De Corsair Virtuoso Wireless RGB XT gamingheadset laat het hart van muziekliefhebbers sneller kloppen

De Corsair Virtuoso Wireless RGB XT gamingheadset laat het hart van muziekliefhebbers sneller kloppen

Corsair bouwt niet alleen overdreven, lichtgevende toetsenborden en muizen, ze staan ook bekend om hun degelijke en sober ogende headsets. De Virtuoso is de absolute top in het assortiment van Corsair. De headset ziet er niet alleen uitstekend uit, hij is ook nog eens compatibel met ieder denkbaar gaming platform.

Corsair Virtuoso Wireless RGB XT €279,99

Verbinding: aptX Bluetooth, usb-a, minijack en 2.4Ghz Wireless met dongle

Compatibiliteit: Alle gaming platforms

RGB features: Ja

Corsair Virtuoso RGB Wireless XT is niet bepaald goedkoop: je moet maar liefst 280 euro neerleggen om deze headset in huis te halen. Voor dat geld krijg je echter wel een behoorlijk uitgebreide en hoogwaardige gamingheadset. Je kunt deze headset zowel draadloos als bekabeld gebruiken en er zijn Dolby Atmos-opties. Voordat we gaan luisteren, kijken we eerst uitgebreid naar de buitenkant van de nieuwe Virtuoso.

Bouwkwaliteit

Daarbij valt direct op dat de headset ongelofelijk luxe aanvoelt. De bekleding en extra zachte kussens op de oorschelpen hebben wat weg van de achterbank van een Mercedes. Je kunt de oorkussens ook van de headset afhalen en ze vervangen met andere oorkussens. Via de website van Corsair kun je uiteraard precies dezelfde oorkussens aanschaffen, maar er zijn ook stoffen varianten verkrijgbaar. Een klein minpuntje - zeker als je kijkt naar de prijs - is dat er niet standaard een alternatief setje wordt meegeleverd.

 

Ook de hoofdband van de Virtuoso XT is erg zacht. Ondanks dat de Virtuoso XT redelijk zwaar is, is het draaggevoel zeker niet drukkend. Die zwaarte komt voort uit het feit dat de Virtuoso XT vrijwel volledig van metaal is gemaakt. Zo voelt de Virtuoso XT niet alleen gewichtig, maar ook robuust en wekt hij de indruk erg lang mee te gaan.

De Virtuoso XT wordt geleverd met een behoorlijk kitsch opbergtasje. Volledig van stof met gestikte vierkantjes heeft het opbergtasje nog het meest weg van een ruiterjas gedragen door de lokale nouveau riche. Op zich is dit te vergeven, ware het niet dat de Virtuoso XT net niet lekker in het tasje past en dat het dus altijd een beetje tobben is om de headset erin te schuiven. Een groot pluspunt van het tasje is dat er een klein vakje is om de dongel in op te bergen - die raak je dus niet eenvoudig meer kwijt.

Verbindingen

De dongel dient voor het maken van een draadloze 2.4Ghz verbinding met Windows- of Mac-pc’s en PlayStation-consoles. Naast de 2.4Ghz verbinding kun je de Virtuoso XT ook middels usb-a, minijack of bluetooth verbinden. Dat maakt de headset compatibel met alle mogelijke platformen. Het is zelfs mogelijk om meerdere verbindingen tegelijk te gebruiken: je kunt de headset bijvoorbeeld tegelijk met de minijack in de controller steken terwijl je bluetoothverbinding maakt met een telefoon. Een handige feature die er bij intensief gebruik wel voor zorgt dat hij niet meer twintig, maar nog maar vijftien uur meegaat.

Verbind je de Virtuoso XT met de usb-a kabel, dan maak je automatisch gebruik van de ingebouwde DAC. De DAC maakt het mogelijk om audio op 24-bit / 96kHz af te spelen; hoge resolutie geluid dus. Mocht je bijvoorbeeld een Apple Music-abonnement hebben, kun je met deze headset perfect gebruikmaken van de nieuw geïntroduceerde hi-res mogelijkheden. Ook zonder hoogresolutie ingangssignaal laat de DAC echter een preciezer en opener geluid horen dan wanneer je de headset met bijvoorbeeld de minijack verbindt.

 

De bluetoothverbinding is daarnaast een zogenaamde aptX HD-verbinding - ook wel aptX Lossless genoemd. Die naam zegt het al een beetje: ook de bluetoothverbinding van de Virtuoso XT zet in op hoogwaardige audiokwaliteit. Houd er wel rekening mee dat je een apparaat nodig hebt wat compatibel is met de aptX-technologie. iPhones en verscheidene Samsung Galaxy-modellen zijn dit bijvoorbeeld niet, terwijl de meeste Macbooks en Android-telefoons hier wel mee om kunnen gaan.

Knoppen, de microfoon en iCue

Om al deze verbindingsmogelijkheden in goede banen te leiden zijn de oorschelpen van de Virtuoso XT voorzien van de nodige knoppen. We hadden het al even over het feit dat de headset tegelijkertijd met meerdere bronnen te verbinden is en Corsair heeft hierin een slimme ontwerpkeuze gemaakt op het gebied van volumecontrole: alle verbindingsopties beschikken over hun eigen volumeknop. Op de rechteroorschelp vind je een volumewiel voor de 2.4Ghz- of usb-verbinding en twee drukknoppen die het bluetoothvolume regelen, terwijl de minijackkabel over een klein doosje met volumewiel en muteknop voor de microfoon beschikt.

Naast alle verschillende volumeknoppen vind je op de rechteroorschelp een knop die je laat schakelen tussen de bekabelde en draadloze modus en een bluetooth pairingknop. Op de linkeroorschelp zitten alle kabelingangen en de ingang voor het inpluggen van de microfoon. Zelfs de microfoon van de Virtuoso XT is grotendeels gemaakt van metaal. Naast de bewonderenswaardige bouwkwaliteit van de microfoon, klinkt hij ook nog eens ongelofelijk goed. Uiteraard is er de iets geknepen, kenmerkende headsetmicrofoonklank, maar de microfoon van de Virtuoso XT klinkt behoorlijk open en vol.

Je kunt softwarematig ook de nodige zaken aanpassen. Ten eerste is er ledverlichting. Wellicht wat onverwacht, en totaal onopvallend, maar Corsair heeft er voor gekozen om verlichtte logo’s op de oorschelpen te plaatsen. Uiteraard kun je de lampjes uitlaten als je houdt van de chique uitstraling, maar het is in iCue mogelijk om ze te voorzien van een volledige regenboog aan verschillende kleuren. Binnen iCue krijg je daarnaast ook de mogelijkheid om het volume van de sidetone van je microfoon te regelen en, mocht je dat willen, equalizerinstellingen te maken die de afluisterkarakteristiek van de Virtuoso XT aanpassen.

 

De klank

Er is alleen absoluut geen rede om equalizeringrepen te maken. De Virtuoso XT klinkt namelijk uitzonderlijk goed. Bij het beluisteren van muziek valt direct op dat de headset ongelofelijk rustig klinkt. Zelfs in drukke passages kun je moeiteloos alle verschillende elementen een plek geven en laat de headset een open en grootse geluidswereld horen. De Virtuoso XT is op klankgebied geen typische gamingheadset: er is genoeg, mooi gebalanceerd en gedefinieerd laag, zonder dat het overdreven wordt. Het laat de headset bijzonder gebalanceerd klinken.

Tijdens het gamen valt op dat je moeiteloos kunt schakelen tussen verschillende games, zonder het gevoel te krijgen dat de headset steken laat vallen. In tragere rpg’s blinkt de headset uit in het neerzetten van een geluidswereld met diepte, terwijl je bij snelle shooters het gevoel krijgt middenin de actie te zitten. Het feit dat de headset ook bekabeld te gebruiken is, maakt dat latency ook nooit een obstakel vormt.

De Virtuoso XT beschikt daarnaast nog over Dolby Atmos. Toen we recent de Corsair HS75 XB bekeken, concludeerden we al dat deze surround sound een van de meest gebalanceerde en subtiele ruimtelijke toevoegingen is die op dit moment beschikbaar zijn op dit gebied. Ook bij de Virtuoso komt Dolby Atmos goed uit de verf. Desalniettemin zorgt het feit dat de surround sound codec op Windows pc’s fungeert als extra audio driver soms voor een ietwat stroeve gebruikservaring.

 

Concluderend

De Virtuoso XT is bepaald geen goedkope headset, maar hij maakt zijn prijskaartje meer dan waar. Naast het feit dat de headset gewoonweg erg goed klinkt en goed aanvoelt, is hij ook ongelofelijk multi-inzetbaar. Hij is niet alleen eenvoudig te verbinden met elk denkbaar gaming platform, de klank maakt dat de Virtuoso XT zich ook nog eens goed in laat zetten voor het beluisteren van muziek.

Uiteraard kleven er een paar minpunten aan deze headset. Vanwege de prijs kijken we iets kritischer naar een aantal dingen. De batterijduur is met vijftien uur aan de korte kant en het meegeleverde opbergtasje is iets te klein, waardoor het altijd priegelen is om de headset met bijbehorende kabels erin te schuiven. Dit zijn, zeker in verhouding tot alles wat de headset goed doet, verwaarloosbare problemen. Heb je het geld en houd je naast gamen ook erg van muziek, dan is de Corsair Virtuoso RGB XT zeker het overwegen waard.

Uitstekend

Conclusie

De Corsair Virtuoso Wireless RGB XT is bepaald geen goedkope gamingheadset, maar wel een uitzonderlijk goede. Hij is compatibel met alle systemen, er is ingebouwde DAC, meerdere verbindingsmogelijkheden en hij blijkt ook nog eens perfect geschikt voor het beluisteren van muziek.

Plus- minpunten

Dolby Atmos

Klank

Bouwkwaliteit

Compatibiliteit met verbindingsopties

Ingebouwde DAC

Korte batterijduur (15 uur)

Draagtasje net te klein

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou