Review
Crackdown 3

Crackdown 3 komt tien jaar te laat uit

Alsof de tijd heeft stilgestaan

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Crackdown 3 biedt grotendeels dezelfde ervaring als het origineel. Met name het verzamelen van orbs en het daardoor steeds sterker worden is leuk. Helaas komt de game tien jaar te laat uit, waardoor bijna alles verouderd aanvoelt. De game is saai, zelfs als letterlijk alles om je heen ontploft.
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Orbs verzamelen, superheld spelen zodra je krachten zijn gegroeid
  • Minpunten
  • Veel herhaling, erg saai, langzame opbouw tot het echt leuk wordt, geen vernieuwing, bugs
Crackdown was twaalf jaar geleden een leuke verrassing. Als superagent sprong je rond in een stad en schoot je iedereen neer, terwijl je orbs verzamelde om beter te worden. Dit simpele concept was genoeg voor een hoop vermaak. Crackdown 2 viel een paar jaar later helaas tegen, maar nu doet Crackdown 3 een poging om een waardige opvolger neer te zetten.

Daar is de game deels in geslaagd, want alles voelt herkenbaar aan. Ken je dat plezier nog van je personage upgraden en upgraden, totdat je als een overdreven superheld van gebouw naar gebouw sprong en alle vijanden met het grootste gemak versloeg? Dat gevoel is helemaal terug.

Deze keer vermoordt een slechterik alle superagenten, totdat jouw dna wordt gebruikt om je weer tot leven te wekken. Helaas zijn daardoor al je skills verdwenen. Daarom moet je opnieuw beginnen. Op deze manier start een herkenbare reis, waarin je orbs verzamelt om sterker te worden en beetje bij beetje de wereld verovert.

Orbs, orbs, orbs

Groene orbs zijn over de hele stad verspreid en verbeteren je behendigheid. Net als de vorige games moet je dus klimmen en springen om die glimmende bollen te vinden. Met genoeg orbs ga je in behendigheidslevel omhoog. Daardoor spring je steeds verder en hoger, totdat je als een jonge Superman belachelijke sprongen maakt. In het geval van je andere vaardigheden, word je beter in wat je veel gebruikt. Schiet je veel, dan krijg je wapen-orbs. Mep je er op los, dan krijg je kracht-orbs.

De stad waarin je wordt losgelaten zit vol met punten die bezet zijn door de vijand. Denk aan metrostations, fabrieken en raketbasissen. Heb je elke locatie van een categorie overgenomen - bijvoorbeeld elk metrostation - dan speel je een baas vrij om te verslaan. De weerstand wordt spelenderwijs steeds groter, maar je krijgt ook lompere wapens in je arsenaal. Daarmee zorg je elke keer voor een ware vuurwerkshow aan explosies.

De vernietiging via cloudtechnologie van Microsoft is indrukwekkend, maar zit verstopt in de verder inspiratieloze multiplayer

Maar dat idee kennen we grotendeels al van twaalf jaar geleden. Wat doet Crackdown 3 in 2019 nieuw? Afgezien dat je wat meer objecten kunt verwoesten, eigenlijk heel erg weinig. Als deze game tien jaar geleden was uitgekomen, dan was dat niet zo erg. Dan hadden we gewoon weer een reden om lekker te knallen in een open wereld. Toen was het nog vernieuwend om in zo'n speelse sandbox te stappen. Inmiddels zijn we veel meer gewend van games. Dit medium geeft ons zoveel mooie werelden, verhalen en innovatieve gameplay, dat Crackdown 3 door niets nieuws te doen erg verouderd aanvoelt.

Crackdown 3

Superman? Super saai!

Het is knap dat de game ondanks alle superheldenkrachten, explosies, baasgevechten en een schreeuwende Terry Crews zo tergend saai is. Ben je eenmaal uitgegroeid tot een superheld, dan is het nog steeds leuk om rond te springen en alles te vernietigen, maar de weg er naartoe is eentonig en soms zelfs slaapverwekkend.

De game voelt in alles ouderwets aan. Vroeger waren we al blij met een grote open wereld waarin we vrijheid kregen, maar inmiddels willen we meer dan een constante herhaling van dezelfde missies, een flinterdun verhaal en schrijfwerk met grappen waar je tenen van kromtrekken. Zeker als deze grappen in de loop van de game tientallen keren worden herhaald. Daarnaast zijn we ook meerdere keren bugs tegengekomen waardoor we gewoonweg niet meer verder konden met een missie.

Ook van de multiplayer moet je niet teveel verwachten. Hoewel de game hier wel leuk gebruikmaakt van verticaal leveldesign en compleet vernietigbare gebouwen, heb je enkel twee modi waarin je elkaar neerschiet of territoria verovert. De vernietiging via cloudtechnologie van Microsoft is indrukwekkend, maar zit verstopt in de verder inspiratieloze multiplayer. Leuker had een battle royale-modus geweest, waarin je door het verzamelen van orbs sterker wordt. Ga je op jacht naar de orbs of de beste wapens? Helaas hebben de makers ook op dit vlak de moderne boot gemist.

Crackdown 3 is nu verkrijgbaar voor Xbox One en pc. Deze review is gebaseerd op de pc-versie.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Google onthult volgende maand gameproject tijdens GDC Darkest Dungeon 2 in de maak
38

Reacties op: Crackdown 3 komt tien jaar te laat uit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • -it-

    • 20 februari 2019 09:49
    Echt kwalijk dat na zo`n lange tijd dit allemaal fout gegaan is… Jammer, deel 1 was (is) een van mijn favoriete games.

    Dit deel komt er voorlopig niet, ik wacht op een deal :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Aces-82

    • 20 februari 2019 09:58
    Inmiddels uitgespeeld en nu met de multiplayer verder. Ik vond de campaign te kort en in het begin was het wel saai maar zodra je een beetje powers krijgt is het dikke fun. Voor mij persoonlijk een 7. Geen topper maar zeker wel vermakelijk

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Nol

    • 20 februari 2019 10:01
    Gaan we nou bij iedere shooter vragen om een battle royal modus, dat getuigt ook niet van veel inspiratie.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ksmai

    • 20 februari 2019 11:16
    @Nol Afhankelijk van de implementatie, TDM is ook snel saai. Ben het wel met je eens dat niet iedere game een BR nodig heeft voor de multiplayer.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Shriko

    • 20 februari 2019 17:48
    @Nol Zeker niet. Het leek me alleen een tof idee door de combinatie met orbs. Ze hadden er gewoon meer van kunnen maken dan dat nu is gedaan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • MelvinChowder

    • 20 februari 2019 09:58
    Is toch wel te verwachten dat deel 3 zou tegenvallen? Deel 2 was al een clone van deel 1 met wat extra. Moet zeggen dat deel 3 voor een deel in de crackdown serie toch wel op elk front een stapje meer doet dan de voorgangers. De particals zien er super uit met HDR aan, de kleuren zijn erg mooi, voor een crackdown ziet het er goed. Het leukste is dat de actie zorgt dat je moet blijven bewegen tussen de enemy's, en de wapens zijn weer lekker over de top. Als je een crackdown fan bent dan is het een aanrader voor 30 euro (dus nog even wachten). Twijfel je over de game, haal een maandje GamePass en speel het even. Het is ook nooit een game geweest waar verhaal en de missies top notch waren, snap ook niet waarom iedereen er verbaasd over doet dat het ook nu niet het geval is.

    Het is een mediocre game maar het is wel een game die je wel even je hersenen laat uitzetten om weer eens ouderwets alles op te blazen en overhoop te schieten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • casualkiller

    • 20 februari 2019 10:16
    @MelvinChowder Je kunt hem nu al voor 30 euro kopen, kreeg er net een mail van ms van.. je moet er alleen wel een xbox one S bijkopen voor maar 299 euro haha wat een flop.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Paxopoxo

    • 20 februari 2019 10:28
    @casualkiller Lekker met gamepass spelen, 2 euro nu voor een maand dus no worries.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • casualkiller

    • 20 februari 2019 10:40
    @Paxopoxo sorry. maar ik ga kijken of ik een refund kan krijgen voor die 2 euro gamepass, ik heb zelden zulke ongeïnspireerde troep als crackdown 3 gespeeld, ik kon in de multi niet eens met een maat joinen want die optie ontbreekt gewoon.

    Microsoft mag hun gamestudio zo onderhand wel weer een nieuwe naam geven, iets van MediocreSoft of zo. Much more fitting.

    +5 jaar in ontwikkeling, aangekondigt met compleet verwoestbare steden (remember the vids?) power of the cloud blabla ik zit te kijken naar instortende muren van papier-maché.. en een singleplayer die inderdaad , in 2007 nog zou kunnen, maar met alle hedendaagse technieken en mechanieken die er vandaag de dag zijn in openworld games, is dit gewoon uitermate diep teleurstellend.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Quintex

    • 20 februari 2019 10:47
    @casualkiller Ontwikkeling tijden zeggen niks. Dat dat zo vaak als argument wordt gebruikt bij kwaliteit van een game, blijft me maar verbazen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Paxopoxo

    • 20 februari 2019 10:49
    @casualkiller Als je die gamepass stopt krijg je als het goed is je geld terug, als het niet je ding is dan is dat toch niet erg? Ik vermaak me er prima mee maar alleen omdat ik er geen 60 euro voor heb betaald (thank god).

    Ik ben ook erg ontevreden over dat er alleen destruction mogelijk is in de bare bones, bijna techdemo aanvoelende inspiratieloze multiplayer mode. Maar dat neemt niet weg dat ik mijn hersenen kan uitzetten en lekker kan wegknallen in de campaign die veel aanvoelt als Crackdown 2. En ook die Coop mode is geniaal. Is het een flop? jazeker, moet Microsoft zich schamen, Ja echt wel na al die tijd in development en die vids over destruction.

    Maar voor 2 euro zie ik de fun er wel in. Ik cancel Gamepass ook na dat ik crackdown 3 zat ben, heb niet veel met de games die er in zitten behalve Forza Horizon 4, maar die heb ik fysiek liggen nog.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • MelvinChowder

    • 20 februari 2019 12:03
    @casualkiller Een lange ontwikkeling is niet te danken aan hoe goed en actief ze aan het werk zijn met de game… er komt wel meer bij kijken dan alleen het maken. Komt vaak genoeg voor dat een game/studio valt in de Development hell, hierdoor zal het voor een game vele malen langer duren voordat het uitgebracht kan worden. Kijk maar even naar Duke Nukem en dan snap je dat een lange development niks zegt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 20 februari 2019 10:36
    @casualkiller

    De zoveelste flop :P . Toch jammer deel 1 was echt geweldig

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • MelvinChowder

    • 20 februari 2019 12:06
    @casualkiller Nou klinkt als een top deal van ms hahaha

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • bigds9fan

    • 20 februari 2019 10:14
    Deel 1 was heel leuk maar helaas ging het toen bergafwaarts met de serie.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 20 februari 2019 10:27
    Er zijn nu toch al meerdere MS-exclusives die tegenvallen. Al vind ik Sea of Thieves echt een leuke game.
    Ik vraag me af hoe dat toch allemaal komt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 20 februari 2019 10:37
    Jammer, ik had Microsoft wel een flinke klapper gegund.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • water

    • 21 februari 2019 00:46
    @Sander999 jammer dat die voor de zoveelste keer uitblijft….

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • rpenning

    • 20 februari 2019 10:39
    Jammer ik had niet veel van de game zelf verwacht, maar ik was erg benieuwd naar die cloud opslag ding maar dat is ook weinig bijzonders jammer.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Krytuun

    • 20 februari 2019 11:09
    Ik zal het cijfer niet in twijfel trekken maar wat ik vind tegenspreken is: "Deel 1 was voor mij een van de beste openworld shooters en dikke fun, deel drie doet exact hetzelfde en is eigenlijk rommel."

    Crackdown 3 is alles behalve innovatief, ik had het ook niet verwacht, maar het "lijkt mij" een leuke game voor een zachter prijsje, zeker in co-op.

    Soms is een snack game (5,5 tot 7) best lekker als tussendoor, het doet wat je er van verwacht. Het geen wat ik dus nogmaals merkwaardig vind, is dat veel mensen Crackdown 1 enorm leuk vinden (nog steeds want ze spelen het nu blijkbaar nog steeds) maar deel 3, die visueel sterker is, en verder vrij hetzelfde is, dan niks vinden.

    Ik vermoed dat mede door prijs komt, aangezien 1 nagenoeg gratis te spelen is, en deel 3 de volle mep kost, @Erwin had het cijfer hoger geweest met een launch prijs van 29,99?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.