De makers van De Sims gaan er prat op dat ze een reeks hebben gecreëerd die je letterlijk de mogelijkheid geeft om alles te besturen en aan te passen in het leven van jouw Sim. Het enige wat echter al die tijd ontbrak, was een goed uitgewerkte carrièremodus. Op een paar uitzonderingen na (schilder en schrijver bijvoorbeeld) bestond je werkdag uit niet meer dan een ritje naar en van je werk en het kiezen van een zeer summier aantal opties, zoals het slijmen bij de baas. Met Ambities komt daar gelukkig verandering in en zul je eindelijk ook echt moeten werken voor je geld!

In deze uitbreiding kun je nog steeds kiezen voor een normale baan waarbij je weinig meer doet dan wachten tot je werkdag erop zit. Je kunt er echter ook voor kiezen om een van de zes nieuwe beroepen te kiezen. Zodra je voor dat laatste kiest, zul je bijna nooit meer de controle over je Sim verliezen en mag je niet alleen het sociale, maar ook het zakelijke leven van je Sim in de war schoppen, dan wel in goede banen leiden.

Van dokter tot spokenjager

De zes beroepen lopen behoorlijk uiteen en hebben duidelijk een bepaald thema dat zich op een specifieke speelstijl richt. Kies je voor een beroep als binnenhuisarchitect of stylist dan ben je voornamelijk bezig met het inrichten van kamers en het verfraaien van het uiterlijk van je mede-Sims. Deze twee beroepen zullen vooral de creatievellingen aanspreken. Als spokenjager of privédetective jaag je respectievelijk op spoken of criminelen. Een beroepskeuze die vooral spelers aanspreekt die maar niet genoeg kunnen krijgen van het rondsnuffelen in de stad en dan vooral in andermans spullen. Bij de twee laatste beroepen, brandweerman of arts, draait het vooral om snel te reageren op noodsituaties. Spelers die constant bezig willen zijn met hun Sims-personage en graag zoveel mogelijk te doen hebben, kiezen waarschijnlijk voor een van deze twee beroepen.

Omdat we zelf het bouwen van een huis een van de leukste onderdelen van de The Sims vinden, beginnen we met een carrière als binnenhuisarchitect. En al vanaf de eerste werkdag kunnen we direct aan de slag bij onze clientèle. Het handige is trouwens dat je zelf mag kiezen waar en wanneer je gaat werken. Je deelt je uren dus zelf in. Heb je al je opdrachten gedaan dan kun je ervoor kiezen om de resterende tijd te gebruiken om je vaardigheden te verbeteren. Een bijzonder aantrekkelijke nieuwe gameplay-eigenschap.

Heb je een opdracht aangenomen, dan krijg je van de klant een uitgebreide lijst aan meubels en andere zaken die hij graag terug ziet komen in het ontwerp en een budget. Voor de rest is het aan jou en je creatieve geest om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn. Gaandeweg krijg je steeds uitdagendere opdrachten en worden de klanten ook kritischer. Het is dus zaak om je te blijven verbeteren en nieuwe vaardigheden aan te leren en vervolgens te verbeteren. Het ontbreken van een uitgebreid overzicht van wat de klant nou wel of niet leuk vindt aan de nieuwe kamer is echter wel jammer. Nu blijft het vaak maar gissen wat er fout dan wel goed is gegaan en dat kan soms best wat frustraties opwekken.

Ben je niet zo’n creatieveling en kies je liever voor een beroep als spokenjager dan vul je de dagen vooral met het uitvinden van nieuwe gadgets en, uiteraard, het vangen of verjagen van spoken. Het spokenjagen is trouwens wel wat mager uitgewerkt, omdat het niet meer behelst dan een simpele muisklik op de aanwezige spoken. De rest verloopt automatisch en dat steekt toch wel een beetje in ons kleine Ghostbuster-hartje. Maar aangezien je vooral ‘s avonds werkt én op afroepbasis, heb in deze beroepskeuze wel ontzettend veel tijd over om je te richten op een nieuwe hobby: dingen uitvinden. Het vak is nauw verbonden aan het spokenjagen en levert bovendien leuke extraatjes op zoals een machine die Sims automatisch hygiënisch maakt. Goede uitvinders kunnen met een beetje doorzettingsvermogen zelfs een tijdmachine ontwikkelen!

ZZP-er

Wil je je eigen baas zijn, dan kun je er ook voor kiezen om een zelfstandige zonder personeel te worden. Een beroepskeuze die eigenlijk niet meer inhoudt dan dat je een van de vele vaardigheden (uitvinden, tuinieren, beeldhouwen, enzovoorts) gebruikt om je salaris te verdienen. Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelden bij het stadhuis. Vervolgens hoef je je verdere carrière niet meer als werkloze door het leven te gaan, maar zit je ook niet vast aan die saaie kantooruren. Waar we trouwens wel als kanttekening bij kunnen plaatsen dat sommige vaardigheden op de lange termijn je waarschijnlijk meer geld opleveren dan een gewone baan.

Hoewel eigenlijk alle beroepen hier en daar wat kleine steekjes laten vallen, zijn het wel stuk voor stuk interessante nieuwe toevoegingen aan een toch al zeer uitgebreide game. Ze bieden in ieder geval genoeg materiaal om de Sims-fan weer uren aan zijn PC gekluisterd te houden. Daarnaast heeft ieder beroep zijn eigen charme (word privédetective en je weet meteen wat we bedoelen) en er zal geen enkele speler zijn die zich niet kan vinden in een van de zes nieuwe beroepen. Dit gezegd hebbende, is er wel nog een puntje van kritiek. Ben jij een speler die vaak met meerdere personen in een huishouden speelt, dan raden we bij deze aan om niet meer dan een of twee personen een beroep te geven. Het is namelijk een hels karwei om meer dan twee personen constant te begeleiden tijdens het uitoefenen van hun beroep.

Al met al is De Sims 3: Ambities een bijzonder leuke en bij vlagen uitdagende uitbreiding geworden. De nieuwe beroepen en vaardigheden voegen echt iets toe aan de gameplay en laten spelers op een andere manier van De Sims 3 genieten. Het is jammer dat de makers net niet wat meer aandacht hebben gegeven aan de daadwerkelijke actie tijdens het uitoefenen van je beroep, maar buiten dat zullen de meeste spelers veel plezier beleven aan het verjagen van spoken, het opknappen van oude huizen of gewoon lekker thuis een nutteloze uitvinding maken.