet in de consoleversies. Motherlode levert je ook hier met een paar klikken een flinke hoeveelheid geld op. Het gebruiken van deze cheats heeft hier echter gevolgen: wie cheats inschakelt verliest de mogelijkheid om Trophy’s of Achievements binnen te halen bij die savefile.

Sims 4

Om de release van de Sims 4 op console aantrekkelijker te maken, biedt EA gelijktijdig met de consolerelease een bundel aan die een aantal uitbreidingen voor de game bevat. Het gaat dan om de uitbreidingen Stedelijk Leven, Vampieren en Glamour Accessoires. Die uitbreidingen zijn broodnodig, omdat de basisgame na enige speeltijd weinig nieuws meer biedt. De uitbreidingen die op dit moment voor pc en Mac beschikbaar zijn, worden stapsgewijs ook overgezet naar PS4 en Xbox One.

Hoewel het EA gelukt is om de computerbesturing werkend te krijgen op de console, blijft het exact dat: een pc-game die met wat kunstgrepen is omgezet naar een muis- en toetsenbordloos bestaan. Voor wie geen computer in huis heeft die De Sims 4 kan draaien is dit daarom een prima alternatief, maar voor het echte Sims-gevoel ben je aangewezen op de pc of Mac.

De Sims 4 is vanaf 17 november beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze recensie is de PlayStation 4-versie van de game gespeeld.

Dit artikel delen:

Lees meer

PlayerUnknown vindt dat PUBG geen prijs voor beste game van het jaar moet krijgen Destiny 2 krijgt nieuw soort raid in Curse of Osiris-dlc
2

Reacties op: De Sims 4 (PlayStation 4 en Xbox One)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Apetjoek

  • 16 november 2017 10:28
  Is er één game op de PS4 waarbij je wel je progressie (of DLC) van de PC kan meenemen? Of is dit gewoon een heel raar minpunt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 17 november 2017 10:13
  @Apetjoek Duidelijk een review van een PC-Sim speler. De game wordt niet echt beoordeeld als opzichzelfstaande game. Niet vreemd want er is al een ander deel, dus een vergelijking is terecht.. Echter om het een negatief punt te vinden dat je huidige pc save niet over te zetten is naar de console gaat inderdaad te ver.. dat komt mij toch een beetje over als luiheid ;-) Het opbouwen van je leven en je huis is juist een essentieel gedeelte van de game..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.